Prostatita reprezinta inflamatia de tip infectios a tesutului prostatic, produsa in primul rand de bacilii gram negativi cum ar fi E.coli, Pseudomonas si ,mai rar, de bacterii gram pozitive cum sunt enterococii.
Prin refluxul urinei infectate in ductele prostatei germenii microbieni sunt diseminati prin ascensiunea lor la nivelul uretrei.
In situatii foarte rare se intalneste si imprastierea microbilor pe cale hematogena si cea limfatica, sangele si limfa preluand germenii din anumite focare de infectie.
Volumul prostatei este marit, provocand obstructie urinara, pacientul manifesta dureri perineale in regiunea sacrata, disconfort in timpul mictiunii, jena sau febra. Palparea prostatei prin tuseu rectal declanseaza dureri violente.
Diagnosticul se stabileste pe baza hemoleucogramei (leucocitoza), reactanti de faza acuta (VSH-ul, proteina C reactiva, fibrinogenul -valori crescute), sumarul de urina (leucociturie, bacteriurie, hematurie) si uroculturile confirmate pozitive.
Tratamentul prostatitei acute de etiologie bacteriana se face cu administrarea de antibiotice. In tratarea prostatitei cronice se folosesc antibiotice si antiinflamatorii nesteroidiene.