Cuprins articol
Spondiloza reprezinta, la ora actuala, una dintre cele mai frecvente afectiuni localizate la nivelul coloanei vertebrale; datele de specialitate arata faptul ca peste 80% din persoanele cu varsta mai mare de 45 ani sufera de spondiloza. In functie de segmentul coloanei vertebrale afectat, exista spondiloza cervicala, toracala sau lombara. Principala manifestare a bolii este durerea, iar tabloul clinic este completat cu simptome caracteristice fiecarei regiuni in parte.
Spondiloza este o afectiune cronica, progresiva, cu evolutie lenta, care modifica semnificativ calitatea vietii pacientilor prin prisma simptomatologiei clinice pe care o declanseaza. Fenomenul de degenerare vertebrala poate fi incetinit daca boala este diagnosticata intr-un stadiu incipient si pacientul beneficiaza de tratament de specialitate.
Ce este spondiloza?
Spondiloza, cunoscuta in termeni medicali sub denumirea de osteoartrita spinala, reprezinta o patologie care se caracterizeaza printr-un proces degenerativ, distructiv, aparut la nivelul vertebrelor, discurilor intervertebrale si ligamentelor locale, in urma caruia structurile mentionate imbatranesc si sufera procese de uzura.
Discurile intervertebrale au un rol foarte important la nivelul coloanei vertebrale, deoarece acestea asigura miscarea coloanei, confera stabilitate intregului schelet, asigura conexiunea intre corpurile intervertebrale si permit mobilizarea si deplasarea. Pe masura ce organismul imbatraneste, discurile intervertebrale se deshidrateaza, isi pierd elasticitatea si sufera procese de degradare treptata.
De asemenea, spondiloza se caracterizeaza prin scaderea rezistentei oaose si depunerea locala de tesut osos sub forma de ciocuri sau osteofite; prezenta acestora determina aparitia durerilor intense precum si a tulburarilor de sensibilitate.
Caracteristic spondilozei este ingustarea spatiului articular dintre vertebrele adiacente, ceea ce determina simptomatologia clinica sugestiva; de asemenea apar modificari la nivelul suprafetelor platourilor vertebrale precum si la nivelul proceselor spinoase vertebrale.
Cauzele spondilozei
Marea majoritate a pacientilor se intreaba care sunt cauzele de aparitie ale spondilozei cervicale, toracale sau lombare. Studiile de specialitate efectuate de-a lungul timpului au aratat faptul ca principalele cauze care determina aparitia modificarilor degenerative la nivelul coloanei vertebrale sunt:
– Imbatranirea organismului: pe parcursul vietii coloana vertebrala este supusa unui stres constant si unei presiuni ridicate; miscarile simple, deplasarea, ridicatul de greutati sau diferite miscari bruste, suprasolicita discurile intervertebrale si creeaza microtraumatisme locale care favorizeaza aparitia spondilozei;
– Modificarile de statica vertebrala: favorizeaza aparitia modificarilor degenerative; categoriile expuse de pacienti sunt cei care practica meserii care implica o pozitie aplecata a spatelui;
– Modificari la nivelul structurilor ligamentare: ligamentele localizate la nivelul coloanei vertebrale au un rol extrem de important in mentinerea stabilitatii structurilor vertebrale; o data cu inaintarea in varsta, ligamentele pot deveni rigide, ceea ce constituie o cauza de aparitie a spondilozei;
– Cifoza juvenila: este o afectiune care apare la adolescenti si se caracterizeaza prin procese degenerative la nivelul regiunilor de crestere osoasa si cartilaginoasa; patologia este mai frecventa la nivelul coloanei vertebrale toracale și poate predispune la aparitia spondilozei.
Tipurile de spondiloza
Coloana vertebrala este formata din mai multe regiuni, dupa cum urmeaza: regiunea cervicala, regiunea toracala, regiunea lombara si regiunea sacrata. Procesele degenerative artrozice se pot localiza la nivelul oricarei regiuni si pot determina manifestari specifice in functie de zona afectata.
Spondiloza cervicala
Spondiloza cervicala este o afectiune foarte frecventa in populatia generala; se caracterizeaza prin aparitia proceselor degenerative la nivelul vertebrelor si discurilor intervertebrale cervicale. Boala este cunoscuta sub denumirea de artrita gatului si este diagnosticata, in special, la persoanele supraponderale sau obeze, cu varsta mai mare de 45 ani.
Spondiloza lombara
Modificarile degenerative de spondiloza localizate la nivelul regiunii lombare a coloanei vertebrale poarta denumirea de spondiloza lombara. Asemenea spondilozei cervicale, si spondiloza lombara este foarte frecventa in populatia generala, iar principala manifestare a bolii este durere de coloana lombara cu caracter mecanic (apare la efort si dispare in repuas).
Spondiloza toracala
Leziunile articulare distructive localizate la nivelul corpilor vertebrali si discurilor intervertebrale toracale poarta denumirea de spondiloza toracala. Afectiunea se caracterizeaza prin ingustarea spatiilor intervertebrale si fenomene de uzura aparute la nivelul structurilor locale. Boala este extrem de dureroasa si reduce semnificativ calitatea vietii pacientilor.
Care sunt simptomele spondilozei
Spondiloza vertebrala sau artrita coloanei vertebrale este o afectiune lent progresiva, a caror leziuni o data instalate nu mai pot fi vindecate. Scopul tratamentului in astfel de cazuri este acela de a preveni extensia bolii si progresia leziunilor distructive articulare. Pentru a preveni aparitia formelor grave de spondiloza cervicala, toracala sau lombara, este important ca fiecare pacient sa recunoasca primele semne de instalare ale bolii si sa efectueze un consult medical de specialitate.
Simptomele spondilozei cervicale
Cand vine vorba de spondiloza cervicala, simptomele cu care pacientii se confrunta pot avea intensitati diferite si modalitati diferite de manifestare. Principalul simptom pentru spondiloza cervicala este reprezentat de durere in zona gatului, unde apar fenomenele degenerative articulare. In formele de debut ale bolii durerea de gat apare in anumite pozitii (stat mult in picioare, pozitie cu gatul stramb la televizor), ulterior durerea devine permanenta, semn ca boala a avansat.
Asocierea dintre spondiloza cervicala si durerile de cap este una foarte frecventa la pacientii cu spondiloza; de asemenea, spondiloza cervicala si ametelile sunt simptome relatate de un numar mare de pacienti. Alte manifestari care pot contura tabloul clinic de spondiloza cervicala sunt paresteziile si furnicaturile la nivelul membrelor superioare, durere la mobilizarea gatului, reducerea mobilitatii gatului, cracmente la mobilizarea gatului (poncnituri, trosnituri).
Simptomele spondilozei lombare
Spondiloza lombara prezinta un tablou clinic compex care cuprinde o serie de simptome diverse, ce pot avea intensitati variate si pot impacta pacientul diferit. Durerea localizata la nivelul coloanei vertebrale lombare este principalul simptom al bolii. Intensitatea durerii in formele de debut ale afectiuniii este mica, urmand ca, pe masura ce procesele degenerative evolueaza, intensitate durerii sa creasca gradual. Uneori durerea iradiaza la nivelul membrului inferior sau la nivelul soldului. Pacientii resimt durerea initial la efort (stat mult in picioare, mers mult, pozitie sezanda la birou pentru o perioada lunga de timp); ullterior poate sa apara si in repaus.
Alaturi de durere pacientii asociaza frecvent parestezii la nivelul membrelor inferioate, reducerea mobilitatii coloanei vertebrale lombare precum si rigiditate articulara. Apar tulburari la mersul pe jos si adesea, slabiciune musuclara in regiunea inferioara a spatelui.
Simptomele spondilozei toracale
Simptomele spondilozei toracale se aseamana destul de mult cu manifestarile clinice intalnite in spondiloza cervicala sau lombara. Primul semn al afectiunii este durerea de spate localizata in regiunea toracelui, cu iradiere uneori anterior sau spre membre, cu intensitate variabila, cu remitere in repaus in formele de debut ale bolii, ulterior persistenta. Durerea de coloana toracala este accentuata la efort si se poate asocia cu reducerea mobilitatii coloanei vertebrale, rigiditate si parestezii ale membrelor.
Factori de risc pentru spondiloza
Studiile de specialitate au aratat faptul ca nu orice persoana in varsta se confrunta cu spondiloza. Pronind de la aceasta ideea, s-a constata faptul ca exista o serie de factori de risc, care, prin efectul lor cumulativ, pot determina aparitia spondilozei. In general, factorii de risc sunt similari atat pentru spondiloza cervicala cat si pentru spindiloza toracala sau lombara.
Factorii de risc pentru spondiloza cervicala
– Varsta inaintata;
– Locuri de munca care presupun miscari repetate ale gatului sau pozitia incorecta a regiunii cervicale;
– Factorii genetici;
– Stilul de viata sedentar;
– Dieta inadecvata;
– Fumatul;
– Hernii de disc cervicale;
– Prezenta osteofitelor vertebrale la nivelul coloanei cervicale;
– Traumatisme sau leziuni repetate la nivelul coloanei vertebrale cervicale;
– Interventii chirurgicale la nivelul coloanei vertebrale cervicale.
Factorii de risc pentru spondiloza toracala
– Varsta inaintata;
– Factorii genetici;
– Ocupatia care presupune miscari inadecvate ale spatelui sau postura incorecta precum statul la birou pentru perioade lungi de timp;
– Ridicatul constant de greutati poate determina microtraumatisme la nivelul coloanei vertebrale toracale;
– Stilul de viata sedentar;
– Dieta inadecvata;
– Hernii de disc toracale;
– Fumatul;
– Prezenta osteofitelor vertebrale toracale;
– Traumatisme sau leziuni repetate la nivelul coloanei vertebrale toracale;
– Interventii chirurgicale la nivelul coloanei vertebrale toracale.
Factorii de risc pentru spondiloza lombara
– Varsta inaintata;
– Factorii genetici;
– Stilul de viata sedentar;
– Dieta inadecvata;
– Supraponderabilitatea sau obezitatea;
– Postura anormala, statul in sezut pentru o perioada lunga de timp;
– Hernii de disc lombare;
– Prezenta osteofitelor vertebrale lombare;
– Traumatisme sau leziuni repetate la nivelul coloanei vertebrale lombare;
– Interventii chirurgicale la nivelul coloanei vertebrale lombare.
Diagnosticarea spondilozei
Pentru stabilirea diagnosticului de spondiloza este nevoie de un consult medical de specialitate si de o serie de investigatii imagistice care sa obiectiveze modificarile structurale aparute de-a lungul timpului la nivelul coloanei vertebrale. Spondiloza este o afectiune in care leziunile distructive aparute la nivelul coloanei vertebrale, o data instalate, nu mai pot fi vindecate.
Boala avanseaza lent, insa are o directie bine stabilita; din acest motiv este foarte important ca patologia sa fie descoperita intr-o faza cat mai incipienta pentru a putea, prin masuri specifice de tratament, sa fie impiedicata progresia leziunilor distructive de la nivel vertebral.
Examenele fizice si neurologice
Specializarea medicala care se ocupa cu diagnosticarea si tratarea spondilozei este neurologia. Consultul incepe cu o examinare fizica atenta pe parcursul careia medicul observa postura pacientului, ii cere sa efectueze o serie de miscari specifice pentru a putea aprecia gradul de mobilitate articulara, palpeaza apofizele spinoase ale coloanei vertebrale pentru a vedea daca apare durerea, identifica si noteaza curburile si alinierea coloanei vertebrale, identifica tulburarile de statita vertebrala, poate recunoaste zonele de musculatura contractata si poate decela zonele in care apare durerea.
Examenul fizic continua cu examenul neurologic; acesta este foarte important deoarece, cu ajutorul unor teste specifice neurologice medicul specialist va putea identifica tulburarile de sensibilitate si de mobilitate. Cu ajutorul instrumentelor adecvate se vor testa reflexele pacientului, precum si forta musculara. In timpul examenului neurologic medicul va examina principalele grupe de nervi pentru a identifica situatiile in care spondiloza a afectat structurile nervoase (sistemul nervos periferic- nervii din periferiferie sau maduva spinarii).
Investigatii imagistice
Pentru a putea stabili cu certitudine diagnosticul de spondiloza, este nevoie a se efectua o serie de investigatii imagistice de tipul radiografiei de coloana vertebrala de fata sau profil, computer tomografiei sau rezonantei magnetice nucleare. Cu ajutorul acestor investigatii medicul poate obiectiva in timp real modificarile degenerative instalate si poate stabili diagnosticul clar de spondiloza.
Radiografia de coloana vertebrala poate fi efectuata la orice nivel (cervical, toracal sau lombo-sacral) cu scopul de a obiectiva modificarile care apar la nivelul coloanei vertebrale. Cele mai utile incidente sunt cele de fata si de profil, deoarece exista modificari care nu se pot observa doar in incidenta de fata. Modificarile sugestive pentru spondiloza evidentiate pe imaginile radiologice sunt ingustarea spatiului intervertebral, aparitia osteofitelor (proeminente osoase, ciocuri osoase), turtirea corpului vertebral, remodelari osoase sau aparitia efuziunilor articulare.
Investigatiile de tipul CT (computer tomografie) sau RMN (rezonanta magnetica nucleara) se efectueza cu scopul de a obtine informatii suplimentare despre vascularizatia coloanei, informatii despre structurile nervoase locale sau despre procesele degenerative de la nivelul discurilor intervertebrale.
Mielografia reprezinta, de asemenea, o investigatie utila in cazul spondilozei deoarece are capacitatea de a vizualiza detaliat canalul vertebral si structurile nervoase.
Medicul specialist poate recomanda efectuarea unor investigatii de laborator care sa cuprinda teste de inflamatie (VSH, proteina C reactiva), pentru a realiza un diagnostic diferential intre spondilartritele axiale (unul din simptomul clasic al bolii este durerea de coloana lombara) si spondiloza lombara.
Care sunt tratamentele pentru spondiloza
Una din cele mai frecvente intrebari adresate de pacientii este ”cum poate fi tratata spondiloza”. La ora actuala tratamentul spondilozei este unui complex si individualizat, in functie de nevoile fiecarui bolnav in parte. Formele usoare si medii de boala pot fi abordate prin terapii medicamentoase si de recuperare medicala in timp ce formele severe necesita interventie chirurgicala. Oricare ar fi directia de tratament, este indicat ca acesta sa se initieze cat mai repede pentru a opri extensia leziunilor degenerative si a imbunatati semnificativ calitatea vietii pacientilor.
Fizioterapia
Fizioterapia prezinta multiple beneficii in afectiunile degenerative ale coloanei vertebrale deoarece, cu ajutorul factorilor fizici aplicati auspra organismului, este combatuta durerea, creste rezistenta la miscare, creste mobilitatea coloanei vertebrale, contracturile musuclare sunt reduse iar intreaga functionalitate este imbunatatita.
Procedurile de fizioterapie se efectueaza sub atenta supraveghere a unui fizioterapeut cu experienta care va stabili tipul de factori fizici utilizati pentru tratarea durerii si a inflamatiei locale. Cele mai frecvente proceduri de fizioterapie utilizate in tratarea spondilozei sunt hidroterapia (utilizeaza forta apei cu scopul de a reduce durerea si de a imbunatati mobilitatea coloanei vertebrale), balneoterapia (tratament tip spa combinat cu hidroterapia), terapie cu ultrasunete, electroterapia. Toate aceste proceduri specifice de fizioterapie se pot efectua pe perioade limitate de timp, in cure de aproximativ 10 zile, cu posibilitatea de repetare a procedurilor peste aproximativ 6 luni.
Kinetoterapia
Kinetoterapia sau gimnastica medicala este extrem de utila pentru pacientii cu spondiloza deoarece, cu ajutorul exercitiilor fizice, se poate imbunatati semnificativ postura, se pot corecta viciile de pozitie, se poate imbunatatii mobilitatea articulara si nu in ultimul rand, se poate combate durerea.
Fiecare pacient cu spondiloza, indiferent de localizare sau de gravitatea bolii, ar trebui sa fie inscris in programele de gimnastica medicala si sa efectueze exercitii de recuperare sub atenta supraveghere a unui kinetoterapeut cu experienta in domeniu.
Cu ajutorul sedintelor de recuperare medicala de tip kinetoterapie se imbunatateste tonusul muscular, sunt diminuate contracturile musculare, creste toleranta la efort a pacientului, creste gradul de mobilitate articulara, scade rigiditatea coloanei vertebrale, se imbunatateste coordonarea si echilibrul si se corecteaza viciile de postura. De asemenea, programele de kinetoterapie reduc semnificativ durerea.
Tratament medicamentos
Cel mai frecvent, tratamentul medicamentos se administreaza in asociere cu procedurile fizice de recuperare. Clasele de medicamente administrate cel mai frecvent in spondiloza sunt: antiinflamatoarelor nesteroidiene si decontracturantele musculare. De asemenea, in cazurile in care simptomele nu cedeaza la medicamentele precizate mai sus, se poate administra medicatie corticosteroida atat pe cale oral cat si injectabil.
Antiinflamatoarele nesteroidiene au capacitatea de a reduce inflamatia locala si lupta impotriva durerii; ibuprofenul sau ketoprofenul sunt frecvent administrate. Atentie!- aceste medicamente se administreaza doar la recomandarea medicului curant deoarece pot prezenta efecte adverse.
Decontracturantele musculare au rolul de a relaxa musculatura si de a creste, totodata, eficacitatea exercitiilor de recuperare medicala. Din aceste motive, asocierea decontracturantelor la schema terapeutica este foarte importanta.
Interventii chirurgicale
Decizia de interventie chirurgicala trebuie cantarita foarte bine; se recurge la tratamentul chirurgical, de regula, in formele avansate de boala, unde terapia conservatoare (recuperare medicala si medicamente) nu a functionat iar pacientul prezinta in continuare dureri si invaliditate.
Interventia chirurgicala trebuie efectuata de un medic chirurg cu experienta in domeniu; operatia poate consta in indepartarea osteofitelor, realinierea discurilor intervertebrale si a vertebrelor, indepartarea partiala a unei structuri vertebrale sau unirea unui fragment fisurat cu ajutorul unei grefe de os. Scopul interventiilor chirurgicale este acela de a reda stabilitatea si mobilitatea coloanei vertebrale si de a combate durerea.
Fiecare interventie chirurgicala trebuie completata cu terapie de recuperare medicala postoperatie pentru a consoldia efectele obtinute in urma interventiei chirurgicale.
Cum poti preveni spondiloza
Spondiloza este o afectiune care apare ca urmare a uzurii suferite de organism de-a lungul anilor. Cu toate acestea, exista o serie de masuri pe care oamenii le pot implementa, masuri ce au ca scop prevenirea instalarii boli, precum:
– Adoptarea unui stil de viata sanatos;
– Evitarea pozitiilor inadecvate ale coloanei vertebrale atat la locul de munca cat si acasa;
– Evitarea sedentarismului;
– Mentinerea greutatii corporale la valori normale;
– Evitarea fumatului;
– Practicarea exercitiilor fizice cu atentie si adoptarea unor masuri de protectie pentru coloana vertebrala in timpul activitatilor sportive.
Concluzii
In concluzie, spondiloza sau artroza coloanei vertebrale este o afectiune foarte frecventa in populatia generala, care se caracterizeaza prin degradare progresiva a structurilor articulare. Din punct de vedere clinic pacientul se confrunta cu durere intensa, limitarea mobilitatii coloanei vertebrale precum si rigiditate articulara. Boala isi pune amprenta asupra calitatii viatii pacientilor, motiv pentru care un diagnostic stabilit cat mai timpuriu precum si un tratament adecvat, poate schimba cursul si poate limita progresia bolii. In absenta interventiilor terapeutice, boala avanseaza si scade semnificativ calitatea vietii pacientului.