Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Specializari
22
Decontare
asigurari private de sanatate.
Analize decontate de CASMB
TRATAMENTE GRATUITE
pentru asiguratii CASMB
Prima pagină » Fizioterapie cu Laser

Fizioterapie cu Laser

Ce este terapia cu LASER de inalta frecventa?

Terapia cu LASER de inalta frecventa este un tip de tratament non-invaziv, utilizat frecvent in fizioterapie, care utilizeaza lumina de inalta intensitate pentru a stimula procesele de vindecare ale corpului.

Acest tip de terapie poate fi utilizat pentru o gama larga de afectiuni, inclusiv pentru reducerea durerii si inflamatiei, accelerarea vindecarii ranilor si imbunatatirea circulatiei. Beneficiile terapiei cu LASER de inalta frecventa includ durata scurta a tratamentului, lipsa efectelor secundare semnificative si posibilitatea de a fi utilizata in combinatie cu alte forme de terapie.

Cum functioneaza terapia cu laser in fizioterapie?

Terapia cu laser de înaltă frecvență este aplicată în fizioterapie și folosește proprietățile de interacțiune ale particulelor de fotoni (cuante de lumină) cu țesuturile umane. La nivelul acestora este emis un ansamblu de cuante de lumină cu o anumită frecvență și lungime de undă ce vor determina fenomene de încălzire, fotobiostimulare și interacțiuni fotoacustice.

 

Denumirea de LASER este un acronim pentru Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation. Cu alte cuvinte, conceptul de laser are la bază absorbția de energie de către electronii ce orbitează în jurul unui atom. Cu cât nivelul de energie absorbit este mai mare, cu atât electronii vor putea ascende către un nivel superior al învelișului electronic. Odată ce energia furnizată către aceștia este întreruptă, electronii vor reveni la starea inițială și vor emite radiații electromagnetice sub formă de fotoni. Emisia de fotoni sub formă de laserterapie respectă trei principii fizice: monocromatism, coerență și colimație.

 

Procedura de tratament cu laser implică fizioterapeutul, aparatul laser de intensitate mărită și pacientul. Fizioterapeutul o să țintească zonele de interes de la nivelul tegumentului pacientului, care va fi așezat într-o poziție comfortabilă pe un pat de fizioterapie. Întreaga ședință de laser fizioterapie cu laser este nedureroasă, singurul lucru resimțit fiind o senzație plăcută de căldură la nivelul pielii. Efectul global constă în grăbirea vindecării țesutului și reducerea instantă a durerii.

Interacțiunea dintre energia laser de înaltă frecvență și țesuturi are la bază excelenta penetrare în profunzime a cauntei electromagnetice. Acest lucru este posibil datorită valorii de 1064 nanometrii a lungimii de undă ce caracterizează cuanta laser folosită. Totodată este importantă și proprietatea de absorbție a radiației de către melanină, hemoglobină și apă. Acestea sunt componente fundamentale ale organismului uman.

Aparatul de laserterapie

Aparatul laser terapeutic este alcătuit din trei componente principale:

 

 • Generatorul de energie- determină excitarea electronilor prin bombardarea acestora cu energie electrică sau optică. Fluxul de energie poate fi modulat în funcție de preferințele și rezultatele dorite de fizioterapeut.
 • Camera de rezonanță- este componenta în care se găsește mediul activ cu fotoni și oglinzile cu nivel de reflexie diferit. La acest nivel fotonii vor interacționa cu cele două tipuri de oglinzi. Fotonii se vor reflecta complet în oglinzile de reflexie și vor putea părăsi aparatul laser prin oglinzile de reflexie parțială, ajungând în cele din urmă la nivelul tegumentului pacientului sub formă de radiație electromagnetică.
 • Mediul activ- conține atomii ce sunt excitați de sursa de energie.

Beneficiile fizioterapiei cu laser

Prin interacțiunea cu apa, hemoglobina, celulele organismului și melanina, terapia cu laser în fizioterapie este orientată către obținerea a trei efecte majore și binefăcătoare asupra organismului:

 

 • Efectul fotoacustic- procedura de laserterapie determină mișcări vibratorii ce vor modula activitatea terminațiile nervoase liber situate la nivelul pielii și aparatului locomotor. Efectul final este cel de oprire și diminuare al senzației dureroase la acest nivel.
 • Biostimularea- reprezintă interacțiunea laserului cu mediul intracelular. Efectul cel mai important constă în accelearea vehiculării de oxigen la nivelul mitocondriilor. Acestea reprezintă sediul sintezei de ATP (acid adenozin trifosforic) al organismului, proces ce se derulează dependent de nivelul de oxigen existent în mitocondrie. Molecula de ATP favorizează sinteza de ADN și ARN, aspect ce va duce în final la creșterea sintezei proteice. Proteinele sunt substanțe esențiale în procesul de vindecare al leziunilor, reducerii edemelor și scăderii inflamației. Printre acestea se numără și endorfinele și enkefalinele, agenți analgezici importanți ce reduc durerea.
 • Efectul termic- absorbția fotonilor se realizează în straturile superficiale ale pielii. Efectul net este reprezentat de vasodilatație urmată de o creștere a fluxului sanguin la acest nivel. Se favorizează astfel oxigenarea țesuturilor și curățarea acestora de substanțele toxici formați în urma metabolismului celular.

Efectele adverse ale terapiei cu laser

Terapia cu laser realizată de un profesionist (fizioterapeutul) nu prezintă efecte adverse ce ar putea crea disconfort pacientului. Atât fizioterapeutul cât și pacientul vor purta ochelari de protecție în timpul sesiunii. Altfel, folosirea de terapie laser în absența un practician avizat în acest sens poate duce la apariția arsurilor tegumentare, leziunilor oculare, sângerărilor capilare sau afectarea celularității renale.

Avantajele terapiei cu laser

Laserterapia se reamarcă prin numărul impresionant de beneficii și avantaje raportat la efectele secundare. Este o terapie permanent prezentă în procesul de recuperare al sportivilor de performanță, aspect sugestiv pentru confirmarea utilității acesteia.

 

Terapia cu laser de mare intensitate este:

 • Non-invazivă;
 • Nedureroasă;
 • Accesibilă
 • Dovedită ca utilitate prin studii medicale specifice;
 • Benefică organismului datorită efectelor interacțiunii controlate dintre fotoni și organism;
 • Generatoare de un efect termic plăcut, vindecător și care elimină durerea;
 • Nu este consumatoare de timp, ședințele variind ca durată între 2 și 15 minute;
 • Rezultate rapide încă de la prima ședință;
 • Sigură și fără efecte adverse.

Pentru ce afectiuni se recomanda fizioterapia cu laser?

Fizioterapia cu laser este un excelent remediu pentru:

 • Dureri lombare;
 • Dureri de umeri;
 • Artrita șoldului;
 • Tendinite;
 • Sindromul de tunel carpian;
 • Epicondilită;
 • Gonartroză;
 • Hernie de disc;
 • Herpes oral persistent;
 • Accidentări sportive;
 • Întinderi ligamentare;
 • Bursită;
 • Fascită;
 • Spasme musculare;
 • Poliartrită reumatoidă;

Servicii si preturi terapia cu laser

Consultatie
RON
DIAGNOSTIC

Procedurile de diagnosticare moderne sunt realizate de medici specialisti cu o practica remarcabila.

TRATAMENT

Schema de tratament este personalizata si foloseste metode inovative si eficiente de vindecare.

ECHILIBRU

In fiecare caz urmarim restabilirea rapida a starii de sanatate si insusirea unui stil de viata sanatos.

Intrebari Frecvente

Ce inseamna terapia cu laser?

Terapia cu LASER de înaltă frecvență este un tip de tratament non-invaziv, utilizat frecvent în fizioterapie, care utilizează lumina de înaltă intensitate pentru a stimula procesele de vindecare ale corpului.

Care sunt beneficiile fizioterapiei cu laser?

Beneficiile laser terapiei includ faptul că este non-invazivă, nedureroasă și analgezică pentru organismul uman.

Cum se desfasoara procedura de terapie cu laser?

Procedura de laseterapie implică fizioterapeutul, aparatul laser de intensitate mărită și pacientul. Profesionistul o să țintească zonele de interes de la nivelul tegumentului pacientului, care va fi așezat într-o poziție comfortabilă pe un pat de fizioterapie.

Cate sedinte de fizioterapie cu laser sunt necesare?

Numărul de ședințe de fizioterapie cu laser va fi stabilit de fizioterapeutul împreună cu pacientul în funcție de obiectivele acestuia din urmă. Numărul poate să varieze între 6 și 15 ședințe, în funcție de caracterul afecțiunii.

Programeaza-te

X