Cuprins articol
Harta dermatoscopica a nevilor (cunoscuți popular ca alunițe) reprezintă o procedură dermatologică non-invazivă ce constă in examinarea tuturor acestor leziuni cu un aparat fotografic special și înregistrarea acestora pentru urmărirea in dinamică.
Astfel este realizată identificarea timpurie a cancerului de piele ce permite excizia in siguranță a acestuia. Sa nu uitam ca 70% dintre cancerele cutanate apar ca leziuni noi !
Cine este candidat pentru acesta procedura ?
Candidatul ideal pentru efectuarea procedurii este pacientul care are un număr mare de leziuni pigmentare ( > 50) , care ar fi dificil de urmărit cu dermatoscopul portabil.
Astfel, putem observa cu ușurință dacă apar leziuni noi sau cele prezente se modifică ( își schimbă forma, cresc, își schimba culoarea) in intervalul dintre două examinări.
De asemenea, procedura este intens recomandată pacienților ce au istoric personal de cancer de piele (melanocitar sau non-melanocitar) și celor care au istoric familial de cancer de piele sau nevi displazici.
Mai notăm :
– pacienții cu fototip deschis (par blond, ten deschis, ochi albaștri sau verzi),
– pacienții supuși tratamentelor imunodeprimante (chimioterapie),
– pacienții cu istoric de arsuri cutanate solare.
Cum este realizată procedura ?
Prima vizită
Harta inițială este realizată ca baza tuturor leziunilor pacientului prin fotografierea întregului corp cu o camera digitala extra-performantă.
Acesta servește pentru realizarea comparației cu hârtiile realizate ulterior.
Programul aparatului memorează localizarea, culoarea și dimensiunea fiecărei alunițe.
Medicul dermatolog poate folosi și dermatoscopul portabil pentru a realiza dermatoscopia individuala a leziunilor suspecte.
Vizitele ulterioare:
Următoarea vizită constă in realizarea unei altei harți a alunițelor. Apoi, programul aparatului dotat cu inteligenta artificială compară cele două hărți și identifică leziunile ce s-au schimbat.
La ce interval trebuie repetată investigația ?
Medicul dermatolog recomandă intervalul la care trebuie reluată analiza in funcție de gradul de suspiciune al alunițelor identificate.
Monitorizarea de timp scurt : la 3 luni de zile pentru leziunile cu un grad ridicat de suspiciune
Monitorizarea de timp lung : intre 6-12 luni
Monitorizarea anuală este recomandată tuturor pacienților ca parte a prevenției cancerului de piele.
Ce se întâmplă daca identificam alunițe suspecte ?
Cum am menționat mai sus, alunițele suspecte pot fi monitorizate eficient la un interval de 3-6 luni. Dacă ele nu suferă transformări, pacientul evită chirurgia inutilă și cicatricile ulterioare inestetice și se continuă supravegherea la un interval extins.
Dacă totuși leziunile rămân cu un grad ridicat de suspiciune după urmărirea in dinamică, medicul dermatolog poate efectua excizia acestora in siguranță.
Concluzie
Realizarea unei harți dermatoscopice a alunițelor este o procedura indispensabilă pacienților aflați la risc pentru cancerul de piele. Acesta ajută medicul să identifice cele mai subtile schimbări in aspectul chiar și celor mai mici leziuni, dar și să evite exciziile inutile și implicit cicatrizările inestetice sau defectuoase.
Reamintim că pentru cancerul depistat la timp tratamentul complet constă in cura chirurgicală , ce permite o supraviețuire excelenta.