Drenajul limfatic este un proces prin care limfa este drenată și curățată în mod eficient din țesuturi și organe, ajutând la eliminarea toxinelor și la întărirea sistemului imunitar.
Acesta implică manipularea delicată a ganglionilor limfatici și utilizarea tehnicilor specifice pentru a stimula fluxul limfatic. Beneficiile drenajului limfatic includ reducerea edemului, ameliorarea circulației și relaxarea generală a corpului.
Sistemul limfatic este alcătuit din vase limfatice, în care este colectată limfa formată la nivelul țesuturilor și din ganglioni limfatici. Ganglionii limfatici reprezintă stațiile către care limfa este drenată dinspre extremități. Drenajul limfatic se poate realiza manual, prin masaj sau mecanic, prin presoterapie, care este indicată pentru suprafețe mari ale corpului. Drenajul limfatic manual nu necesită folosirea unui ulei pentru masaj, spre deosebire de masajul terapeutic.
Drenajul limfatic manual stimulează circulația limfatică, ameliorând edemul limfatic (limfedemul). Masajul limfatic manual constă în mișcări lente, repetitive, cu presiune scăzută, aplicate superficial la nivelul pielii. Masajul manual este realizat în direcția de drenare a limfei, în sens ascendent, pornind dinspre zonele cele mai îndepărtate ale corpului. Se masează și ganglionii limfatici, aplicând o presiune ușoară. În zonele îndurate, cu scleroză fibroasă, presiunea aplicată va fi mai mare pentru a putea stimula fluxul limfatic. Masajul de drenaj limfatic se poate aplica la nivelul membrelor superioare, inferioare, al gâtului și capului, zonei genitale, cât și al trunchiului.
Drenajul limfatic prin presoterapie este un tip de drenaj limfatic mecanic care constă în amplasarea unui costum. Acesta funcționează printr-un mecanism de compresie și decompresie (compresie pneumatică intermitentă), cu durata între 30-120 de minute. Astfel, circulația limfatică este stimulată, iar staza este redusă. Cel mai adesea se folosește pentru drenajul limfatic al membrelor inferioare.
Presoterapia inhibă formarea limfei prin scăderea permeabilității capilarelor limfatice, spre deosebire de masajul limfatic manual care stimulează fluxul limfatic.
Presopunctura este o tehnică prin care se aplică presiune în anumite puncte selectate pentru a scădea tensiunea musculară. Printre beneficiile presopuncturii se numără ameliorarea durerilor musculare, dar și a celor din cadrul unor inflamații cronice, îmbunătățirea calității somnului și ameliorarea stresului.
Drenajul limfatic pentru membrele inferioare se poate realiza manual, prin masaj, sau prin presoterapie. Deseori este preferată drenarea mecanică, mai ales pentru senzația de picioare obosite și grele. Presoterapia utilizează un costum care funcționează prin creșterea și descreșterea presiunii, astfel oferind un masaj mecanic. Masajul picioarelor se începe din zona gleznelor, urcând progresiv către coapsă. Masajul membrelor inferioare va produce un efect de dezumflare a membrelor inferioare și o creștere a mobilității.
În perioada sarcinii, mai ales în al treilea trimestru, edemele membrelor inferioare sunt foarte frecvente. Aceste edeme apar cel mai pregnant în jurul gleznelor, din cauza presiunii crescute pe care o exercită uterul gravid pe vasele sangvine mari din abdomen. Drenajul limfatic ajută la diminuarea edemelor și stimularea circulației, micșorând astfel volumul membrelor inferioare și disconfortul creat.
Rezultatele drenajului limfatic au fost observate într-o varietate de patologii, de la boli inflamatorii cronice, până la afecțiuni minore. Cea mai cunoscută indicație pentru masajul limfatic este limfedemul. Limfedemul reprezintă edemul limfatic, care poate fi de cauză secundară sau congenital. Ambele cauze se caracterizează printr-un deficit de drenare a limfei către ganglionii limfatici.
Drenajul limfatic are multiple beneficii:
În poliartrita reumatoidă, masajul limfatic scade durerea articulară și crește funcționalitatea membrului respectiv.
Sarcoidoza, o boală granulomatoasă sistemică, se poate manifesta inclusiv cu limfedem, întrucât poate afecta și ganglionii limfatici.
Dermatitele pot provoca limfangită (inflamația unui vas limfatic) și astfel să îngreuneze circulația limfatică.
În urma rezecției ganglionilor axilari în cadrul operației de mastecomie, frecvent apare edemul membrului superior și a trunchiului de partea respectivă. Limfa membrului superior drenează în ganglionii limfatici axilari de partea respectivă. Deoarece limfa nu mai poate drena, va stagna în aceste zone, ducând la măriri considerabile de volum ale membrului superior. Limfedemul membrului superior provoacă senzație de greutate, durere, scăderea mobilității, pe lângă aspectele estetice.
Masajul de drenaj limfatic este deseori inclus în cadrul terapiei decongestive complexe. Terapia decongestivă complexă constă în drenaj limfatic manual, exerciții fizice, bandaje compresive multistrat și îngrijirea pielii.
Beneficiile presoterapiei se regăsesc în tratamentul:
Contraindicațiile drenajului limfatic sunt reprezentate de:
Drenajul limfatic reprezintă un tip de masaj, manual sau mecanic, prin care circulația limfatică este stimulată, ameliorând limfedemul și stimulând sistemul imun. Masajul manual constă în mișcări repetitive ale mâinilor, cu o presiune scăzută, în axul de circulație al sistemului limfatic, masajul incluzând și ganglionii limfatici.
Printre beneficiile drenajului limfatic, se regăsesc: scăderea limfedemelor membrelor superioare cauzate de mastectomie, ameliorarea durerii, creșterea calității somnului, creșterea mobilității la pacienții cu fibromialgie, scăderea edemelor apărute în sarcină, ameliorarea edemelor la persoanele obeze și ameliorarea simptomatologiei în cazul insuficiențelor venoase cronice.
Există câteva contraindicații ale masajului limfatic, printre care se află: insuficiența cardiacă decompensată, neoplaziile active, diabetul, tromboza venoasă, infecțiile acute, astmul bronșic și hipertiroidismul.
Numărul de ședințe de drenaj limfatic poate varia în funcție de scopul propus și de patologia tratată. În medie, se recomandă un număr între 6 și 10 ședințe de 2 ori pe săptămână. În anumite cazuri, se recomandă o ședință de drenaj o dată pe săptămână.