Pneumologia este specializarea medicală care se ocupă cu diagnosticarea și tratarea afecțiunilor sistemului respirator, inclusiv a căilor respiratorii inferioare și a traheei. Medicul pneumolog efectuează un consult, care include o parte de anamneză și o parte de examen clinic.
În urma constatărilor, medicul poate urma cu efectuarea unor teste pentru evaluarea funcției respiratorii, precum spirometria. Un doctor pneumolog bun se va orienta către analizele necesare în funcție de diagnosticul bănuit. În cabinetul privat de pneumologie din București se poate efectua spirometria, esențială în diagnosticul astmului sau a BPOC-ului, cât și determinarea saturației oxigenului cu ajutorul pulsoximetrului.
Vizita la un cabinet de pneumologie se recomandă în situațiile în care apar simptome sau semne care pot indica o boală pulmonară sau a căilor respiratorii inferioare. De asemena, se indică un consult pneumologic pentru monitorizarea afecțiunilor existente sau în cazul apariției unor noi simptome sau a unor simptome care apar mai frecvent, sub tratament.
Cel mai comun simptom care sugerează o boală pulmonară este dispneea (dificultatea de a respira). Aceasta poate fi cronică, progresivă, dar și acută, cum ar fi în cazul astmului. Dispneea din astm se manifestă sub formă de episoade cu debut brusc, însoțite se tuse și șuierat la expir. Se recomandă vizita la un medic pneumolog din București în cazul în care aceste simptome apar pentru prima dată sau în cazul în care sub tratament apar crize numeroase.
Dispneea poate fi simptomul principal al multor afecțiuni pulmonare, de la pneumonie până la cancerul bronho-pulmonar.
Tusea poate fi umedă sau uscată. În cazul tusei persistente, uscate, de peste 8 săptămâni, se recomandă vizita la medic. Tusea cu expectorație însoțită de febră indică o infecție, precum pneumonia. Tusea însoțită de expectorații cu sânge este un simptom de alarmă și necesită un control cât mai curând.
Tulburările ciclului de somn au de asemenea indicația unui apel la medicul pneumolog.
Infecțiile pulmonare recurente se recomandă a fi investigate mai amănunțit, inclusiv printr-o radiografie pulmonară.
Unele boli reumatologice pot avea impact și asupra sistemului respirator, ducând la dispnee și scăderea capacității de efort.
Este important ca pacientul să menționeze tratamentul sub care se află sau s-a aflat anterior. Există medicamente care pot provoca tuse iritativă și medicamente care pot provoca fibroză interstițială difuză, precum unele tratamente folosite în neoplazii sau pentru scăderea imunității în cazuri speciale.
Pacienților care lucrează în medii cu expunere la anumite substanțe, precum azbest, fibre textile, praf, mucegai, bumbac, cărbuni, silicați sau alte pulberi le este recomandat să își facă o programare la un consult de pneumologie.
Printre serviciile oferite de clinica noastră de pneumologie se află:
Printre simptomele care pot indica o afecțiune la nivelul plămânilor, se numără:
Spirometria este un test care evaluează funcția pulmonară, efectuat în 10-15 minute, care se folosește în diagnosticul și monitorizarea astmului, BPOC și a bolilor restrictive (precum fibroza interstițială). În cadrul acestui test, pacientul suflă într-un tub conectat la un aparat numit spirometru.
Radiografia pulmonară este o investigație imagistică care se folosește pentru diagnosticul și monitorizarea unor afecțiuni pulmonare precum BPOC, cancerul pulmonar, tuberculoza, fibroza interstițială, pleurezia, dar și pentru a exclude patologia de altă cauză, precum cea cardiacă.
Un doctor pneumolog va interpreta analizele de sânge, precum și rezultatele spirometriei și radiografia pulmonară. Rezultatele de spirometrie pot fi interpretate imediat după efectuarea acesteia, iar rezultatele analizelor de sânge și interpretarea radiografiei necesită programarea la un control de pneumologie.
Se indică un consult de pneumologie în situația în care experimentați simptome care pot sugera o patologie pulmonară, cum ar fi dificultăți de respirație, oboseală, anomalii ale ciclului de somn, tuse persistentă sau dureri la nivelul toracelui.
Pe lângă consultul medical, pneumologia oferă servicii precum analize de sânge, spirometria, dozarea gazelor sangvine, evaluarea saturației oxigenului, bronhoscopie, radiografie pulmonară.
Se recomandă ca pentru un consult penumologic să se evite hainele prea strâmte, care pot interveni cu abilitatea de a inspira profund, cât și mesele consistente înainte de consult.
Consultul de pneumologie se poate face, dacă aveți asigurare medicală, cu bilet de trimitere de la medicul de familie, la medicii pneumologi care au contract cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate.
Rezultatele spirometriei sunt generate de spirometru pe loc, iar medicul poate aprecia dacă rezultatul este normal sau anormal. Rezultatele analizelor de sânge și culturile din spută vor fi gata în aproximativ 3-5 zile lucrătoare.