Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Specializari
22
Decontare
asigurari private de sanatate.
Analize decontate de CASMB
TRATAMENTE GRATUITE
pentru asiguratii CASMB
Prima pagină » Terapie prin miscare pasiva continua

Terapie prin miscare pasiva continua

Ce este terapia prin miscare pasiva?

Terapia prin miscare pasiva este o forma de tratament fizioterapeutica in care pacientul beneficiaza de miscari controlate si dirijate ale membrelor sau articulatiilor, fara a participa activ. 

Aceasta se realizeaza cu ajutorul unui dispozitiv special conceput, care permite aplicarea unei miscari continue si lente intr-o zona specifica. Terapia prin miscare pasiva contribuie la imbunatatirea flexibilitatii, circulatiei si functiei articulatiilor, fiind utila in recuperarea dupa leziuni sau in tratamentul afectiunilor cronice ale sistemului musculoscheletal.

Cum functioneaza terapia prin miscare pasiva?

Terapia prin mișcare pasivă continuă constă în mobilizarea unei articulații în mod pasiv, fără participarea pacientului, prin intermediul unei aparaturi. Articulația este fixată în poziția anatomică, iar mișcarea va fi asemănătoare cu mișcarea normală, dar cu o viteză mult mai mică. Mișcarea este o alternanță de flexie și extensie, care generează o variație a presiunii în cavitatea articulară. Prin acest mecanim, se generează o forță de pompă, care stimulează resorbția sângelui și a lichidului și previne formarea edemului. De aceea, este recomandat ca terapia să fie inițiată înainte de acumularea de fluid în articulație pentru efecte maxime. De asemenea efectul de pompă se manifestă și asupra capilarelor sangvine, stimulând astfel circulația.

 

Terapia prin mișcare pasivă stimulează regenerarea structurilor articulare și periarticulare, afectate în urma unei operații sau a unui traumatism.

 

Cele mai frecvente utilizări sunt cele post-operatorii, în urma unor operații ortopedice sau de reabilitare, precum artroplastiile. Artroplastiile sunt operații care constau în înlocuirea suprafețelor articulare anatomice prin protezare. Imobilizarea post-operatorie a articulației duce la o scădere a gradului de mobilitate a articulației și la rigidizarea acesteia. Terapia de mișcare continuă are ca scop împiedicarea instalării rigidității prin mobilizarea precoce a articulației.

 

Există 4 etape ale rigidizării: sângerarea, acumularea de lichid în articulație și în jurul acesteia, formarea țesutului de granulație și fibrozarea.

 

Imediat post-operator, apare sângerarea la nivelul articulației, și ține până la câteva ore. Acumularea de sânge în articulație duce la distensia capsulei articulare (manșonul de ligamente care acoperă suprafețele care se articulează între ele). Consecutiv distensiei, articulația este fixată într-o poziție de flexie pentru a minimiza durerea.

 

În faza următoare, apare edemul (acumularea de fluid, format din cauza inflamației prezente) în următoarele ore până la 1-2 zile. Încercarea mobilizării articulare în faza de edem cauzează durere și este prezentă și o pierdere a funcției. Pierderea funcției și un grad redus de mobilitate sunt determinate de prezența lichidului în articulație și în structurile din jurul ei.
În faza următoare, în următoarele săptămâni, se formează un țesut care este baza țesutului fibrotic care se va forma în ultima fază.

 

Ultima etapă este cea de formare a țesutului cicatricial. Celulele cu rol în vindecare, sintetizează fibre de colagen, care formează un țesut fibros rigid, lipsit de elasticitate. Țesutul cicatricial se formează atât intra-articular, cât și în structurile din jur (ligamente, tendoane). Astfel, gradul de mobilitate al articulației va scădea, iar mișcările vor fi limitate.

 

Se recomandă ca terapia prin mișcare pasivă continuă să fie inițiată cât mai devreme posibil după operație, chiar din prima zi, mai ales în cazul articulațiilor predispuse la rigidizare: articulațiile mâinii, cotul și genunchiul.

Dispozitivul pentru Miscare Pasiva

Dispozitivul pentru mișcarea pasivă continuă realizează o mișcare cu o viteză scăzută, în axul anatomic al articulației, cu un grad care variază în funcție de complianța articulației și de avansarea în cadrul terapiei. Se prestabilesc anumiți parametri care variază pentru fiecare pacient și sunt schimbați pe măsură ce articulația dobândește grade mai mari de mobilitate comparativ cu ședințele anterioare. Acești parametri sunt: dimensiunile arcului mișcării, viteza mișcării și poziționarea arcului în raport cu axul anatomic al articulației.

 

Dispozitivul include un monitor pentru controlul mișcării, un motor care generează mișcarea pasivă, o manșetă și curele pentru a fixa articulația și membrul respectiv.

 

Dispozitivele au fost inițial concepute pentru mobilizarea articulației genunchiului, dar există aparate și pentru articulația șoldului, pumnului, gleznei și cotului.

Beneficiile terapiei prin miscare pasiva

Printre beneficiile terapiei prin mișcare pasivă, se numără:

  • Creșterea gradului de mișcare al articulației
  • Scăderea formării de țesut fibros, care va duce la rigidizarea articulației
  • Absorbția lichidului articular format post-operator și prevenția formării acestuia
  • Eliminarea sângelui intra-articular (hemartroză) și împiedicarea sângerărilor intra-articulare viitoare
  • Regenerarea cartilajului articular
  • Vindecarea ligamentelor după operații de reconstrucție
  • Reluarea precoce a activității

Pentru ce afectiuni se recomanda terapia prin miscare pasiva?

Afecțiunile pentru care se recomandă terapia prin mișcare pasivă sunt cel mai adesea în urma operațiilor ortopedice sau de reabilitare:

  • Artroplastia de genunchi – efectuată pentru osteoartrite, artrită reumatoidă severă, artroză sau osteonecroză
  • Protezările articulare: cot, șold, gleznă
  • Reconstrucția cartilajului articular
  • Reconstrucția ligamentului încrucișat anterior – efectuată în rupturi ale ligamentului, rupturi ale meniscului, instabilitatea cronică a genunchiului, dureri cronice de genunchi, lezarea altor ligamente ale articulației
  • În medicina sportivă, pentru scurtarea timpului de reluarea al antrenamentelor. Terapia de mișcare pasivă se recomandă și în profilaxia trombozei venoase profunde. Operațiile ortopedice asociază un risc crescut de tromboză. Variațiile presionale create prin mișcarea pasivă stimulează circulația venoasă și astfel scade riscul.
  • Vindecarea ligamentelor după operații de reconstrucție
  • Reluarea precoce a activității

Servicii si preturi terapia prin miscare pasiva

Consultatie
RON
DIAGNOSTIC

Procedurile de diagnosticare moderne sunt realizate de medici specialisti cu o practica remarcabila.

TRATAMENT

Schema de tratament este personalizata si foloseste metode inovative si eficiente de vindecare.

ECHILIBRU

In fiecare caz urmarim restabilirea rapida a starii de sanatate si insusirea unui stil de viata sanatos.

Programeaza-te la o sedinta de terapie prin miscare pasiva!

    Intrebari frecvente despre terapia prin miscare pasiva

    Ce inseamna terapia prin miscare pasiva?

    Terapia prin mișcare pasivă reprezintă mișcarea pasivă continuă a unei articulații, asistată de un aparat, fără mișcarea activă a articulației. Aceasta constă în mișcări alternante de flexie și extensie a articulației și se folosește cel mai des după operațiile ortopedice.

    Care sunt beneficiile terapiei prin miscare pasiva?

    Beneficiile terapiei prin mișcare pasivă sunt creșterea mobilității articulare cu scăderea rigidității, stimulează resorbția edemelor post-operatorii, stimulează vindecarea cartilajului articular și reluarea timpurie a activităților.

    Cum se desfasoara procedura terapiei prin miscare pasiva?

    Procedura de terapie prin mișcare pasivă constă în fixarea articulației și susținerea membrului într-o manșetă, urmate de inițierea unor mișcări alternative de flexie și extensie, în axul anatomic normal al articulației, cu o viteză mică și un arc de mișcare prestabilite de specialist.

    Cate sedinte de terapie prin miscare pasiva sunt necesare?

    Numărul ședințelor variază în funcție de patologia tratată, avansarea în cadrul terapiei, gradul de mobilitate al articulației anterior și rezultatele terapiei. Ședințele au o durată de câteva ore și se fac zilnic, timp de 4-8 săptămâni.

    Programeaza-te

    X