Dermatoscopia este o metoda de diagnostic dermatologic, non-invaziva, a leziunilor cutanate in vivo folosita pentru diagnosticarea leziunilor cutanate cu suspiciune de malignitate. Dermatoscopia se foloseste in special pentru diferentierea nevilor pigmentari (alunitelor) de melanom si pentru detectarea in stadii incipiente ale acestuia.
Aceasta metoda diagnostica reprezinta o vizualizare microscopica a stratului superifcial al pielii, astfel putandu-se vizualiza si analiza leziuni invizibile cu ochiul liber. Cu ajutorul dermatoscopului, se pot vizualiza epidermul (stratul cel mai superficial al pielii), limita dintre epiderm si derm (stratul aflat mai profund de epiderm) si papilele dermale. Dermatoscopul este un instrument alcatuit dintr-un sistem de lentile incolore de marire (are o putere de marire de minim 10 ori, putand merge pana la marirea de 200 de ori a imaginii) si un sistem de lumini incorporat. Dermatoscopul poate fi de tip contact sau non-contact (nu se aplica direct pe pielea pacientului) si cu lumina polarizata sau nepolarizata. Lumina dermatoscopului este reflectata de catre stratul superficial al pielii, de aceea se va folosi un fluid care va permite vizualizarea leziunii (alcool de 70%, gel folosit pentru ecografie sau ulei mineral). In cazul dermatoscopului cu lumina polarizata, nu este nevoie de un fluid aplicat pe leziune. Dermatoscopia poate diferentia leziunile canceroase de cele displazice. Astfel, se pot vizualiza modificarile specifice melanomului, a carcinoamelor, dar si modificari inflamatorii, pigmentare sau infectioase. Totodata, se foloseste atat pentru patologia pielii, cat si pentru patologiile parului si ale unghiilor.
Dermatoscopia poate decide daca este necesara o biopsie sau nu, reducand astfel numarul de biopsii care nu sunt necesare.
Printre ramurile dermatoscopiei, se numara
Procedura de dermatoscopie include analiza microscopica a leziunilor pielii cu ajutorul dermatoscopului. In cazul dermatoscopiei clasice, daca se foloseste un dermatoscop de tip contact, se va aplica o solutie de alcool sau un gel folosit si pentru ecografii, iar medicul dermatolog va aplica dermatoscopul pe leziune. Dermatoscopul ofera o vizualizare la nivel microscopic a leziunii. Melanina este un pigment care se gaseste in mod natural in piele. In functie de distributia melaninei si de structurile observate, medicul poate stabili tipul de leziune. Caracterele microscopice vor orienta medicul catre un diagnostic de leziune benigna, maligna sau unele modificari anormale, precanceroase.
In cazul dermatoscopiei digitale, dermatoscopul este conectat la un computer pe care se vor vizualiza imaginile. acest tip de dermatoscopie are avantajul de a stoca imaginile pe termen lung, fata de dermatoscopia clasica care se bazeaza doar pe observatiile medicului. astfel, se va putea face o monitorizare a evolutiei aspectului leziunii pe termen lung.
Dermatoscopia computerizata este de preferat in cazul in care se doreste monitorizarea in timp a unei leziuni cu risc crescut de malignizare. Dermatoscopia clasica nu poate compara aspectul in timp al leziunilor. Prin capacitatea de a stoca imaginile de la dermatoscopie, medicul dermatolog poate urmari evolutia in timp a nevilor pigmentari (alunite) atipici sau a celor congenitali. Pe termen scurt (3 luni) se monitorizeaza comportamentul (cresterea, pigmentarea) unuei singure alunite. Monitorizarea pe termen de 6-12 luni este recomandata pentru alunite numeroase. totodata, dermatoscopia digitala ofera avantajul comunicarii dintre medic si pacient in timpul procedurii.
Se recomanda efectuarea unei dermatoscopii in urmatoarele cazuri:
Dermatoscopia se foloseste si pentru vizualizarea microscopica a pielii in timpul exciziei carcinomului bazocelular, pentru a se stabili daca au fost indepartate toate celulele tumorale. se realizeaza o dermatoscopie pentru alunitele care ridica medicului dermatolog o suspiciune de malignizare si transformarea acesteia in melanom.
Dermatoscopia nu necesita o pregatire speciala. Totusi, se recomanda ca in ziua respectiva sa nu se foloseasca produse pentru ingrijirea pielii, cum ar fi seruri sau creme sau orice alt produs cu aplicare topica.
In ceea ce priveste tricoscopia, este indicat sa nu se foloseasca nimic in afara de sampon la nivelul scalpului.