Terapia prin radiofrecvență este o procedură non-invazivă, nedureroasă ce folosește undele electromagnetice de înaltă frecvență (undele radio).
Acestea traversează țesuturile superficiale ale organismului, determinând diminuarea durerii aparatului musculo-scheletal prin asocierea unor efecte benefice prin efetctul termic asupra structurilor țintite.
Terapia cu radiofrecvență este realizată de fizioterapeut cu ajutorul unui aparat special ce generează unde cu frecvență foarte înaltă. Interacțiunea acestor unde cu celulele și structurile tisulare va determina apariția unor efecte pozitive asupra regiunilor vizate. Dintre acestea, cea mai dorită și importantă pentru pacient este dispariția disconfortului principal resimțit, respectiv durerea. Odată inițiat tratamentul cu radiofrecvență se va observă o scădere importantă a intensității durerii, iar continuarea acestuia se va concluziona cu dispariția acesteia.
Realizarea ședinței de terapie este simplă, nu implică apariția durerii și este relaxantă, atât psihic cât și fizic, pentru pacient. Fizioterapeutul va aplica inițial un gel cu rol de conducere la nivelul pielii, apoi va masa cu blândețe zonele tegumentare țintă folosind aparatul de generare a undelor de radiofrecvență. Undele vor pătrunde în articulații, ligamente, mușchi, fascii, tendoane și vor determina un efect termic. Efectul termic va determina reducerea imediată a durerii, fiind generat o undă de relaxare asupra musculaturii corpului.
Tratamentul cu radiofrecvență beneficiază de două moduri de aplicare:
Alegerea modului de tratament ține de indicațiile fizioterapeutului, de scopul urmărit și de patologia în cauză.
Prin interacțiunea undelor de radiofrecvență cu țesuturile pacientului se obțin următoarele efecte biologice:
Terapia cu radiofrecvență are multiple beneficii asupra aparatului musculo-scheletal.
Terapia cu unde de radiofrecvență se recomandă pentru toți pacienții care se confruntă cu dureri la nivelul aparatului musculo-scheletal. De cele mai multe ori, durerea se asociază și cu imposibilitea mobilizării segmentului locomotor respectiv. Funcționalitatea redusă afectează calitatea viații de zi cu zi a pacientului. Se vor asocia stresul și frustrarea, iar în timp, pacientulul poate dezvolta depresie, un risc crescut de mortalitate pentru orice patologie.
Patologiile de interes pentru terapia cu unde de radiofrecvență sunt:
Terapia prin radiofrecvență este o procedură non-invazivă, nedureroasă ce folosește undele electromagnetice de înaltă frecvență (undele radio). Acestea traversează țesuturile superficiale ale organismului, determinând diminuarea durerii aparatului musculoscheletal. Durerea este ameliorată datorită convertirii la nivelul țesuturilor a undelor electromagnetice în căldură.
Beneficiile radioterapiei prin radiofrecvență au ca rezultat cumulat dispariția durerii și reluarea funcționalității normale a segmentului locomotor specific. Dintre acestea enumerăm non-invazivitatea, efectul termic plăcut, stimularea metabolismului celular și fluxului sanguin tisular, relaxarea musculaturii, posibilitea de combinarea cu alte tehnici și terapii, controlul durerii.
Realizarea ședinței de terapie este simplă, nu implică apariția durerii și este relaxantă, atât psihic cât și fizic, pentru pacient. Fizioterapeutul va aplica un gel care are rolul de a conduce unda mecanică la nivelul pielii, apoi va masa cu blândețe zonele tegumentare țintă folosind aparatul de generare a undelor. Acestea vor pătrunde în articulații, ligamente, mușchi, fascii, tendoane și vor determina un efect termic și de reducere imediată a durerii.
Numărul de ședințe de terapie variază în funcție de scopul urmărit și de afecțiunea pacientului. Stabilirea ședințelor se face împreună cu fizioterapeutul. O ședință durează în medie 15-30 de minute, iar numărul de ședințe poate varia de la 5 până la 10.