DOMENIU | DENUMIRE INVESTIGATIE | PRET PLATA |
---|---|---|
Anatomie patologica | Anatomie patologca - Examen Babes - Papanicolau in mediu umed (diagnostic insistem BETHESDA 2001/ coloratie Papanicolau) (citologie/microscopie optica/secretie col) | 90 RON |
Examen Babes - Papanicolau conventional (diagnostic in sistem BETHESDA 2001) | 60 RON |
Laboratorul de anatomie patologică (histopatologie) prelucrează probele pentru a putea fi vizualizate și descrise la microscop. Histopatologia constă în analizarea la microscop a celulelor dintr-o probă recoltată. În funcție de patologie, celulele pot prezenta modificări sugestive pentru inflamație, necroză sau neoplazii. Diagnosticul anatomopatologic este un diagnostic de certitudine.
Examenul Babeș Papanicolau este un test anatomopatologic care depistează prezența modificărilor anormale de celularitate de la nivelul colului uterin. Acest test are rolul de a diagnostica neoplasmul de col uterin și leziunile precanceroase. Există un test Papanicolau convențional și un test Babes-Papanicolau realizat în mediu lichid. În primul caz, celulele raclate se transferă imediat de pe periuță pe o lamă, care va fi analizată la microscop. În cazul testului în mediu lichid, periuța se introduce în mediul lichid din recoltor, se agită de câteva ori, iar celulele rămân în mediul lichid.
Analizele patologice se recomandă în următoarele cazuri:
– Ca metodă de screening pentru cancerul de col uterin la femei peste 21 de ani
– Sângerări menstruale post-menopauză
– Stări imunosupresive (tratamente cu corticoizi, chimioterapie, infecția cu virusul HIV)
– Un examen Papanicolau anterior care a arătat displazii (stări precanceroase)
– Dureri sau sângerări la contactul sexual
– Infecții ginecologice cronice, pe perioade îndelungate
Testul Babeș Papanicolau se face în cadrul examenului ginecologic. Pacienta se așează pe masa ginecologică. Medicul ginecolog introduce un speculum în vagin, pe care îl depărtează, astfel vizualizând partea externă a colului uterin. Cu o periuță specială, celulele superficiale se raclează din endocol, exocol și din zona de tranziție dintre cele două prin rotire. Testul Babeș-Papanicolau se face optim în aproximativ a9-a zi a ciclului menstrual, la o distanță de minim 3 luni de la ultimul test. Se evită cu 48h înainte contactul sexual, spălăturile intravaginale, orice substanțe introduse intravaginal (ovule, spermicide, lubrifiante etc.).
Rezultatele anormale pot arăta leziuni displazice sau celule care sugerează un proces malign. Leziunile pot fi leziuni glanadulare sau scuamoase. Leziunile precanceroase sunt LSIL și HSIL. În stări displazice se pot regăsi celule atipice de tip ASC, AGC.
Rezultatele normale sunt negative pentru leziuni epiteliale sau malignități.
DIAGNOSTIC
Procedurile de diagnosticare moderne sunt realizate de medici specialisti cu o practica remarcabila.
TRATAMENT
Schema de tratament este personalizata si foloseste metode inovative si eficiente de vindecare.
ECHILIBRU
In fiecare caz urmarim restabilirea rapida a starii de sanatate si insusirea unui stil de viata sanatos.