Crioterapia este o formă de terapie care utilizează temperaturi foarte scăzute pentru a trata diverse afecțiuni. Aceasta implică expunerea controlată a corpului la temperaturi extrem de reci, de obicei prin intermediul băilor cu gheață sau a camerei de crioterapie. Crioterapia poate avea beneficii în reducerea inflamației, alinarea durerii și îmbunătățirea recuperării musculare.
Crioterapia acționează prin aplicarea unei temperaturi scăzute la nivelul țesuturilor, într-un mod controlat, care să nu provoace leziuni tegumentare. Scăderea temperaturii în țesuturile superficiale și în cele profunde depinde de procedura de aplicare, durata aplicării, temperatura inițială a țesuturilor și aria vizată. Temperatura pielii și a țesutului subcutanat scade mai rapid, prin aplicarea unor temperaturi moderat reduse, pe perioade mai lungi. Temperatura de la nivel muscular scade după o perioadă mai lungă și cu un număr mai mic de grade, în comparație cu tegumentele. Totodată, intramuscular, temperatura se menține scăzută timp de câteva ore, după ce ședința de tratament s-a încheiat.
Aplicarea unei temperaturi scăzute la nivelul țesuturilor determină ameliorarea și creșterea pragului durerii, printr-o serie de mecanisme. Temperatura redusă determină scăderea vitezei de conducere a nervilor care transmit stimulul durerii la centrii nervoși superiori, unde se formează senzația de durere resimțită de pacient. Scăderea temperaturii scade metabolismul celular și astfel scade inflamația, cu precădere în faza acută a inflamației. Faza acută a inflamației durează până la 7 zile. Prin scăderea metabolismului celular, viteza cu care se desfășoară toate reacțiile biologice din organism scade. Astfel, scade sinteza mediatorilor inflamației (chemokine, interleukine) și migrarea celulelor inflamatorii la locul leziunii.
Temperatura locală redusă determină și vasoconstricție, care la rândul său duce la scăderea hemoragiei post-operatorii. Vasoconstricția duce la scăderea presiunii sanguine din capilare și la scăderea permeabilității, astfel împiedicând extravazarea în interstițiu. Vasoconstricția împiedică formarea hematoamelor imediat în faza precoce a procesului inflamator și determină resorbția lor. În același timp, presiunea redusă în capilarele sanguine determină scăderea formării edemelor și resorbția acestora din focarul inflamator. Prin scăderea edemului, scade și compresia pe filetele nervoase, iar durerea este ameliorată.
Temperatura redusă de la nivelul lojei musculare, prin scăderea metabolismului celular, scade formarea radicalilor oxidativi formați în decursul efortului fizic intens. De asemenea, ameliorează spasmele musculare prin efectul de creștere tranzitorii a rigidității și, consecutiv, reduce durerea provocată de ischemia secundară spasmului.
Dacă temperatura scade sub 18°C, după constricția inițială a vaselor, apare o perioadă de vasodilatație. Prin acest răspuns, crioterapia promovează și circulația sangvină.
Gheața nu se aplică direct pe tegumente, întrucât poate provoca leziuni. De aceea se folosesc manșoane.
Crioterapia poate avea efecte adverse precum degerături și paralizia unor nervi situați superficial (precum a nervului ulnar)
Beneficiile crioterapiei sunt numeroase, în special în medicina sportivă și în cadrul traumelor, afecțiunilor și operațiilor musculo-scheletale. Printre beneficiile crioterapiei, se regăsesc:
Crioterapia se poate realiza în București și se utilizează pentru:
Crioterapia s-a dezvoltat substanțial în ultimii ani, în prezent având la dispoziție mai multe tipuri:
Crioterapia este folosită în medicina sportivă atât pentru accidentările sportive, cât și înainte și după terminarea antrenamentului. Temperatura scăzută determină recuperarea mai rapidă și scade riscul de injurie, secundar oboselii musculare.
În medicina sportivă este folosită adesea crioterapia corporală totală (criosauna). S-a dovedit efectul crioterapiei de a extinde perioada competitivă a atleților. Criosauna are numeroase beneficii, precum stimularea sistemul nervos simpatic, crescând astfel viteza de reacție și reflexele. După antrenament, concentrația radicalilor de oxigen este crescută. Crioterapia, prin vasoconstricție, determină scăderea oxidărilor. Înaintea începerii antrenamentului, se asociază și stretching-ul.
De asemenea, crioterapia are beneficii în accidentările sportive, prin scăderea durerii și a inflamației locale, dar și scăderea timpului de recuperare și reluarea precoce a antrenamentelor.
Crioterapia locală este terapia care folosește gheață și acționează prin scăderea temperaturii la nivelul țesuturilor, superficiale și profunde, într-o manieră controlată, pe perioade limitate. Temperatura locală scăzută este responsabilă de beneficiile crioterapiei.
Printre beneficiile crioterapiei, se află diminuarea edemului, scăderea inflamației prin scăderea metabolismului celular, resorbția hematoamelor formate, ameliorarea durerilor acute și cronice, stimularea circulației sangvine, reduce spasmele musculare, scade nevoia de medicație analgezică și antiinflamatorie.
Crioterapia cauzează vasocontricție și scăderea permeabilității capilare, astfel ducând la scăderea formării edemelor și la resorbția lor. Totodată, scade viteza de conducere nervoasă, astfel ameliorând durerea. Temperatura scăzute reduce viteza metabolismului celular, scăzând reacția inflamatorie secunadră injuriei tisulare.
Printre contraindicațiile crioterapiei, se numără: insuficiența cardiacă decompensată, boala coronariană ischemică, aritmiile, alergia la frig documentată, crioglobulinemia, sindromil Raynaud, feocromocitomul, anestezia la nivelul pielii, neoplaziile, boli vasculare periferice.