Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Specializari
22
Decontare
asigurari private de sanatate.
Analize decontate de CASMB
TRATAMENTE GRATUITE
pentru asiguratii CASMB

Ce este Certificatul A5?

Certificatul A5 este un document tipizat, avizat atât de medicul psihiatru, cât și de medicul de medicină internă, în vederea liberei practici. Acesta este necesar pentru diverse scopuri legale și profesionale, inclusiv pentru obținerea unor licențe și permise.

Procedura de Eliberare a Certificatului medical A5 la Clinica Eminescu 100

Certificatul medical A5 este un document important necesar obținerii avizului de liberă practică în cazul persoanelor ce profesează în domeniul sănătății ( medici, asistente medicale, kinetoterapeuți) și în domeniul profesiilor considerate “meserii liberale” (avocați, contabili, psihologi, traducători, arhitecți și mulți alții). Totodată, este pretins și în cazul persoanelor ce au intenția de a adopta un copil, precum și în cazul în care se dorește încadrarea copiilor cu dizabilități în grad de handicap.

 

Obținerea certificatului A5 se realizează prin susținerea a două examinări, în funcția de profesia sau intențiile persoanei respective:

 

 •       Examinarea psihiatrică– se realizează prin discuția cu un medic psihiatru. Acesta o să adreseze o serie de întrebări persoanei ce dorește eliberarea certificatului A5. Întrebările verifică nivelul sănătății psihiatrice a solicitantului și apreciază dacă acesta este apt din punct de vedere psihic pentru exercitarea profesiei.

 

 •       Examinarea medicală– se realizează în prezența unui medic specializat de medicină internă. Acesta o să poarte o discuție cu persoana din care va obține date cu privire la istoricul medical al acesteia. În cele din urma medicul va realiza și un examen fizic al pacientului și va analiza integritatea și buna funcționalitate a sistemelor acesteia. Dacă medicul de medicină internă nu constată probleme sau patologii majore, va declara solicitantul drept apt din punct de vedere fizic.

 

În urma examinărilor psihiatrice și medicale se decide dacă persoana este aptă din punct de vedere psihic si fizic. Dacă această este clinci sănătoasă, pe certificatul A5 se va consemna „Clinic sănătos. Apt din punct de vedere fizic si neuro-psihic.” Certificatul conține parafa celor doi medici examinatori și semnătura conducătorului unității sanitare. Odată cu certificatul se va elibera și timbrul fiscal.

 

În funcție de motivul pentru care persoana solicită eliberarea certificatului medical de tip A5 se pot considera următoarele examinări necesare:

 •       Medicii – vor fi examinați doar de către medical psihiatru, deoarece nu au nevoie de examenul fizic. Așadar aceștia vor fi declarați apți doar din punct de vedere psihic în vederea obținerii dreptului de liberă practică;

 

 •       Asistenții medicali – spre deosebire de medici, aceștia necesită dublă examinare în vederea obținerii certificatului A5. Astfel, vor fi examinați atât din punct de vedere psihic cât și din punct de vedere fizic. Pentru obținerea certificatului A5 trebuie să fie declarați apți fizic și psihic;

 

 •       Kinetoterapeuți – spre deosebire de medici, aceștia necesită dublă examinare în vederea obținerii certificatului A5. Astfel, vor fi examinați atât din punct de vedere psihic cât și din punct de vedere fizic. Pentru obținerea certificatului A5 trebuie să fie declarați apți fizic și psihic;

 

 •       Contabilii si avocații – vor fi examinații doar de către medical psihiatru, deoarece nu au nevoie de examenul fizic. Așadar, aceștia vor fi declarați apți doar din punct de vedere psihic în vederea obținerii dreptului de liberă practică;

 

 •       Pentru adopție copil – vor fi examinați doar de către medical psihiatru, deoarece nu au nevoie de examenul fizic. Așadar, aceștia vor fi declarați apți doar din punct de vedere psihic în vederea obținerii dreptului de adopție.

 

Eliberarea certificatului A5 se poate realiza de către orice medic specialist ce aparține de o instituție medicală publică sau privată. Solicitantul trebuie să se afle în evidența unității medicale respective. O unitate medicală poate să elibereze certificatul A5 doar pentru diagnosticul pus în unitatea respectivă. Dacă persoana în cauză prezintă diagnostice diferite la mai multe unități medicale, publice sau private, aceasta va trebui să obțină mai multe certificate de tip A5, pentru fiecare diagnostic în parte.

Care este valabilitatea Certificatului A5?

Valabilitatea certificatului A5 este de 3 (trei) luni de la data emiterii. În acest interval de timp el trebuie depus la instituția care îl pretinde. După expirarea celor trei luni certificatul A5 devine invalid, fiind necesară din nou obținerea acestuia.

 

Valabilitatea certificatului A5 este de 3 (trei) luni de la data emiterii. În acest interval de timp el trebuie depus la instituția care îl pretinde. După expirarea celor trei luni certificatul A5 devine invalid, fiind necesară din nou obținerea acestuia.

DIAGNOSTIC

Procedurile de diagnosticare moderne sunt realizate de medici specialisti cu o practica remarcabila.

TRATAMENT

Schema de tratament este personalizata si foloseste metode inovative si eficiente de vindecare.

ECHILIBRU

In fiecare caz urmarim restabilirea rapida a starii de sanatate si insusirea unui stil de viata sanatos.

Certificat medical tip A5 cu o singura specialitate
- apt psihic, cu viza medicului psihiatru
RON 70.00
Certificat medical tip A5 cu doua specialitati
- apt psihic si fizic, cu viza psihiatrului si a medicului de medicina interna
RON 100.00

Programari in vederea obtinerii unui Certificat medical tip A5

  Intrebari Frecvente

  Ce documente sunt necesare pentru eliberarea Certificatului A5?

  Pentru obținerea Certificatului A5 în București este necesară o adeverință de la medicul de familie. Aceasta se poate procura de la medicul de familie de care aparține fiecare solicitant.

  Cât timp este valabil Certificatul medical A5?

  Valabilitatea certificatului A5 este de 3 (trei) luni de la data emiterii. În acest interval de timp el trebuie depus la instituția care îl pretinde. După expirarea celor trei luni certificatul A5 devine invalid, fiind necesară din nou obținerea acestuia.

  Cand am nevoie de un Certificat A5 psihiatric?

  Certificatul de tip A5 este necesar în următoarele cazuri:
  · Obținerea dreptului de liberă practică în cadrul anumitor profesii (medic, asistent medical, fiziokinetoterapeut, avocat, contabil, directori în instituții de învățământ, traducător, psiholog, arhitect și alte meserii liberale);
  · Obținerea dreptului de adopție a unui copil;
  · Încadrarea în grad de handicap a unui copil;
  · încadrarea şi menţinerea într-o funcţie de conducere sau de îndrumare şi de control din învăţământul preuniversitar.

  Cât costă eliberarea unui Certificat A5 la Clinica Eminescu 100?

  Costul unui certificat A5 la Clinica Eminescu 100 poate varia în funcția de numărul de examinări necesare:
  · Certificatul medical de tip A5 cu o singură examinare de specialitate din partea medicului psihiatru- 70 ron;
  · Certificatul medical de tip A5 cu dublă examinare realizată de medicul psihiatru și medicul de medicină internă- 100 ron.

  Programeaza-te

  X