Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Specializari
22
Decontare
asigurari private de sanatate.
Analize decontate de CASMB
TRATAMENTE GRATUITE
pentru asiguratii CASMB
Prima pagină » Recuperare medicala » Terapie prin Radiofrecventa

Terapie prin Radiofrecventa

Ce este terapia prin radiofrecventa?

Terapia prin radiofrecvență este o procedură non-invazivă, nedureroasă ce folosește undele electromagnetice de înaltă frecvență (undele radio).

Acestea traversează țesuturile superficiale ale organismului, determinând diminuarea durerii aparatului musculo-scheletal prin asocierea unor efecte benefice prin efetctul termic asupra structurilor țintite.

Cum functioneaza terapia prin radiofrecventa?

Terapia cu radiofrecvență este realizată de fizioterapeut cu ajutorul unui aparat special ce generează unde cu frecvență foarte înaltă. Interacțiunea acestor unde cu celulele și structurile tisulare va determina apariția unor efecte pozitive asupra regiunilor vizate. Dintre acestea, cea mai dorită și importantă pentru pacient este dispariția disconfortului principal resimțit, respectiv durerea. Odată inițiat tratamentul cu radiofrecvență se va observă o scădere importantă a intensității durerii, iar continuarea acestuia se va concluziona cu dispariția acesteia.

 

Realizarea ședinței de terapie este simplă, nu implică apariția durerii și este relaxantă, atât psihic cât și fizic, pentru pacient. Fizioterapeutul va aplica inițial un gel cu rol de conducere la nivelul pielii, apoi va masa cu blândețe zonele tegumentare țintă folosind aparatul de generare a undelor de radiofrecvență. Undele vor pătrunde în articulații, ligamente, mușchi, fascii, tendoane și vor determina un efect termic. Efectul termic va determina reducerea imediată a durerii, fiind generat o undă de relaxare asupra musculaturii corpului.

 

Tratamentul cu radiofrecvență beneficiază de două moduri de aplicare:

 

  • Monopolar- aparatul întrebuințează curentul alternativ într-un singur sens, ce va emite undele mecanice în profunzimea țesuturilor pacientului.
  • Bipolar- transmisia undelor nu se realizează la nivelul întregului organism, ci țintește zonele superficiale ale tegumentului, cu un control mai bun al suprafeței pe care unda este transmisă.

 

Alegerea modului de tratament ține de indicațiile fizioterapeutului, de scopul urmărit și de patologia în cauză.

 

Prin interacțiunea undelor de radiofrecvență cu țesuturile pacientului se obțin următoarele efecte biologice:

 

  • Dispariția durerii prin reducerea zonelor de edem, ameliorarea contracțiilor musculare puternice și stimularea proceselor de reperare celulară și tisulară;
  • Vasodilatație ce determină consecutiv un mai bun drenaj al țesuturilor, un flux sanguin mai puternic ce va oxigena celulele și o reabsorbție a hematoamelor din vecinătate;
  • Relaxarea musculară prin fenomenele de vasodilatație;
  • Reducerea proceselor inflamatorii ce potențează durerea. Odată cu creșterea fluxului sanguin la nivelul leziunii, metaboliții ce stau la baza genezei inflamației vor fi îndepărtați de la acest nivel de fluxul sangvin.

 

 

Beneficiile terapiei prin radiofrecventa

Terapia cu radiofrecvență are multiple beneficii asupra aparatului musculo-scheletal.

  • Ameliorează sau elimină durerile cronice de spate, atât cervicale, cât și lombare prin discontinuarea conducerii durerii către centrii nervoși superiori;
  • Îmbunătățește funcționalitatea articulațiilor anterior dureroase;
  • Permite efectuarea unor activități, care anterior erau imposibile sau realizate cu greu din cauza durerii;
  • Nu necesită o pregătire în prealabil a pacientului, el este sfătuit să fie relaxat și confortabil. Terapia nu este una dureroasă, ci din contră, este plăcută și revigorantă datorită combinației dintre efectul termic plăcut și masaj.
  • Fiind un tratament nechirurgical, pot beneficia de terapia cu radiofrecvență pacienții care nu pot trece printr-o operație sau doresc să amâne sau să evite o intervenție chirurgicală;
  • Scade dozele farmacologice ale terapiei antialgice, controlul durerii putând fi obținut și cu doze mai mici;
  • Determină vasodilatație ce permite creșterea fluxului sanguin și oxigenării țesutului respectiv. Drept urmare este stimulat metabolismul celular, procesul de drenare tisulară și diminuarea durerii.

Pentru ce afectiuni se recomanda terapia prin radiofrecventa?

Terapia cu unde de radiofrecvență se recomandă pentru toți pacienții care se confruntă cu dureri la nivelul aparatului musculo-scheletal. De cele mai multe ori, durerea se asociază și cu imposibilitea mobilizării segmentului locomotor respectiv. Funcționalitatea redusă afectează calitatea viații de zi cu zi a pacientului. Se vor asocia stresul și frustrarea, iar în timp, pacientulul poate dezvolta depresie, un risc crescut de mortalitate pentru orice patologie.

 

Patologiile de interes pentru terapia cu unde de radiofrecvență sunt:

  • Mialgii;
  • Dureri cervicale;
  • Dureri de umăr;
  • Dureri lombare;
  • Capsulită adezivă;
  • Dureri de genunchi;
  • Dureri de șold;
  • Spasmele musculare;
  • Edem post traumatic;
  • Sindrom de tunel carpian;
  • Gonartroză;
  • Coxartroză;
  • Tendinite;
  • Fascite;
  • Bursite;
  • Leziuni musculare;

Servicii si preturi terapia prin radiofrecventa

Consultatie
RON
ECHILIBRU

In fiecare caz urmarim restabilirea rapida a starii de sanatate si insusirea unui stil de viata sanatos.

DIAGNOSTIC

Procedurile de diagnosticare moderne sunt realizate de medici specialisti cu o practica remarcabila.

TRATAMENT

Schema de tratament este personalizata si foloseste metode inovative si eficiente de vindecare.

Intrebari Frecvente despre radiofrecventa

Ce inseamna terapia prin radiofrecventa?

Terapia prin radiofrecvență este o procedură non-invazivă, nedureroasă ce folosește undele electromagnetice de înaltă frecvență (undele radio). Acestea traversează țesuturile superficiale ale organismului, determinând diminuarea durerii aparatului musculoscheletal. Durerea este ameliorată datorită convertirii la nivelul țesuturilor a undelor electromagnetice în căldură.

Care sunt beneficiile terapiei prin radiofrecventa?

Beneficiile radioterapiei prin radiofrecvență au ca rezultat cumulat dispariția durerii și reluarea funcționalității normale a segmentului locomotor specific. Dintre acestea enumerăm non-invazivitatea, efectul termic plăcut, stimularea metabolismului celular și fluxului sanguin tisular, relaxarea musculaturii, posibilitea de combinarea cu alte tehnici și terapii, controlul durerii.

Cum se desfasoara procedura de terapie prin radiofrecventa?

Realizarea ședinței de terapie este simplă, nu implică apariția durerii și este relaxantă, atât psihic cât și fizic, pentru pacient. Fizioterapeutul va aplica un gel care are rolul de a conduce unda mecanică la nivelul pielii, apoi va masa cu blândețe zonele tegumentare țintă folosind aparatul de generare a undelor. Acestea vor pătrunde în articulații, ligamente, mușchi, fascii, tendoane și vor determina un efect termic și de reducere imediată a durerii.

Cate sedinte de terapie prin radiofrecventa sunt necesare?

Numărul de ședințe de terapie variază în funcție de scopul urmărit și de afecțiunea pacientului. Stabilirea ședințelor se face împreună cu fizioterapeutul. O ședință durează în medie 15-30 de minute, iar numărul de ședințe poate varia de la 5 până la 10.

Programeaza-te

X