Dr. Paul Surugiu
Medic specialist medicina de laborator
Cuprins articol
Importanța prevenirii și depistării cancerului
Insăși mențiunea cuvântului CANCER este suficientă pentru a provoca teama, deoarece este printre primele cause de deces in lume, insa un număr mare de cazuri de cancer și de decese sunt atribuite unor factori de risc pe care ii putem schimba.
Cand facem screening pentru cancer, fie prin metode imagistice (CT, RMN), examinare la medicul de familie sau teste de sange, inseamna ca il detectam mai devreme si asta inseamna ca il putem trata mai devreme.
Problema pe care o avem cu cancerul este ca de obicei este detectat tarziu, intr-un stadiu mai avansat. Asta inseamna ca, cancerul este in corpul nostru de cativa ani de zile si din pacate in functie de tipul si localizarea lui se poate extinde (metastaza) in alte organe.
De obicei persoanele care au cancer in stadiu incipient nu au nici un simptom, se simt normal. Atunci cand apar simptomele e posibil ca deja cancerul sa se fi extins, de aceea screeningul este asa de important.
Tipurile frecvente de cancer în România
În general, oamenii de știință estimează că aproximativ 40% din cazurile de cancer ar putea fi prevenite.
În România, cele mai frecvente tipuri de cancer diagnosticate anual sunt:
1.Cancerul de sân
Reprezintă aproximativ 26% din cazurile noi de cancer la femei. Este cel mai frecvent tip de cancer la femei și una dintre principalele cauze de mortalitate prin cancer în rândul acestora.
2.Cancerul pulmonar:
Aproximativ 20% din totalul cazurilor noi de cancer la bărbați și femei. Este cel mai frecvent cancer la bărbați și are o rată ridicată de mortalitate.
3.Cancerul colorectal:
Constituie în jur de 13% din totalul cazurilor de cancer, fiind al doilea cel mai frecvent tip de cancer atât la bărbați, cât și la femei.
4.Cancerul de prostată:
Aproximativ 12% din totalul cazurilor noi la bărbați. Este al doilea cel mai frecvent cancer la bărbați, după cel pulmonar.
5.Cancerul de col uterin:
Reprezintă aproximativ 7% din totalul cazurilor de cancer la femei. Deși frecvent, acest tip de cancer poate fi prevenit prin screening și vaccinare.
Factori de risc pentru cancer și măsuri de prevenție
Există o serie de factori de risc diferiți care vă pot influența șansele de a dezvolta cancer. Cu toate acestea, există si măsuri care pot fi luate pentru a ajuta oamenii să reducă acest risc.
Pe lângă renuntatul la fumat, o dietă sănătoasă, bogata in fibre, un mod de viata mai activ în fiecare zi, limitarea consumului de alcool și menținerea unei greutati optime sunt modalități importante prin care poți reduce riscul de cancer.
Testele de depistare a cancerului includ examene fizice, teste imagistice și teste de laborator.
Examinare fizică: Medicul de familie poate face această examinare în timpul consultatiei, poate examina corpul pentru orice modificări, cum ar fi umflaturi neobișnuite.
Teste imagistice: CT, RMN, radiografii, aceste teste obțin imagini ale zonelor din interiorul corpului. O mamografie este un exemplu de test imagistic care poate depista cancerul de san.
Teste genetice pentru cancer: dacă cineva din familia dumneavoastră are un tip de cancer ereditar,se pot recomanda teste genetice pentru a vedea dacă aveți un risc crescut de a dezvolta acel cancer.
Teste de laborator: Aceste teste pot include teste de sânge ( markeri tumorali) pentru cancer, teste pentru obținerea de țesuturi și teste de urină.
Testele de sânge sunt un mod prin care putem monitoriza, stadializa si gestiona cancerul. Dar, în majoritatea cazurilor, este nevoie de mai mult decât analize de sânge pentru un diagnostic oficial.
Testele de sânge si in special determinarea markerilor tumorali, sunt un instrument valoros pentru descoperirea informațiilor importante de sănătate, permițând monitorizarea afecțiunilor cronice și detectarea precoce a potențialelor probleme de sănătate.
Markerii tumorali, desi pot oferi informatii clinice utile, au totusi o serie de limite si anume:
– Ei singuri nu reprezinta un mijloc de diagnostic de boala oncologica.
– Multi markeri tumorali pot fi crescuti la persoane cu afectiuni sau boli nemaligne.
– Unii markeri tumorali sunt specifici pentru un tip particular de cancer in timp ce altii pot fi crescuti in alte cateva tipuri diferite de cancer.
– Nu orice pacient cu un tip particular de cancer va avea obligatoriu un nivel crecut al markerului tumoral seric corepunzand acelui tip de cancer.
– Nu fiecare cancer are un marker tumoral identificat ca fiind asociat (corespunzand) cu acel tip de cancer.
– In stadiile incipiente de cancer markerii tumorali pot avea valori normale.
– Unii pacienti cu cancer nu au niciodata valori crescute ale markerilor tumorali specifici.
In consecinta markerii tumorali singuri NU reprezinta un criteriu de diagnostic pentru un anumit tip de cancer dar, pentru anumite tipuri de cancer ei ofera informatii suplimentare, alaturi de istoricul medical al pacientului , de investigatiile imagistice si alte investigatii de laborator.
Markerii tumorali ajută la stabilirea tratamentului optim pentru tumora respectivă, permit identificarea unei recidive a cancerului și ajută la evaluarea eficacității tratamentului. Markerii tumorali sunt adesea folosiți în stadializarea cancerului, alături de gradul de invazivitate a tumorii, prezența de metastaze. Anumiți markeri tumorali au rol în predicția vitezei cu care cancerul se va dezvolta.
In cazul unor rezultate ridicate ale markerilor tumorali alte invesigatii de specialitate vor fi sugerate de medicul de familie.
Concluzii și recomandări privind utilizarea markerilor tumorali
Este de mentionat faptul ca markerii tumorali nu sunt indicati ca metoda de screening la nivelul populatiei generale asimptomatice deoarece specificitatea de organ a acestora este mult prea mica pentru a oferi valoare predictiva acestei investigatii.
Bibliografie:
https://www.wcrf-uk.org/preventing-cancer/uk-cancer-statistics/
https://siteman.wustl.edu/prevention/8-ways/8-ways-to-stay-healthy-and-prevent-cancer/
https://my.clevelandclinic.org/health/diagnostics/24118-cancer-screening