Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Specializari
22
Decontare
asigurari private de sanatate.
Analize decontate de CASMB
TRATAMENTE GRATUITE
pentru asiguratii CASMB

Rujeola (Pojarul) – Simptome, Cauze si Tratament

Cuprins articol

Desi pojarul este considerat una din cele mai frecvente boli ale copilariei, afectiunea este frecvent diagnosticata inclusiv la adulti sau la persoane in varsta. Studiile de specialitate au aratat faptul ca riscul de a dezvolta boala este mai mare la pacientii nevaccinati, la persoanele neimunizate care se deplaseaza in locuri unde boala este frecventa sau la persoanele diagnosticate cu deficit de vitamina A.

Rujeola la copii este extrem de contagioasa si poate creea probleme serioase de management deoarece 3 din 10 cazuri de rujeola diagnosticate in patologia pediatrica prezinta complicatii severe, unele pot pune chiar viata pacientului in pericol. La ora actuala, rujeola reprezinta la nivel global, principala cauza responsabila cu decesul copiilor, desi vaccinarea acestora a dus la o scadere dramatica a numarului de decese inregistrat anual.

Ce Este Rujeola?

Rujeola, cunoscuta si sub numele de pojar, este o boala infectioasa cauzata de un virus si caracterizata prin eruptii cutanate, febra si simptome respiratorii. Aceasta afectiune se raspandeste in principal prin picaturi respiratorii si este contagioasa.

Afectiunea este cauzata de infectia cu virusul rujeolei; acesta face parte din familia Paramyxoviridae, genul Morbilivirus. Este vorba despre un virus cu genom ARN monocatenar care se cantoneaza la nivelul mucoasei respiratorii si se multiplica intr-un ritm alert. De la nivelul epiteliului respirator, virusul se respandeste ulterior in intreg organismul pe cale sangvina.

Simptomele Rujeolei

Cand vine vorba de rujeola, simptomele bolii devin evidente la aproximativ 10-14 zile de la momentul in care virusul s-a cantonat la nivelul cailor respiratorii. Din punct de vedere clinic, boala prezinta trei etape succesive:

  Faza de incubatie: perioada de incubatie a rujeolei reprezinta intervalul de timp cuprins intre momentul infectarii si aparitia primelor semne de boala; dureaza aproximativ 2 saptamani, timp in care pacientul nu prezinta niciun simptom care ar putea sugera prezenta bolii;

      Faza prodromala: reprezinta etapa in care incep sa apara simptome care anunta aparitia bolii; acestea sunt reprezentate de febra, tuse, nas infundat si mici pete albe localizate la nivelul cavitatii bucale (pete Koplik); faza prodromala dureaza aproximativ 3 zile; 

      Faza eruptiei cutanate: este faza evidenta a bolii; se caracterizeaza prin aparitia unor pete de culoare rosie, de dimensiuni mici, localizate pe fata, in spatele urechilor, cu raspandire ulterioara pe gat, trunchi, maini, picioare; de asemenea, in etapa cutanata, pacientul poate prezenta febra inalta, pana la 40 grade celsius.

Pacientul devine contagios din perioada prodromala, deoarece virusul se poate transmite cu 4 zile anterior aparitiei eruptiei cutanate si 4 zile dupa aparitia erupiilor cutanate.

Rujeola Clinica Eminescu 100 1024x577

Eruptii cutanate rosii

Eruptia cutanata reprezinta semnul caracteristic al pojarului iar leziunile tegumentare apar la aproximativ 3-4 zile de la primele semne de boala. Eruptia este alcatuita din pete de dimensiuni mici, de culoare rosie, usor reliefate, intens pruriginoase, care apar initial la nivelul fetei si in spatele urechilor; ulterior se extind pe intreg corpul.

Febra si stare generala de rau

Un simptom central al tabloului clinic al rujeolei este reprezentat de febra. Aceasta poate atinge valori inalte, 40-41 grade celsius si necesita atentie sporita si management adecvat. De asemenea, stare generala de rau, letargie, apatie si oboseala sunt frecvente.

Tuse si stranut

Tusea si stranutul fac parte din perioada de prodrom a bolii. Initial afectiunea mimeaza o infecte acuta de cai aeriene respiratorii superioare caracterizata prin tuse persistenta, rinoree apoasa, obstructie nazala si stranut. Simptomele prodromale persista aproximativ 3 zile si sunt urmate de eruptia cutanata.

Conjunctivita (roseata a ochilor)

O alta manifestare clinica a pojarului este reprezentata de conjunctivita. Aceasta se caracterizeaza prin ochi inflamati si rosii si necesita examen medical de specialitate pentru realizarea diagnosticului diferential cu alte afectiuni oftalmologice. Citeste aici despre conjunctivita la copii!

Rujeola la diverse grupuri de populatie

Pojarul este o boala care poate afecta orice persoana, indiferent de varsta sau sex. Se remarca o incidenta crescuta a afectiunii in randul pacientilor neimunizati, care calatoresc in tarile in care rujeola este foarte frecventa sau la persoanele cu deficit de vitamina A.

Rujeola la copii si la adulti

Rujeola este o boala care apare atat la copii cat si la adulti. Despre pojarul la adulti se poate spune ca are aceeasi etiologie ca si pojarul la copii; in ambele cazuri tabloul clinic este asemanator (se respecta cele 3 etape de boala: incubatie, prodrom, eruptie; boala este extrem de contagioasa iar tratamentul este similar. Diferenta semnificativa se remarca in aparitia complicatiilor, astfel, studiile de specialitate au aratat faptul ca riscul de aparitie al complicatiilor precum si severitatea bolii este mai mare pentru copiii cu varsta mai mica de 5 ani si pentru adultii cu varsta mai mare de 20 ani. Rujeola infantila prezinta un risc mai mare de deces comparativ cu adultii.

Rujeola la femeile insarcinate

Este imperios necesar ca femeile insarcinate si neimunizate sa se fereasca de contaminarea cu aceasta boala deoarece pojarul in timpul sarcinii poate determina aparitia unor complicatii serioase precum avort spontan, nastere prematura, restrictie de crestere intrauterina, malformatii fetale sau chiar moartea intrauterina a fatului.

Rujeola 1024x577

Cauze si Transmiterea Rujeolei

Cauza de aparitie a rujeolei este reprezentata de infectia cu virusul Morbilivirus, un virus de tip ARN, care face parte din familia Paramyxoviridae. Boala este foarte contagioasa deoarece virusul o data cantonat la nivelul cailor aeriene respiratorii, se multiplica foarte rapid, acesta fiind rezistent pana la 120 minute intr-o camera in care o persoana bolnava l-a raspandit prin tuse sau stranut.

Virusul rujeolei si modalitatile de raspandire

Infectia rujeolica se caracterizeaza prin contagiozitatea foarte mare a bolii. De retinut este fapul ca pacientul este contagios (poate transmite virusul altor persoane) cu 4 zile anterior de aparitia eruptiei cutanate, iar contagiozitatea se mentine ridicata pana la 4 zile dupa debutul eruptiei tegumentare.

Din punct de vedere al modalitatilor de transmitere a bolii, se remarca:

        Transmiterea virusului rujeolic pe cale aeriana, prin picaturi de secretie eliminate prin tuse;

        Transmiterea virusului rujeolic pe cale aeriana prin picaturi de secretie eliminate prin stranut;

        Transmiterea virusului rujeolic prin contact direct cu secretiile contaminate.

Factori de risc pentru aparitia bolii

Exista o serie de factori de risc in ceea ce priveste aparitia bolii. Acestia sunt:

        Absenta vaccinarii;

        Pacienti pediatrici cu varsta mai mica de 5 ani;

        Pacienti adulti cu varsta mai mare de 20 ani;

        Femeile insarcinate;

        Imunosupresia;

        Calatoriile in tarile in care rujeola este o boala frecventa;

        Deficitul de vitamina A.

Diagnosticul Rujeolei

Pentru stabilirea diagnosticului de boala, este nevoie de consult medical de specialitate. In cazul copiilor, diagnosticul se va stabili de catre medicul pediatru, in timp ce pentru pacientii adulti, diagnosticul va fi stabilit de medicul de boli infectioase.

Examinarea clinica

Consultatia medicala va cuprinde anamneza si examenul clinic. Prin anamneza, medicul obtine de la pacient informatii cu privire la debutul bolii, contactul cu alte persoane contaminate, istoricul de vaccinare, stil de viata, boli asociate. Examenul clinic consta in examinarea atenta a eruptiei cutanate si efectuarea diagnosticului diferential cu alte eruptii cutanate specifice copilului sau adultului. Medicii cu experienta in domeniu pot formula un diagnostic de boala dupa examinarea clinica a eruptiei; exista situatii in care se recomanda investigatii suplimentare.

Analiza anticorpilor specifici (IgG si IgM)

Pentru a stabili cu certitudine diagnosticul de pojar, se pot doza anticorpi specifici din sange. Este vorba despre doua clase de anticopri: imunoglobulinele specifice IgM si IgG, a caror prezenta poate face diferenta intre o imunitate dobandita prin vaccin sau prin boala. Vino la Clinica Eminescu pentru analize specifice in cazul rujeolei.

        IgM pozitiv la un pacient nevaccinat recent: infectie acuta;

        IgG pozitiv la un pacient vaccinat sau care nu prezinta boala: imunitate prin vaccinare;

        IgG negativ: pacientul nu are imunitate si se poate contamina oricand.

Tratamentul Rujeolei

Rujeola este o boala infectioasa, extrem de contagioasa, care se transmite cu usurinta si repeditate de la o persoana la alta, in special in cazul pacientilor nevaccinati. Afectiunea necesita o abordare medicala specifica, deoarece poate determina aparitia unui numar foarte mare de complicatii.

Gestionarea simptomelor – Odihna si hidratare

Important de retinut este faptul ca rujeola este o boala pentru care nu exista un tratament etiologic. Cand vine vorba de rujeola, tratamentul este simptomatic si suportiv, avand rolul de a minimiza, pe cat posibil, riscul de aparitie al complicatiilor severe.

Masuri terapeutice indicate in caz de rujeola:

        Odihna adecvata si repaus la pat pe toata perioada bolii;

        Dieta echilibrata si hidratare corespunzatoare;

        Utilizarea unui umidificator de camera;

        Antitermice pentru combaterea febrei si prevenirea convulsiilor;

        Antitusive pentru combaterea tusei;

        Antialergice si antihistaminice pentru obstructia nazala si rinoree;

        NU se administreaza antibiotice, deoarece acestea nu actioneaza asupra virusului care a declansat rujeola;

        Singura situatie in care se pot administra antibiotice este aceea in care medicul curant suspecteaza o suprainfectie bacteriana;

        La pacientii cu deficit de vitamina A se poate completa schema terapeutica cu aceasta vitamina;

        Globulina serica imuna se poate administra in cazuri severe, unde riscul de complicatii este foarte mare.

Remedii naturale pentru rujeola

Studiile de specialitate au aratat faptul ca o serie de ingrediente naturale asigura o sustinere mai eficienta a organismului in lupta cu pojarul. S-au dovedit a fi benefice pentru organism:

        Citricele: prin intermediul nivelului ridicat de vitamina C, stimuleaza imunitatea;

        Turmericul: combate simptomele de debut prin efectele antiseptice si antioxidante;

        Ceaiul de lemn dulce: stimuleaza refacerea organismului prin efectele antibacteriene si antivirale.

Prevenirea Rujeolei

Rujeola este o boala grava, cu potential fatal in special in randul copiilor cu varsta mai mica de 5 ani, dar care poate fi prevenita prin vaccinare. Din aceste motive, fiecare pacient ar trebui sa fie informat cu privire la calendarul de vaccinare si sa urmeze recomandarea cadrelor medicale cu privire la efectuarea vaccinurilor nationale obligatorii.

Importanta vaccinarii si a respectarii calendarului de vaccinare

La ora actuala, in Romania, pentru combaterea rujeolei exista vaccinul ROR. Acesta este un vaccin combinat, care ofera protectie impotriva rubeolei, oreionului si rujeolei. Vaccinul face parte din programul National de vaccinare si se administreaza in 2 doze. Prima doza se efectueaza la varsta de 1 an iar ce-a de-a doua doza la varsta de 5 ani.

Vaccinare ROR este indicata tuturor copiilor, deoarece aceasta este singura modalitate de a preveni rujeola. Copilul o data vaccinat, va avea protectie in fata virusului toata viata. Exista situatii in care, desi un pacient pediatric este vaccinat, el se contamineaza. In aceste cazuri, simptomatologia bolii este mai usoara, tabloul clinic nu este foarte zgomotos iar riscul de aparitie al complicatiilor este redus.

In situatia in care o persoana nu este vaccinata si a intrat in contact cu un pacient infectat, poate efectua vaccinul antirujeolic in primele 72 ore de la contact. Aceasta actiune nu garanteaza protectie 100% impotriva bolii, insa ofera protectie in fata intensitatii simptomatologiei clinice.

Masuri de igiena si protectie pentru a preveni raspandirea rujeolei

Exista o serie de masuri prin care se poate preveni raspandirea rujeolei. Acestea sunt:

        Vaccinare completa impotriva rujeolei;

        Izolare la domiciliu sau in centre specializate a pacientilor infectati;

        Igiena adecvata a mainilor;

        Limitarea contactului cu persoane care prezinta simptome specifice unei infectii acute de cai aeriene superioare.

Complicatiile rujeolei

Rujeola este o boala in care riscul de aparitie al complicatiilor este foarte mare. Cele mai frecvente dintre acestea sunt:

    Otita: se caracteizeaza prin aparitia unei infectii la nivelul urechii; este o complicatie periculoasa deoarece se poate solda cu pierderea permanenta a auzului;

        Tulburarile de tranzit intestinal: in special diareea;

        Pneumonia: este complicatia cea mai frecvent responsabila de decesul sugarilor;

        Encefalita: este o complicatie rara; se poate solda cu retard mental;

    La femeile insarcinate infectia poate determina avort spontan, nastere prematura, restrictie de crestere intrauterina, greutate mica la nastere a fatului;

      Pe termen lung, pojarul poate determina panencefalita sclerozanta subacuta: este o complicatie foarte rara; boala apare la aproximativ 10 ani de la momentului rujeolei si se caracterizeaza prin afectarea sistemului nervos central.

Concluzie

In concluzie, rujeola sau pojarul este o boala infectioasa, extrem de contagioasa, care afecteaza atat copiiii cat si adultii si care poate creea probleme serioase de sanatate prin prisma complicatiilor pe care le poate produce. Singura modalitate de a preveni aparitia bolii este prin vaccinare. La ora actuala, in Romania, pentru combaterea pojarului exista vaccinul ROR. Schema completa consta in administrarea a doua doza de vaccin, una la varsta de 1 an si cea de-a doua la varsta de 5 ani. Se considera ca pentru eradicarea completa a bolii numarul persoanelor vaccinate dintr-o tara trebuie sa atinga procentul de 95%.

DIAGNOSTIC

Procedurile de diagnosticare moderne sunt realizate de medici specialisti cu o practica remarcabila.

TRATAMENT

Schema de tratament este personalizata si foloseste metode inovative si eficiente de vindecare.

ECHILIBRU

In fiecare caz urmarim restabilirea rapida a starii de sanatate si insusirea unui stil de viata sanatos.

Medici specialisti

Avem o echipa care reuneste medici de exceptie si aplicam solutii inovative de tratament.

Programeaza-te

    Postări asemănatoare



    Bucuresti,
    Strada Mihai Eminescu nr 100

    021 9979

    programari@clinicaeminescu100.ro

    SR EN ISO 9001:2015/ISO 9001:2015

    Programeaza-te

    X