Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Specializari
22
Decontare
asigurari private de sanatate.
Analize decontate de CASMB
TRATAMENTE GRATUITE
pentru asiguratii CASMB

Introducere in programul de monitorizare CAS

Programul de monitorizarea CAS a fost introdus cu scopul de a creste accesibilitatea la investigatiile medicale paraclinice, efectuate in ambulatoriu. Programul de monitorizare al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate a aprobat un model unic pentru biletul de trimitere pentru investigatii paraclinice, efectuate pentru monitorizarea anumitor afectiuni, specificate pe biletul de trimitere prin mentiunea speciala ”Monitor”. 

Aceste mentiuni sunt numerotate de la 1 la 8, fiecare reprezentand o afectiune diferita. Biletul de trimitere cu specificatia ”Monitor” are de asemenea prioritate, furnizorii de servicii medicale fiind obligati sa efectueze investigatiile recomandate in termen de 5 zile lucratoare de la data solicitarii pacientului. Acest program este valabil pentru pacientii cu asigurare sociala de sanatate, servicii medicale care beneficiaza de decontarea CAS.

 

Astfel, pacientii care sunt diagnosticati cu o afectiune care necesita controale periodice, la intervale precis stabilite, pot efectua investigatiile gratuit, avand de asemenea si intaietate. Programul se adreseaza pacientilor cu afectiuni cronice.

 

Ce inseamna programul de monitorizare CAS?

Programul de monitorizare CAS este important pentru evaluarea periodica a anumitor categorii de pacienti, investigatiile putand fi efectuate mult mai rapid, in functie de recomandarea medicului specialist. Cele 8 categorii de pacienti beneficiaza de investigatii medicale paraclinice gratuite, decontate de CNAS, chiar daca furnizorul de servicii medicale paraclinice nu mai are fonduri prin contractul cu CNAS, in momentul solicitarii.

Conditii de eligibilitate pentru beneficiari

Pentru a beneficia de programul de monitorizare CAS, un pacient trebuie sa aiba o asigurare sociala de sanatate si sa fie diagnosticat cu una dintre urmatoarele afectiuni: COVID-19, afectiuni oncologice, diabet zaharat, boli cardiovasculare, boli rare, boli neurologice, boli cerebrovasculare sau boala cronica de rinichi. Aceste afectiuni reprezinta comorbiditati importante, care asociaza riscuri mari daca nu sunt controlate si investigate periodic, pentru a decela precoce eventuale decompensari, agravari sau recidive.

 

In plus, pacientul trebuie sa aiba un bilet de trimitere de la medicul specialist sau medicul de familie care sa contina specificatia ”Monitor” si numarul corespunzator diagnosticului.

Cele 8 tipuri de monitoare disponibile

Exista 8 tipuri de monitoare care fac parte din programul de monitorizare implementat de CAS, fiecare dintre ele reprezentand codul pentru o anumita categorie de afectiuni. Afectiunile carora li se adreseaza programul sunt COVID-19, patologiile oncologice, diabetul zaharat, bolile cardiovasculare, bolile rare, bolile neurologice, bolile cerebrovasculare si boala cronica de rinichi. Toate aceste afectiuni cronice reprezinta comorbiditati importante, al caror evolutie naturala cuprinde progresie, decompensari sau recidive. De asemenea, asociaza si un impact puternic asupra sistemului de sanatate, fapt pentru care este importanta evaluarea periodica pentru depistarea precoce a eventualelor complicatii.

Monitor 1: Pacienti cu COViD-19

Specificarea ”Monitor 1” pe biletul de trimitere corespunde monitorizarii pacientilor diagnosticati cu COVID-19, dupa ce perioada in care pacientul trebuie sa stea in izolatie s-a incheiat sau dupa externarea din spital. Investigatiile paraclinice post-COVID au rolul de a aprecia gradul de afectare al functiei plamanilor, rasunetul la nivelul cordului a eventualelor sechele pulmonare. Printre investigatiile paraclinice care sunt indicate in cadrul monitorizarii post-COVID sunt CT de torace, ecocardiografie si o serie de analize de sange. Monitorizarea periodica se face pentru a determina riscul de tromboza, tromboembolism pulmonar sau de miocardita virala.

Monitor 2: Pacienti cu boli oncologice

Specificatia ”Monitor 2” corespunde investigatiilor paraclinice recomandate pentru monitorizarea pacientilor care au fost diagnosticati cu boli de natura oncologica. Se recomanda evaluarea periodica a pacientilor cu afectiuni oncologice pentru depistarea precoce a eventualelor recidive sau determinari secundare. Printre investigatiile paraclinice, se afla CT, RMN, scintigrafie si analize de sange.

Monitor 3: Monitorizarea diabetului zaharat

”Monitor 3” corespunde investigatiilor paraclinice recomandate pentru monitorizarea pacientilor cu diabet zaharat. Intrucat diabetul zaharat este o boala complexa, cu impact asupra mai multor organe si sisteme de organe. Pentru a aprecia gradul de control al diabetului este importanta determinarea valorilor glicemiei si a hemoglobinei glicozilate (HbA1c). Analizele de sange cuprind si profilul lipidic, frecvent modificat in diabetul zaharat. De asemenea, pentru a evalua rasunetul asupra rinichilor (nefropatia diabetica), se cuantifica prezenta albuminei in urina (albuminurie).

Vezi aici toate investigatiile de la Clinica Eminescu 100!

Monitor 4: Boli cardiovasculare

Specificatia ”Monitor 4” corespunde investigatiilor paraclinice recomandate pentru monitorizarea pacientilor diagnosticati cu boli cardiovasculare. Bolile cardiovasculare sunt de asemenea boli cronice care pot evolua cu decompensari si asociaza o mortalitate ridicata cand acestea nu sunt urmarite si progreseaza.

Monitor 5: Boli rare

Codul de Monitor 5 corespunde investigatiilor paraclinice recomandate pentru monitorizarea pacientilor diagnosticati cu boli rare. Bolile rare sunt majoritar boli cauzate de defecte genetice, adesea congenitale

Vezi aici lista de boli rare care beneficiaza de deconturi!
.

Monitor 6: Boli neurologice

Codul de Monitor 6 corespunde investigatiilor paraclinice recomandate pentru monitorizarea pacientilor diagnosticati cu boli neurologice. Printre investigatiile paraclinice care se efectueaza pentru evaluarea bolilor neurologice se afla CT si RMN cerebral.

Monitor 7: Boli cerebrovasculare

Codul de Monitor 7 corespunde investigatiilor paraclinice recomandate pentru monitorizarea pacientilor diagnosticati cu boli cerebrovasculare.

Afla care dintre investigatiile RMN este cea potrivita!

Cum se obtin biletele de tip monitor?

Biletele de trimitere sunt emise de catre medicul specialist, cu specificatia ”Monitor” si a codului potrivit categoriei de pacienti, pentru pacientii care au fost diagnosticati cu o patologie dintre cele 8 categorii de Monitor.

Cum beneficiezi de decontare completa prin monitor?

Pentru a beneficia de decontarea serviciilor medicale prin monitor, este necesar un bilet de trimitere cu specificatia ”Monitor” si codul de monitor, pacientul sa fie diagnosticat cu una din bolile specificate si sa aiba asigurare sociala de sanatate.

Documente necesare pentru decontare

Pacientul trebuie sa prezinte biletul de trimitere, document de identificare si cardul de sanatate.

Beneficii ale utilizarii biletelor de monitor CAS

Pacientii care sunt eligibili pentru programul de monitorizare au prioritate in fata listelor de asteptare, programarile putand fi facute mai rapid.

Avantajele monitorizarii continue a starii de sanatate

Programul de monitorizare permite evaluarea periodica a bolilor cronice specificate, depistand precoce avansarea bolii, complicatiile, decompensarile si eventualele recidive. Astfel, se poate interveni terapeutic inainte de aparitia sechelelor invalidante.

Impactul monitorizarii asupra managementului afectiunilor cronice

Monitorizarea bolilor cronice scade mortalitatea si creste speranta de viata a pacientilor, dar si calitatea vietii, prin depistarea precoce a complicatiilor si aplicarea tratamentului in stadiu incipient.

Programeaza-te

    Intrebari frecvente despre biletele de monitor CAS

    Ce fac daca medicul meu nu mentioneaza despre monitor?

    Daca medicul nu mentioneaza despre posibilitatea de a beneficia de programul de monitorizare, i se poate aduce la cunostinta de acest program al CAS.

    Pot folosi biletele de monitor pentru orice tip de investigatie?

    Biletele monitor pot fi folosite pentru investigatiile care aduc informatii legate de complicatiile posibile ale categoriei de boli, conform codului de monitor.

    Este posibil sa pierd dreptul la decontare daca nu folosesc biletul de monitor imediat?

    Biletul de trimitere tip monitor are o valabilitate de 30 de zile, pentru acut si subacut si de 90 de zile pentru patologii cronice.

    Pot transfera biletul de monitor unui alt pacient daca nu il folosesc?

    Biletul de monitor este emis pentru fiecare pacient in parte, pentru o anumita categorie de patologii. Acest bilet nu este transmisibil, el fiind valabil doar pentru pacientul ale carui date sunt specificate.

    Ce se intampla daca diagnosticul meu se schimba in timpul monitorizarii?

    In functie de noul diagnostic, daca este depistata o noua patologie care se incadreaza intr-o categorie de monitor, pacientul se poate incadra la alt tip de monitor.

    Servicii si Preturi

    Programeaza-te

    X