Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Specializari
22
Decontare
asigurari private de sanatate.
Analize decontate de CASMB
TRATAMENTE GRATUITE
pentru asiguratii CASMB
Prima pagină » Terapia TECAR

Terapia TECAR

Ce este terapia TECAR?

Terapia TECAR este o procedură medicală non-invazivă care utilizează tehnologia de transfer de energie prin capacități și rezistență (TECAR) pentru a stimula vindecarea țesuturilor și a reduce durerea.

Aceasta implică aplicarea unei curente de înaltă frecvență pe zona afectată, îmbunătățind circulația sanguină, stimulând regenerarea celulară și reducând inflamația. Terapia TECAR este utilizată în diverse afecțiuni musculo-scheletale și în recuperarea postoperatorie.

Procedura terapiei TECAR la Clinica Eminescu 100:

Procedura terapiei TECAR (transfer energetic capacitiv rezistiv) constă în eliberarea de curent electromagnetic la nivelul țesuturilor corpului. Curentul este generat prin folosirea undelor de radiofrecvență cu valori cuprinse între 300 kHz și 1,2 MHz. Această terapie folosește 2 electrozi de polaritate diferită între care se formează o diferență de potențial. Un electrod va fi static, negativ și poziționat de cealaltă parte a corpului față de electrodul pozitiv care este mobil și controlat de fizioterapeut. Electrodul mobil poate fi atașat sub forma unei brățări pe încheietura mâinii fizioterapeutului, fie se poate fixa de regiunea de interes de la nivelul pielii. Metoda constă în aplicarea de pastă conductoare pe suprafața electrodului mobil. Acesta va fi direcționat și plimbat, printr-un masaj plăcut, asupra regiunilor de interes. Astfel se va genera o migrare a fluxului electromagnetic dinspre polul pozitiv spre cel negativ.

 

Efectul rezultat este unul benefic, antiinflamator, termic și țintit asupra circulației sanguine, drenajului limfatic și metabolismului celular pe care le îmbunătățește.

 

Terapia TECAR beneficiază de două variante:

 

  1. Terapia TECAR capacitivă folosește un nivel de energie inferior ce țintește și încălzește țesuturile superficiale cu impedanță mică și puternic hidratate (sistemul limfatic, sistemul vascular, sistemul muscular, tegumentul).
  2. Terapia TECAR rezistivă utilizează un nivel crescut de energie ce va penetra țesturile dure, fibroase și cu un procent ridicat de grăsime (tendoane, articulații, oase, ligamente).

Aparatul TECAR

Aparatul TECAR este alcătuit dintr-un generator ce va furniza unde electromagnetice de o anumită frecvența. Acestea vor fi transferate corpului pacientului prin intermediul electrozilor aplicați pe piele. Acest transfer are la bază principiul capacitorului electric. Astfel, electrodul mobil va fi acoperit de o pastă conductoare, funcționând ca o plăcuță electrică, în timp ce electrodul imobil va acționa ca a doua plăcuță electrică. Corpul pacientului se va interpune între cele două plăcuțe, iar sarcinile electrice vor migra dinspre polul pozitiv spre cel negativ, generând astfel un flux de curent benefic pacientului.

Terapie TECAR pentru fizioterapie

Terapia TECAR este o metodă nouă, inovatoarea folosită de medici, fiziototerapeuți pentru diminuarea efectelor produse de afecțiunile sistemului musculo-scheletal. Transferul de curent electromagnetic la nivelul pacientului va determina apariția unui status de biostimulare a celulelor organismului, eveniment ce se traduce printr-un proces binefăcător asupra acestora. Este dovedit că această terapie are efect superior asupra ameliorării disconfortului muscular și osos generate de anumite procese patologice, comparativ cu aplicarea simplelor pachete calde la nivelul tegumentului. Utilizarea tehnologiei TECAR îmbunătățește circulația sângelui, contribuind astfel la o mai bună regenerare a țesutului muscular. De asemenea, favorizarea drenajului limfatic, creșterea saturației de oxigen a hemoglobinei și stimularea metabolismului celular va stimula funcția metabolică a celulei musculare, fapt ce va determina o mai bună flexibilitate a acesteia.

Tratament TECAR

Tratamentul TECAR constă în aplicarea unor curenți electromagnetici la nivelul corpului prin intermediul unui electrod mobil. Alegerea acestuia se face în funcție de tipul de țesut. Alegerea acestui tip de tratament poate veni în completarea recuperării post-operatorii în chirurgia ortopedică, estetică (facilitează procesul de cicatrizare). Este benefic în afecțiunile reumatologice și în terapia durerii, reducând concentrația de cataboliți și substanțe care contribuie la apariția durerii. Se recomandă la pacienții cu dureri, crampe, spasme și leziuni musculare.

Beneficiile terapiei TECAR

Terapia TECAR oferă pacientului o gamă largă de beneficii atât pe plan mecanic, termic și biochimic:

  • este un tratament non-invaziv și nedureros;
  • senzație plăcută de căldură;
  • crește perfuzia tisulară, proliferarea celulară prin efectul termic;
  • facilitează procesul de drenare limfatică;
  • favorizează microcirculația și implicit oxigenarea și producerea de energie a țesuturilor;
  • determină vasodilatație, relaxare musculară, reduce spasmul muscular, crește extensibilitatea țesutului muscular prin scăderea vâscozității colagenului;
  • crește excreția anumitor substanțe dăunătoare organismului;
  • stimulează metabolismul celular;
  • reduce cataboliții ce stau la baza apariției inflamației și stimulează secreția de endorfine (substanțe ce combat durerea);
  • crește saturația cu oxigen a hemoglobinei;
  • determină absorbția maselor hemoragice ce constituie hematoamele.

Care sunt afectiunile pentru care se recomanda TECAR?

Terapia TECAR poate veni în ajutorul oricărei persoane ce se confruntă cu patologii musculo-scheletale. Cu toate că acestea sunt cel mai des întâlnite la sportivii de performanță, nimeni nu este scutit de o posibilă apariție a unui disconfort psihic sau funcțional generat de incapacitarea unui segment locomotor. Principalele afecțiuni ce pot fi ameliorate de terapia TECAR sunt:

  • patologii musculare (ruptură, contractură, întindere, inflamație musculară);
  • patologii articulare (coxartroză, gonartroză, coxalgie, fasceite, bursite, entorse, luxații, articulație blocată);
  • patologii ale coloanei vertebrale ( lumbago, discopatie, sacroileită, hernie);
  • nevralgii ( sciatică, nevralgie a nervului occipital, afectarea nervului median din sindromul de tunel carpian, neuropatii);
  • afecțiuni reumatologice (poliartrită reumatoidă, spondilită anchilozantă, alte artropatii autoimune);
  • recuperare postoperatorie (chirurgie ortopedică, estetică).

Servicii si preturi pentru terapia TECAR

Consultatie
RON
DIAGNOSTIC

Procedurile de diagnosticare moderne sunt realizate de medici specialisti cu o practica remarcabila.

TRATAMENT

Schema de tratament este personalizata si foloseste metode inovative si eficiente de vindecare.

ECHILIBRU

In fiecare caz urmarim restabilirea rapida a starii de sanatate si insusirea unui stil de viata sanatos.

Programeaza-te la o sedinta de terapie TECAR!

    Intrebari Frecvente

    Ce inseamna terapia TECAR?

    Terapia TECAR (transfer energetic capacitiv rezistiv) este o metodă inovativă, non-invazivă în termoterapie ce constă în transferul de energie sub formă de curent electromagnetic prin capacități și rezistență către țesuturile pacientului pentru a stimula vindecarea acestora, reducerea durerii și îmbunătățire circulației sanguine.

    Ce beneficii aduce terapia TECAR?

    Terapia TECAR îmbunătățește starea și funcțiile organismului prin efectul termic plăcut, diminuarea durerii, creșterea perfuziei tisulare și a metabolismului celular. Totodată, favorizează microcirculația și producerea energiei, facilitează procesul de drenare limfatică și de creștere a saturației oxigenului în sânge.

    Cum se desfasoara procedura terapiei TECAR?

    Procedura TECAR folosește doi electrozi de polaritate diferită dintre care unul este mobil și pozitiv, iar celălalt este imobil și negativ. Se va aplica o pastă conductoare pe electrodul pozitiv și se va începe masarea zonelor de interes cu crearea unui efect termic plăcut ce reduce durerea. Efectele biologice și chimice sunt datorate fluxului de curent electromagnetic prin țesuturile corpului.

    Cate sedinte de terapie TECAR sunt necesare?

    Numărul de ședințe este personalizat în funcție de nevoile pacientului și de obiectivele acestuia, stabilite împreună cu terapeutul. Acesta poate să varieze între 6 și 30 de ședințe.

    Programeaza-te

    X