Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Specializari
22
Decontare
asigurari private de sanatate.
Analize decontate de CASMB
TRATAMENTE GRATUITE
pentru asiguratii CASMB

Entorsa – Cauze, Simptome si Tratament

Cuprins articol

Entorsa este o conditie medicala des intalnita in cabinetele medicilor ortopezi, fiind una din cele mai frecvente afectiuni ale aparatului locomotor. In ceea ce priveste corpul uman, integritatea articulatiilor este extrem de importanta pentru buna desfasurare a activitatilor cotidiene.

Articulatiile sunt alcatuite din ligamente, elemente osoase si muschi, entorsa fiind una din cele mai frecvente afectiuni aparute la acest nivel. Despre entorse se poate spune faptul ca sunt uneori extrem de dureroase iar abordarea terapeutica variaza in functie de gradul entorsei precum si de intensitatea tabloului clinic.

Ce Este Entorsa?

Entorsa este o leziune a ligamentelor care se intampla atunci cand o articulatie este fortata sa se deplaseze in afara amplitudinii normale de miscare. Aceasta leziune poate varia in gravitate, de la o forma usoara la o forma severa.

In ceea ce priveste definitia entorsei, oamenii cu cunostinte vaste si aprofundate in domeniul medical au definit-o ca o leziune articulara produsa de ruptura completa sau partiala sau de intinerea unuia sau a mai multor ligamente dintr-o articulatie. Ligamentele, din punct de vedere anatomic, sunt benzi de tesut fibros care asigura mobilitatea articulatiei precum si mentinerea elementelor osoase in interiorul articulatiei. Daca, din diverse cauze, ligamentele sunt deteriorare apare o laxitate articulara care faciliteaza aparitia entorselor. Cel mai frecvent miscarile bruste sunt cele care determina intinderea sau ruptura ligamentara.

Tipuri de entorsa

Studiile medicale de specialitate arata faptul ca marea majoritate a entorselor apar ca urmare a unor accidente rutiere, accidente casnice sau accidente sportive. Acestea sunt mai frecvente la pacientii de sex masculin si pot aparea la orice varsta, medicul ortoped confruntandu-se adesea chiar si cu entorsele la copii. Exista mai multe tipuri de entorse in functie de gradul de afectare ligamentara precum si in functie de localizarea acestora.

Clasificarea entorselor in functie de severitate

Severitatea entorselor se stabileste in functie de gradul de afectare ligamentara. Cunoasterea gradului entorsei este un aspect foarte important deoarece, in functie de acesta, se va stabili ulterior conduita terapeutica.

Entorsa de grad 1

Entorsa de gradul I se caracterizeaza printr-o usoara intindere a ligamentelor; mai poarta denumirea de entorsa usoara. In acest tip de entorsa, ligamentul articular prezinta o deteriorare minima. Este cel mai frecvent tip de entorsa iar tabloul clinic este caracterizat prin durere minima, echimoze intermitente si inflamatie locala. Tratamentul nu impune masuri radicale iar recuperarea este foarte rapida.

Entorsa de grad 2

Entorsa de gradul 2 este considerata o entorsa moderata ca si intensitate. Afectiunea se caracterizeaza prin existenta unor rupturi ligamentare, insa acestea nu sunt complete ci sunt partiale. Rupturile incomplete ligamentare se caracterizeaza prin durere locala de intensitate moderat-crescuta, inflamatie locala si impotenta functionala. Cele mai importante masuri terapeutice intr-un astfel de caz sunt reprezentate de medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene, repaus la pas, mentinerea piciorului intr-o pozitie ridicata precum si aplicatii locale cu gheata. Marea majoritate a pacientilor cu entorsa de gradul 2 se pot recupera la 2 luni de la eveniment.

Entorsa de grad 3

Entorsa de gradul 3 este considerata o entorsa severa si se caracterizeaza prin ruptura completa a ligamentelor. Din punct de vedere al severitatii, entorsele de gradul 3 reprezinta forma cea mai grava a bolii deoarece, in multiple cazuri, pe langa rupturile ligamentare apar si leziuni la nivelul structurilor osoase. Entorsa de gradul 3 determina un grad crescut de instabilitate articulara si necesita tratament urgent, de specialitate. Principalele masuri terapeutice in cazul unei entorse de gradul 3 sunt reprezentate de imobilizarea articulatiei in pozitie neutra in atela sau aparat ghipsat, medicamente antiinflamatoare nesterioidiene precum si exercitii de recuperare medicala.

Entorsa de glezna

Entorsa de glezna este una din cele mai frecvente tipuri de entorse; se caracterizeaza prin deteriorarea ligamentelor localizate la nivelul gleznei. De cele mai multe ori entorsele gleznei apar ca urmare a unui accident, in timpul practicarii unei activitati sportive, in cazul ridicarii unor obiecte cu greutate mare, etc. Tabloul clinic al entorsei de glezna cuprinde durere, tumefactie, echimoze, reducerea mobilitatii articulare precum si impotenta functionala. In ceea ce priveste entorsa de glezna, tratamentul de specialitate este esential deoarece boala nu trece de la sine iar complicatiile afectiunii, precum instabilitatea articulara si limitarea amplitudinii miscarilor, pot determina, in timp, aparitia artrozei.

Entorsa de genunchi

Entorsa de genunchi este o afectiune ortopedica care apare ca urmare a suprasolicitarii ligamentelor responsabile cu mentinerea genunchiului in pozitie anatomica. Cel mai frecvent entorsele de genunchi se produc ca urmare a unui traumatism survenit la nivelul ligamentului anterior sau posterior incrucisat, ligamentului contralateral lateral sau ligamentului contralateral medial. Pentru un diagnostic si un tratament corect, este important ca medicul sa poata identifica ligamentul afectat precum si severitatea leziunii. Afla despre ruptura de ligament incrucisat anterior aici!

Entorsa de mana

Entorsa de mana apare ca urmare a suprasolicitarii, lezarii sau rupturii ligamentelor de la nivelul articulatiei radio-cubito-carpiene, metacarpo-falangiene sau interfalangiene, fara afectarea elementelor osoase de la acel nivel. Cel mai frecvent apare ca urmare a unei lovituri puternice, in urma unei cazaturi, a unui traumatism sau in urma suprasolicitarii mainii. Afectiunea este mai frecventa la sportivi dar poate aparea la orice persoana, inclusiv la copii.

Entorsa Clinica Eminescu 100 1024x577

Cauzele Entorsei

Entorsele prezinta multiple cauze de aparitie, precum:

        Traumatisme la nivelul articulatiei;

        Bruscarea articulatiei;

        Alunecare pe suprafete umede;

        Cadere pe suprafete neregulate;

        Schimbarea brusca a directiei;

        Aterizare gresita dupa sarituri;

        Practicarea exercitiilor fizice pe un teren denivelat;

        Aterizare pe incheietura mainii in timpul unei cazaturi;

        Practicarea unor sporturi care necesita fortarea articulatiilor.

Factorii de risc ai Entorsei

Exista o serie de factori de risc care contribuie la aparitia entorselor. Cei mai frecventi sunt:

        Obezitatea;

        Sedentarismul;

        Utilizarea unor incaltari incomode sau a pantofilor cu toc;

        Slabiciune musculara;

        Lipsa practicarii unor exercitii de incalzire inainte de antrenament;

        Conditiile meteo;

        Oboseala;

        Lipsa unui echipament sportiv adecvat.

Simptomele Entorsei

Cand vine vorba despre o entorsa, simptomele acestei afectiuni contureaza extrem de bine tabloul clinic desi intensitatea manifestarilor clinice depinde foarte mult de gradul de afectare ligamentara si implicit de gradul entorsei. In cazul entorselor de gradul I, simptomele sunt usoare, pentru paicentii diagnosticati cu o entorsa de gradul II, intensitatea simptomelor este moderata, iar in cazul entorsei de gradul III, tabloul clinic este unul zgomotos.

Durere si umflaturi la locul leziunii

Durerea este simptomul cel mai frecvent in caz de entorse si apare ca urmare a rupturii totale sau partiale a ligamentelor si aparitia locala a unui sindrom biologic inflamator. Tumefactia sau edemul local insotesc durerea si contureaza tabloul clinic al unei entorse. In situatia in care entorsa a produs rupturi ligamentare insotite de sangerare, pe tegument apar vanatai, cunoscute in termeni medicali sub denumirea de echimoze.

Limitarea miscarii articulatiei afectate

Durerea si edemul local ingreuneaza mobilizarea articulatiei; in plus, impotenta functionala face parte din expresia clinica a inflamatei. Mobilizarea articulatiei este asociata cu durere intensa.

Furnicaturi sau amorteala

O mare parte din pacientii diagnosticati cu entorse sesizeaza aparitia unei stari de amorteala sau furnicaturi la nivelul articulatiei lezate. Acest fenomen apare ca urmare a lezarii structurii nervoase locale. Pierderea partiala sau totala a sensibilitatii la nivelul regiunii afectate necesita tratament medical de urgenta.

Entorsa 1024x577

Cum se Diagnosticheaza Entorsa?

Pentru stabilirea diagnosticului de entorsa este nevoie de un consult medical ortopedic. Este indicat ca pacientul sa solicite ajutor medical de specialitate de indata ce articulatia a fost supusa unui traumatism sau a unei miscari bruste. Este posibil ca imediat dupa producerea traumatismului sa nu existe durere deoarece articulatia este activa si calda, insa, pe masura ce efortul inceteaza, tabloul clinic incepe sa se contureze.

Examinarea medicala si teste specifice

Medicul ortoped, in cadrul consultului clinic, va examina cu atentie articulatia afectata comparativ cu articulatia contralaterala. Acesta, prin tehnici specifice, va putea obiectiva edemul si echimozele, va putea identifica pozitiile vicioase si impotenta functionala si va putea pune in evidenta durerea locala. Programeaza-te aici pentru o evaluare medicala ortopedica!

In situatia in care se ridica suspiciunea de entorsa, medicul ortoped poate recomanda efectuarea unor investigatii imagistice precum radiografia, computer tomografia sau rezonanta magnetica nucleara, pentru a evalua starea structurilor osoase precum si a tesuturilor de jur.

Tratamentul Entorsei

Marea majoritate a pacientilor de intreaba ”ce sa faci cand ai entorsa la glezna?”. Fie ca este vorba despre o entorsa la glezna sau leziunea ligamentara este localizata la nivelul oricarei alte articulatii, tratamentul adecvat se va stabili impreuna cu medicul ortoped, dupa o evaluare ampla in prealabil si dupa enuntarea unui diagnostic de certitudine. Din aceste considerente, este important ca pacientii sa solicite ajutor medical de specialitate de indata ce suspicioneaza existenta unei entorse.

Managementul initial al entorsei

        Prima etapa a managementului initial al entorsei consta in imobilizarea articulatiei afectate; aceasta se poate realiza cu ajutorul ortezelor, in caz de leziuni minore sau medii sau cu aparat gipsat in cazul entorselor severe;

        Aplicarea locala de gheata cu scopul de a reduce inflamatia, edemul si durerea;

        Exista situatii in care se recomanda aplicarea locala a unei fase elastice cu scopul de a reduce edemul si tumefactia;

    Mentinerea articulatiei in pozitie decliva cu scopul de a reduce inflamatia si a scurta perioada de recuperare;

    In cazul in care durerea este de intensitate crescuta, se pot administra antialgice, antiinflamatoare nesterioidiene pe cale orala sau topic.

Terapie fizica si recuperare

Terapia fizica si exercitiile de recuperare sunt extrem de importante in cazul unei entorse. Acestea se recomanda a fi incepute dupa depasirea fazei acute a bolii, sub atenta supraveghere si indrumare a unui kinetoterapeut cu experienta in domeniu. Te asteptam la Clinica Eminescu 100 sa descoperi programele noastre de recuperare medicala!

Exercitiile de recuperare medicala au scopul de a reda mobilitatea si stabilitatea articulatiei precum si de a grabi intreg procesul de vindecare. De asemenea, studiile de specialitate arata faptul ca programele de recuperare reduc considerabil atat durerea cat si riscul de recidiva a entorselor. Gimnastica medicala este foarte importanta pentru vindecarea completa a intregii structuri articulare.

Posibilitatea interventiei chirurgicale

Exista situatii in care gravitatea leziunilor este extrem de ridicata iar tratamentul conservator urmat de terapia de recuperare fizica nu asigura vindecarea completa a articulatiei. In genul acesta de situatii, medicul ortoped poate recomanda efectuarea unei interventii chirurgicale cu scopul de a realiza o reconstructie chirurgicala a articulatiei lezate. Interventia chirurgicala poate incepe cu o procedura artroscopica, de constatare a gradului de afectare ligamentara si articulara, urmata ulterior de reconstructia ligamentara si redarea anatomiei articulatiei afectate.

Durata de Vindecare a Entorsei

Multi pacienti se intreaba ”in cat timp se vindeca o entorsa?”. Raspunsul este variabil deoarece este influentat de foarte multi factori printre care: gradul entorsei, tipul articulatiei afectate, varsta pacientului, bolile asociate, complianta pacientului la tratament.  

In cat timp se vindeca o entorsa?

Studiile de specialitate au aratat faptul ca entorsele usoare se pot recupera intr-un interval de timp cuprins intre 1-2 saptamani in timp ce, in cazul entorselor severe, timpul de recuperare se prelungeste considerabil, putand ajunge, in unele cazuri, chiar la 10-12 saptamani. In cazul in care entorsa a necesitat interventie chirurgicala, perioada de recuperare se poate prelungi.

Prevenirea Entorselor

Marea majoritate a entorselor apar ca urmare a suprasolicitarii articulatiei sau ca urmare a neatentiei. Astfel, exista o serie de masuri ce pot fi aplicate cu scopul de a diminua riscul de producere al entorselor, de care este recomandat ca pacientii sa tina cont.

Masuri de prevenire a entorselor

        Mentinerea unei greutati corporale adecvate;

        Evitarea sedentarismului;

        Echipament sportiv adecvat;

        Evitarea activitatilor fizice intense;

        Inainte de fiecare efort fizic, practicarea unui program scurt de incalzire a musculaturii si a articulatiilor;

        Mentinerea unei diete echilibrate;

        Adoptarea unui stil de viata sanatos.

Concluzie

In concluzie, entorsele sunt afectiuni frecvente produse la nivelul articulatiilor, ca urmare a suprasolicitarii sau a miscarilor vicioase. In functie de intensitatea simptomatologiei, acestea pot fi usoare, moderate sau severe iar conduita terapeutica ulterioara se stabileste in functie de acest aspect. Repausul, imobilizarea articulatiei in orteza sau atela gipsata si administrarea de medicamente antiinflamatoare sunt masuri importante ce trebuie aplicate in faza acuta a leziunii. Ulterior, se recomanda practicarea unor exercitii de recuperare sub atenta indrumare si supraveghere a unui kinetoterapeut cu experienta, cu scopul de a stabiliza articulatia si de a-i reda mobilitatea. 

DIAGNOSTIC

Procedurile de diagnosticare moderne sunt realizate de medici specialisti cu o practica remarcabila.

TRATAMENT

Schema de tratament este personalizata si foloseste metode inovative si eficiente de vindecare.

ECHILIBRU

In fiecare caz urmarim restabilirea rapida a starii de sanatate si insusirea unui stil de viata sanatos.

Medici specialisti

Avem o echipa care reuneste medici de exceptie si aplicam solutii inovative de tratament.

Programeaza-te

    Postări asemănatoare

    Programeaza-te

    X