Cauti o clinica de neurologie in Bucuresti? La Eminescu 100 gasesti intr-un singur loc toate serviciile necesare in vederea diagnosticarii corecte si aplicarii tratamentului corespunzator afectiunilor neurologice.
Neurologia se ocupa de prevenirea, diagnosticul si tratamentul bolilor implicate in sistemul nervos periferic si central, dar si de unele patologii ale sistemului musculo-scheletic, care afecteaza functionarea sistemului nervos central. Aproximativ 30% dintre apelurile la un specialist in neurologie se refera la boli ale sistemului nervos periferic: plexita, neurita, radiculita, osteochondroza etc.
Multe persoane, fara sa banuiasca, pot avea probleme de natura neurologica. Adesea auzim fraza: „Toate bolile sunt de la nervi”. Acest lucru este partial adevarat, tulburarile nervoase avand un impact mare asupra starii generale de sanatate a fiecaruia.
Atunci cand una dintre componentele sistemului nervos nu mai functioneaza cum trebuie, pot aparea tulburari de vedere, de vorbire, motorii sau cognitive. De asemenea, memoria si simturile pot fi afectate de bolile neurologice.
Consultarea obligatorie a unui neurolog este necesara atunci cand se constata:
Clinica medicala Eminescu 100 trateaza o gama larga de boli neurologice folosind cele mai noi si moderne echipamente si tehnici in acest domeniu. Neurologii clinicii noastre sunt specialisti de inalta calificare, cu multi ani de experienta in tratamentul bolilor neurologice. Diversele boli, tulburari sau leziuni ce implica sistemul nervos necesita tratamentul unui neurolog bun, cu experienta.
Un doctor neurolog va determina pentru fiecare pacient metodologia, regimul de tratament optim si va selecta medicamentele necesare. Centrul nostru este dotat cu cele mai moderne echipamente, cu ajutorul carora poti parcurge toate procedurile necesare si poti primi un tratament eficient. De cele mai multe ori, programarea din timp pentru o consultatie la neurolog ajuta la identitficarea afectiunilor in fazele incipiente si accelereaza procesul de vindecare.
Cei care se confrunta cu probleme la nivelul simturilor, cum ar fi cel tactil, vederea sau cel olfactiv, fac parte dintre persoanele care ar trebui sa apeleze la o clinica de neurologie din Bucuresti, in vederea unui consult neurologic, pentru ca problemele legate de procesarea senzoriala (informatii primite de la simturi) sunt uneori cauzate de afectiunile sistemului nervos.
La Clinica Eminescu 100, tratamentul cuprinzator al bolilor neurologice se stabileste in primul rand pe baza unui diagnostic precis, care permite un grad de reabilitare ridicat.
In cadrul departamentului de neurologie de la Eminescu 100, ne bucuram de prezenta unei echipe de medici entuziasti si profesionisti, cu experienta foarte bogata. Pe langa diagnosticarea și tratarea afecțiunilor neurologice aflate in diverse stadii, specialiștii Eminescu 100 ofera ingrijire integrata pacienților cu boli neurologice: de la prevenire și intervenție precoce, la monitorizarea in ambulatoriu a pacienților cu condiții cronice.
Pentru un prim pas in diagnosticarea afectiunilor neurologice poti face o programare aici pentru un consult neurologic!
Pot fi leziuni ale coloanei vertebrale si ale maduvei spinarii (entorsa) sau afectiuni cauzate de supraincarcari, hernie intervertebrala, osteochondroza, proeminenta, etc. Cu toate acestea, afectiunile neurologice apar din cauza bolilor coloanei vertebrale, pe fondul compresiunii radacinilor maduvei spinarii.
Durerile de cap severe si recurente insotite de greata, varsaturi pot fi provocate de procesele patologice – migrena, cefalee din suprasolicitare, nevralgii craniene. Cu toate acestea, exista multe dureri secundare care apar pe fondul altor boli: infectii, leziuni ale coloanei cervicale si ale craniului. Toate acestea sunt semnale de alarma care ne trimit de urgenta la cabinetul de neurologie.
Adesea cauza acestui fenomen este deteriorarea aparatului vestibular sau fluxul de sange prin arterele vertebrale. In timpul mersului pacientul isi pierde echilibrul, poate sa-și piarda cunostinta sau pur si simplu sa cada. Aceasta ameteala de scurta durata asociata cu durere de cap, greata si lesin poate reprezenta faza incipienta a unor afectiuni neurologice
Slabiciunea musculara poate fi simptomul unor afectiuni neurologice si se poate manifesta la unii muschi individuali sau la mai multi si se dezvolta treptat sau brusc. In functie de cauza, pacientul poate prezenta si alte simptome. Cel mai adesea, slabiciunea musculara este asociata cu compresia maduvei spinarii sau a radacinilor nervilor spinali, din cauza herniei intervertebrale sau a altor patologii. Aceasta afectiune neurologica ar putea fi cauzata de o stare mai grava sau de o boala a sistemului nervos, precum accidentul vascular cerebral.
Accidentul vascular cerebral este una dintre bolile neurologice cele mai cunoscute, care se manifesta printr-o intrerupere brusca si rapida a circulatiei sangelui in creier, cu afectarea unor anumite zone. Daca celulele creierului mor sau sunt deteriorate si nu se intervine rapid, functiile pentru care a fost responsabila zona afectată se pot pierde si apar diferite simptome in partile corpului pe care le controleaza aceste celule: de la slabiciune brusca, amorteala bratelor sau picioarelor, deficiente de vedere si pana la paralizie completa.
Un accident vascular cerebral este o afecțiune gravă care necesită îngrijire de urgență in cadrul unei clinici de neurologie Bucuresti pentru a diagnostica tipul de AVC si pentru a prescrie terapia potrivita. Tratamentul efectuat in primele ore dupa atac creste sansele de recuperare ale pacientului.
Citeste mai multe detalii despre AVC!
Epilepsia este o boala neurologica cronica, dezvoltata din cauza prezentei focarelor patologice la nivelul creierului. Acestea excita neuronii, motiv pentru care apar convulsii involuntare la om. Crizele epileptice au diverse cauze (infectii, intoxicatii, tumori, traumatisme etc), ele reprezentand un simptom al afectarii neurologice. Pacientul se rupe de realitate in timpul unui atac de epilepsie si se poate rani, acest lucru diferentiind epilepsia de convulsiile obisnuite. In majoritatea cazurilor, cu ajutorul unui bun specialist neurolog, epilepsia este una dintre bolile neurologice tratabile.
Se mai numește „dementa senila” si este un proces neurodegenerativ, care se manifesta cu precadere la persoanele de peste 65 de ani fiind una dintre bolile neurologice progresive, pentru ca se agraveaza in timp. Boala este insotita de apatie, afectarea treptata a memoriei, functiilor motorii, vorbirii, coordonarii, perceptiei lumii externe si a persoanelor apropiate, epuizare treptata.
Boala progreseaza lent si reprezinta un proces degenerativ al zonelor din creier responsabile de mentinerea tonusului muscular, controlul miscarilor si al posturii. Simptomele acestei boli neurologice incep incet, de cele mai multe ori doar cu un tremur abia vizibil si se manifesta prin limitarea ritmului si a intervalului miscarilor, rigiditate musculara, tremur la nivelul membrelor si postura instabila. Boala Parkinson este insotita de tulburari mentale și autonome.
Citeste mai multe detalii despre boala Parkinson!
Scleroza multipla reprezinta cea mai frecventa forma de boala demineralizanta a sistemului nervos, avand mecanism autoimun prin producerea anormala de anticorpi care urmaresc distrugerea unor tesuturi/celule proprii ale organismului.
Afla mai multe despre scleroza multipla!
Nevralgia este un simptom caracterizat de durere intensă și copleșitoare, resimțită ca o arsură sau înțepătură, pe traiectul unui nerv periferic senzitiv, ce apare ca urmarea lezării acestui nerv din cauze specifice. Aceasta poate să apară atât la nivel cranian, cât și la nivelul trunchiului sau membrelor și interferă cu activitatea de zi cu zi a pacientului, determinând un grad de incapacitate.
Afla mai multe despre nevralgie!
Tulburari de somn, cu precadere la nivelul duratei si profunzimii somnului. Starile precum apneea in somn sau anxietatea, cosmarurile, unele probleme de somn reflecta aparitia unor probleme neurologice. Principalele cauze sunt traumele psihologice, stresul sau bolile neurologice. Daca va confruntati si cu alte simptome neobisnuite, este recomandata vizita intr-o clinica de neurologie din Bucuresti.
Desi afectiunea de hipertensiune este diagnosticata si tratata de un medic cardiolog, cauza bolii este stresul psiho-emotional, fiind astfel necesara si o examinare neurologica.
Sindromul Tourette face parte din categoria problemelor neurologice si se manifesta printr-o serie de miscari și sunete incontrolabile cunoscute sub numele de ticuri. Printre simptomele acestei probleme neurologice se afla ticuri vocale (cuvinte, sunete) si motorii (miscari periodice necontrolate ale corpului). Cele mai comune ticuri motorii simple ale acestei probleme neurologice includ: clipirea ochilor, ridicarea sprancenelor, ridicarea din umar, răsucirea sau smucirea capului și a gatului. Ele pot aparea de mai multe ori pe zi si pot sa aiba grade diferite de complexitate. Un alt simptom este coprolalia, adica rostirea de cuvinte obscene si insulte. Speranta de viata si nivelul de inteligenta la pacienti cu sindromul Tourette este normala. De obicei severitatea ticurilor scade odata cu adolescenta. Înainte de a manifesta un asemenea tic, majoritatea persoanelor suferind de sindrom manifesta dorinta de a strange, a zgaria sau mancarime.
Simptomele neurologice isi au deseori originea in sistemul nervos periferic si includ senzatie de arsura, amorteala, intepatura, slabiciune musculara sau paralizie si sensibilitate. Aceste simptome neurologice pot fi cauzate de un traumatism local, in cazul in care durerea este direct legata de un traumatism sau de o boala sistemica, care ar putea sa afecteze intregul corp.
Dintre acestea amintim urmatoarele simptome posibile:
Examenul neurologic complet presupune observarea prezentei starii de constienta, a modificarilor acesteia, evaluarea extensiva a capacitatii pacientului de mentinere a ortostatismului, de deplasare, aspectul mersului. Este evaluata forta musculara, tonusul, caracteristicile nervilor cranieni, a caror integritate contribuie la mentinerea capacitatii de a vorbi, inghiti, de a clipi, a auzi, de a vedea corespunzator, de a-si tine echilibrul, de a simti stimulii aplicati la nivelul fetei si de a avea mimica normala. Alte elemente evaluate in cadrul examenului sunt sensibilitatea, coordonarea si nu in ultimul rand orientarea in timp, spatiu si fata de propria persoana.
Uneori pacientului I se poate recomanda efectuarea unor investigatii imagistice, precum tomografia computerizata, imagistica prin rezonanta magnetica, sau radiografia unor segmente de coloana vertebrala, fie la nivel cerebral. La evaluarea de control pacientul trebuie sa aiba asupra sa rezultatul investigatiilor recomandate de catre medicul curant pentru o mai buna integrare alaturi de simptomele pentru care a fost consultat si pentru o conduita terapeutica potrivita.
Electroencefalograma reprezinta o metoda neinvaziva de invetigare a undelor electrice generate de sistemul nervos central, prin plasarea unor electrozi pe scalp. Evaluarea standard dureaza 20 de minute, fara a include timpul necesar montarii. Acest tip de investigatie este util in diagnosticul si monitorizarea epilepsiei, cat si in depistarea dementei, ecefalitelor si encefalopatiilor. Afla mai multe despre electroencefalograma!
Referatul medical neurologic reprezinta un document legal si justificativ, care realizeaza un sumar al starii de sanatate a pacientului, necesar pentru anumite comisii cum ar fi cea a expertizei capacitatii de munca, de pensionare sau de incadrare in diferite stadii de handicap. Aceste document medical are un termen de valabilitate de 3 luni. Afla mai multe depre referatul neurologic!
Marea majoritate a bolilor neurologice pot determina un deficit locomotor important, ce va influenta activitatea zilnica a pacientului. Metode de fiziokinetoterapie ajuta in recuperarea, imbunatatirea si mentinerea mobilitatii musculare cat si in reeducarea neuro-motorie. Toate aceste metode au ca scop reducerea durerii, rigiditatii si reintegrarea in activitatea zilnica.Afla mai multe despre recuperarea neuromotorie!
O serie de analize suplimentare neurologie sunt extrem de valoroase tocmai pentru ca pot detecta eventualele probleme neurologice, minimizand in acelasi timp rezultate neclare, ambigue sau confuze.
Este foarte important ca la consultul neurologic pacientii sa prezinte toate investigatiile anterioare, pentru ca medicul neurologi sa isi formeze o viziune de ansamblu despre afectiunea pacientului si sa-i poate recomanda pacientului analizele suplimentare de neurologie potrivite.
Cand mergeti pentru prima data la o evaluare neurologica este important sa:
Trebuie sa apelezi la un medic neurolog daca ai simptome care sugereaza probleme neurologice, cum ar fi dureri de cap severe, ameteli frecvente, pierderea constientei, dificultati de a merge sau de a coordona miscarea, probleme de vedere sau de auz, pierderea memoriei sau probleme de somn.
Medicii neurologi asigura diagnosticarea si tratarea bolilor si afectiunilor sistemului nervos, cum ar fi migrenele, epilepsia, scleroza multipla, Parkinson, Alzheimer, accidentele vasculare cerebrale si multe altele.
Pentru vizita la un cabinet neurologic este bine sa aduci toate informatiile despre simptomele tale, inclusiv cand au inceput si cum s-au manifestat, istoricul medical al familiei tale si medicamentele pe care le iei. Este bine sa aduci si un carnet de sanatate si sa te imbraci intr-o tinuta confortabila si usoara.
Da, consultatiile neurologice se pot face cu bilet de trimitere de la medicul de familie sau de la alt medic specialist.
Rezultatele vor fi furnizate de catre medicul neurolog in urma examinarii si testelor medicale. Acestea pot fi comunicate personal in timpul consultatiei sau prin intermediul unui raport medical trimis la medicul de familie sau la alt specialist care va continua tratamentul.