Terapia cu LASER de inalta frecventa este un tip de tratament non-invaziv, utilizat frecvent in fizioterapie, care utilizeaza lumina de inalta intensitate pentru a stimula procesele de vindecare ale corpului.
Acest tip de terapie poate fi utilizat pentru o gama larga de afectiuni, inclusiv pentru reducerea durerii si inflamatiei, accelerarea vindecarii ranilor si imbunatatirea circulatiei. Beneficiile terapiei cu LASER de inalta frecventa includ durata scurta a tratamentului, lipsa efectelor secundare semnificative si posibilitatea de a fi utilizata in combinatie cu alte forme de terapie.
Terapia cu laser de înaltă frecvență este aplicată în fizioterapie și folosește proprietățile de interacțiune ale particulelor de fotoni (cuante de lumină) cu țesuturile umane. La nivelul acestora este emis un ansamblu de cuante de lumină cu o anumită frecvență și lungime de undă ce vor determina fenomene de încălzire, fotobiostimulare și interacțiuni fotoacustice.
Denumirea de LASER este un acronim pentru Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation. Cu alte cuvinte, conceptul de laser are la bază absorbția de energie de către electronii ce orbitează în jurul unui atom. Cu cât nivelul de energie absorbit este mai mare, cu atât electronii vor putea ascende către un nivel superior al învelișului electronic. Odată ce energia furnizată către aceștia este întreruptă, electronii vor reveni la starea inițială și vor emite radiații electromagnetice sub formă de fotoni. Emisia de fotoni sub formă de laserterapie respectă trei principii fizice: monocromatism, coerență și colimație.
Procedura de tratament cu laser implică fizioterapeutul, aparatul laser de intensitate mărită și pacientul. Fizioterapeutul o să țintească zonele de interes de la nivelul tegumentului pacientului, care va fi așezat într-o poziție comfortabilă pe un pat de fizioterapie. Întreaga ședință de laser fizioterapie cu laser este nedureroasă, singurul lucru resimțit fiind o senzație plăcută de căldură la nivelul pielii. Efectul global constă în grăbirea vindecării țesutului și reducerea instantă a durerii.
Interacțiunea dintre energia laser de înaltă frecvență și țesuturi are la bază excelenta penetrare în profunzime a cauntei electromagnetice. Acest lucru este posibil datorită valorii de 1064 nanometrii a lungimii de undă ce caracterizează cuanta laser folosită. Totodată este importantă și proprietatea de absorbție a radiației de către melanină, hemoglobină și apă. Acestea sunt componente fundamentale ale organismului uman.
Aparatul laser terapeutic este alcătuit din trei componente principale:
Prin interacțiunea cu apa, hemoglobina, celulele organismului și melanina, terapia cu laser în fizioterapie este orientată către obținerea a trei efecte majore și binefăcătoare asupra organismului:
Terapia cu laser realizată de un profesionist (fizioterapeutul) nu prezintă efecte adverse ce ar putea crea disconfort pacientului. Atât fizioterapeutul cât și pacientul vor purta ochelari de protecție în timpul sesiunii. Altfel, folosirea de terapie laser în absența un practician avizat în acest sens poate duce la apariția arsurilor tegumentare, leziunilor oculare, sângerărilor capilare sau afectarea celularității renale.
Laserterapia se reamarcă prin numărul impresionant de beneficii și avantaje raportat la efectele secundare. Este o terapie permanent prezentă în procesul de recuperare al sportivilor de performanță, aspect sugestiv pentru confirmarea utilității acesteia.
Terapia cu laser de mare intensitate este:
Fizioterapia cu laser este un excelent remediu pentru:
Terapia cu LASER de înaltă frecvență este un tip de tratament non-invaziv, utilizat frecvent în fizioterapie, care utilizează lumina de înaltă intensitate pentru a stimula procesele de vindecare ale corpului.
Beneficiile laser terapiei includ faptul că este non-invazivă, nedureroasă și analgezică pentru organismul uman.
Procedura de laseterapie implică fizioterapeutul, aparatul laser de intensitate mărită și pacientul. Profesionistul o să țintească zonele de interes de la nivelul tegumentului pacientului, care va fi așezat într-o poziție comfortabilă pe un pat de fizioterapie.
Numărul de ședințe de fizioterapie cu laser va fi stabilit de fizioterapeutul împreună cu pacientul în funcție de obiectivele acestuia din urmă. Numărul poate să varieze între 6 și 15 ședințe, în funcție de caracterul afecțiunii.