Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Specializari
22
Decontare
asigurari private de sanatate.
Analize decontate de CASMB
TRATAMENTE GRATUITE
pentru asiguratii CASMB

Ce inseamna ORL?

ORL este acronimul pentru Otorinolaringologie, o specialitate medicala care se ocupa cu diagnosticarea, tratamentul si prevenirea afectiunilor urechii, nasului si gatului. Acest domeniu acopera o varietate de conditii, de la infectii ale urechii la polipi nazali si afectiuni ale corzilor vocale.

Cand se recomanda vizita la un cabinet ORL?

Afectiunile din sfera ORL sunt foarte variate, existand patologii atat acute, cat si cronice sau cronice acutizate, care necesita apelarea la un consult ORL. Medicul otorinolaringolog se confrunta si cu urgente ORL in mediul privat din Bucuresti, precum epistaxisul, infectii severe si complicate ale cailor respiratorii superioare, corpi straini aspirati si insuficienta respiratorie determinata de obstructii ale blocarii cailor aeriene superioare.

Bolile care afecteaza doar un organ din sfera ORL poate determina afectarea si a celorlalte doua, avand in vedere faptul ca aceste organe comunica intre ele. Gatul (mai exact nazofaringele) comunica cu urechea medie prin trompa lui Eustachio (un conduct care are rolul de a egaliza presiunea pe ambele fete ale timpanului), iar cu nasul prin nazofaringe.

Printre simptomele pentru care se recomanda o consultatie ORL se afla:

  1.     Simptome care apar in patologii de la nivelul gatului:

–        Durere la inghitire (odinofagie) – semnificatia variaza de la infectii respiratorii superioare la malignitati. Poate aparea si in refluxul gastro-esofagian.

–        Dificultate la inghitire (disfagie)

–        Dificultati de respiratie – daca apare brusc si se asociaza cu dureri in gat, este sugestiva pentru o infectie de cai respiratorii superioare

–        Dificultati de vorbire, modificari ale vocii

–        Durere la nivelul cavitatii orale

–        Dificultate in miscarea de deschidere a gurii

–        Respiratie zgomotoasa

–        Tumefactii aparute in zona cervicala

  1.     Simptome care apar in patologii de la nivelul urechii:

–        Dureri de ureche

–        Secretii auriculare

–        Modificari de auz (hipoacuzie) – senzatia de scadere a auzului, care poate fi obiectivata prin nevoia de a ridica sonorul

–        Senzatie de presiune in ureche

–        Tinitus – auzul unui sunet in ureche, care nu provine din exterior; poate fi perceput sub diverse forme: tiuit, bazait, zgomot ca de jet de apa sub presiune sau suierat. Cea mai frecventa cauza a tinitusului este reprezentata de expunerea la zgomote puternice.

–        Vertij (senzatie de ameteala) – poate dura de la cateva secunde la cateva zile, in functie de factorul cauzator. Dureaza cateva secunde in cazul vertijului paroxistic pozitional benign, fiind cauzat de obicei de modificari bruste ale pozitiei capului. Daca se extinde pe durata a cateva ore, poate fi vorba de boala Meniere, iar daca dureaza mai multe zile, cauza poate fi o labirintita sau o neuronita vestibulara. Citeste despre vertij aici!

  1.     Simptome care apar in patologii la nivelul nasului:

–        Rinoree – secretia nazala anterioara sau posterioara

–        Modifcarea mirosului – scaderea miroslui sau pierderea totala a acestuia

–        Presiunea faciala

–        Obstructii nazale – daca este unilaterala poate fi cauzata de polipi nazali sau de o deviatie de sept; daca este alternativa intre cele 2 nari, sugereaza afectarea mucoasei nazale, care apare in rino-sinuzita cronica sau alergica.

–        Epistaxis

–        Stranut frecvent

–        Mancarimi ale nasului

Care sunt cele mai des intalnite afectiuni ORL?

Printre cele mai des intalnite afectiuni de catre doctorul ORL in cabinetul din Bucuresti, se afla infectiile si inflamatiile cronice, alaturi de cerumen.

Amigdalita

Amigdalita este inflamatia amigdalelor, cel mai des fiind de cauza infectioasa, virala sau bacteriana. Cele mai frecvente semne si simptome sunt tumefactia amigdalelor, care apar rosii, uneori acoperite de depozite albe sau galbui, dureri in gat si febra. Se rezolva in cele mai multe cazuri cu antiinflamatoare, eventual tratament antibiotic, daca medicul ORL-ist considera ca este indicat. Afla detalii despre amigdalita in articolul de aici!

Otita

Otita este inflamatia urechii externe sau interne.

Otita externa reprezinta inflamatia canalului auditiv extern, care poate fi cauzata de o infectie bacteriana sau fungica sau poate fi de cauza non-infectioasa. Simptomele sunt durerea, mancarimi la nivelul conductului auditiv, secretii si ulterior diminuarea auzului. Otita externa are o serie de factori de risc, precum umiditatea crescuta (cum este in cazul inotatorilor), corpi straini in conductul auditiv sau unele afectiuni dermatologice.

Otita medie reprezinta inflamatia urechii medii, aflata dincolo de membrana timpanica, avand etiologie infectioasa. Otita medie are originea la nivelul cailor respiratorii superioare, care sunt implicate intr-o infectie, aceasta propagandu-se prin trompa lui Eustachio catre urechea medie. In urechea medie se acumuleaza lichid care determina dureri si scaderea auzului. Citeste despre otita in acest articol!

Faringita/Laringita

Laringita este inflamatia corzilor vocale si se manifesta prin raguseala, tuse iritativa, dureri in gat, dresul vocii in mod frecvent.
Laringita poate fi acuta, cand este de cauza infectioasa sau determinata de tipat sau cronica, in refluxul gastroesofagian sau sub actiunea unor iritanti. Faringita este inflamatia faringelui, cel mai adesea de cauza infectioasa, iar simptomele sunt febra, durerea in gat, uneori eruptii. Citeste mai multe despre faringita in acest articol de blog!

Sinuzita

Sinuzita este o inflamatie a sinusurilor paranazale, iar simptomele includ febra, dureri faciale, cefalee frontala si rinoree purulenta. Sinuzita poate aparea si pe fond alergic.

Rinita

Rinita reprezinta inflamatia mucoasei nazale, cele mai comune simptome fiind congestia nazala, rinoreea si stranutul frecvent, care dureaza mai mult de o ora. Aceasta poate fi cauzata de un agent infectios sau alergic.

Cerumenul (Dopul de ceara in ureche)

Cerumenul se formeaza pe baza secretiilor naturale ale urechii externe, care au rolul de a proteja canalul auditiv. In momentul in care secretiile nu se elimina corect, acestea se aduna si formeaza un dop de ceara, care obstrueaza canalul. Formarea cerumenului se manifesta prin scaderea auzului, senzatie de ureche infundata, mancarimi si tinitus. Afla detalii despre cerumen aici!

Ce teste si analize se fac pentru ORL?

In clinica ORL din Bucuresti se pot face o serie de analize la recomandarea medicului.

Amigdalita

In cadrul consultului ORL, medicul realizeaza o anamneza, care are rolul de a stabili semnele si simptomele pacientului si un examen clinic. Examenul clinic presupune examinarea vestibulului nazal, a foselor nazale si a nazofaringelui, examinarea cavitatii bucale si a laringelui cu ajutorul endoscopiei (otoscopie, laringoscopie directa, bucofaringoscopie, rinoscopie anterioara si posterioara). In urma consultului, doctorul recomanda analizele care trebuiesc efectuate pentru a formula diagnosticul.

Control de specialitate

Controlul de specialitate ORL urmeaza consultului si are rolul de a monitoriza evolutia afectiunii si eficienta tratamentului.

Audiograma tonala

Audiograma tonala este un grafic efectuat cu ajutorul unui audiometru. Pacientului i se va pozitiona o pereche de casti pe urechi si o casca in spatele acestora. Se va masura capacitatea auditiva pe mai multe frecvente si amplitudini succesive, iar pacientul trebuie sa anunte sunetul cu intensitatea cea mai mica pe care il poate auzi. Testul se face pentru fiecare ureche separat, pe rand, intr-o camera antifonata. Astfel se poate diagnostica hipoacuzia.

Faringoscopie/Laringoscopie

Laringoscopie este o procedura prin care medicul ORL-ist introduce un tub cu o camera in laringe prin cavitatea orala si faringe. Are rolul de a examina corzile vocale sau de a face o biopsie daca este cazul.

Endoscopie nazala/otica/laringiana

Endoscopia este o procedura prin care un tub rigid dotat cu o camera se introduce in interiorul unei zone din corp pentru a o examina.

Extractie corp strain nazal/otic/faringian

Extragerea corpilor straini aflati la nivel nazal, otic sau faringian se poate face prin aspirare directa, extragerea directa cu o pensa si ulterior examinarea prin fibroscopie, cu ajutorul unui balon sau a unui cateter sau chiar cu un adeziv, la pacientii cooperanti. Pentru corpii straini aflati in faringe se foloseste faringoscopia.

Endoscopie pediatrica

Endoscopia pediatrica cuprinde endoscopia nazala, otica si laringiana la copii si este recomandata pentru diagnosticarea unor patologii precum polipii nazali sau pentru manevre precum extragerea unor corpi straini de la nivelul faringelui.

Aspiratie auriculara/nazala

Aspiratia auriculara se realizeaza cu ajutorul unor canule si se foloseste pentru eliminarea dopurilor de ceara din urechi . Aspiratia nazala se recomanda la copii, cu congestie nazala, la paientii care nu isi pot curata singuri cavitatea nazala de secretii sau de sange sau in cazul unei traume la nivelul nasului care cauzeaza sangerare.

Cauterizare Pata Vasculara

Pata vasculara este o zona puternic vascularizata, situata in partea anterioara a septului nazal. Aceasta pata reprezinta originea epistaxisurilor recurente la copii. In aceste situatii, pata vasculara se cauterizeaza pentru cura epistaxisului recurent.

Tamponament/detamponament nazal, mese, extractie fire chirurgicale, drenaj, incizii etc.

Tamponamentul nazal consta in introducerea unor mese in cavitatea nazala pentru a opri sangerarea in epistaxis. Extractia firelor chirurgicale, drenajul si inciziile sunt o serie de manevre efectuate de catre medicul ORL-ist chirurg, post-operator. Daca apar colectii purulente la nivelul conductului auditiv extern, se efectueaza incizia si drenarea acesteia.

Cum sa te pregatesti pentru un consult ORL

Un consult ORL nu necesita o pregatire speciala in prealabil.

DIAGNOSTIC

Procedurile de diagnosticare moderne sunt realizate de medici specialisti cu o practica remarcabila.

TRATAMENT

Schema de tratament este personalizata si foloseste metode inovative si eficiente de vindecare.

ECHILIBRU

In fiecare caz urmarim restabilirea rapida a starii de sanatate si insusirea unui stil de viata sanatos.

Preturi pentru consultatii si alte servicii ORL

Consultatie ORL
RON

Programeaza-te acum la Clinica Eminescu 100 Bucuresti pentru un consult ORL!

    Intrebari Frecvente despre ORL

    Cu ce se ocupa ORL?

    Otorinolaringologia se ocupa cu diagnosticul si tratamentul patologiilor care intereseaza organele din sfera ORL: ureche, nas si gat. Specialitatea ORL include de asemenea si o parte chirurgicala.

    Cat dureaza un consult la medicul ORL?

    Un consult ORL dureaza aproximativ 20-30 de minute.

    Se poate face o consultatie ORL si cu bilet de trimitere?

    Medicii ORL-isti care lucreaza cu CNAS pot consulta pacientul gratuit pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie.

    Care sunt cele mai des intalnite afectiuni din sfera ORL?

    Printre cele mai des intalnite afectiuni din sfera ORL se afla polipii nazali, sinuzita cronica, rinita, infectiile respiratorii superioare (amigdalita, laringita acuta), cerumenul, otita medie si epistaxisul.

    Programeaza-te

    X