Chirurgia ambulatorie, numita si chirurgia de o zi, reprezinta efectuarea unei proceduri chirurgicale in ambulatoriu, pacientul putand fi externat in aceeasi zi. Chirurgia efectuata in ambulator s-a dezvoltat considerabil pe parcursul ultimilor ani, ca urmare a modificarii protocoalelor clinice post-operatorii si a progreselor tehnicilor chirurgicale si anestezice.
Mai multe studii recente, publicate in ultimii 10 ani, au aratat ca perioadele lungi de sedere post-operatorie nu influenteaza pozitiv vindecarea. In schimb, actual este promovata mobilizarea precoce, ca parte a procesului de recuperare. Secundar progreselor tehnicilor chirurgicale, o serie de proceduri, anterior efectuate cu internare vreme de mai multe zile, se preteaza astazi pentru chirurgia ambulatorie.
Chirurgia de o zi este benefica si pentru pacient, intrucat acesta are nevoie de o singura zi de concediu medical, fapt care creste numarul de pacienti care apeleaza la serviciile chirurgicale minore.
In plus, conceptul de chirurgie ambulatorie a venit in ajutorul profesionistilor in Sanatate Publica, prin minimizarea costurilor suportate de Sistemul de Sanatate si eficientizarea alocarii de resurse.
Exista o serie de proceduri chirurgicale care pot fi efectuate in ambulatoriu, necesitand o singura zi de internare. Printre acestea se afla interventiile minore, electrocoagularea unor leziuni, biopsiile, unele excizii chirurgicale si tratamentul abceselor.
O serie de interventii chirurgicale minore beneficiaza de chirurgia efectuata in ambulator. Printre aceste servicii chirurgicale, se afla controalele post-operatorii, pansamentele, atat cele simple, cat si cele complexe, scoaterea firelor de sutura post-operator si sutura unor plagi survenite in urma unui traumatism. Interventiile chirurgicale minore se pot aplica pentru:
Biopsierea unui tesut reprezinta procesul prin care se preleveaza un fragment, acesta fiind trimis ulterior la anatomopatologie, in vederea depistarii eventualelor anomalii arhitecturale. Rezultatul examenului anatomopatologic orienteaza managementul chirurgical si daca este nevoie sau nu si de tratament medicamentos. Mai multe tipuri de biopsie se preteaza la procedura efectuata in ambulator, cu anestezie locala de cele mai multe ori.
Biopsierea unui tesut reprezinta procesul prin care se preleveaza un fragment, acesta fiind trimis ulterior la anatomopatologie, in vederea depistarii eventualelor anomalii arhitecturale. Rezultatul examenului anatomopatologic orienteaza managementul chirurgical si daca este nevoie sau nu si de tratament medicamentos. Mai multe tipuri de biopsie se preteaza la procedura efectuata in ambulator, cu anestezie locala de cele mai multe ori.
Abcesul este o colectie de puroi, care poate aparea oriunde in organism. Abcesul care poate fi tratat in ambulatoriu este abcesul cutanat. Principala cauza de aparitie a acestuia consta intr-o leziune a pielii care s-a infectat, la care se adauga invazia bacteriilor printr-un folicul de par. Zona afectata este tumefiata, calda, dureroasa, asociind deseori si febra. Tratamentul abcesului cutanat presupune incizia colectiei, eliminarea puroiului si pansarea. La tratamentul chirurgical se adauga si un tratament antibiotic.
Chirurgia ambulatorie prezinta multe beneficii, printre care se numara:
Inaintea de o procedura chirurgicala in ambulatoriu pacientul trebuie sa treaca printr-o evaluarea pre-operatorie. In cadrul acestei evaluari medicul stabileste daca pacientul mai are si alte probleme de sanatate, iar daca da, acestea trebuie sa fie controlate in momentul pre-operator. Variabile care pot influenta riscul chirurgical si anestezic sunt varsta pacientului, valorile tensiunii arteriale, indicele de masa corporala si prezenta sau absenta diabetului zaharat sau a apneei in somn. Pacientii nu vor fi respinsi pe baza valorilor moderate ale tensiunii arteriale, insa anestezistul trebuie sa cunoasca, in cazul unei hipertensiuni, medicatia cronica si daca valorile sunt controlate sau nu.
Inainte de o interventie ambulatorie, in unele cazuri la recomandarea medicului este necesara efectuarea unor analize de sange, pentru a stabili controlul eventualelor patologii preexistente.
Pacientul trebuie sa aiba asupra sa documentul de identitate, trimiterea de la medicul de familie, cardul de sanatate si, dupa caz, rezultatele unor analize recente.
Pentru ca serviciile medicale sa fie decontate, pacientul trebuie sa fie asigurat medical si sa aiba un bilet de trimitere de la medicul de familie.