Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Specializari
22
Decontare
asigurari private de sanatate.
Analize decontate de CASMB
TRATAMENTE GRATUITE
pentru asiguratii CASMB

Artroza

Cuprins articol

Artroza, cunoscuta in termeni medicali si sub denumirea de osteoartrita, este o patologie de tip degenerativ, care afecteaza cartilajul articular. Cu o indidenta crescuta, in special la persoanele in varsta, artroza se caracterizeaza prin distructia progresiva a invelisului protector al oaselor. Pacientii diagnosticati cu artroza prezinta adesea durere si inflamatie articulara iar in formele severe de boala se poate ajunge inclusiv la impotenta functionala.

La nivelul corpului uman, orice articulatie poate sa sufere modificari de tip artrozic, insa cele mai frecvenete forme de boala sunt descrise la nivelul articulatiilor mari precum genunchiul sau soldul. Este foarte important ca afectiunea sa fie descoperita intr-o forma incipienta de boala, deoarece leziunile articulare nu pot fi vindecate, scopul tratamentului fiind acela de a tine boala sub control si de a-i limita evolutia in timp.

Artrita Mainii 1024x872

Ce este artroza?

Daca va intrebati ”ce este artroza” raspunsul este unul foarte simplu; artroza este o afectiune de tip degenerativ (apare o data cu inaintarea in varsta) care se caracterizeaza prin degradarea progresiva a cartilajului articular. Cartilajul articular este foarte important deoarece acopera capetele osoase, amortizeaza socurile, previne contactul direct al oaselor si asigura miscarea articulatiilor.

Artroza este o boala care nu se vindeca deoarece cartilajul articular este format din tesut de tip hialin, fara vase de sange, fara structuri nervoase, astfel leziunile artriculare o data instalate, nu mai pot fi recuperate. Este foarte important ca pacientul sa recunoasca din timp simptomele bolii, deoarece, in stadii avansate, cand cartilajul articular este distrus complet, se produc frictiuni osoase, remodelare osoasa si chiar impotenta functionala.  

Cauzele aparitiei artrozei

Studiile de specialitate au aratat, pana in prezent, faptul ca aparitia bolii se datoreaza degradarii progresive a cartilajului articular. Artroza are ca si cauza de aparitie distructia cartilajului articular, fenomen care apare ca urmare a unui dezechilibru intre elementele care stimuleaza formarea articulara respectiv elementele care stimuleaza distructia colagenului si a proteoglicanilor.

Cartilajul articular este un tesut format din celule specifice (condrocite), apa, fibre de colagen si proteoglicani; toate aceste elemente formeaza un tesut extrem de bine organizat din punct de vedere arhitectural. Condrocitele, celulele specifice cartilajului articular, au o durata de viata relativ mare, sunt lipsite de vase de sange iar hranirea acestora se realizeaza prin absorbtia nutrientilor din lichidul intraarticular. Integritatea cartilajului articular depinde de starea de sanatate a condrocitelor.

Boala artrozica are ca punct de plecare o minima leziune la nivelul cartilajului articular, ce poate fi cauzata de o suprasolicitare, de o leziune mecanica, de un traumatism sau de un efort suplimentar articular. Condrocitele din cartilajul articular sunt activate de leziunea produsa. Activarea condrocitelor are doua efecte:

  1. Productia de proteoglicani si colagen: repara leziunea
  2. Stimularea unor enzime specifice: produc citokine inflamatorii si degradeaza cartilajul

Este un cerc vicios deoarece condrocitele incearca sa repare cartilajul articular insa elibereaza concomitent enzime care distrug articulatia.

Distructia progresiva a cartilajului determina expunerea capetelor osoase, care se vor scleroza si vor forma mici proeminente osoase in incercarea de a stabiliza articulatia lezata. Lichidul din articulatie devine din ce in ce mai gros, tendoanele si ligamentele sunt cuprinse de fenomenele inflamatorii iar musculatura se slabeste.  

Artrita Cartilagiu 1024x832

Factori de risc al osteoartritei

Artroza prezinta o serie de factori de risc care contribuie semnificativ la instalarea bolii. Studiile de specialitate au aratat faptul ca aparitia afectiunii este influentata de:

  Sexul pacientului: femeile sunt mai predispuse la a dezvolta artroza comparativ cu barbatii;

      Varsta: inaintarea in varsta reprezinta un factor de risc pentru aparitia bolii;

      Bolile metabolice: diabetul zaharat, dislipidemia, sindromul metabolic;

    Valorile glicemice crescute: glicemia crescuta determina acumularea de radicali liberi in organism, care, la randul lor, pot deteriora celulele din cartilajul articular;

    Obezitatea: este un important factor de risc in aparitia gonartrozei prin doua mecanisme: mecanice (surplusul de greutate creeaza presiune suplimentara pe genunchi) si metabolice (prin efectul proinflamator);

        Accidentari articulare repetate;

    Practicarea cu regularitate a activitatilor sportive: prin suprasolicitarea articulatiilor si prin traumatisme repetate;

        Malformatiile osoase;

        Osteoporoza: scaderea densitatii minerale osoase creste riscul de aparitie al artroziei.

Simptomele artrozei

Artroza este o patologic cronica in care leziunile degenerative de la nivelul cartilajului articular evolueaza in timp. In formele de debut ale bolii, tabloul clinic cuprinde simptome si manifestari de intensitate scazuta. Pe masura ce distructia articulara progreseaza, se contureaza un tablou clinic sugestiv, semnificativ de boala.

Artroza prezinta urmatoarele simptome:

  • Durerea articulara: este unul dintre cele mai frecvente simptome intalnite in artroza; durerea apare atat in repaus cat si in efort, iar intensitatea acesteia se accentueaza progresiv; durerea poate afecta semnificativ calitatea vietii pacientului deoarece limiteaza mobilizarea si impiedica desfasurarea activitatilor zilnice; de cele mai multe ori durerea este exacerbata de miscare sau aplicarea unei presiuni suplimentare pe articulatia in cauza;
  • Inflamatia si tumefierea articulatiilor: se caracterizeaza prin umflarea si inrosirea articulatiei afectate de boala; de asemenea, la palpare se constata faptul ca articulatia afectata este mai calda;
  • Rigiditate articulara: articulatia afectata de artroza devine rigida, lipsita de mobilitate; amplitudinea miscarilor scade si uneori, articulatiile se pot bloca, intepeni; de cele mai multe ori pacientii cu artroza acuza rigiditate articulara dimineata, pe parcursul primelor ore de la trezire- in termeni medicali poarta denumirea de redoare matinala;
  • Reducerea flexibilitatii: miscarile active si pasive ale articulatiei afectate de procesul distructiv cartilaginos sunt semnificativ limitate; pacientul efectueaza cu dificultate flexia sau extensia articulatiei;
  • Aparitia unor sunete caracteristice- pocnituri sau trosnituri: in termeni medicali poarta denumirea de cracmene si apar la mobilizarea articulatiei; pot fi insotite de durere.

Osteoartrita Clinica Eminescu 100 1024x576

Tipuri de artroza

      Artroza primara: nu prezintă o cauza cunoscuta; afecteaza, in special, articulatiile mari- solduri, genunchi; modificările de tip degenerativ pot aparea si la nivelul articulatiilor degetelor sau la nivelul coloanei vertebrale;

  Artroza secundara: este determinată de traumatisme, boli metabolice articulare, boli endocrine sau anomalii congenitale articulare, afectiuni reumatologice (artrita inflamatorie din poliartrita reumatoida, artropatia psoriazica, guta), infectii (artrita infectioasa).

 

In functie de localizare, exista mai multe tipuri de artroze:

Coxartroza

Coxartroza reprezinta degradarea progresiva la nivelul articulatiei soldului, cunoscuta si sub denumirea de artroza soldului. Soldul (articulatia dintre bazin si coapsa), una din cele mari articulatii din corp, are roluri multiple la nivelul organismului: asigura deplasarea, mobilizarea, permite efectuarea unor activitati complexe precum alergatul, suporta greutatea intregului corp, asigura postura scheletului.

Lezarea cartilajului articular de la nivelul soldului determina limitarea semnificativa a mobilitatii acestuia precum si aparitia de excrescete osoase- osteofite. Pe masura ce cartilajul articular de la nivelul soldului se uzeaza, se instaleaza durerea si apare o reducere progresiva a mobilitatii. Artroza soldului scade semnificativ calitatea vietii pacientului; din acest motiv este nevoie de un tratament precoce pentru a stopa progresia bolii. 

Gonartroza

Gonartroza se caracterizeaza prin distructia progresiva a cartilajului de la nivelul articulatiei genunchiului- artroza genunchiului. Genunchiul este una dintre cele mai importante articulatii din corp deoarece asigura mobilizarea, deplasarea, efectuarea miscarilor complexe precum si sustinerea intregului corp. In nomentul in care presiunea exercitata asupra genunchiului este foarte mare, apar leziuni la nivelul cartilajului articular; acestea, de-a lungul timpului, devin din ce in ce mai intense deoarece leziunile de osteoartrita sunt ireversibile.

Pacientul diagnosticat cu osteoartrita de genunchi prezinta durere intensa la nivelul genunchiului, impotenta functionala, limitarea mobilitatii, instabilitate articulara precum si tumefactie locala. In cazurile severe de boala, cand cartilajul articular este distrus complet, se poate recurge inclusiv la interventia chirurgicala de protezare a genunchiului.

Spondiloza

Spondiloza este una din cele mai frecvente forme de artroza. Se caracterizeaza prin instalarea procesului degenerativ articular la nivelul coloanei vertebrale. In functie de localizare exista: artroza cervicala (afecteaza coloana vertebrala cervicala), artroza toracala (afecteaza coloana vertebrala toracala), artroza lombara (afecteaza coloana vertebrala lombara).

Pacientii care se confrunta cu spondiloza, indiferent de localizarea procesului distructiv la nivelul coloanei vertebrale, prezinta dureri intense de spate; in fazele incipiente de boala durerea se accentueaza la efort si se diminueaza in repaus, insa, pe masura ce boala avanseaza, pacientul va resimti durerea vertebrala inclusiv in respaus.  

Artroza umarului

Artroza umarului se caracterizeaza prin distructia progresiva a cartilajului articular de la nivelul umarului. Apare ca urmare a unor traumatisme repetate (luxatii sau fracturi) sau ca urmare a unei suprasolicitari (in cazul sportivilor). Pe masura ce afectiunea  progreseaza, umarul isi pierde flexibilitatea, devine rigid, dureros, instabil, iar pacientul nu mai poate efectua miscarile uzuale deoarece apare impotenta functionala.

Artroza mainilor

Artroza mainilor reprezinta afectarea progresiva a articulatiilor de la nivelul mainilor; cele mai susceptibile in a dezvolta artroza sunt articulatiile interfalangine proximale si distale. Principalul factor de risc in aparitia artrozei la nivelul degetelor mainilor este activitatea profesionala intensa care suprasolicita mainile si degetele. Afectiunea este dureroasa, iar in formele avansate de boala poate fi chiar invalidanta.

Diagnosticul artrozei

Artroza este o afectiune rapid progresiva iar leziunile produse de aceasta sunt ireversibile. Din aceste considerente este foarte important ca pacientul sa se prezinte la medic de la primele semne de boala, pentru a se putea institui un tratament de specialitate intr-un timp cat mai scurt. Astfel, afectiunea nu va progresa spre o forma invalidanta de boala.

Examinarea fizica

Medicul reumatolog este cel care stabileste diagnosticul de artroza. Consultul va incepe cu examinarea fizica a pacientului care presupune analizarea cu atentie a fiecarei articulatii din corp, inclusiv a articulatiilor sanatoase. Medicul va examina comparativ articulatiile si va identifica prezenta umflaturilor, gradul de flexibilitate si de mobilitate a articulatiilor, modificarea de culoare sau de temperatura locala. In urma anamnezei si a examenului clinic, medicul decide investigatiile ulterioare necesare pentru completarea tabloului clinic si stabilirea diagnosticului de boala.

Explorari imagistice

Investigatiile de tip imagistic sunt foarte importante deoarece obiectiveaza modificarile distructive la nivelul cartilajului articular si permit, in acest mod, stabilirea diagnosticului de boala.

Radiografia

Radiografia reprezinta prima investigatie imagistica care se efectueaza in cazul in care se suspicioneaza existenta artrozei. Pe radiografiile simple nu se evidentiaza cartilajul articular insa, exista o modalitate indirecta de a aprecia gradul de afectare artrozica articulara. Aceasta este reprezentata de obiectivarea pe radiografii a ingustarii spatiului articular. În plus, radiografiile pot evidenta prezenta osteofitelor precum si a remodelarii osoase.

RMN (imagistica prin rezonanta magnetica)

Investigarea unei artroze prin rezonanta magnetica nucleara se efectueaza in cazuri selectionate, cand diagnosticul este dificil de stabilit. Aceasta explorare imagistica care se bazeaza pe campul magnetic ofera imagini detaliate cu privire la structurile cartilaginoase, structurile osoase si structurile moi. Rezonanta magnetica nucleara caracterizeaza complet articulatia si stabileste, cu exactitate, diagnosticul de boala.

  Ecografia

Ecografia, similar radiografiei, este o investigatie foarte frecvent utilizata in artroza. Cu ajutorul ultrasunetelor, ecografia permite vizualizarea in timp real a structurilor din componenta articulatiei. Cu ajutorul ecografiei, medicul obtine informatii despre tendoane, ligamente, oase si tesut sinovial.       

Tratamentul artrozei

La momentul actual nu exista un tratament pentru artroza care sa refaca leziunile articulare existente. Artroza este o afectiune care nu se vindeca; din acest motiv este foarte important ca pacientii sa stopeze deteriorarea progresiva a cartilajului articular prin masurile terapeutice disponibile la ora actuala.

Terapii fizice 

Piatra de temelie a tratamentului in artroza este reprezentata de kinetoterapie. Programele de recuperare medicala sub atenta supraveghere a unui kinetoterapeut cu experienta in domeniu sunt extrem de importante deoarece exercitile specializate ajuta la cresterea flexibilitatii articulatiei, reducerea durerii, intarirea musculaturii, stabilizarea articulatiilor precum si prevenirea instalarii dizabilitatii.

 

Prin exerciții fizice adecvate (izotonice, izokinetice, posturale), musculatura se tonifiaă, mobilitatea articulară creste, durerea locala scade iar gradul de functionare al articulatiei afectate se imbunatateste considerabil, deoarece, prin miscare, leziunile degenerative articulare se stopeaza. Din aceste considerente este foarte important ca fiecare pacient diagnosticat cu artroza sa inceapa un program de recuperare medicala adecvat si individualizat

Tratament medicamentos

Tratamentul artrozei genunchilor sau soldurilor poate cuprinde si administrarea de medicamente. Medicul reumatolog poate recomanda administrarea de Paracetamol pacientilor cu dureri articulare de intensitate usoara pana la moderata. De asemenea, un alt medicament pentru artroza care combate cu succes durerea este Ibuprofenul (antiinflamator nesteroidian).

Administrarea acestor medicamente se efectueaza doar la recomandarea medicului curant, deoarece prezinta foarte multe reactii adverse. 

Tratamente chirurgicale si alte proceduri

Tratament chirurgical

Tratamentul chirurgical reprezinta varianta de tratament in situatiile in care patologia a avansat foarte mult, distructiile articulare sunt masive, durerile resimtite de pacient sunt foarte mari iar articulatia devine nefunctionala. Consta in inlocuirea articulatiei afectate cu proteze (proteze de sold sau proteze de genunchi). Acestea au ca scop redarea functiei motorii a membrului afectat.    

Tratament procedural

Infiltratiile sunt, de asemenea, foarte utile în cazul osteoartritei. Medicul reumatolog poate decide administrarea infiltratiilor cu glucocorticoizi (reduc considerabil durerea) precum si infiltratii cu acid hialuronic (reface cantitatea de lichid din articulatii care, in artroza, este redusa cantitativ).

O procedura care se practica cu succes in caz de osteoartrita este reprezentata de osteotomie. Aceasta se realizeaza cu scopul de a realinia suprafetele osoase astfel incat greutatea corporala sa fie distribuita uniform la nivelul articulatiei.

Sfaturi pentru prevenirea osteoartritei

Artroza sau osteoartrita este o afectiune invalidanta in fazele avansate de boala, care impiedica pacientul sa desfasoare activitazile zilnice cotidiene. Din aceste motive este imperios necesar ca pacientii sa cunoasca modalitatile prin care boala poate fi prevenita.

Sfaturi pentru a preveni degradarea progresiva cartilajului articular si instalarea artrozie:

        Dieta adecvata bogata in fructe si legume proaspete;

        Miscare zilnica, regulata;

        Mentinerea sub control a greutatii corporale;

        Reducerea fumatului si a consumului de alcool;

        Monitorizarea periodica a valorii glicemice;

        Protejarea articulatiilor in timpul practicarii activitatilor sportive intense.

Concluzii

In concluzie, artroza este o afectiune frecventa in populatia generala, care apare, in special, la nivelul articulatiilor mari din corp (sold, genunchi, umar, coloana vertebrala) ca urmare a suprasolicitarii sau a traumatismelor locale. Sportivii prezinta un risc ridicat de a dezvolta artroza prin prisma activitatii fizice zilnice intense, comparativ cu populatia generala. Durerea, limitarea mobilitatii, rigiditatea si tumefactia articulara sunt cele mai frecvente simptome cu care se confrunta pacientii cu osteoartrita sau artroza. Tratamentul este foarte important deoarece opreste progresia leziunilor articulare si impiedica instalarea impotentei functionale. 

DIAGNOSTIC

Procedurile de diagnosticare moderne sunt realizate de medici specialisti cu o practica remarcabila.

TRATAMENT

Schema de tratament este personalizata si foloseste metode inovative si eficiente de vindecare.

ECHILIBRU

In fiecare caz urmarim restabilirea rapida a starii de sanatate si insusirea unui stil de viata sanatos.

Medici specialisti

Avem o echipa care reuneste medici de exceptie si aplicam solutii inovative de tratament.

Programeaza-te

    Postări asemănatoare

    Programeaza-te

    X