Integritatea aparatului locomotor este foarte importanta pentru fiecare persoana in parte si contribuie semnificativ la cresterea calitatii vietii. Orice problema care apare la nivelul muschilor, oaselor, articulatiilor, tendoanelor sau ligamentelor atrage dupa sine o serie de consecinte care pericliteaza mobilizarea, deplasarea si miscarea intregului corp.
Din aceste considerente, aparatul locomotor trebuie mentinut, pe cat posibil, in conditii de functionare la parametrii optimi, iar ingrijirea acestuia ar trebui sa reprezinte o prioritate pentru fiecare persoana in parte.
Procedurile de fizioterapie stau la baza procesului de recuperare medicala, extrem de important in afectiuni multiple precum cele din sfera ortopedica, neurologica, respiratorie, traumatica sau degenerativa.
In cadrul clinicii Eminescu 100, sedintele de fizioterapie folosesc tehnici complexe de tratament pentru vindecarea, recuperarea si profilaxia unei game largi de boli care afecteaza muschii, nervii sau articulatiile. Fizioterapia se recomanda pentru tratarea traumatismelor care privesc piciorul, genunchiul, coloana vertebrala si chiar in tratarea herniei de disc, fara a fi nevoie de interventia chirurgicala.
Recuperarea prin fizioterapie are multiple efecte benefice la nivelul intregului organism, cele mai importante fiind efectul antialgic (combate durerea), antiinflamator (scade inflamatia), miorelaxant (asigura relaxarea musculaturii) sau antiedematos (combate semnificativ edemul).
Daca va intrebati ce este fizioterapia, raspunsul este unul foarte simplu. Fizioterapia este o specialitate medicala care are ca scop recuperarea organismului. Aceasta ramura medicala se bazeaza pe studiul mecanismelor de actiune al factorilor fizici asupra organismului si efectele acestora in cadrul procesului de tratare, recuperare si profilaxie a bolilor diverse de la nivelul corpului uman.
Exista mai multe tipuri de proceduri de fizioterapie, in functie de agentul fizic utilizat. Astfel, au luat nastere doua clase majore de agenti fizici cu ajutorul carora pot fi implementate sedintele de fizioterapie. Acestea sunt:
Crioterapia este o procedura de recuperare medicala care utilizeaza ca factor fizic temperatura scazuta; aceasta poate fi aplicata atat local, cat si general la nivelul organismului. Beneficiile crioterapiei sunt multiple, motiv pentru care in cabinetele de fizioterapie pot fi tratate cu succes afectiuni musculare sau articulare.
Exista mai multe proceduri de crioterapie, precum aplicarea de comprese reci, aplicarea de pungi reci, baia in apa rece sau masajul cu cuburi reci de gheata. Toate acestea imbunatatesc vascularizatia, stimuleaza sistemul imunitar, reduc starea de oboseala, redau energia si vitalitatea, reduc semnificativ durerea si imbunatatesc considerabila starea generala de bine a intregului corp.
Drenajul limfatic este foarte des practicat in cadrul clinicilor de fizioterapie. Consta in aplicarea unui anumit grad de presiune asupra ganglionilor limfatici cu scopul de a stimula circulatia limfatica.
Prin intermediul limfei se indeparteaza toxinele din organism, ceea de inseamna ca beneficiile drenajului limfatic sunt multiple. Aceasta procedura contribuie la relaxara si tonifierea pielii si a musculaturii intregului corp.
Electroterapia este o procedura de recuperare medicala care utilizeaza curentii electrici cu scopul de a intercepta semnalele nervoase (transmise intre creier si nervi) si a le modifica. Acest tip de recuperare medicala utilizeaza impulsuri electrice de intensitate mica cu ajutorul carora repara tesuturile lezate, stimuleaza musculature si reduce durerea.
Slabiciunea musculara poate fi simptomul unor afectiuni neurologice si se poate manifesta la unii muschi individuali sau la mai multi si se dezvolta treptat sau brusc. In functie de cauza, pacientul poate prezenta si alte simptome. Cel mai adesea, slabiciunea musculara este asociata cu compresia maduvei spinarii sau a radacinilor nervilor spinali, din cauza herniei intervertebrale sau a altor patologii. Aceasta afectiune neurologica ar putea fi cauzata de o stare mai grava sau de o boala a sistemului nervos, precum accidentul vascular cerebral.
Una din procedurile specifice efectuate in cabinetele de fizioterapie este reprezentata de fizioterapia cu ultrasunete. Acest tip de recuperare medicala presupune folosirea unui aparat care emite ultrasunete; acesta se pozitioneaza pe piele si are rolul de a grabi procesele de vindecare si reparare, relaxeaza musculature si stimuleaza functiile circulatorii.
In cadrul clinicii de fizioterapie din Bucuresti- Eminescu 100 se efectueaza cu succes proceduri de recuperare medicala pe baza de magnetoterapie. Acest tip de procedura utilizeaza propietatile campului magnetic pulsatil care actioneaza direct asupra tesuturilor si celulelor din corp. Printre beneficiile acestei proceduri se numara stimularea sistemului imunitar, cresterea gradului de oxigenare al tesuturilor si combaterea fenomenelor inflamatorii.
O metoda extraordinara de relaxare a intregii musculaturi este masajul terapeutic. Acesta este realizat cu scopul de a imbunatatii tonusul muscular, de a ameliora durerile de spate si de a combate inflamatia. In plus, masajul terapeutic creste gradul de oxigenare al celulelor, reduce procesele inflamatorii din bolile degenerative, stimuleaza functia cardiaca si respiratorie, intareste sistemul articular si creste mobilitatea articulara.
Terapia Shockwave sau terapia cu unde de soc acustic, este o procedura noua, care se bucura de un succes extraordinar datorita beneficiilor multiple pe care le aduce asupra sistemului musculo-scheletal. In cadrul clinicii de fizioterapie din Bucuresti- Eminescu 100 se efectueaza terapia cu unde de soc cu scopul de a reda mobilitatea articulara si de a reduce rapid durerea.
Miscarea pasiva este frecvent utilizata in cadrul proceselor de recuperare medicala dupa interventii chirurgicale precum artroscopii, interventii ligamentare, fracturi sau protezari de genunchi sau sold. Acest tip de terapie are ca scop cresterea mobilitatii articulatiei afectate de boala, precum si reducerea fenomenelor inflamatorii locale.
Terapia prin radiofrecventa se utilizeaza in afectiuni precum gonartroza, sindromul de tunel carpian, tendinita, mialgia, durerea de spate, edemul post traumatic, etc. La baza procesului se afla un principiu conform caruia transferul in toate tesuturile corpului de curenti electromagnetici cu frecventa inalta determina localizarea eficienta a efectului termic in zonele de interes.
TECAR – Transferul Energetic Capacitiv si Restrictiv reprezinta una dintre cele mai moderne si inovative proceduri de recuperare medicala. Efectele sale antiinflamatorii si analgezice se datoreaza unor electrozi care produc curenti cu frecventa crescuta, transformandu-se in caldura la nivelul tesuturilor.
Se poate utiliza frecvent pentru combaterea durerii, pentru tratamentul fracturilor sau al luxatiilor, in caz de rupturi musculare sau pentru reducerea fenomenelor inflamatorii musculare.
O alta procedura specifica recuperarii medicale este reprezentata de terapia cu laser de inalta frecventa. Aceasta procedura este foarte importanta in terapia durerii cronice, de intensitate crescuta, deoarece undele laser fotomecanice cu frecventa inalta penetreaza adanc in tesuturi si combat eficient durerea.
Terapia cu ventuze este foarte des folosita in cabinetele de fizioterapie cu scopul de a trata afectiunile musculo-scheletale. Ventuzele aplicate in zonele cu probleme creeaza un vid si realizeaza presiune negativa, care determina hiperemie locala ceea ce stimuleaza procesul propriu de vindecare..
Procedurile de fizioterapie sunt indicate a se efectua intr-un numar foarte mare de afectiuni medicale, precum:
Exercitiile de fizioterapie prezinta multiple beneficii asupra organismului, motiv pentru care sunt utilizate in recuperarea medicala din afectiuni diverse. Efectele produse de aceste proceduri sunt, de asemenea, multiple si complexe.
DENUMIRE | PREȚ | |
Abonament electroterapie 10 sedinte | 200 LEI | Programeaza-te |
Abonament TECAR 10 sedinte | 500 LEI | Programeaza-te |
Interventia unui fizioterapeut in viata pacientilor este benefica in orice situatie in care acestia se confrunta cu afectiuni ale aparatului locomotor. Prin fizioterapie se pot amelioara sau trata afectiuni variate, de la simpla durere de spate, pana la entorse, luxatii, fracturi sau hernii de disc. Mai mult decat atat, procedurile de recuperare medicala pot fi utile si in patologii reumatologice, neurologice, pulmonare sau cardiovasculare.
Fizioterapia prezinta multiple efecte asupa celulelor si tesuturilor din corp. Combate durerea, reduce fenomenele inflamatorii, amelioreaza contracturile musculare, stimuleaza vascularizatia celulelor, reduce stresul si anxietatea, creste rezistenta la efort, tonifica muschii atrofiati, stimuleaza procesul de vindecare, grabeste recuperarea post interventii chirurgicale.
Fizioterapia cuprinde o gama larga de proceduri, care pot interfera intr-o masura sau alta cu anumite patoligii. Din acest motiv, procedurile de recuperare medicala trebuie recomandate cu atentie de catre un medic specialist, dupa un consult detaliat. Ca regula generala, procedurile de fizioterapie nu se pot efectua la femeile insarcinate, in cazul pacientilor cu valori ale tensiunii arteriale crescute sau in cazul pacientilor diagnosticati cu patologii neoplazice.
Numarul necesar de sedinte de fizioterapie se va stabili de comun acord cu medicul curant, tinand cont de o serie de factori precum patologia ce necesita recuperare medicala, varsta pacientului, comorbiditatile sau complianta la tratament.