Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Specializari
22
Decontare
asigurari private de sanatate.
Analize decontate de CASMB
TRATAMENTE GRATUITE
pentru asiguratii CASMB
Prima pagină » Terapia Shockwave

Terapia Shockwave

Ce este terapia shockwave?

Terapia shockwave (Shockwave therapy) este o metodă non-invazivă de tratament a afecțiunilor musculo-scheletice. 

Această terapie utilizează unde acustice de șoc, care se transmit pe o zonă localizată. Efectele cuprind ameliorarea durerii, stimularea refacerii osoase și distrucția calcifierilor din țesuturi. Se folosește mai ales ca tratament în afecțiunile cronice.

Cum functioneaza terapia cu unde de soc?

Terapia cu unde de șoc are la bază o serie de principii fizice. Undele de presiune (unde acustice) sunt unde mecanice, formate din variații de presiune, care pot traversa prin medii gazoase, lichide și solide. Undele de șoc sunt unde acustice care ajung rapid la punctul maxim de presiune, având o durată scurtă. Unda de șoc are o fază pozitivă și o fază negativă, în funcție de presiune. Ambele faze au un efect la trecerea prin medii cu impedanță acustică diferită (densități diferite; de exemplu, osul are o densitate diferită față de lichidul sinovial de la nivelul unei articulații)

 

În faza pozitivă, cu o presiune mare, unda este reflectată la interfața dintre două medii cu densitate diferită, dar este și absorbită în țesuturi. În această fază se manifestă efectul direct al undei de șoc, prin forța mecanică exercitată asupra zonei de interes. În faza negativă apare fenomenul de cavitație, la presiuni negative, care constă în formarea unor bule de gaz, care acumulează o energie mare. Aceste bule se sparg, generând un al doilea val de unde de șoc sau microjeturi de lichid. Faza negativă este responsabilă de efectul indirect.

 

Printre parametrii măsurați sunt energia totală, energia fluxului și presiunea. Acești parametri determină efectul undelor acustice la nivelul țesuturilor, dar și numărul de impulsuri necesare, cât și frecvența și amplitudinea lor.
Presiunea mare determină distrugerea calcificărilor tisulare și determină analgezie prin hiperstimulare.

Aparatul Shockwave

Terapia cu unde de șoc a fost folosită pentru prima dată ca tratament medical în urologie, pentru litiaza urinară. Aparaturile folosite pentru patologiile musculo-scheletice au ca punct de plecare mecanismele folosite în urologie. Tipurile de aparatură variază în funcție de metoda prin care este generată unda de presiune. Pentru generarea undei de presiune este necesară utilizarea curentului electric și convertirea acestuia în unde mecanice. Primul tip de aparat a fost cel bazat pe mecanismul electrohidraulic, apoi au urmat cel piezoelectric și cel electromagnetic. Toate aceste metode au în comun faptul că undele acustice sunt generate în apă, întrucât impedanța acustică dintre apă și țesuturile biologice sunt asemănătoare. Astfel, fenomenul de reflecție va fi diminuat, iar o cantitate mai mare de energie va fi transmisă la locul vizat. Aceste aparaturi produc impulsuri focale, caracterizate prin pulsații cu presiune mare și viteză mare de atingere a presiunii maxime.
Aparatul utilizat pentru shock therapy este alcătuit din:
Generator – are rolul de a genera unda de șoc care este transmisă prin aplicator; la nivelul generatorului există un fluid care atenuează disiparea undei.
Aplicator (piesa manuală) – este partea care se aplică direct pe pielea pacientului. Conține un proiectil care este accelerat de unda de șoc, astfel unda fiind transmisă către zona țintită.
Panel de control – pentru ajustarea parametrilor undei de șoc
Ecran

ESWT - Terapie cu unde de soc

Shockwave therapy, denumită și ESWT (Extracorporeal Shockwave Therapy) este de două tipuri:
FSWT ( Focal Shockwave Therapy) – terapie ESWT focală
RSWT ( Radial Shockwave Therapy) – terapie ESWT radială
Terapia cu unde de șoc focală este caracterizată de generarea unor pulsații cu presiune mare și cu ascensiune rapidă a presiunii. Unda focalizată are o penetrabilitate mai mare, de peste 10cm , iar presiunea maximă este atinsă în zona de interes, în profunzime.
Terapia radială este caracterizată de dispersia pe o zonă mai mare a undei de presiune, presiunea maximă este atinsă la nivelul sursei și într-un timp mai lung față de unda focalizată. ESWT radială se distribuie mai mult superficial (1,5cm în profunzime). De asemenea, nu are caracteristicile unei unde de șoc, unda nefiind transmisă într-o manieră pulsatilă.

Efectele adverse ale terapiei shockwave

Terapia shockwave poate avea unele efecte adverse minore, precum dureri în timpul ședințelor de terapie, înroșirea pielii în zona respectivă și apariția unor peteșii tot la acest nivel. Aceste efecte sunt cauzate de energia ridicată a undelor de șoc folosite.

Avantajele terapiei shockwave

Terapia Shockwave are numeroase avantaje, printre care se numără: 

  • Stimularea vindecării fracturilor
  • Regenararea țesuturilor
  • Este un tratament nechirurgical
  • Este o alternativă a consumului de medicamente
  • Ameliorarea durerii – prin hiperstimularea terminațiilor nervoase
  • Distrugerea calcificărilor
  • Scăderea inflamației
  • Ameliorarea durerii
  • Stimularea sintezei de vase sangvine noi
  • Crește mobilitatea articulară

Pentru ce afectiuni se recomanda shockwave therapy?

  • Fasceita plantară proximală
  • Necroza avasculară de cap femural
  • Tendinopatii (tendinită patelară, tendinopatia tendonului lui Ahile, tendoanele mușchilor rotatori)
  • Pseudoartroza
  • Calcificări ale tendoanelor
  • Bursite
  • Sinovite
  • Capsulita adezivă
  • Întârzierea vindecării unor fracturi osoase
  • Epicondilită (laterală sau medială)
  • Contracturi musculare

Servicii si preturi terapia shockwave

Consultatie
RON
ECHILIBRU

In fiecare caz urmarim restabilirea rapida a starii de sanatate si insusirea unui stil de viata sanatos.

DIAGNOSTIC

Procedurile de diagnosticare moderne sunt realizate de medici specialisti cu o practica remarcabila.

TRATAMENT

Schema de tratament este personalizata si foloseste metode inovative si eficiente de vindecare.

Programeaza-te la o sedinta de terapie shockwave!

    Intrebari Frecvente

    Ce inseamna terapia shockwave?

    Terapia shockwave este o metodă non-invază, nechirurgicală de tratament, care folosește unde acustice pentru tratamentul bolilor musculo-scheletale. Undele de presiune acționează la nivelul țesuturilor, ameliorând durerea și promovând regenerarea țesuturilor.

    Care sunt beneficiile terapiei shockwave?

    Terapia shockwave are multiple beneficii, precum regenerarea țesuturilor, ameliorarea durerii, distrugerea calcificărilor, scăderea inflamației, stimularea angiogenezei, scăderea aportului de medicamente și durata redusă a ședințelor.

    Cum se desfasoara procedura terapiei shockwave?

    La nivelul zonei afectate se aplică un gel, cel mai adesea un gel care se folosește și pentru ecografie. Apoi, se aplicatorul se poziționează la nivelul zonei vizate de tratament, iar undele de șoc generate sunt transmise în țesuturi. Poate apărea un disconfort local în timpul tratamentului.

    Cate sedinte de terapie shockwave sunt necesare?

    În medie, sunt necesare aproximativ 6-8 ședințe, cu o pauză de 5-10 zile între ele. Numărul de ședințe poate varia în funcție de patologie, stadiu și evoluția ulterioară. O ședință are o durată medie de 20-30 de minute.

    Programeaza-te

    X