Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Specializari
22
Decontare
asigurari private de sanatate.
Analize decontate de CASMB
TRATAMENTE GRATUITE
pentru asiguratii CASMB
Prima pagină » Hipertensiunea arteriala

Hipertensiunea arteriala

Despre hipertensiunea arteriala

Hipertensiunea arterială reprezintă o patologie foarte des întâlnită în populația generală, această afecțiune fiind una dintre principalele cauze care determină pacientul să se prezinte la medic. Studiile de specialitate au arătat faptul că hipertensiunea arterială este prezentă la peste 68 de milioane de persoane din SUA, dintre care doar jumătate dintre prezintă valori tensionale controlate adecvat.

Este foarte important ca această patologie să fie diagnosticată la timp deoarece atrage după sine foarte mult complicații, unele dintre ele punând pune viața pacienților în pericol. 

În articolul de mai jos vom încerca să pătrundem în universul amplu al acestei patologi și să clarificăm cele mai frecvente nelămuriri ale pacienților în legătură cu această afecțiune.

Ce este hipertensiunea arterială, definiție pe înțelesul tuturor

Pacienții noștrii ne adresează foarte des întrebarea ”ce este hipertensiunea arterială?”, însă pentru a putea oferi un răspuns la această întrebare, mai întâi trebuie să stabilim ce este tensiunea arterială.

Inima, prin intermediul mișcărilor ritmice de contracție și de relaxare, asigură cirulația sângelul în întreg organismul, la nivelul celulelor și țesuturilor corpului, prin intermediul vaselor de sânge. În interiorul acestor vase, sângele circulă cu o anumită viteză și presiune; presiunea cu care sângele circulă în vase depinde de mulți factori, precum: forța cu care mușchiul inimii se contractă, cantitatea de lichid din patul vascular, cantitatea de sodiu din organism, cantitatea de albumine din ser, capacitatea de contracție a mușchilor din peretele vasului de sânge.

Tensiunea arterială este formată din două elemente componente: parametrul sistolic (reprezintă valoarea înregistrată în momentul în care inima se contractă) și parametrul diastolic (reprezintă valoarea înregistrată în momentul în care inima se relaxează). Prima valoare este întotdeanuma mai mare, iar a doua valoare este mai mică. Hipertensiunea arterială apare în momentul în care presiunea cu care sângele circulă prin vase este crescută pe o perioadă mai lungă de timp. Se consideră hipertensiune arterială o valoare mai mare sau egală cu 140/90mmHg.

Tipuri de hipertensiune arterială

Hipertensiune arterială primară

Este forma de hipertensiune care nu are o cauză aparentă; este cea mai frecventă formă de hipertensiune diagnosticată la pacienții cu vârsta peste 40 ani; studiile de specialitate arată că apare la 85-90% din totalul pacienților diagnosticați cu această patologie si se datorează stilului de viață, dietei sau factorilor genetici.

Hipertensiune arterială secundară

Care apare ca urmare a unei alte patologii existente, precum:

  • Feocromocitomul: formațiune tumorală localizată la nivelul glandelor suprarenale (glande dispuse deasupra rinichilor, bilateral), care secretă substanțe ce stimulează creșterea valorilor tensiunii arteriale; această patologie este frecvent diagnosticată la tineri.
  • Hiperaldosteronismul: se datorează existenței unui adenom care secretă o cantitate crescută de aldosteron, ce determină la rândul său valori tensionale mărite.

Hipertensiunea arterială malignă

In acest caz, tensiunea arterială este mult mărită; tensiunea sistolică depășește valoarea de 180mmHg, în timp ce tensiunea diastolică depășește 120mmHg.

Hipertensiunea arterială sistolică izolată

O situație aparte o reprezintă această formă de hipertensiune arterială, în care, tensiunea sistolică este mare, peste 140mmHg, în timp ce tensiunea diastolică rămâme mică, la valori normale, sub 90mmHg.

Hipertensiunea de halat alb

Această formă de hipertensiune se caracterizează prin valori tensionale mărite doar în cabinetul medicului, în timp ce, acasă pacientul prezintă valori normale tensionale; din acest motiv, pentru a iniția un tratament hipertensiv este nevoie de o monitorizare amplă a valorilor tensionale, prin determinări succesive, atât în cabinetul medical cât și la domiciliul pacientului.

Stadiile hipertensiunii arteriale

Pentru a avea o formulă general valabilă, la nivel mondial s-a aprobat o clasificare a tensiunii arteriale, în funcție de valoarea sistolică și de cea diastolică, astfel:

Tensiune optima:

Valoarea TA sistolică mai mică de 120mmHg și valoarea TA diastolică mai mică de 80mmHg.

Tensiune normală (valori normale tensionale

Valoarea TA sistolică cuprinsă între 120-129mmHg și/sau valoarea TA diastolică cuprinsă între 80-84mmHg.

Prehipertensiune

Valoarea TA sistolică cuprinsă între 130-139mmHg și/sau valoarea TA diastolică cuprinsă între 85-89mmHg.

HTA grad 1

Valoarea TA sistolică cuprinsă între 140-159mmHg și/sau valoarea TA diastolică cuprinsă între 90-99mmHg.

HTA grad 2

Valoarea TA sistolică cuprinsă între 160-179mmHg și/sau valoarea TA diastolică cuprinsă între 100-109mmHg.

HTA grad 3

Valoarea TA sistolică peste 180mmHg și/sau valoarea TA diastolică peste 110mmHg.

Care sunt cauzele hipertensiunii arteriale?

Marea majoritate a pacienților diagnosticați cu această patologie, prezință HIPERTENSIUNE ARTERIALĂ ESENȚIALĂ, adică nu a fost identificată o cauză exactă care să determine tensiune sistolică și/sau tensiune diastolică mare.

În cazul HIPERTENSIUNII ARTERIALE SECUNDARE, creșterile tensiunii sistolice și diastolice se datorează unor afecțiuni distincte, precum: feocromocitomul, hiperaldosteronismul, coarctația de Aortă, patologia renală, etc.

Alte motive ale tensiunii mari, pot fi:

  • consumul de anticoncepționale orale;
  • apneea obstructivă de somn;
  • sindromul Cushing;
  • boli ale glandei tiroide;
  • sarcina;
  • anxietatea;
  • consumul exagerat de alcool;
  • febra.

Factorii de risc pentru hipertensiunea arterială

Există o serie de factori care constituie un risc crescut pentru tensiunea mare. Acești factori de risc pentru HTA sunt foarte importanți, deoarece, prin reducerea sau diminuarea acestora, se pot modifica valorile tensiunii sistolice cât și a celei diastolice.

Factorii de risc se impart în două categorii:

1.Modificabili: care pot fi influențați prin acțiuni specifice, concrete și aplicate

  • nivelul crescut de grăsimi în organism;
  • stările de anxietate;
  • lipsa mișcării, un stil de viață sedentar.

2.Nemodificabili: care nu pot fi influențați în niciun fel

Care sunt principalele simptome ale hipertensiunii arteriale?

Ca orice altă patologie și tensiunea arterială mărită are simptome caracteristice, care orientează clinicianul spre diagnosticul acesta. Dintre simptomele tensiunii mari, reținem:

În momentul în care resimțiți oricare dintre simptomele de tensiune menționate mai sus, indicat ar fi să vă măsurați tensiunea arterială la domiciliu sau în cea mai apropiată unitate medical (spital, policlinică, farmacie), pentru a stabili dacă valorile acesteia sunt în limite normale sau nu.

Diagnosticarea hipertensiunii arteriale

Diagnosticul de hipertensiune arterială poate fi stabilit de medicul de familie, medicul internist sau medicul cardiolog. Chiar dacă diagnosticul de HTA este stabilit în afara cabinetului de cardiologie, pacienții sunt sfătuiți să efectueze și un consult cardiologic, deoarece, la un pacient nou diagnosticat cu HTA este nevoie de investigații suplimentare precum ECG, Ecografie cardiacă, Holter TA (monitorizare valori TA pe parcursul a 24 ore).

Clinica Eminescu 100 pune la dispoziția pacienților săi aparate de ultimă generație, precum și un personal medical calificat și specializat în această patologie, așadar toate investigațiile menționate mai sus, împreună cu consultul Cardiologic pot fi efectuate în Clinica Eminescu 100.

Pentru a stabili acest diagnostic, se va măsura tensiunea arterială la ambele brațe, la pacientul care stă atât culcat (clinostatism) cât și în picioare (ortostatism). Pentru a avea un diagnostic sigur și pentru a exclude hipertensiunea de halat alb, se recomandă a se efectua măsurători repetate, seriate.

În cazul în care la prima măsurătoare se identifică o valoare TA mare, corespunzătoare unei hipertensiuni arteriale de grad 3, se inițiază tratament medicamentos, deoarece se poate susține diagnosticul de HTA.

Metode de tratament

În ceea ce privește tratamentul hipertensiunii arteriale esențiale, ghidurile din întreaga lume recomandă implementarea a două tipuri de măsuri:

Măsuri igieno-dietetice:

Măsuri farmacologice

Cuprind mai multe clase de medicamente antihipertensive; în cadrul consultului Cardiologic, medicul va stabili ce medicament este cel mai bun pentru normalizarea valorilor crescute ale tensiunii sistolice și diastolice, luând în calcul particularitățile fiecărui pacient în parte. În funcție de mecanismul de acțiune al acestora, pot fi: diuretic, de ansă sau tiazidice furosemid, indapamid;

  • beta-blocante: metoprolol, nebivolol
  • blocante de canale calcice: dihidropiridinice, nondihidropiridiniceamlodipină, verapamil
  • inhibitori ai enzimei de conversie ai angiotensinei: ramipril, perindopril

Complicații

Hipertensiunea arterială este o boală cu un puternic impact hemodinamic care are repercursiuni asupra întregului organism, astfel complicațiile ce pot să apară sunt multiple, variate, de gravitate diferită. Pentru a preveni apariția acestora, diagnosticul trebuie stabilit cât mai precoce și tratamentul trebuie început cât mai rapid.

Complicațiile amenințătoare de viață, care pot apărea ca urmare a valorilor mărite ale tensiunii arteriale sunt reprezentate de accidental vascular cerebral ischemic sau hemoragic și de infarctul miocardic acut. În cazul acestor evenimente, este crucială o intervenție cât mai rapidă, promptă și adecvată. De obicei, acestea se instalează la valori TA mari, pe o perioadă lungă de timp, la pacienții fără tratament medicamentos.

Dintre complicațiile care se instalează progresiv, amintim:

  • probleme cerebrale de tipul declinului cognitiv;
  • sindromul metabolic: grup de afecțiuni din care fac parte: obezitatea, HTA, glicemia mărită, trigliceridele crescute, HDL colesterolul scăzut.
  • probleme cu memoria, prin îngustarea calibrului vaselor de sânge de la nivel cerebral.

Metode de prevenție

Există câteva metode prin care oamenii pot preveni apariția hiperteniunii arteriale esențiale. Acestea sunt reprezentate de măsuri aparent simple, dar cu o importanță deosebită.

Se poate face prevenție în ceea ce privește apariția hiperteniunii arteriale prin:

  • achiziționarea unui aparat care măsoară tensiunea sistolică și diastolică la domiciliu;
  • monitorizarea ocazională a valorilor tensionale;
  • menținerea greutății corporale la un indice de masa corporală optim;
  • renunțarea la fumat;
  • renunțarea la consumul de băuturi alcoolice;
  • adoptarea unui regim alimentar echilibrat, cu evitarea alimentelor cu un conținut ridicat de sare, precum: murături, mezeluri, alimente afumate, conserve, lactate sau brânzeturi sărate, alune, fistic, semințe, chips-uri, etc.

Concluzii

Hipertensiunea arterială reprezintă o patologie foarte des întâlnită în practica medicală, care trebuie tratată corespunzător, deoarece complicațiile pe care le poate determina sunt foarte serioase. Cu un puternic impact asupra întregului organism, creșterea valorilor tensiunii arteriale reprezintă un semn de alarmă care trebuie să trimită de urgență pacientul la medic, de preferat direct în cabinetul medicului Cardiolog. Diagnosticul acestei patologii este ușor de stabilit deoarece semnele clinic ghidează medicul spre un posibil diagnostic, iar obiectivarea creșterii valorilor TA stă la baza susținerii afecțiunii.

Deși există foarte mulți pacienți cu această afecțiune, tratamentul este individualizat și vizează două direcții: combaterea factorilor de risc modificabili și implementarea unei scheme optime de tratament.

Hipertensiunea arterială este considerată boala secolului, fiind o afecțiune cu care se poate trăi, dacă pacientul și medicul curant formează o echipă; în cadrul clinicii Eminescu 100 puteți găsi un sprijin în personalul medical cu pregătire superioară, gata să vă fie alături în orice clipă și să vă răspundă la orice întrebare. Nu ezitați să ne contactați.

Bibliografie

ECHILIBRU

In fiecare caz urmarim restabilirea rapida a starii de sanatate si insusirea unui stil de viata sanatos.

DIAGNOSTIC

Procedurile de diagnosticare moderne sunt realizate de medici specialisti cu o practica remarcabila.

TRATAMENT

Schema de tratament este personalizata si foloseste metode inovative si eficiente de vindecare.

Programeaza-te

    Programeaza-te

    X