Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Specializari
22
Decontare
asigurari private de sanatate.
Analize decontate de CASMB
TRATAMENTE GRATUITE
pentru asiguratii CASMB

Ce este si cum functioneaza CT sinusuri?

CT-ul de sinusuri este o investigatie imagistica nedureroasa, non-invaziva, care ofera imagini detaliate cu rezolutie inalta ale sinusurilor paranazale, structurilor interne ale nasului (cavitatea nazala, septul nazal, cornetele nazale, coanele), structurile osoase (baza craniului, orbita si oasele care delimiteaza sinusurile paranazale). Sinusurile paranazale sunt cavitati pline cu aer care comunica cu cavitatea nazala, aflate in interiorul oaselor craniului. Examenul CT evalueaza si integritatea si aspectul mucoasei care captuseste sinusurile.

Sinusurile paranazale sunt perechi de cate 2:

 

– sinusurile maxilare;
– sinusurile frontale;
– sinusurile etmoidal;
– sinusurile sfenoidale.

 

CT-ul de sinusuri foloseste un fascicul colimat de radiatie X, emis de o sursa radiogena. Sursa radiogena este amplasata la nivelul unui tub cilindric, rotindu-se in jurul pacientului la 360°. In timpul unei rotatii, sursa emite radiatie continuu sau pulsatil. Imaginile sinusurilor si ale cavitatii nazale sunt obtinute secvential, cel mai frecvent in plan axial, parcurgand intreaga zona de interes. Dupa ce imaginile au fost achizitionate, urmeaza procesul de prelucrare pe computer, care regleaza contrastul si zoom-ul, spre a fi ulterior interpretate.

 

CT-ul de sinusuri este o investigatie rapida, accesibila, cu costuri reduse si specificitate inalta pentru bolile care implica sinusurile sau cavitatea nazala.

Preturi si pachete pentru CT la cap la Clinica Eminescu 100

Tipuri de CT pentru sinusuri oferite de Clinica Eminescu 100

Clinica Eminescu 100 ofera posibilitatea de a efectua examenul CT de sinusuri cu administrarea de substanta de contrast sau fara (CT nativ).

CT Sinusuri Nativ

CT-ul nativ de sinusuri poate identifica cu acuratete:

 

– infiltrarea sinusurilor – cu material inflamator fluid sau formatiuni care inlocuiesc aerul prezent in mod normal, dar si inflamatia mucoasei sinusale;

– modificarile structurilor osoase, precum eroziunile din procesele neoplazice sau din sinuzita cronica;

– anomalii structurale – deviatia de sept, concha bullosa si variatiile de localizare ale celulelor etmoidale;

– Existenta formatiunilor tumorale – desi CT-ul cu substanta de contrast este preferat celui nativ in cazul depistarii tumorilor, CT-ul nativ poate totusi identifica prezenta unei mase tumorale (in special cele de dimensiuni crescute) in situatiile in care exista contraindicatii pentru administrarea substantei de contrast.

 

CT-ul nativ este utilizat si in cazurile in care CT-ul cu substanta de contrast este contraindicat: alergii la substanta de contrast sau la iod, sarcina, insuficienta renala acuta sau cronica, tratamentul cu metformin si stari de deshidratare severa.

CT Sinusuri cu Substanta de Contrast

CT-ul se efectueaza cu administrarea de substanta de contrast in situatiile in care se doreste o mai buna vizualizare a vascularizatiei si este indicata in suspiciunea existentei unei tumori (benigne sau maligne) si pentru a aprecia tipul de tumora, stadializarea si gradul de extensie la nivelul structurilor din proximitate.

 

Printre indicatiile unui CT sinusal cu substanta de contrast, se afla:

 

– suspiciunea unui proces neoplazic – se pot aprecia mai bine dimensiunile si extensia in structurile vecine;
– infectii sinusale complicate – prin implicare orbitei sau a structurilor cerebrale: meningita, empiem, abces cerebral;
– anomalii ale vaselor de sange – hemangioame, identificarea anomaliilor anatomice ale vaselor sangvine, evaluarea integritatii vascularizatiei si a fluxului de sange la nivel sinusal, in vederea unei operatii;
– boli granulomatoase (sarcoidoza sau granulomatoza Wegener).

Afectiuni depistate de CT la sinusuri

Computer tomograful de sinusuri poate identifica o serie de patologii care implica sinusurile paranazale sau oasele care le delimiteaza, printre care se afla sinuzita cronica si sinuzita acuta, polipii nazali, tumorile sinusal, anomalii structurale ale sinusurilor.

Sinuzita cronica si acuta

Sinuzita cronica reprezinta inflamatia cu durata de peste 3 luni a mucoasei care tapeteaza sinusurile si a mucoasei care tapeteaza peretii cavitatii nazale. Ea se manifesta de cele mai multe ori printr-o infectie respiratorie superioara sau porneste de la o sinuzita acuta care nu este rezolvata. Manifestarile clinice includ: rinoree, congestie nazala si afectarea mirosului.
Indicatiile efectuarii unui CT in cazul suspiciunii de sinuzita cronica:

– Simptome persistente peste 3 luni, in ciuda tratamentului efectuat corect si complet;
– Infectii recurente;
– Depistarea complicatiilor;

CT-ul sinusal se efectueaza inclusiv pre-operator pentru examinarea particularitatilor anatomice.
In cazul sinusurilor etmoidal, care sunt frecvent afectate de inflamatii si infectii cronice, este recomandata efectuarea examenului CT in mai multe planuri, pentru a putea obtine imagini mai detaliate si din mai multe perspective ale celulelor etmoidale.
In sinuzita cronica, examenul tomograf de sinusuri arata ingrosarea mucoasei sinusale, modificare sugestiva pentru o inflamatie prezenta la acest nivel, obstructia unui meat sau inlocuirea aerului din sinusuri cu lichid.

Desi sinuzita acuta se diagnosticheaza de cele mai multe ori clinic, pe baza semnelor si simptomelor, exista o serie de cazuri selectate, in care este indicat un examen CT de sinusuri:
– Suspiciunea de aparitie a complicatiilor – implicarea orbitei (abces, celulita orbitala), care se manifesta prin umflarea zonei ochiului sau aparitia de complicatii la nivel cerebral, precum meningita;
– Sinuzite acute recurente – indica o sinuzita cronicizata sau existenta unor malformatii anatomice ale structurilor cavitatii nazale sau ale sinusurilor;
– In cazul pacientilor imunocompromisi (consum cronic de corticoizi, transplant in antecedente, neoplazii, leucocitopenii) – din cauza predispozitiei la dezvoltarea de complicatii.

Polipi nazali

Polipii nazali sunt formatiuni cu material inflamator, care se pot forma la nivelul cavitatii nazale sau al sinusurilor paranazale. Polipii nazali apar frecvent in asociere cu sinuzita cronica, astmul bronsic sau la pacientii care prezinta si rinita alergica.

CT-ul de sinusuri identifica prezenta polipilor nazali si evalueaza localizarea exacta, dimensiunile, numarul si extensia la nivelul sinusurilor. Investigatia se efectueaza si pre-chirurgical, pentru determinarea detaliilor anatomice si pentru identificarea eventualelor variatii care ar putea afecta operatia.

Tumori ale sinusurilor

Tumorile care se pot dezvolta la nivelul sinusurilor paranazale pot fi:

– Benigne – osteoame, papiloame, fibroame, hemangioame,
– Maligne – carcinom scuamo-celular, adenocarcinom, carcinom nediferentiat sinonazal, carcinom mucoepidermoid

Tumorile benigne se pot manifesta prin congestie nazala, senzatie de presiune faciala si epistaxis, iar tumorile maligne pot asocia si durere si simptome neurologice, prin afectarea nervilor, precum reducerea perceptiei atingerii la nivelul fetei.

CT-ul sinusal are rol in diagnostic, stadializare, determinarea extensiei si implicarii structurilor apropiate, pre-chirurgical si post-chirurgical, pentru monitorizarea recaderilor si a eficientei tratamentului.

Anomalii structurale ale sinusurilor

Exista o serie de anomalii anatomice ale sinusurilor sau ale cavitatii nazale, care pot afecta functia acestor structuri, determinand in timp sinuzita cronica. CT-ul poate identifica:

– Deviatia de sept nazal – interfera cu drenajul sinusal;
– Concha bullosa – infiltrarea cu aer a turbinei mijlocii (structura aflata in cavitatea nazala cu rol in umidificarea si purificarea aerului inhalat);
– Amigdale marite de volum – pot obstrua nazofaringele;
– Septarea sinusului sfenoid – poate afecta drenarea sinusurilor;
– Localizari anormale ale celulelor etmoidale.

Cum te pregatesti pentru un CT al sinusurilor?

Inainte de examenul CT de sinusuri, pacientul trebuie sa informeze medicul cu privire la medicatia pe care o ia si la afectiunile pe care le are. De asemenea, este important ca pacientul sa nu intrerupa tratamentul cronic inainte de investigatie, cu exceptia cazului in care medicul indica oprirea unui anumit tratament. Se recomanda indepartarea bijuteriilor si obiectelor metalice.

Cat dureaza o tomografie la sinusuri?

Un tomograf computerizat la sinusuri dureaza aproximativ 15-30 de minute.

Echipa noastra de specialisti in tomografie computerizata sinusala

TRATAMENT

Schema de tratament este personalizata si foloseste metode inovative si eficiente de vindecare.

ECHILIBRU

In fiecare caz urmarim restabilirea rapida a starii de sanatate si insusirea unui stil de viata sanatos.

DIAGNOSTIC

Procedurile de diagnosticare moderne sunt realizate de medici specialisti cu o practica remarcabila.

Programeaza-te acum la Clinica Eminescu 100 pentru CT la sinusuri

    Intrebari frecvente despre CT sinusuri

    Cat dureaza un CT la sinusuri?

    Un examen CT de sinusuri dureaza in medie intre 15 si 30 de minute.

    Este CT la sinusuri dureros?

    Examenul CT de sinusuri este o investigatie nedureroasa pentru pacient.

    Cand nu se recomanda un CT la sinusuri?

    CT-ul de sinusuri cu substanta de contrast nu se recomanda in deshidratarile severe, sarcina, insuficienta renala si alergiile la substanta de contrast.

    Programeaza-te

    X