Daca vrei sa te inscrii la examenul auto sau ti-a expirat valabilitatea permisului vechi, trebuie sa efectuezi o serie de investigatii si analize medicale. Fisa medicala pentru permisul auto este dovada faptului ca persoana in cauza este apta (sau nu) pentru a conduce autovehicule. Conform legislatiei romanesti, aceasta este necesara in cazul obtinerii permisului auto (setul de analize efectuandu-se inainte de eliberarea documentului), dar si pentru reinnoirea documentului.
Analizele medicale solicitate
- medicina interna;
- ortopedie/traumatologie;
- neurologie;
- Psihiatrie. Inainte de acesta, trebuie efectuat testul psihologic. Acesta verifica viteza de reactie a candidatului in fata situatiilor neprevazute, dar si aptitudinile cognitive. In urma acestui test se stabileste gradul de perceptie al candidatului, atentia concentrata si distributiva, gandirea si abilitatile de sincronizare.
- oftalmologie;
- otorinolaringologie (ORL);:
- pneumologie (pentru categoria C).
Evaluarea vederii
Acuitatea vizuala este esentiala in trafic, in lipsa ei este usor sa se ajunga la accidente. Exista categorii de permise (C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 si D1E) pentru care nu se emit sau nu se reinnoiesc permise auto persoanelor care au anumite probleme de vedere. De exemplu, celor care sufera de diplopie. In cazul in care medicul oftalmolog identifica o afectiune oculara care poate evolua in timp, candidatul poate sustine examenul auto, dar vor fi necesare vizite periodice la medic, cu scopul de a supraveghea evolutia afectiunii oftalmologice.
Evaluarea auzului
Testul auditiv presupune necesitatea atingerii unor anumite praguri legate de audiograma tonala. Media ar fi de 40 dB HL pentru fiecare ureche. Persoanele care prezinta hipoacuzie profunda se pot incadra in grupa 1 de conducere, cu conditia ca vehiculul sa aiba oglinzi mai mari.
Prezenta unui handicap locomotor
Prevederile legislatiei in vigoare sunt foarte clare, nu se pot elibera permise auto persoanelor care prezinta leziuni ale aparatului locomotor, deoarece acestea nu ar putea conduce in siguranta un autovehicul.
Diagnosticarea unor afectiuni cardiovasculare
Tulburarile de ritm cardiac reprezinta un pericol major in trafic. Acesta este motivul pentru care in cazul in care sunt identificati cu angina pectorala sau cu alte afectiuni cardiovasculare, soferilor li se retine carnetul auto. Examenul cardiologic este si el o prioritate, in acest caz.
Afectiuni neurologice
Exista unele afectiuni neurologice grave care pot fi incompatibile cu condusul masinii. De pilda, persoanele care au fost diagnosticate cu epilepsie nu pot intra in posesia permisului auto, decat in cazul in care pot demonstra ca a trecut un timp de la ultimul episod al afectiunii (perioada care a trecut de la o astfel de criza trebuie sa fie de minim cinci ani).
Prezenta unor afectiuni psihiatrice
Afectiunile psihiatrice pot fi severe sau mai putin severe. In cazurile grave cum ar fi retard psihic sever, tulburari mentale congenitale sau dobandite, in urma unor traume, este foarte posibil ca persoana care doreste permisul de conducere sa aiba nevoie sa isi refaca periodic analizele medicale.