Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Specializari
22
Decontare
asigurari private de sanatate.
Analize decontate de CASMB
TRATAMENTE GRATUITE
pentru asiguratii CASMB

RMN Sani

Cuprins articol

Cancerul mamar este una din cele mai frecvente forme de cancer depistate la femei. Din nefericire, marea majoritate a cancerelor mamare sunt diagnosticate in stadii avansate, situatie in care resursele terapeutice sunt limitate iar prognosticul nu este unul favorabil. Studiile de specialitate arata faptul ca afectiunea este depistata, in marea majoritate a cazurilor, in randul femeilor cu varsta mai mare de 50 ani insa, 1 din 5 femei diagnosticate cu cancer mamar au sub 40 ani.

Cancerul de san este cea mai frecventa forma de boala maligna depistata da femei si a doua cauza de deces prin cancer, pentru pacientele de sex feminin, dupa cancerul pulmonar. Tinand cont de incidenta crescuta a bolii, de impactul puternic fizic si emotional asupra pacientelor dar si de riscul crescut de deces prin cancer, la nivel mondial au fost concepute programe de screening al cancerului mamar care au ca obiectiv depistarea bolii intr-un stadiu cat mai incipient, situatie in care resursele terapeutice sunt mai ofertante, posibilitatea de vindecare este mai mare iar riscul de deces este mai mic.

De-a lungul vremii s-au utilizat diferite modalitati imagistice pentru a caracteriza structura glandulara mamara. La ora actuala, in practica medicala, accentul este pus pe mamografie si RMN mamar. Mamografia face parte din programele nationale de screening pentru cancerul mamar insa este o modalitate imagistica invaziva, iradianta (utilizeaza o cantitate redusa se raze X) si dureroasa pentru pacienta. Investigarea sanului prin intermediul rezonantei magentice nucelare reprezinta, la ora actuala, gold standard-ul in materie de explorare imagistica a sanului, deoarece procedura este complet non-iradianta si nedureroasa.

Ce este RMN-ul pentru sani?

RMN-ul mamar este o investigatie imagistica de ultima generatie, non-invaziva si neiradianta, care are capacitatea de a oferii informatii detaliate despre structura glandei mamare si tesuturile inconjuratoare cu ajutorul unui camp magnetic de intensitate crescuta. Comparativ cu alte modalitati de explorare a sanului precum mamografia (aceasta utilizeaza raze X) sau ecografia mamara (aceasta utilizeaza ultrasunete), RMN-ul mamar permite o caracterizare mai ampla si mai detaliata a sanilor, fapt ce pozitioneaza investigatia in varful topului investigatiilor imagistice ale sanilor.

Explorarea sanilor prin intermediul rezonantei magentice nucleare are capacitatea de a evidentia anomalii incipiente la nivelul tesutului glandular, care pot preceda aparitia cancerului mamar. De asemenea, investigatia este inalt performanta, motiv pentru care este inclusa in schema de diagnostic al cancerului mamar. Eficacitatea metodei atinge pragul de 95%, ceea ce inseamna ca pe baza modificarilor evidentiate cu ajutorul RMN-ului mamar, medicul poate confirma sau infirma diagnosticul de cancer mamar. De asemenea, RMN-ul mamar ofera o caracterizare detaliata a formatiunilor tumorale identificate si permite standardizarea acestora pe baza unor criterii foarte bine stabilite.

Beneficii ale RMN-ului pentru san

Explorarea sanilor prin RMN prezinta multiple avantaje. Principiul de baza al procedurii consta in utilizarea unui magnet de dimensiuni crescute, a undelor de radiofrecventa si a unui calculator performant care stocheaza imaginile obtinute, le prelucreaza si le transforma in imagini tridimensionale (3D). Toate acestea permit o caracterizare detaliata si ampla a tesutului mamar.

Imagini detaliate si diagnostic precis

In timpul examenului RMN, aparatul realizeaza multiple sectiuni cu grosime variabila, care ulterior sunt transmite calculatorului pentru a fi prelucrate si transformate intr-o imagine completa a sanului, tridimensionala. In felul acesta, medicul poate analiza cu atentie intreaga componenta glandulara precum si tesuturile invecinate si poate identifica cu usurinta modificarile structurale. Investigatia are avantajul de a putea identifica leziunile mamare de dimesniuni mici, de pana la 0.8cm, ceea ce presupune posibilitatea de diagnosticare a bolii intr-un stadiu incipient.

Detectarea afectiunilor mamare ascunse

Aparatul de RMN scaneaza cu atentie fiecare milimetru din glanda mamara si din tesuturile invecinate, ceea ce presupune faptul ca intregul san va fi analizat si evaluat. De asemenea, investigatia permite o caracterizare ampla si detaliata a formatiunilor identificate, astfel incat, la finalul examinarii formatiunea  tumorala va fi complet evaluata si incadrata intr-una din cele doua categorii: benigna sau maligna.

Monitorizarea evolutiei anumitor tratamente

Avand in vedere caracterul non-invaziv si neiradiant al investigatiei, RMN-ul mamar poate fi efectuat la intervale regulate de timp, fara a implica vreun risc pentru pacienta. Acesta este un avantaj extrem de important, deoarece femeile diagnosticate cu cancer mamar au nevoie de explorari imagistice repetate pentru a monitoriza eficacitatea tratamentului chimioterapic, radioterapic, imunologic sau hormonal.

Alte beneficii ale RMN mamar

        Procedura nu este dureroasa;

        Permite stadializarea tumorilor mamare;

        Se poate utilizat atat la femeile cu sani densi cat si la pacientele cu implanturi mamare;

        Poate fi utilizata ca modalitate de ghidare a biopsiilor mamare.

RMN Sani 1024x577

Afectiuni diagnosticate prin RMN mamar

RMN-ul mamar permite o caracterizare ampla si detaliata a structurii glandulare mamare, ceea ce presupune faptul ca poate depista o categorie foarte larga de afectiuni localizate la nivelul sanilor.

Tumori benigne la sani

RMN-ul la sani poate pune in evidenta prezenta unor formatiuni tumorale cu caracteristici imagistice de benignitate, precum:

        Chisturile mamare;

        Fibroadenomul mamar;

        Tumorile Phyllodes;

        Leziunile mamare fibrochistice;

        Infectii mamare;

        Abcese mamare;

        Distrofia fibrochistica a sanului;

        Papilomul intraductual;

        Lipomul mamar.

Tumori maligne la sani

RMN-ul mamar are capacitatea de a identifica toate modificarile structurale de la nivelul sanilor, inclusiv cele de dimensiuni mici care pot fi trecute cu vederea cu usurinta prin alte modalitati de explorare a sanilor. De asemenea, RMN-ul efectuat la nivelul sanilor permite identificarea calcificarilor mamare, acestea fiind, de cele mai multe ori, modificarile precursoare ale cancerului mamar.

Imaginile suspecte identificate cu ajutorul rezonantei magnetice nucleare sunt complet caracterizate in ceea ce priveste dimensiunea, forma, consistenta, localizarea, invazia in structurile invecinate, astfel incat la sfarsitul examinarii, pacienta va primi un raport complet in ceea ce priveste incadrarea si stadializarea  formatiunii tumorale.

Evaluarea implanturilor mamare

RMN-ul de sani reprezinta investigatia ideala pentru pacientele care prezinta implant mamar deoarece rezonanta magnetica nucleara are capacitatea de a evalua structura glandulara chiar daca pacienta prezinta implanturi. Acest avantaj este extrem de important deoarece, in cazul pacientelor cu implanturi mamare, nodulii aparuti la nivelul sanilor nu pot fi decelati prin autopalpare, RMN-ul mamar fiind singura modalitate de a explora structura sanului.

Screening pentru cancerul de san la femeile cu risc crescut

Conform ghidurilor nationale si internationale, RMN-ul mamar se recomanda la toate pacientele care:

        Au fost diagnosticate cu cancer mamar: pentru o caracterizare mai ampla a formatiunii tumorale;

        Prezinta antecedente personale patologice de cancer mamar: pentru a monitoriza riscul de recidiva al bolii;

    Prezinta modificari la nivelul sanilor cu posibilitate de transformare maligna: hiperplazie atipica, carcinom lobular in situ, displazie mamara;

      Prezinta unul sau mai multi noduli mamari suspecti identificati prin mamografie sau ecografie, dar fara a avea o caracterizare si o incadrare completa a acestora;

    Au fost diagnosticate cu cancer mamar si urmeaza tratament chimioterapic: pentru a monitoriza raspunsul la citostatice;

        Prezinta mutatii ale genelor BRCA 1 sau BRCA2;

        Prezinta in familie rude de gradul I cu cancer mamar;

        Prezinta implanturi mamare: pentru a evalua structura glandulara si starea implantului.

Semne si simptome care solicita un RMN mamar

Autoexaminarea sanilor este extrem de importanta in prevenirea depistarii tardive a cancerului mamar. Fiecare femeie trebuie sa fie familiarizata cu propria structura glandulara mamara pentru a putea identifica cu usurinta modificarile structurale care pot aparea de-a lungul timpului. Exista o serie de simptome care impun efectuarea unui RMN mamar, precum:

        Modificarea de forma, dimensiune sau aspect a unui san;

        Umflarea unui san;

        Palparea unui nodul la nivelul sanului sau la nivel axilar;

        Modificarea tegumentului de la nivelul sanului (aparitia aspectului de coaja de portocala);

        Scurgeri mamelonare;

        Retractii mamelonare;

        Aparitia unei ulceratii la nivelul sanului;

        Dureri intense la unul din sani;

        Modificari structurale mamelonare.

Daca sesizati una sau mai multe modificari prezentate mai sus, solicitati de urgenta un consult medical si o explorare imagistica de timpul RMN mamar. Cancerul mamar este cea mai frecventa forma de cancer la femei si a doua cauza de deces prin cancer, dupa cancerul pulmonar. Incidenta crescuta a mortalitatii se datoreaza depistarii tardive a bolii. Cu cat patologia este descoperita intr-un stadiu mai incipient, cu atat sansele de vindecare si supravietuire sunt mai mari.

Cum te pregatesti pentru un RMN la san?

Procesul de pregatire al unei paciente pentru efectuarea unui RMN mamar nu este amplu sau complicat; necesita respectarea unor recomandari minime, precum:

        Efectuarea investigatiei se face in ziua 6-14 a ciclului menstrual;

        Purtarea unei tinute lejere in ziua investigatiei:

    Daca RMN-ul se face cu substanta de contrast, este necesar ca la momentul prezentarii in clinica pacienta sa detina analize recente de sange (uree si creatinina- pentru verificarea functiei renale);

        Este complet interzis consumul de alcool cu 48 ore anterior examinarii;

      Daca RMN-ul se face cu substanta de contrast, este interzisa ingestia de alimente cu 4 ore anterior procedurii;

      In sala de RMN, este strict interzis patrunderea cu obiecte metalice (telefon, bijuterii, curele, agrafe de par, etc.);

        Medicul trebuie informat cu privire la alergiile alimentare sau medicamentoase;

        Medicul trebuie informat cu privire la administrarea de medicamente anticonceptionale;

        Medicul trebuie informat cu privire la existenta unor tatuaje cu pigmenti care pot interfera cu rezultatul testului.

RMN mamar nativ sau RMN mamar cu substanta de contrast

In marea majoritate a cazurilor, RMN-ul mamar se efectueaza cu substanta de contrast. Acest lucru implica administrarea pacientei a unei solutii pe baza de Gadolinium (cu potential alergic minim) care are ca scop furnizarea unor imagini mai detaliate si mai ample si o vizualizare mai precisa a modificarilor decelabile imagistic. Daca pacienta prezinta alergii la substanta de contrast, se poate efectua RMN mamar nativ, care implica scanarea tesutului glandular mamar fara a administra solutia pe baza de Gadolinium.

Cazuri in care nu se recomanda RMN la san

Desi RMN-ul mamar se poate efectua la marea majoritate a populatiei, inclusiv la pacientele cu implanturi mamare, ghidurile actuale nu recomanda efectuarea investigatiei la femeile insarcinate (in special la cele aflate in primul trimestru de sarcina), la pacientele cu dispozitive implantabile sau la persoanele cu claustrofobie.

Pacienti alergici la substanta de contrast

In cazul in care pacienta prezinta istoric de reactii alergice la substanta de contrast, se recomanda a se efectua RMN mamar nativ, fara a se administra solutia pe baza de Gadolinium.

Pacienti cu dispozitive implantate

RMN-ul mamar este contraindicat pacientelor care prezinta:

        Defibrilatoare implantabile;

        Stimulatoare cardiace;

        Proteze valvulare cardiace;

        Orice corp strain sau fragmente metalice prezente in corp;

        Catetere cu componenta metalica;

        Implanturi cohleare;

        Pompe care administreaza cronic medicamente;

        Clipsuri vasculare metalice;

        Stimulatoare neuronale.

Procedura de RMN la sani la Clinica Eminescu 100

Clinica Eminescu 100 se mandreste cu personal medical calificat si specializat la cele mai inalte standarde, pentru care nevoile si sanatatea pacientilor sunt valori pozitionate mereu pe primul plan.  Cu empatie si rabdare, pacientii care ne trec pragul sunt ghidati si indrumati la fiecare pas, astfel incat experienta traita in clinica noastra sa fie una de calitate. In ceea ce priveste efectuarea RMN-ului mamar, pacientele sunt informate in permanenta cu privire la desfasurarea evenimentelor din ziua procedurii.

    Prezentarea in clinica este recomandat a se efectua cu minim 30 minute anterior investigatiei;

    Pacienta va completa un formular tip cu informatii diverse (date cu caracter personal + date medicale);

    Ulterior pacienta va fi indrumata spre camera de pregatire unde se va dezbraca complet de haine si va imbraca un halat de unica folosinta pus la dispozitie de clinica noastra;

  Pacienta este indrumata sa indeparteze toate obiectele metalice: telefon, bijuterii, ceas, ochelari de vedere, proteza dentara, curea, agrafe de par, etc.;

    Pacienta se va pozitiona pe masa de RMN conform recomandarilor primite (pacienta va fi asezata pe burta, astfel incat sanii sa se potriveasca perfect in deschizatura captusita in masa de RMN, conceputa special pentru acest timp de examinare);

  Pentru o examinare rapida si de calitate, este necesar ca pacienta sa stea nemiscata pe parcursul investigatiei;

        Pacienta va putea comunica in permanenta cu tehnicianul prin intermediul unui microfon;

        Pacienta va avea in permanenta la indemana un buton de panica, prin apasarea caruia investigatia se opreste iar tehnicianul revine imediat in sala de examinare;

        Investigatia se poate opri in orice moment, daca pacienta solicita acest lucru.

RMN la sani cu bilet de trimitere

In clinica Eminescu 100 pacientele pot beneficia de RMN mamar gratuit pe baza unui bilet de trimitere, conform Casei Nationale de Sanatate. Este extrem de important ca investigatia sa fie efectuata ca modalitate de screening al cancerului mamar incepand cu varsta de 50 ani, daca nu exista factori de risc, respectiv 40 ani pentru pacientele care prezinta un risc crescut pentru aparitia bolii. In cazul pacientelor simptomatice, investigatia se poate efectua la orice varsta.

Concluzie

In concluzie, RMN-ul mamar reprezinta cea mai eficienta, moderna si precisa investigatie a sanilor. Nedureroasa, neiradianta si neinvaziva, rezonanta magnetica nucleara a sanilor permite detectia precoce a modificarilor structurale cu caracter de malignitate, fapt ce determina posibilitatea de stabilire rapida a unui diagnostic de cancer mamar incipient. Investigatia se poate realiza la toate femeile incepand cu varsta de 50 ani, in absenta unor factori de risc, ca modalitate de screening a cancerului mamar, incepand cu varsta de 40 ani la pacientele cu factori de risc, sau la orice varsta pentru pacientele care prezinta simptome de alarma la nivelul sanilor (retractie mamelonara, scurgeri mamelonare, noduli la nivelul sanilor sau la nivelul axilei, ulceratii tegumentare, modificari de forma/ dimensiune/ marime la nivelul unui san). Preventia poate salva vieti! Programeaza-te pentru efectuarea unui RMN mamar in clinica Eminescu 100!

OFERTA PROMOTIONALA

R.M.N. -1.5 T Coloanal vertebrala un segment nativ
650 lei
R.M.N. -1.5 T Coloana vertebrala doua segmente nativ
850 lei
R.M.N.-1.5 T Coloana vertebrala trei segmente nativ
1000 LEI

OFERTA PROMOTIONALA

Pentru R.M.N. 1.5 T CARDIAC
1300 de lei -incepand cu luna Mai

OFERTA PROMOTIONALA

Pentru o investigatie R.M.N. cu ocazia inceperii serviciilor de imagistica prin REZONANTA MAGNETICA NUCLEARA ( R.M.N) cu un apparat nou Sigma Explorer General Electric 1.5 T
650 LEI

Servicii si preturi examinare RMN

R.M.N. -1.5T Cap nativ
650 LEI
R.M.N. -1.5T Cap si orbite nativ
650 LEI
R.M.N.-1.5T Cap si sinusuri nativ
650 LEI
R.M.N.-1.5 T Cap si angio RM venos nativ
650 LEI
R.M.N.-1.5 T Cap si angio RM arterial nativ
650 LEI
R.M.N.-1.5 T Cap si angio RM arterial si trunchi supra aortic nativ
650 LEI
R.M.N.-1.5 T Cap si hipofiza nativ
650 LEI
R.M.N.-1.5T Abdomen superior nativ
650 LEI
R.M.N.-1.5 T Abdomen superior si colangio nativ
650 LEI
R.M.N.-1.5 T Abdomen inferior (pelvis) nativ
650 LEI
R.M.N.-1.5T Abdomen si pelvis nativ
650 LEI
R.M.N.-1.5 T Abdomen pentru aparatul urinar cu secventa uroRM nativ
650 LEI
R.M.N.-1.5 T Regiune cervicala (viscerocraniu+gat) nativ
650 LEI
R.M.N.-1.5 T Genunchi nativ
650 LEI
R.M.N.-1.5 T Gamba/Tibie si peroneu nativ
650 LEI
R.M.N.1.5 T Perete toracic nativ
650 LEI
R.M.N.-1.5 T Prostata nativ
650 LEI
R.M.N.-1.5 T Scrot nativ
650 LEI
R.M.N.-1.5 T Sinusuri nativ
650 LEI
R.M.N.-1.5 T Torace natic
650 LEI
R.M.N.-1.5T Umar /axila nativ
650 LEI
R.M.N.-1.5 T Articulatii sacro-iliace nativ
650 LEI
R.M.N. -1.5T Articulatii temporo-mandibulare nativ
650 LEI
R.M.N.-1.5T Articulatii sterno-claviculara nativ
650 LEI
R.M.N. -1.5T Bazin/sold bilateral/articulatii coxo-femurale nativ
650 LEI
R.M.N.-1.5 T Calcai nativ
650 LEI
DIAGNOSTIC

Procedurile de diagnosticare moderne sunt realizate de medici specialisti cu o practica remarcabila.

TRATAMENT

Schema de tratament este personalizata si foloseste metode inovative si eficiente de vindecare.

ECHILIBRU

In fiecare caz urmarim restabilirea rapida a starii de sanatate si insusirea unui stil de viata sanatos.

Medici specialisti

Avem o echipa care reuneste medici de exceptie si aplicam solutii inovative de tratament.

Programeaza-te

    Postări asemănatoare

    Programeaza-te

    X