Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Specializari
22
Decontare
asigurari private de sanatate.
Analize decontate de CASMB
TRATAMENTE GRATUITE
pentru asiguratii CASMB

afectiuni ortopedice

Ce este Reumatologia?

Reumatologia se ocupa cu diagnosticarea, tratamentul si managementul afectiunilor reumatice, care afecteaza articulatiile, muschii si tesuturile conjunctive. Reumatologia este o specialitate clinica, care pe langa afectiunile articulare de tip inflamator, se ocupa si cu diagnosticul si tratamentul bolilor autoimune. Bolile autoimune sunt afectiuni cronice, care evolueaza cu perioade de remisiune si pusee de acutizare, tratamentul fiind unul de durata.

Aceste boli sunt consecinta actiunii sistemului imun impotriva structurilor proprii organismului, cand celulele si tesuturile sunt identificate ca fiind straine, urmand sa fie atacate ca orice alt agent strain (bacterii, virusuri, paraziti etc.). Prin acest mecanism, tesuturile si organele sunt lezate, rezultatul fiind un proces de inflamatie cronica. Secundar, apar dureri, fibrozari ale tesuturilor, care pot afecta functionarea anumitor organe sau sisteme de organe. Afectiunile autoimune pot fi tinute sub control prin tratament medicamentos, recomandat de medicul reumatolog, la care se adauga proceduri de recuperare si un regim alimentar adecvat. Tratamentul reumatologic isi propune sa tina sub control evolutia bolii, sa creasca calitatea vietii si sa amelioreze simptomele existente.

 

Simptomele bolilor reumatice inflamatorii sunt de obicei nespecifice, precum oboseala, astenia, dureri musculare sau articulare, sindromul Raynaud sau stari subfebrile, la care se pot adauga simptome care pot orienta catre organul afectat (diareea persistenta in boala Crohn). In plus, medicul de familie va elabora un bilet trimitere la un consult reumatologic luand in considerare si alte criterii, precum istoricul familial, o alta boala autoimuna diagnosticata sau alti factori de risc prezenti (sexul feminin, varsta tanara).

 

Bolile autoimune care afecteaza tesutul conjunctiv sunt boli autoimune sistemice, precum lupusul eritematos sistemic, polimiozita, scleroza sistemica sau poliartrita reumatoida. Aceste afectiuni au manifestari diverse, intrucat boala evolueaza cu afectarea mai multor organe pe parcursul anilor. In cazul bolilor autoimune sistemice exista o serie de tablouri clinice cu care pacientul se poate prezenta la un control reumatologic, dintre care amintim sindromul Raynaud, poliartrita inflamatorie, euptii cutanate, fibroza pulmonara sau pneumonie interstitiala nespecifica.
Diagnosticul coroboreaza datele clinice, istoricul pacientului si analizele de laborator specifice.

Care sunt cele mai des intalnite boli reumatice?

Printre cele mai comune boli reumatologice se afla osteoartrita, cea mai frecventa forma de artrita, si artrita reumatoida. Alte patologii reumatologice des intalnite sunt fibromialgia, spondilita ankilozanta, lupusul eritematos sistemic, guta si poliartrita reumatoida juvenila. Din categoria afectiunilor reumatologice osteoarticulare, mentionam si osteoporoza, boala Paget, tendinita si sindromul de tunel carpian. Studiile au aratat ca prevalenta acestor afectiuni a fost mai mare in Europa si Statele Unite fata de Asia si Africa. In Europa, 148,947 de cazuri noi de boli reumatologice au fost diagnosticate intre 2003 si 2014.

Artrita reumatoida

Artrita reumatoida este o afectiune de tip inflamator a articulatiilor periferice, adesea de la nivelul extremitatilor. Intereseaza articulatiile in mod simetric, neavand o cauza bine determinata. Inflamatia cronica provoaca distrugerea cartilajului articular si a osului, netratata ducand in timp la pierderea functiei articulatiei. Citeste despre poliartrita reumatoida in acest articol!

Spondilartropatiile

Spondiloartropatia este o afectiune inflamatorie care afecteaza articulatiile din plan axial, de exemplu articulatiile sacro-iliace, articulatia umarului, a genunchiului sau articulatiile dintre vertebre. Printre cele mai comune simptome se afla durerile lombare, mai ales dupa perioade indelungate de stat jos sau in picioare, rigiditate. Cele mai frecvente spondiloartropatii sunt spondilita ankilozanta si artrita asociata cu psoriazisul sau boala inflamatorie intestinala. Spondiloartropatiile pot duce la complicatii, precum fracturi de coloana vertebrala, boli cardiovasculare sau limfoame. Diagnosticul precoce si tratamentul adecvat limiteaza evolutia bolii si cresc calitatea vietii.

Lupus eritematos sistemic

Lupusul eritematos sistemic este o boala autoimuna sistemica cronica, care virtual poate afecta orice organ. Tabloul clinic este foarte variat de la pacient la pacient, de la dureri articulare usoare sau eruptii cutanate pana la afectiuni renale, hematologice sau de sistem nervos. Simptomele sunt nespecifice, cand nu sunt determinare de afetarea specifica a unui organ: febra, oboseala, dureri articulare sau musculare, sindromul Raynaud, eruptii cutanate la nivelul fetei in forma de fluture.

Boala Paget (Osteita deformanta)

Boala Paget este o afectiune localizata a osului, caracterizata de un metabolism anormal de la nivelul tesutului osos. Remodelarea osoasa este accelerata, evoluand cu o resorbtie crescuta, urmata de o sinteza crescuta de tesut osos. Prin acest mecanism, osul are o arhitectura anormala si haotica, provocand dureri, osteoartrita sau leziuni ale nervilor de la nivelul respectiv. De asemenea, este o afectiune care predispune la aparitia osteosarcomului, un cancer osos.

Amiloidoze

Amiloidoza este un termen care se refera la depunderea de depunerea in tesuturi de amiloid (proteine dispuse sub forma de fibrile), formand depozite care afecteaza functionarea anumitor organe. Manifestarile clinice sunt generate de afectarea organului: afectiuni renale, cardiomiopatie, afectiuni pulmonare, gastrointestinale, neurologice sau dermatologice.

Guta

Guta este o afectiune cauzata de depunerea cristalelor de urat la nivelul articulatiilor, oaselor si tesutuilor moi. Se manifesta prin artrita acuta, cronica, tofi gutosi sau o combinatie intre aceste forme. Tofii gutosi sunt noduli durerosi, alcatuiti din cristale si tesut de tip inflamator cronic, situati in proximitatea articulatiei. Cel mai frecvent apar la nivelul degetului mare de la picior, articulatia metatarso-falangiana. Hiperuricemia (acid uric crescut in sange) este un factor predispozant si necesar in dezvoltarea gutei, desi nu toate persoanele care au hiperuricemie vor avea guta.

Tendinita

Tendinita este o patologie care implica inflamatia tendoanelor, manifestata prin durere locala, functionarea anormala si degenerare. Zone in care apare frecvent sunt coafa rotatorilor, epicondilita mediala sau laterala, tendonul bicipital, al flexorilor carpieni si tendonul lui Ahile.

Sindrom de tunel carpian

indromul de tunel carpian reprezinta tabloul clinic determiant de compresia nervului median in tunelul carpian pe care il strabate. Clinic, apar dureri si parestezii ale mainii, deoarece acest teritoriu este inervat de nervul median compresat. Tunelul carpian este un spatiu de la nivelul mainii, delimitat de oasele carpiene si retinaculul flexorilor. Apare deseori in artrita reumatoida si poate determina prin compresie leziuni ale nervului median.

Ce teste si analize se fac pentru reumatologie?

Diagnosticul unei boli reumatologice este complex si se bazeaza pe analize si texte, intrucat manifestarile sunt adesea nespecifice. Printre analizele pentru reumatologie se afla osteodensitometria, ecografia musculo-scheletala si ultrasonometria calcaneana.

Osteodensitometrie

Osteodensitometria este o metoda imagistica numita absorbtiometrie cu energie duala cu raze X (DEXA) care masoara densitatea minerala osoasa. Aceasta analiza se foloseste pentru diagnosticul osteoporozei, evaluarea riscului de fractura si monitorizarea eficientei tratamentului. 

Ecografie musculo-scheletala

Ecografia musculo-scheletala este o metoda imagistica neinvaziva, care deceleaza inflamatia tendoanelor si ligamentelor, prezenta lichidului intra-articular, prezenta cristalelor de urat, degenerari  si leziuni ligamentare si leziuni musculare. Modul Doppler este folosit pentru identificarea inflamatiei. 

Ultrasonometria calcaniana

Ultrasonometria calcaneana, numita si osteodensitometrei cu ultrasunete, este o investigatie imagistica non-invaziva, care foloseste ultrasunetele reflectate, la nivelul oaselor periferice. Investigatia se efectueaza la nivelul calcaneului, osul calcaiului, care are un metabolism intens si are rolul de a determina densitatea osoasa, astfel fiind importanta in diagnosticul osteoporozei.

DIAGNOSTIC

Procedurile de diagnosticare moderne sunt realizate de medici specialisti cu o practica remarcabila.

TRATAMENT

Schema de tratament este personalizata si foloseste metode inovative si eficiente de vindecare.

ECHILIBRU

In fiecare caz urmarim restabilirea rapida a starii de sanatate si insusirea unui stil de viata sanatos.

Preturi pentru consultatii si alte servicii de reumatologie din Bucuresti

Servicii gratuite, pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie, prin decontarea cu CASMB, unde se includ urmatoarele servicii:

  • consultatie
  • controale / interpretare analize (in decurs de 90 de zile de la data consultului initial)
  • osteodensiometrie
  • infiltratii intraarticulare (cu produsul pacientului)
  • recomandare medicala si prescriptie tratament (daca este cazul)

Stabilirea diagnosticului se poate face multidisciplinar pe baza consultatiilor medicale la specialitati precum cardiologia, neurologia, ortopedia.

Consultatie reumatologie
RON 200.00
Control reumatologie
RON 100.00
Infiltratie (manopera)
RON 100.00
Infiltratie cu antiinflamator
RON 150.00
Referat boli reumatismale
RON 60.00
Scrisoare medicala
RON 100.00
Interpretare analize
RON 50.00
Consult imagistica (RMN,Radiograf, CT)
RON 170.00
Infiltratie coloana toraco-lombara (cu diprophos/Dexametazona 1sg)
RON 200.00
Ecografie musculoscheletala
RON 300.00
Referat medical
RON 100
Ultrasonometria calcaniana
RON 70

Pachet Reumatologie

Pachetul include:

  • consultatie
  • osteodensiometrie
  • infiltratii intraarticulare (cu produsul pacientului)
  • recomandare medicala si prescriptie tratament (daca este cazul)

PRET PACHET 400 RON

Echipa noastra de specialisti in reumatologie din Bucuresti

Dr. Codrea Ramona Maria

MEDIC PRIMAR REUMATOLOGIE

Dr. Patrascu Domnita Georgiana

MEDIC PRIMAR RECUPERARE MEDICALA SI MEDIC SPECIALIST REUMATOLOGIE

Programeaza-te acum la Clinica Eminescu 100 pentru un consult reumatologic!

    Intrebari Frecvente despre reumatologie

    Cu ce se ocupa reumatologia?

    Reumatologia este specialitatea clinica care se ocupa cu diagnosticul, tratamentul si monitorizarea bolilor reumatologice, a bolilor osteoarticulare si a bolilor autoimune.

    Cat dureaza un consult reumatologic?

    Durata unui consult reumatologic poate varia in functie de tabloul clinic si istoricul afectiunii, cat si de analizele necesare, dar in general are o durata scurta, aproximativ 20-30 de minute.

    Se poate face o consultatie de reumatologie cu bilet de trimitere?

    Consultul de reumatologie se poate face gratuit cu bilet de trimitere de la medicul de familie, la doctorii reumatologi care lucreaza cu CNAS.

    Care sunt cele mai des intalnite afectiuni reumatologice?

    Cele mai frecvent intalnite afectiuni reumatologice sunt lupusul eritematos sistemic, artrita reumatoida, boala Crohn, spondilita ankilozanta, guta, amiloidoza si tendinita.

    Programeaza-te

    X