Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Specializari
22
Decontare
asigurari private de sanatate.
Analize decontate de CASMB
TRATAMENTE GRATUITE
pentru asiguratii CASMB

Cifoza

Cuprins articol

Coloana vertebrala reprezinta principalul element de sustinere al trunchiului si unul din principalele mijloace de mobilizare a intregului corp. Este formata din 33-34 vertebre suprapuse, care alcatuiesc canalul spinal, in interiorul caruia este adapostita maduva spinarii. Între corpurile vertebrale există discurile intervertebrale (elemente formate din țesut pulpos, asemănător unui gel, la interior și înveliș fibros la exterior) care au rolul de a amortiza șocurile de la nivelul coloanei vertebrale.

Coloana vertebrala este formată din 5 regiuni: regiunea cervicala (formata din 7 vertebre), regiunea toracala (12 vertebre), regiunea lombara (formata din 5 vertebre), regiunea sacrală (formată din 5 vertebre fuzionate) și regiunea coccigiană (formată din 4-5 vertebre fuzionate, reduse).

La nivelul corpului uman, coloana vertebrala indeplineste triplu rol: reprezinta elementul principal de sustinere al corpului, asigura protectie maduvei spinarii prin constituirea canalului spinal si permite efectuarea miscarilor diverse la nivelul trunchiului si la nivelul capului.

Din punct de vedere anatomic, coloana vertebrala prezinta mai multe curburi care asigura indeplinirea rolurilor coloanei vertebrale. Astfel, exista curburi in plan sagital (lordoze si cifoze) si curburi in plan fruntol (scolioze).

        Lordozele: au concavitatea posterior, apar la nivelul coloanei cervicale si lombare;

Cifozele: au concavitatea anterior, apar la nivelul regiunii toracale si sacrale;

        Scoliozele: au convexitatea la stanga sau la dreapta.

Ce este Cifoza?

Cifoza este o afectiune care apare la nivelul coloanei vertebrale si care se caracterizeaza prin accentuarea curburii antero-posterioare de la nivelul coloanei vertebrale toracale. Cifoza se instaleaza in momentul in care curbura fiziologica de la nivelul coloanei toracale, care in condifii fiziologice prezinta un unghi cuprins intre 20-45 grade, se mareste, iar unghiul format depaseste 50 grade.

Consecintele cifozei sunt multiple pentru organism; pacientii care se confrunta cu aceasta patologie vor constata aparitia cocoasei, curbarea spatelui, proiectarea gatului in fata precum si deformarea intregului trunchi.

Cifoza toracala este o patologie frecvent intalnita, in special la persoanele in varsta. Este o afectiune progresiva, care incepe cu forme usoare de boala, asimptomatice, si poate evolua pana la forme complexe, cu multuple repercusiuni asupra corpului uman, precum modificari de statica vertebrala sau probleme respiratorii grave.

Cifoza Eminescu100 1024x380

Cauzele si factorii de risc ai cifozei

Cifoza dorsala se datoreaza unui proces de curbura exagerata la nivelul coloanei vertebrale toracale; vertebrele suprapuse intre ele prin discurile intervertebrale, din diverse cauze, determina formarea unui cocoase la nivelul spatelui. Cele mai des intalnite cauze ale cifozei sunt:

        Osteoporoza: boala se caracterizeaza prin scaderea densitatii minerale osoase; procesul apare inclus la nivel vertebral si poate determina aparitia cifozei;

  Procesele de degradare si degenerare a discurilor intervertebrale: pe masura ce organismul inainteaza in varsta, discurile intervertebrale sufera procese de deshidratare, devin mai mici, mai subtiri, si pot accentua cifoza toracala;

  Fracturile vertebrale: reprezinta una din cele mai frecvente cauze care pot determina aparitia cifozei;

      Formatiunile tumorale maligne vertebrale: cancerele fragilizeaza osul si poate determina agravarea cifozei;

    Cifoza congenitala: in timpul vietii intrauterine, coloana vertebrala sufera un proces de dezvoltare anormala; acest lucru determina aparitia in viata adulta a cifozei;

  Alte afectiuni: pot determina cifoza boli precum sindromul Marfan, sindromul Ehlers-Danlos, boala Prader-Wili, boala Scheuermann, spina Bidida; 

Studiile de specialitate au constata faptul ca nu toate persoanele dezvolta, de-a lungul vietii, cifoza; astfel s-a ajuns la concluzia conform careia exista o serie de factori de risc care contribuie la aparitia bolii. Acestia sunt:

      Varsta: pe masura ce organismul imbatraneste, apar procese de degradare si degenerare atat la nivelul vertebrelor cat si la nivelul discurilor intervertebrale, ceea ce predispune la aparitia cifozei;

        Factorii genetici: prezenta bolii la rudele de gradul I creste riscul de aparitie al cifozei;

    Pozitii vicioase: adoptarea pozitiilor vicioase pentru perioade lungi de timp predispun la aparitia cifozei;

        Prezenta scoliozei: este un factor de risc in apritia cifoscoliozei;

        Traumatimsele la nivelul coloanei vertebrale lombare cresc riscul de aparitie al cifozie. 

Simptomele cifozei

Cifoza este o afectiune a carui tablou clinic variaza ca intensitate in functie de stadiul bolii. In formele incipiente de boala, simptomele cifozei sunt absente sau minime ca intensitate, in timp ce, pe masura ce afectiunea avanseaza si curbura devine din ce in ce mai intensa, pacientul se poate confrunta cu urmatoarele manifestari:

      durere la nivelul coloanei toracale: are caracter mecanic, se accentueaza in ortostatism prelungit, statul mult in sezut, ridicatul de greutati; de obicei, durerea cedeaza in repaus;

        contractura musculara paravertebrala toracala;

        proiectarea capului in fata;

        prezenta cocoasei la nivelul spatelui, in regiunea toracala;

        un umar este mai sus si un umar este mai jos;

        senzatie de trunchi intepenit;

        senzatie de oboseala.

In formele avansate de boala, cand toracele este complet deformat si sunt afectate organele vitale de la nivelul trunchiului, pot aparea simptome precum dificultate respiratorie, insuficienta respiratorie acuta sau durerea in piept.

 

Cifoza

Tipuri de cifoza

Cifoza este o patologie complexa care poate imbraca mai multe forme clinice. Pana in prezent au fost identificate urmatoarele tipuri de cifoza: cifoza congenitala, cifoza posturala si cifoza Scheuermann; fiecare tip de afectiune are trasaturi particulare.

Cifoza congenitala 

Cifoza congentitala se caracterizeaza prin existenta bolii inca de la nastere. Apare datorita unui defect de dezvoltare intrauterina a coloanei vertebrale si poate fi asimptomatica in primii ani de viata. De cele mai multe ori, afectiunea este descoperita in adolescenta. Aceasta forma de cifoza are nevoie de interventie chirurgicala.

Cifoza posturala

Cifoza posturala este cel mai frecvent tip de cifoza. Afectiunea se datoreaza unei pozitii incorecte a trunchiului care determina contractii musculare anormale, pozitii vicioase si formarea, in timp, a cifozei. Principalul avantaj al cifozei posturale este acela ca se poate trata usor, prin reducerea treptata a pozitiilor vicioase si adoptarea unei posturi corecte a trunchiului si a intregului corp.

Cifoza Scheuermann

Boala Scheuermann se caracterizeaza prin existenta unei modificari de forma la nivelul vertebrelor, ceea ce determina o curbura anormala la nivelul intregii coloane vertebrale. In cifoza Scheuermann, corpul vertebral are forma triunghiulara si nu o forma dreptunghiulara, asa cum este fiziologic. Cifoza Scheuermann este destul de rara in practica medicala, avand o incidenta de 0,5% din numarul total de cazuri de cifoza, insa prognosticul patologiei este unul rezervat.

Cifoza la copii

Cifoza la copii este o afectiune din ce in ce mai frecventa; poate imbraca forme diferite de la caz la caz si poate avea consecinte severe asupra dezvoltarii ulterioare a scheletului copilului daca patologia nu este diagnosticata la timp si tratata corespunzator.

La copiii cifoza poate avea doua principale cauze. Cifoza congenitala apare ca urmare a unui defect de dezvoltare intrauterina a coloanei vertebrale sau datorita pozitiei incorecte in uter; coloana bebelusului este modificata inca de la nastere si patologia necesita interventie chirurgicala pentru corectarea defectului si dezvoltarea ulterioara in conditii fiziologice.

Pe langa cifoza congenitala, in ultima perioada au fost identificate nenumarate cazuri de cifoza posturala inclusiv la copii. Coloana vertebrala toracala se curbeaza ca urmare a unei pozitii incorecte a copilului in banca, la birou sau in timpul mersului; o alta cauza ar fi purtarea unui ghiozdan prea greu. Pe langa cauzele enumerate mai sus, cifoza la copil ar putea sa apara si datorita cresterii rapide in inaltime in timpul perioadei de adolescenta.

Este extrem de important ca cifoza la copii sa fie diagnosticata devreme si sa beneficieze de un tratament corespunzator deoarece, lasata netratata, se poate complica cu tulburari severe de mers, de statica vertebrala, cu hernii de disc sau cu spondiloza.

Evolutia cifozei

Cifoza este o afectiune progresiva, care se agraveaza pe masura ce timpul trece si pacientul nu beneficiaza de un tratament adecvat. Curbura coloanei vertebrale va deveni din ce in ce mai accentuata, cocoasa va fi din ce in ce mai mare, musculatura paravertebrala se va contracta si va limita si mai mult mobilizarea, iar pozitiile vicioase se vor accentua.

Cu timpul, durerea de spate va deveni din ce in ce mai intensa, revenirea la pozitia normala va creea mari batai de cap pacientilor, iar tratamentul implementat va avea o probabilitate mica de succes.

Lasata netratata, cifoza poate determina deformari semnificative la nivelul trunchiului, care vor afecta buna functionare atat a sistemului cardiac cat si a sistemului respirator. In formele avansate ale cifozei toracale, pacientii se pot confrunta cu disfunctii respiratorii sau cu episaode de angina pectorala.

Diagnosticarea cifozei

Pentru stabilirea dianosticului de cifoza, este nevoie de un consult medical de specialitate. Patologia este detectata si tratata, cel mai adesea, in cabinetul medicului neurolog. Intreg procesul de diagnostic va incepe cu anamneza si examenul obiectiv si va continua cu investigatii imagistice menite sa deceleze modificarile sugestive de boala.

Examenul fizic si istoricul medical

Vizita in cabinetul medicului de neurologie este extrem de importanta pentru stabilirea diagnosticului de cifoza. Consultul va incepe cu anamneza, etapa in care, prin intrebari atent alese, medicul aduna date cu privire la stilul de viata al pacientului, conditiile de munca, statutul de fumator, boli asociate, prezenta afectiunii la alti membri ai familiei, debutul simptomatologiei, durata de timp scursa de la debut pana la momentul consultului. Informatiile obtinute in timpul anamnezei sunt extrem de utile deoarece contribuie la conturarea tabloului clinic de boala.

Examenul fizic are ca scop obiectivarea deformarilor coloanei vertebrale; medicul poate identifica gradul de curbura al spatelui, umerii pozitionati la inaltimi diferite, contractura musculara paravertebrala, limitarea mobilitatii coloanei, reducerea amplitudinii miscarilor la nivelul coloanei, punctul de aparitie al durerii precum si rigiditatea vertebrala.

Investigatiile imagistice

Investigatiile imagistice sunt extrem de importante in stabilirea diagnosticului de cifoza precum si a gradului de evolutie al bolii. Cel mai des se efectueaza radiografia de coloana toracala in incidenta de fata si de profil, care permite aprecierea gradului de curbura a coloanei toracale prin masurarea unghiului Cobb.

Pentru informatii suplimentare cu privire la vertebrele si la discurile intervertebrale, se pot efectua investigatii imagistice de tipul RMN (rezonanta magnetica nucleara) sau CT (computer tomografie).

Cum se trateaza cifoza

Tratamentul cifozei este unul complex si depinde foarte mult de severitatea bolii. La ora actuala ca si optiuni de tratament pentru cifoza exista procedurile de kinetoterapie, procedurile de fizioterapie, corsetul, terapia medicamentoasa si interventia chirurgicala. Tipul de tratament ales se stabileste in functie de intensitatea durerilor precum si in functie de gradul de avansare al severitatii bolii.

Terapia fizica

 Kinetoterapia pentru cifoza este foarte importanta deoarece, cu ajutorul unor exercitii atent alese, se urmareste imbunatatirea mobilitatii coloanei, reducerea durerii, diminuarea inflamatiei locale, cresterea fortei si intarirea musculaturii spatelui, obtinerea unei posturi corecte si nu in ultimul rand, prevenirea progresiei bolii. Orice pacient cu cifoza trebuie inscris intr-un program de recuperare medicala unde, sub atenta supraveghere a unui kinetoterapeut cu experienta, va efectua o serie de exercitii specializate, pe o perioada de cateva saptamani sau chiar luni.

Sedintele pot fi efectuate zilnic sau de 3 ori pe saptamana, in functie de intensitatea simptomatologiei. Pentru pacientii cu cifoza Scheuermann, exercitiile de kinetoterapie se vor completa cu utilizarea corsetului.

Din pacate, pentru pacientii cu cifoza congenitala, exercitiile de kinetoterapie sunt ineficiente deoarece defectul vertebral este din nastere; in aceste situatii este nevoie de interventie chirurgicala.

Fizioterapia

Similar kinetoterapiei, si fizioterapia este foarte importanta in incetinirea progresiei curburii spatelui, fenomen accentuat la pacientii cu cifoza. Cu ajutorul procedurilor speciale de fizioterapie, se intareste atat musculatura spatelui cat si musculatura umerilor, contracturile se diminueaza, durerea scade in intensitate, se obtine o posturare corecta a trunchiului si pacientul isi poate relua, treptat mobilitatea si activitatea zilnica.

Procedurile de fizioterapie se efectueaza intr-un cadrul specializat, sunt atenta supraveghere a unui personale medical cu experienta in domeniu, pentru o perioada de aproximativ 10 zile. Ulterior procedurile se pot repeta la distanta de minim 6 luni.

Corsetul pentru tratarea cifozei

Purtarea unui corset in caz de cifoza este o varianta terapeutica intermediara, care si-a dovedit beneficiile in ceea ce priveste incetinirea progresiei bolii precum si a gradului de curbura a coloanei vertebrale doar in cifoza Scheuermann. Studiile de specialitate nu recomanda purtarea unui corset in cazul unei cifoze posturale.

De asemenea, corsetul poate fi utilizat in cazul unei fracturi vertebrale cu scopul de a postura corect trunchiul si de a evita, pe cat posibil, interventia chirurgicala.

Corsetul poate reprezenta o varianta de tratament pentru cifoza pe o perioada variabila de timp, de la cateva saptamani la cateva luni; de asemenea, pacientii pot purta corsetul pentru o perioada de 20 ore/zi cu scaderea progresiva a numarului de ore. Corestul nu vindeca boala, insa are capacitatea de a incetini progresia bolii si de a diminua durerea.

Tratament medicamentos

In cifoza, tratamentul medicamentos se administreaza in scop simptomatc; rolul pastilelor este acela de a diminua sau de a reduce complet durerea. Se poate administra Paracetamol, care are capacitatea de a reduce durerea sau antiinflamatoare nesteroidiene precum Ibuprofenul, Ketoprofenul sau Naproxenul, care au capacitatea atat de a reduce durerea cat si inflamatia.

Medicamentele se administreaza cu prudenta, doar la recomandarea medicului curant, deoarece pot avea reactii adverse intense. Este important ca pacientii sa retina faptul ca medicamentele nu influenteaza evolutia bolii, nu vindeca boala, doar lupta impotriva durerilor de spate cu care se confrunta bolnavii cu cifoza.

Proceduri chirurgicale

Interventia chirurgicala se efectueaza in cazuri atent selectionate, deoarece reprezinta ultima varianta de tretament. Medicii opteaza pentru operatie in cazul copiilor cu cifoza congenitala, la pacientii cu Boala Scheuermann sau la persoanele cu cifoza posturala care se confrunta cu durere severa de spate care nu cedeaza la alte mijloace terpaeutice (medicamente, fizioterapie sau kinetoterapie).

Interventia chirurgicala este una complexa, trebuie efectuata de medici cu experienta vasta in domeniu si presupune fuzionarea vertebrelor printr-un proces de sudura, cu scopul de a fixa vertebrele una de alta pentru a diminua gradul de curbura al coloanei si pentru a reduce durerea. Recuperarea dupa operatia pentru cifoza este una complexa si necesita programe de fizioterapie si kinetoterapie postchirurgicala.

Complicatiile cifozei

Cifoza este o patologie complexa care poate avea multiple complicatii daca boala nu este diagnosticata la timp si tratata corespunzator. De cele mai multe ori, complicatiile apar in momentul in care gradul de curbura al coloanei vertebrale este foarte mare si cutia toracica se deformeaza. Complicatiile cu care se confrunta pacientii diagnosticati cu cifoza sunt:

      probleme respiratorii: apar deoarece cutia toracica se deformaza si plamanii sunt supusi unei presiuni din partea coloanei si a intregului schelet toracic; de asemenea, plamanii nu mai au spatiu suficient necesar expansiunii din timpul procesului respirator, astfel respiratia este ingreunata;

        probleme cardiace: in formele avansate de boala, pacientii pot avea angina pectorala;

  probleme musculo-scheletale: musculatura paravertebrala se slabeste, deplasarea se efectueaza cu dificultate, statul mult in sezut genereaza durere intensa, miscarile de flexie si extensie ale coloanei sunt limitate si dureroase;

    probleme digestive: cand gradul de curbura al coloanei este foarte mare, apare presiune pe tubul digestiv, care va determina aparitia refluxului gastro-esofagian;

      probleme psiho-sociale: prin prisma aspectului fizic.

Prevenirea cifozei

Cifoza este o afectiune care apare, in special, pe fondul unor pozitii vicioase adoptate pentru perioade foarte lungi de timp; avantajul patologiei este acela ca boala poate fi prevenita prin respectarea unor masuri simple, precum:

  inlocuirea pozitiilor vicioase cu pozitii adecvate, in care spatele sa stea intr-o pozitie corecta, fiziologica;

        posturarea umerilor;

        dieta bogata in alimente cu un continut ridicat de Calciu;

        in cazul copiiilor, ghiozdanul sa fie distribuit simetric, pe ambii umeri;

      practicarea unor activitati fizice regulate, care sa asigure o postura corecta si o conditie fizica adecvata;

  pentru adultii care lucreaza la birou ar fi de preferat un scaun si un birou reglabil pe inaltimea fiecaruia;

        in timpul mersului, privirea trebuie sa fie orientata inainte si fruntea sus;

        mentinerea unei greutati corporale in limite normale.

Concluzii

In concluzie, cifoza este o afectiune a coloanei vertebrale care apare in momentul in care curbura coloanei toracale se accentueaza si determina aparitia unei cocoase la nivelul spatelui. Afectiunea poate aparea atat la adulti cat si la copii; principala cauza de cifoza la adulti este cea posturala in timp ce la copii are cauze congenitale. Pacientii cu cifoza se confrunta cu durere intensa de spate, tulburari de mers, prezenta inestetica a cocoasei precum si tulburari respiratorii sau cardiace. Boala trebuie diagnosticata cat mai devreme pentru a inscrie pacientul intr-un program de recuperare medicala cu scopul de a opri progresia bolii.

DIAGNOSTIC

Procedurile de diagnosticare moderne sunt realizate de medici specialisti cu o practica remarcabila.

TRATAMENT

Schema de tratament este personalizata si foloseste metode inovative si eficiente de vindecare.

ECHILIBRU

In fiecare caz urmarim restabilirea rapida a starii de sanatate si insusirea unui stil de viata sanatos.

Medici specialisti

Avem o echipa care reuneste medici de exceptie si aplicam solutii inovative de tratament.

Programeaza-te

    Postări asemănatoare

    Programeaza-te

    X