Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Specializari
22
Decontare
asigurari private de sanatate.
Analize decontate de CASMB
TRATAMENTE GRATUITE
pentru asiguratii CASMB

Edemul ocular: de ce apare si cum se trateaza

Cuprins articol

Pleoapele sunt predispuse la aparitia edemului (umflarea cauzata de excesul de lichid din tesut), pentru că are o structura mai libera, exista in acea zona grasime subcutanata si vase sanguine. Edemul se poate manifesta si sub ochi, din cauza retentiei de lichid.  Exista multiple cauze ale aparitiei edemului ocular. Vorbim despre cauze in acest articol, despre momentul in care trebuie consultat un medic specialist la o clinica medicala, dar si despre metodele de tratament si prevenire.

Cauzele edemului ocular

Edemul ocular are numeroase cauze (de natura medicala dar nu numai), cele mai frecvente fiind următoarele:

Alergiile

Alergiile reprezinta cea mai importanta cauza pentru care pacientii ajung la medicul oftalmolog cu pleoapele umflate, pleoapa umflata poate fi un prim simptom al unei alergii. Tesutul pleoapelor fiind destul de intins, umflaturile pot parea foarte accentuate. Uneori, pacientul cu greu poate deschide ochiul. In cele din urma, din cauza gravitatiei, lichidul coboara spre zona de sub ochi, ceea ce provoaca acele pungi inestetice. Poate fi vorba despre factori alergeni:

  • naturali: polen, praf, par de animale, mucegai;
  • chimici: produse de machiaj, vopsea de par, picături de ochi;
  • agenti infectiosi: virusi, bacterii;

Retentia de lichide

Poate fi vorba despre o crestere a concentratiei de sodiu si o scadere a cantitatii de potasiu din organism. Edemul poate fi o consecinta a consumului de sare in exces, deficitului de vitamina B1, statului in picioare perioade lungi de timp, afectiunilor rinichilor, afectiunilor tiroidiene, insuficientei cardiace.

Hipotiroidism

Hipotiroidismul presupune ca glanda tiroida nu produce suficienti hormoni pentru a mentine in limite normale metabolismul si alte functii de baza ale organismului. Edemul ocular poate fi un simptom al hipotiroidismului, care se manifesta si prin:

  • crestere in greutate;
  • oboseala accentuata;
  • senzatie de frig, piele uscata;
  • subtierea parului;

Sindromul Cushing

In cazul sindromului Cushing, edemul ocular apare ca urmare a cresterilor nivelului de cortizon secretat de organism. Poate fi o consecinta a unui dezechilibru hormonal, sau ca urmare a unui tratament medicamentos.

Conjunctivita

Printre simptomele conjunctivitei se numara edemul ocular, inflamatia sau infectia conjunctivei, mancarime, secretii oculare, inrosirea ochiului, mai ales dimineata. Conjunctivita se poate manifesta si la copii. 

 

Celulita orbitala

Celulita orbitala este o infectie a tesuturilor moi, sau a grasimii din jurul ochilor. Nu este o afectiune contagioasa, dar disconfortul este mare. Se instaleaza mai ales la copii.

Blefarita

Blefarita reprezinta o inflamatie a marginilor pleoapei. Se manifesta prin inrosire, iritatie, cruste la nivelul genelor si desigur edemul ocular. Nu este o afectiune contagioasa si nu afecteaza vederea.

Prea mult/prea putin somn

Prea mult somn, sau prea putin poate duce la aparitia edemului ocular. De asemenea, este importanta si pozitia din timpul somnului, dormitul cu fata in jos poate face ca lichidele sa se acumuleze in zona ochilor. Edemul poate fi mai accentuat in cursul diminetii, apoi se poate ameliora.

Machiajul

De fapt, nu machiajul este o cauza a edemului ocular, ci reactia pielii la machiaj, adica dermatita de contact. Aceasta se poate manifesta prin roseata, iritatie, umflatura. Daca pacienta se confrunta si cu alte simptome, precum dificultati de a deschide ochiul, sau vedere afectata trebuie mers de urgenta la medic.

Alimentatia

Consumul de alimente noaptea, sau consumul de alimente bogate in sodiu poate face organismul să retina mai multa apa. In general, sarea ii face pe oameni sa bea mai multa apa, dar aceasta apa nu se elimina prin urina, ci se acumuleaza inclusiv la nivelul fetei.

Excesul de alcool

Abuzul de alcool poate avea drept consecinta edemul ocular. Explicatia este simpla, alcoolul deshidrateaza organismul, prin urmare corpul va incerca sa retina apa, inclusiv la nivelul fetei.

Cand trebuie consultat medicul

In mod norma, edemul ocular nu reprezinta un motiv de ingrijorare, in cele mai multe cazuri simptomul dispare pe parcursul zilei. Edemul ocular devine un motiv de ingrijorare si necesita o consultatie oftalmologica abia atunci cand pacientul face modificari in ceea ce priveste dieta si stilul de viata, iar umflaturile persista.

Diagnosticarea edemului ocular

Shutterstock 1652372290

Medicul specialist este cel care poate determina cauza inflamatiei oculare. Va pune intrebari despre istoricul medical al pacientului si va incerca sa determine cauza. In cazul in care este nevoie de o confirmare a diagnosticului, medicul poate apela si la teste suplimentare precum: 

  • analize de sange;
  • teste alergice;
  • dozare hormonala;
  • biopsie cutanata;
  • teste imagistice (CT sau RMN).

Cum se trateaza edemul ocular

Tratamentul edemului ocular se stabileste in functie de cauza aparitiei. In toate cazurile insa, tratamentul urmareste reducerea umflaturilor din jurul ochilor. De multe ori nu este vorba neaparat de un tratament, ci mai degraba de metode de prevenire/ameliorare a edemului:

  • apa rece: apa rece calmeaza zona cu probleme si amelioreaza edemul. Compresele cu apa rece reduc umflaturile.
  • zat de cafea/pliculete de ceai infuzat: zatul de cafea si pliculetele de ceai infuzat rece aplicate pe edem pot reduce umflaturile prin stimularea pielii si contractia vaselor de sange care s-au dilatat excesiv.
  • exercitiile fizice: sunt benefice pentru organism, reduc inflamatiile din corp si dau o stare de bine pe tot parcursul zilei.
  • rola de jad: este un instrument cu ajutorul caruia se maseaza fata pentru a ajuta la drenarea lichidului limfatic. Persoanele care le folosesc considera ca ajuta la reducerea inflamatiilor de la nivel facial.
  • produse de ingrijire: exista produse de ingrijire care pot sa reduca umflaturile fetei. Cu toate acestea, este recomandat sa alegeti un produs care nu contine alergeni. Testati produsul inainte de aplicare.
  • hidratare adecvata: atunci cand organismul este deshidratat, incearca sa faca rezerve de apa, ceea ce poate ajuta la acumularea lichidului in jurul ochilor.

Shutterstock 586485614

  • somn suficient: edemul ocular poate fi si o consecinta a odihnei insuficiente. Nu numai numarul de ore conteaza, ci si pozitia capului in timpul somnului. Dormitul cu fata in jos creste riscul de edem ocular.

Edemul ocular, de cele mai multe ori, nu reprezinta o problema de sanatate ingrijoratoare ci este, mai degraba, o consecinta a unui stil de viata mai putin recomandat. Daca problema persista mai mult timp, este bine sa solicitati parerea unui medic oftalmolog care poate gasi cauza si de asemenea poate recomanda cel mai bun tratament.

DIAGNOSTIC

Procedurile de diagnosticare moderne sunt realizate de medici specialisti cu o practica remarcabila.

TRATAMENT

Schema de tratament este personalizata si foloseste metode inovative si eficiente de vindecare.

ECHILIBRU

In fiecare caz urmarim restabilirea rapida a starii de sanatate si insusirea unui stil de viata sanatos.

Medici specialisti

Avem o echipa care reuneste medici de exceptie si aplicam solutii inovative de tratament.

Programeaza-te

    Postări asemănatoare

    Programeaza-te

    X