Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Specializari
22
Decontare
asigurari private de sanatate.
Analize decontate de CASMB
TRATAMENTE GRATUITE
pentru asiguratii CASMB

Control ginecologic

Controlul ginecologic are rolul de a evalua starea de sanatate a organelor genitale feminine si de a depista eventuale patologii ginecologice. Printre afectiunile care pot aparea la acest nivel se regasesc bolile cu transmitere sexuala, afectiuni la nivelul ovarului sau uterului, cat si neoplazii ale sferei genitale feminine, cum ar fi cancerul de col uterin, cu o prevalenta crescuta la noi in tara. Consultatia ginecologica este efectuata de catre medicul ginecolog.

Ce presupune o consultatie ginecologica?

Consultatia ginecologica este alcatuita din anamneza si examen fizic. anamneza consta intr-o discutie cu pacienta, in care medicul ginecolog va adresa intrebari referitoare, in functie de varsta pacientei, la istoricul menstruatie sau al menopauzei, istoricul obstetrical si cel sexual.

 

Istoricul menstruatiei, pe care medicul il va lua in considerare indiferent de varsta pacientei, cuprinde varsta la care au debutat sangerarile menstruale lunare, regularitatea menstruatiilor (se ia in considerare media din ultimul an), durata perioadei menstruale(cate zile dureaza in medie) si eventuale dureri menstruale intense sau sangerari abundente. Pentru femeile aflate la varsta fertila si pentru cele aflate in perioada de tranzitie catre menopauza, vor exista intrebari privitoare la data primei zile a ultimei menstruatii, lungimea ciclului menstrual si regularitatea acestuia( o medie din ultimul an), numarul de zile ale perioadei menstruale, notarea prezentei sau absentei a sindromului premenstrual, prezenta sangerarilor in afara perioadei menstruale si eventuale sangerari aparute dupa contactul sexual.

 

Menopauza este definita ca o perioada de 1 an in care o femeie nu a mai avut nicio menstruatie. Pentru femeile aflate la menopauza se noteaza varsta la care pacienta a avut ultima menstruatie, daca pacienta urmeaza un tratament cu hormoni de substitutie si prezenta sangerarilor aparute dupa instalarea menopauzei.

 

Istoricul sexual poate fi neplacut de impartasit cu medicul ginecolog, insa evaluarea lui poate semnala diverse afectiuni ginecologice, incepand de la probleme minore pana la depistarea unei leziuni maligne. Printre intrebarile medicului adresate pacientei pot fi privitoare la activitatea sexuala, orientarea sexuala, numarul partenerilor, schimbarea partenerului sexual, utilizarea contraceptivelor orale, utilizarea masurilor contraceptive de bariera. aceste informatii, desi discutia poate fi pentru unele paciente inconfortabila, pot exclude numeroase diagnostice si pot orienta ginecologul catre o eventuala afectiune prezenta. se noteaza si prezenta libidoului. De asemenea, in functie de caz, medicul poate consilia pacienta in vederea utilizarii metodei contraceptive potrivite. important de mentionat este faptul ca metodele contraceptive de bariera, in principal prezervativul, care este cea mai eficienta metoda de a preveni infectiile cu transmitere sexuala. Contraceptivele orale sunt indicate sub inainte de varsta de 35 de ani. Dupa 35 de ani se poate monta de catre medicul ginecolog a unui sterilet istoricul obstetrical are rolul de a aprecia daca pacienta a fost insarcinata vreodata, cate sarcini a avut, daca au existat avorturi, intreruperi de sarcina sau sarcini ectopice( sarcini care nu s-au dezvoltat in uter, cum este normal, ci in alt loc, cum ar fi trompa uterina).

 

Se mentioneaza alte afectiuni ginecologice anterioare, precum prezenta unor fibroame uterine, chisturi ovariene, sindromul ovarelor polichistice, endometrioza sau boala inflamatorie pelvina.

 

Se vor lua in considerare si eventuale operatii, precum histerectomia si anexectomia, sau interventii in vederea suspiciunii sau diagnosticului de cancer de col uterin sau cancer vulvar.

 

Un control ginecologic complet cuprinde evaluarea atat a organelor genitale interne cat si a celor externe. Examenul ginecologic este alcatuit din inspectie si palpare. se realizeaza cu pacienta pe masa ginecologica, cu picioarele ridicate pe bratele mesei, departate. Vulva si zona care inconjoara anusul este inspectata, in cazul in care exista leziuni sau iritatii la nivelul pielii. Dupa inspectie, va urma examenul cu specul sau valve. speculul va fi lubrifiat si se va introduce in vagin, urmand sa fie deschis pentru a departa peretii vaginului. astfel, se vizualizeaza aspectul colului uterin si al peretilor vaginali. in acest pas se pot recolta probe pentru examenul de secretie si pentru testul Papanicolau. speculul este retras, iar apoi se face examenul bimanual. Medicul va introduce doua degete in vaginul pacientei, iar cealalta mana va fi plasata pe abdomen. Pacienta va trebui sa semnaleze eventuale dureri la palparea abdomenului.

Cand se recomanda efectuatarea unei control ginecologic?

Un examen ginecologic de rutina este recomandat anual, atat femeilor aflate la varsta fertila, cat si celor la menopauza, in absenta oricarui simptom, efectuandu-se si examen de secretie vaginala si test Papanicolau. Consultul ginecologic de rutina este indicat indiferent de activitatea sexuala. Examenul de secretie se face pentru depistarea prezentei infectiilor cu transmitere sexuala. Testul Papanicolau are rolul de a depista modificari anormale precoce in evolutia cancerului de col uterin. Controlul ginecologic de rutina nu mai este necesar in cazul pacientelor cu histerectomie totala si anexectomie bilaterala, care nu au avut neoplazii ale colului uterin, nu sunt infectate cu virusul HiV, nu au o imunitate scazuta, insa este recomandat in continuare examenul organelor genitale externe, in eventuala aparitie a unor leziuni la nivelul vulvei.

Printre simptomele pentru care se recomanda o consultatie ginecologica, se numara:

  • Modificari ale secretiei vaginale. in mod normal, secretia vaginala trebuie sa fie clara, albicioasa sau galbuie. Daca apar modificari de culoare, consistenta, miros, cantitate( secretii abundente), secretii insotite de sangerari, este indicat consultul ginecologic
  • Mancarimi in zona genitala
  • sangerari dupa contact sexual, menstruatii mai lungi de 7 zile, sangerari intermenstruale
  • Dureri pelvine, dureri la contactul sexual, insotite sau nu de febra
  • sangerari dupa instalarea menopauzei
  • Menstruatii neregulate
  • Observarea unor leziuni la nivelul vulvei, cum ar fi negi
  • Incontinenta urinara

De asemenea, se recomanda controlul ginecologic pacientelor care au avut istoric de neoplazii genitale, dar si ca screening pentru cancerul ovarian.

Cum te pregatesti pentru un examen ginecologic?

Este important ca pacienta sa cunoasca prima zi a ultimei menstruatii. Pentru pacientele care nu isi noteaza data exacta sau nu tin cont, sunt de preferat diverse aplicatii tip calendar. Nu se utilizeaza tampoane interne inainte de control, se evita contactul sexual cu aproximativ 48 de ore inainte, intrucat flora se poate schimba si poate interfera cu rezultatul examenului de secretie. Pacienta nu trebuie sa faca dusuri intravaginale, secretia vaginala are rolul de a mentine flora normala a vaginului si nu este nevoie sa curatam interiorul vaginului. Este important ca pacienta sa fie relaxata, desi examenul ginecologic poate fi neplacut pentru unele paciente.

Care este pretul consultatiei ginecologice?

Control ginecologic
200 RON

Echipa de medici care poate efectua un examen ginecologic

Dr. Roman Irinel

Popescu Stefania

specialist ginecologie
DIAGNOSTIC

Procedurile de diagnosticare moderne sunt realizate de medici specialisti cu o practica remarcabila.

TRATAMENT

Schema de tratament este personalizata si foloseste metode inovative si eficiente de vindecare.

ECHILIBRU

In fiecare caz urmarim restabilirea rapida a starii de sanatate si insusirea unui stil de viata sanatos.

Programeaza-te la un control ginecologic

    Intrebari frecvente despre consultatia ginecologica

    De ce este important sa mergem la consult?

    Infectiile cronice si bolile abdominale pelvine cronicizate pot duce in timp la infertilitate. De asemenea, consultul ginecologic are rolul de a depista anumite cancere de sfera genitala.

    Pot merge la consult daca sunt la menstruatie?

    Da, consultul ginecologic se poate efectua fara probleme si in perioada menstruala. Este recomandat sa nu se utilizeze tampoane interne sau ca acesta sa fie scos inainte de consult.

    Cum se desfasoara un control ginecologic?

    In cadrul unui control ginecologic, pacienta se dezbraca de la brau in jos, se aseaza pe masa ginecologica, urmand ca medicul sa faca un examen cu speculul si unul bimanual, introducand 2 degete in vagin.

    Programeaza-te

    X