CT este acronimul de la computer tomograf sau computed tomography, in limba engleza.
Tomografia computerizata este o investigatie paraclinica imagistica, care foloseste radiatie ionizanta X pentru a obtine imagini detaliate si cu rezolutie inalta a unei sectiuni specifice. Radiatia X este emisa de o sursa radiogena sub forma unui fascicul colimat, care patrunde in profunzimea zonei care se doreste a fi examinata. Sursa radiogena este amplasata la nivelul unui tub cilindric si executa rotatii de 360° in jurul pacientului, timp in care radiatia este emisa intermitent sau continuu.
Pe masura ce radiatia este emisa, imaginile sunt achizitionate, iar sursa se deplaseaza treptat, in plan axial, pe toata lungimea zonei care se doreste a fi investigata. Imaginile achizitionate sunt multiple, secventiale, astfel permitand vizualizarea unei structuri din mai multe unghiuri, spre deosebire de radiografia simpla, unde exista suprapuneri intre diferite structuri. Imaginile obtinute apar in alb, negru si o multitudine de nuante de gri. Culorile sunt bazate pe densitatile diferite si atenuarea radiatiei la trecerea printr-un anumit tip de tesut.
Dupa ce imaginile au fost achizitionate, ele vor fi prelucrate pe computer, modificans o serie de parametrii precum contrastul, luminozitatea si zoom-ul, pentru a putea examina dimensiunile anumitor organe sau vase. Ulterior, interpretarea imaginilor va fi facuta de un medic imagist, iar in aceasta interpretare consta rezultatul investigatiei CT.
Examenul CT este o metoda de diagnostic, evaluare si monitorizare neinvaziva, ieftina, rapida si accesibila, reprezentand standardul de aur in diagnosticul multor patologii. Tomografia computerizata are sensibilitate si specificitate inalte, superioare radiografiei simple.
Ecografia abdominala este o investigatie imagistica non-invaziva, ieftina si usor accesibila, care se foloseste pentru a examina organele situate in abdomen si integritatea vaselor mari de la acest nivel. Ecografia foloseste ultrasunete, asadar nu este iradianta.
Examenul CT nativ este tomografia computerizata executata fara administrare de substanta de contrast. In general CT-ul nativ este indicat in cazurile in care exista suspiciunea unei afectiuni care asociaza calcificari (tumori sau chisturi calcificate, ligamente sau tesut cerebral). Calcificarile pot fi mascate de substanta de contrast. Structurile osoase pot fi mai bine examinate pe imaginile CT fara substanta de contrast. Astfel, se recomanda CT-ul fara substanta de contrast in situatiile in care se suspicioneaza fracturi (costale, vertebrale, ale cutiei craniene), fara implicarea vaselor de sange (caz in care este preferat CT-ul cu substanta de contrast).
CT-ul nativ este folosit frecvent in urgente, precum:
– Trauma – evaluarea initiala a pacientului, cand se suspicioneaza fracturi, leziuni de coloana vertebrala sau hemoragie intra-abdominala;
– AVC acut – util in primele 2-3 ore de la instalarea AVC-ului ischemic, apoi se efectueaza CT cu substanta de contrast;
AVC-ul hemoragic poate fi detectat cu usurinta si pe CT-ul nativ.
– Pacient instabil.
CT-ul nativ este preferat de asemenea cand se suspicioneaza o litiaza renala. Tomografia computerizata evidentiaza cu mare acuratete atat calculii care obstrueaza tractul urinar, cat si eventuala dilatatie a cailor urinare (hidronefroza) cauzata de obstructie. Avantajul examenului CT in litiaza renala este capacitatea de a vizualiza atat calculii radioopaci, cat si pe cei radiotransparenti pe radiografia simpla.
CT-ul nativ are indicatie si in cazurile in care exista contraindicatii pentru administrarea de substanta de contrast.
CT-ul se face cu administrare de substanta de contrast in situatiile in care se doreste examinarea unei formatiuni tumorale si in afectiunile vasculare.
Printre indicatiile administrarii de substanta de contrast se numara:
1. Evaluarea structurilor vasculare
– Anevrismele vasculare (vase cerebrale, aorta, artera splenica, artera renala etc.) – se determina dimensiunea dilatatiei arteriale si raportul ei cu organele inconjuratoare; se foloseste si pentru monitorizarea evolutiei unui anevrism.
– Disectia de aorta;
– Afectarea arterelor coronare – indicat pentru depistarea de stenoze si obstructii, cu ajutorul angio-CT-ului;
– Reducerea perfuziei la nivelul unui organ.
2. Patologia oncologica – pentru diagnosticul, stadializarea, evaluarea eficientei tratamentului si monitorizarea pentru depistarea precoce a posibilelor recurente;
3. Infectii si inflamatii – abcese, meningite;
4. Suspiciunea de aparitie a complicatiilor in cazul unor patologii inflamatorii sau infectioase;
5. Patologii ale organelor abdominale si pelvine – gastrointestinale (diverticulita, boli inflamatorii intestinale), renale (infectii, tumori benigne sau maligne), pancreatice (pancreatita acuta sau cronica, tumori pancreatice), hepatice (tumori hepatice benigne sau maligne), patologii ovariene, uterine sau ale trompelor uterine;
6. Manifestari neurologice de focar – pentru a exclude un accident vascular cerebral;
7. Determinarea variatiilor anatomice individuale inainte de efectuarea unei operatii.
Examenul CT prezinta o multitudine de beneficii:
– Accesibilitate;
– Costuri reduse;
– Rapiditate;
– Este o investigatie reproductibila;
– Specificitate si sensibilitate diagnostice ridicate;
– Poate fi utilizat in afectiunile acute, in regim de urgenta;
– Este nedureros si neinvaziv;
– Poate fi utilizat in scop diagnostic, ca metoda de screening, pentru evaluarea eficientei tratamentului si monitorizare;
– Poate fi folosit pentru examinarea unei varietati de patologii din tot organismul.
Nu exista o perioada de timp standardizata dupa a carei trecere se poate repeta un examen CT. Exista afectiuni specifice, precum boala Crohn sau litiaza renala care necesita efectuarea mai multor CT-uri intr-o perioada mai scurta de timp, comparativ cu alte boli. In aceste cazuri, beneficiile investigatiei depasesc riscurile acesteia. De asemenea, in afectiunile in care apar modificari in decurs de zile sau chiar ore, precum AVC-ul, examenul CT este repetat de la cateva ore pana la cateva zile, in functie de ce a decelat primul CT si de starea clinica a pacientului.
Examenul CT are o serie de contraindicatii. Contraindicatia efectuarii unui examen CT nativ sau cu substanta de contrast este reprezentata de sarcina din cauza riscului teratogen pe care radiatia il are asupra fatului;
Contraindicatiile efectuarii examenului CT cu substanta de contrast sunt:
– Alergie la substanta de contrast;
– Istoric de reactii alergice severe (soc anafilactic);
– Pacientii care se afla in tratament cu metformin (un medicament antidiabetic care poate interfera cu functia rinichilor in anumite cazuri;
– Insuficienta renala acuta sau cronica;
– Stari de deshidratare severa;
– Hipertiroidism.
In aceste situatii, se recomanda efectuarea unui CT nativ. Insa, daca beneficiile investigatiei CT depasesc riscurile, iar patologia nu poate fi pe deplin examinata prin CT-ul nativ, se poate administra substanta de contrast si in cazul anumitor contraindicatii.
Inainte de efectuarea unei tomografii computerizate, se indeparteaza bijuteriile si alte obiecte metalice. Totodata, pacientul trebuie sa informeze medicul asupra medicatiei pe care o ia in prezent si asupra altor afectiuni pe care le are. La indicatia medicului, unele medicamente pot fi intrerupte inainte de CT, iar restul medicatiei se continua.
Rezultatul examenului CT consta in interpretarea realizata de medicul imagist. Interpretarea este gata in aproximativ 5-7 zile lucratoare.
DIAGNOSTIC
Procedurile de diagnosticare moderne sunt realizate de medici specialisti cu o practica remarcabila.
TRATAMENT
Schema de tratament este personalizata si foloseste metode inovative si eficiente de vindecare.
ECHILIBRU
In fiecare caz urmarim restabilirea rapida a starii de sanatate si insusirea unui stil de viata sanatos.
Un examen CT dureaza aproximativ 15-30 de minute.
Tomografia computerizata este o investigatie neinvaziva si nedureroasa pentru pacient.
Se recomanda evitarea efectuarii unui examen CT in timpul sarcinii din cauza riscului teratogen determinat de radiatie asupra fatului. Totusi, daca investigatia este absolut necesara, tomograful se poate efectua.
Programarea la o tomografie computerizata se poate pe face pe www.clinicaeminescu100.ro , pe adresa de mail programari@clinicaeminescu100.ro sau la numarul de telefon 0219979.