Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Specializari
22
Decontare
asigurari private de sanatate.
Analize decontate de CASMB
TRATAMENTE GRATUITE
pentru asiguratii CASMB
Prima pagină » Alimentatia in diabetul zaharat

Alimentatia in diabetul zaharat

Despre Alimentatia in diabetul zaharat

O conditie esentiala pentru tinerea diabetul zaharat sub control si intarzierea sau chiar eliminarea riscurile grave ale bolii este respectarea unei diete echilibrata, adecvata starii de sanatate, activitatilor fizice, dar si a obiceiurilor culinare.

O nutritie sanatoasa inseamna eliminarea alimentelor care cresc brusc nivelul glicemiei.

 

Un aport adecvat inseamna proteine (circa 20-30%), grasimi (in special grasimi polinesaturate, circa 30%) si carbohidrati (40-50%, luati din fructe si legume fara amidon si cereale integrale).

Carbohidratii

Principalele surse de carbohidrati sunt cerealele, legumele, fructele, leguminoasele, painea, orezul si cartofii. Exista carbohidrati cu absorbtie lenta (cerealele, legumele, leguminoasele) si cu absorbtie rapida (zaharul, mierea, fructoza). Sunt de evitat carbohidratii cu absorbtie rapida. In functie de tipul de carbohidrati si cantitatea lor se stabileste indicele glicemic al alimentelor, adica puterea acestora de a creste glicemia.

 

Legumele fara amidon ar trebui sa fie primele pe lista alimentelor ce trebuie consumate zilnic. Au un volum mare, cu un numar mic de calorii, au vitamine, fibre, fitonutrienti, substante benefice care scad riscul de boli grave, mentin sanatatea organismului si usureaza digestia. Cele mai bune legume fara amidon sunt: rosiile, ardeii, castravetii, dovleceii, telina, ceapa, usturoiul, prazul, vinetele, ridichiile, ciupercile, conopida, varza de Bruxelles, andivele, sparanghelul, anghinarele, frunzele verzi de orice fel.

 

Legumele fara amidon au un indice glicemic mic si de aceea sunt o optiune inspirata pentru micul dejun, o gustare, pranz sau cina, alaturi de o carne slaba sau un ou fiert.

 

Legumele cu amidon au vitamine, fibre si minerale, dar necesita o atentie mai mare din punctul de vedere a indicelui glicemic. Din cele proaspete se recomanda pastarnacul, cartoful, dovleacul si mazarea, iar din cele uscate fasolea uscata si lintea.

 

Cele mai benefice cereale integrale sunt graul, orzul, porumbul, quinoa, hrisca, orezul brun, orezul negru si cel salbatic.

Proteinele

O grupa importanta de alimente care nu trebuie sa lipseasca din meniul zilnic sunt proteinele. Acestea sunt elementele esentiale pentru functionarea celulelor, tesuturilor si organelor si sunt implicate in diverse procese din organism, precum formarea anticorpilor, enzimelor si hormonilor. Un consum optim de proteine contribuie la mentinerea sub control a nivelului glicemiei.

 

Principalele surse de proteine sunt cele animale (carnea, ouale, lactatele) si, la fel de importante, cele vegetale (cereale, linte, fasole, soia, seminte, nuci). Proportiile ideale ale unei mese sunt urmatoarele: un sfert de farfurie sa fie ocupat de carne, iar jumatate de legume care nu contin amidon.

Grasimile

Fac parte din nutrientii esentiali pentru mentinerea sanatatii si prevenirea imbolnavirilor grave.

Rolul grasimilor in organism este unul complex:

  • Protejeaza organele;
  • Reprezinta rezerve de energie;
  • In grasimi sunt stocate vitaminele liposolubile A, D, E si K.

Dincolo de beneficiile grasimilor, trebuie sa optam preponderent pentru grasimile sanatoase:

  • Mononesaturate (nuci, ulei de nuci, masline, ulei de masline, seminte de susan, ulei de rapita, avocado);
  • Polinesaturate (ulei floarea soarelui, ulei porumb, seminte de dovleac si ulei de dovleac, maioneza);
  • Acizi grasi de tip Omega 3 (sardine, macrou, hering, somon, scrumbie, ton), dar si din vegetale (seminte de in, tofu, alune, ulei de rapita).

Grasimile nesanatoase sunt grasimile saturate si grasimile trans. Deoarece din cauza diabetului zaharat exista un risc ridicat pentru aparitia bolilor cardiovasculare, iar grasimile nesanatoase cresc acest risc, acestea trebuie evitate.

 

Din aceasta categorie fac parte: carnea de porc, vita, oaie, salamurile, carnatii, cremvustii, untul, smantana, branzeturile grase, ciocolata, uleiul de palmier, untul de cocos etc.

DIAGNOSTIC

Procedurile de diagnosticare moderne sunt realizate de medici specialisti cu o practica remarcabila.

TRATAMENT

Schema de tratament este personalizata si foloseste metode inovative si eficiente de vindecare.

ECHILIBRU

In fiecare caz urmarim restabilirea rapida a starii de sanatate si insusirea unui stil de viata sanatos.

Medici specialisti

Avem o echipa care reuneste medici de exceptie si aplicam solutii inovative de tratament.

Programeaza-te

    Programeaza-te

    X