Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Specializari
22
Decontare
asigurari private de sanatate.
Analize decontate de CASMB
TRATAMENTE GRATUITE
pentru asiguratii CASMB

RMN Coloana cervicala

Cuprins articol

Investigatia coloanei vertebrale prin rezonanta magnetica nucleara reprezinta una dintre cele mai avansate si moderne modalitati de a obtine informatii despre vertebrele, discurile intervertebrale, elementele nervoase, musculare si structuri moi din regiunea cervicala. Mai mult decat atat, investigatia coloanei vertebrale prin RMN ofera informatii inclusiv despre maduva spinarii. Aceasta procedura imagistica este fundamentala pentru stabilirea diagnosticului de boala si planificarea tratamentului adecvat.

Din punct de vedere anatomic, coloana vertebrala cervicala este alcatuita din 7 vertebre (C1-C7); aceasta incepe cu prima vertebra, C1- Atlas, care intra in contact cu baza creierului si se termina cu vertebra cervicala C7, care se conecteaza cu prima vertebra toracala (T1). Vertebrele sunt interconectate intre ele prin doua articulatii care permit miscarile gatului in mai multe directii. Intre doua vertebre adiacente sunt pozitionate discurile intervertebrale. De asemenea, prin suprapunere vertebrelor cervicale ia nastere canalul cervical care adaposteste maduva spinarii.

Avand in vedere complexitatea multiplelor elemente anatomice din zona gatului (vertebre, discuri intervertebrale, muschi, ligamente, nervi, maduva spinarii), patologia vertebrala cervicala este foarte vasta, motiv pentru care, pentru un diagnostic de certitudine si un tratament adecvat, este necesara o explorare imagistica ampla a regiunii gatului. Rezonanta magnetica nucleara este una din cele mai des utilizate mijloace imagistice de examinare a gatului, ceea ce pozitioneaza procedura in topul investigatiilor destinate coloanei cervicale.

Ce este RMN-ul pentru coloana cervicala?

Rezonanta magnetica nucleara reprezinta o procedura imagistica care utilizeaza campul magnetic in combinatie cu undele de radiofrecventa, cu scopul de a furniza imagini detaliate ale structurilor de la nivelul coloanei vertebrale cervicale. Procedura cunoscuta in termeni medicali si sub denumirea de IRM (Imagistica prin Rezonanta Magnetica), este o modalitate avansata, non-invaziva si neiradianta de a examina in detaliu diferite regiuni din corp.

Comparativ cu investigatiile radiologice care utilizeaza raze X, RMN-ul cervical nu foloseste  radiatii daunatoare organismului, aceasta fiind o procedura complet sigura si nedureroasa pentru pacient. In timpul scanarii RMN se obtin imagini detaliate ale regiunii examinare, fapt ce permite evidentierea rapida a afectiunilor diverse.

RMN coloana cervicala poate fi efectuat in orice situatie in care medicul suspicioneaza existenta unei patologii la nivelul gatului. Fie ca este vorba despre dureri intense in regiunea cervicala, reducerea mobilitatii gatului sau tulburari de sensibilitate ale membrelor superioare, investigatia poate elucida cauza simptomatologiei si poate stabili un diagnostic de certitudine.

RMN Coloana Cervicala 1024x577

Beneficii ale RMN-ului pentru gat

Examinarea coloanei vertebrale cervicale prin RMN prezinta multiple avantaje atat pentru pacient cat si pentru medic; din aceste considerente, investigatia este frecvent recomandata pacientilor cu suferinta vertebrala cervicala. Investigatia este nedureroasa, neiradianta si neinvaziva; toate acestea o recomanda ca modalitate de electie in explorarea regiunii gatului.

Imagini detaliate si diagnostice precise

In timpul investigatiei, aparatul de RMN creeaza un camp magnetic puternic in jurul pacientului in timp ce undele de radiofrecventa sunt indreptate spre corp. Imaginile formate cu ajutorul undelor radio sunt transmise spre calculator, iar acesta le recompune in structuri tridimensionale 3D. Intreg procesul presupune o reconstructie in multiple planuri ale regiunii cervicale si furnizarea unor imagini detaliate cu toate elementele din zona gatului. In acest fel, medicul poate examina cu atentie imaginile obtinute si poate stabili diagnostice precise de boala.

Detectarea afectiunilor ascunse

Deoarece aparatul de RMN scaneaza regiunea gatului in mai multe planuri si realizeaza ulterior o reconstructie 3D a imaginior, permite punerea in lumina a unor boli ascunse din punct de vedere clinic, insa vizibile imagistic. In plus, aceasta investigatie avansata exploreaza intr-un mod amanuntit fiecare spatiu anatomic din zona gatului astfel incat, la finalul examinarii, nu va exista nicio zona scapata explorarii.

Monitorizarea evolutiei tratamentului 

Rezonanta magnetica nuclara se bazeaza pe campul magnetic generat in jurul pacientului si emisia de unde cu radiofrecventa. Comparativ cu alte investigatii imagistice, procedura nu utilizeaza radiatii X, ceea ce presupune faptul ca aceasta este complet sigura si neinvaziva pentru pacient. Din aceste considerente, procedura poate fi repetata la intervale regulate de timp, atunci cand este necesara monitorizarea tratamentului recomandat de medic.

Alte beneficii ale RMN coloana cervicala

        Investigatia nu presupune o pregatire ampla in prealabil;

        Se poate efectua inclusiv la femeile insarcinate deoarece studiile de specialitate au aratat faptul ca procedura nu implica niciun risc pentru fat;

        Permite depistarea formatiunilor tumorale de dimensiuni infracentimetrice;

        Se poate realiza inclusiv la copii;

        Furnizeaza imagini clare ale regiunii cervicale;

        Permite depistarea anumitor afectiuni ce nu pot fi descoperite prin alte mijloace imagistice;

        Este o modalitate excelenta de a obtine informatii despre structurile ligamentare.

Care sunt afectiunile diagnosticate prin RMN cervical?

Rezonanta magnetica nucleara cervicala poate depista afectiuni variabile, precum:

        Patologie degenerativa: hernii de disc cervical, discopatii cervicale, spondiloza cervicala;

        Formatiuni tumorale benigne sau maligne;

        Patologie inflamatorie: spondilartrite, artrita reumatoida;

        Stenoza de canal medular;

        Patologie infectioasa: osteomielita, abcese;

        Malformatii;

        Traumatisme: fracturi vertebrale;

        Vicii de pozitie: spolioza;

        Patologie sistemica: limfoame;

        Scleroza multipla;

        Torticolis.

Semne si simptome care solicita un RMN la gat

Cele mai frecvente simptome care necesita explorare suplimentara prin intermediul RMN gat sunt:

        Dureri intense in regiunea coloanei cervicale;

        Vertij la mobilizarea coloanei cervicale;

        Reducere mobilitatii coloanei cervicale;

        Dureri localizate la nivelul umerilor sau a mainilor;

        Parestezii, tulburari de sensibilitate la nivelul bratelor, antebratelor sau mainilor;

        Slabiciune musculara la nivelul bratelor;

        Durere intensa la nivelul capului.

RMN la coloana cervicala nativ sau cu substanta de contrast?

Rezonanta magnetica nucleara se poate efectua in doua modalitati: nativ sau cu substanta de contrast. Indicatia de administrare a substantei de contrast este stabilita de medicul curant in functie de simptomatologia clinica a pacientului precum si de afectiunea pe care medicul o suspicioneaza.

Ø  RMN coloana cervicala nativ: investigația presupune scanarea segmentului cervical în mod nativ, fără a se administra substanță de contrast; de cele mai multe ori, RMN fara substanta de contrast se efectueaza in cazul pacientilor alergici; 

Ø  RMN coloana cervicala cu substanta de contrast: investigația presupune administrarea pe cale venoasă a unei solutii (substanta de contrast); scopul este acela de a obține imagini mai detaliate asupra structurilor regiunii cervicale. Indicatia de realizarea a unui RMN cu substanta de contrast se obtine din partea medicului curant care recomanda efectuarea investigatiei; de asemenea, medicul radiolog poate propune pacientului administrarea substantei de contrast. Cel mai des se foloseste ca si agent de contrat o solutie pe baza de Gadolinium.  

Cum te pregatesti pentru un RMN pentru gat?

Procesul de pregatire al pacientilor pentru efecturea unui RMN coloana cervicala nu este amplu, insa acestia trebuie sa tina cont de anumite indicatii importante pentru buna desfasurare a procedurii. Aspecte importante:

        Pacientul nu are voie sa consume alcool cu 48 ore inainte de investigatie;

    In cazul in care pacientul a primit recomandarea de a efectua RMN cu substanta de contrast este necesar ca acesta sa efectueze analize de sange (uree si creatinina) cu cateva zile anterior procedurii; rezultatele vor fi prezentate in ziua examinarii;

  Pacientul trebuie sa informeze personalul medical in legatura cu alergiile medicamentoase sau alimentare;

        Pacientul isi poate administra medicatia cronica confrom recomandarilor, cu exceptia cazurilor in care indicatiile medicului curant au fost diferite;

        Se recomanda ca in ziua examinarii pacientul sa fie imbracat lejer.

In ce cazuri nu se recomanda examinarea RMN in zona cervicala?

RMN este o investigatie care se poate efectua la marea majoritate a pacientilor, inclusiv in cazul pacientilor pediatrici sau a femeilor insarcinate. Exista insa doua categorii de contraindicatii: pacientii alergici la substanta de contrast si pacientii cu dispozitive implantabile.

Pacienti alergici la substanta de contrast

În cazul pacientilor care au dezvoltat de-a lungul vietii evenimente alergice la substanta de contrast, se recomanda examinarea regiunii cervicale prin RMN nativ, administrarea de Gadolinium fiind strict interzisa.

Pacienti cu dispozitive implantate

        Stimulator cardiac;

        Defibrilator implantabil;

        Clipuri hemostatice;

        Pompe pentru administrarea cronica de medicamente;

        Implanturi cohleare;

        Catetere care prezinta in componenta structuri metalice;

        Orice corp strain metalic prezent in corp.

Prezentarea procedurii de RMN cervical la clinica Eminescu 100

În ziua examinarii prin rezonanta magnetica nucleara, sub indrumarea si atenta monitorizare a personalului medical specializat din clinica Eminescu 100, pacientul va parcurge urmatorii pasi:

        Se recomanda ca pacientul sa ajunga in clinica cu aprximativ 15-20 minute înainte de ora stabilita; in acest interval de timp acesta va completa un formular tip cu datele personale;

        Inainte de a incepe investigatia, pacientul va purta o discuție cu medicul radiolog  sau cu tehnicianul care efectueaza RMN-ul cu privire la antecedentele personale patologice, istoric de reactii alergice alimentare, medicamentoase sau la substante de contrast, examinări RMN anterioare;

        Pacientul va fi indrumat sa se dezbrace complet si sa imbrace unul din halatele de unica folosinta puse la dispoziția acestuia;

        Inainte de a intra in sala de RMN, pacientul va trebui sa indeparteze toate obiectele metalice precum bijuteriile, agrafele de par, fermoare, nasturi, curele, ceas, telefon, etc;

        Pacientul va fi ghidat de catre personalul medical spre sala de examinare; ulterior se va pozitiona pe masa de examinare in decubit dorsal;

        Daca investigatia presupune administrare unei substante de contrast, pacientului i se va monta o branula la unul din brate;

        Pe toata durata investigatiei pacientul va avea pozitionat in jurul regiunii cervicale un dispozitiv specializat cu ajutorul caruia se obtin imaginile clare din zona gatului;

        Pacientul va trebui sa incerce, pe cat posibil, sa stea nemiscat pe toate perioada procedurii, pentru o durata de aproximativ 30 minute;

        Pe toata perioada investigației pacientul va primi indicații din partea personalului medical prin intermediul unui microfon si a unor casti; se recomanda atentie sporita la comenzile primite și efectuarea acestora intr-un mod cat se poate de corect;

        Pe toata durata examinarii pacientul va avea la indemana un dispozitiv de panica prin apasarea caruia personalul medical revine de urgență in sala de investigatie;

        Examinarea se poate intrerupe oricand, daca pacientul solicită acest lucru, prin apasarea butonului de panica.

Preturi pentru RMN cervical

Clinica Eminescu 100 pune la dispozitia pacientilor sai investigatii imagistice de tip RMN la cele mai avantajoase preturi. Aparatura medicala este una de ultima generatie, la standardele cele mai inalte, astfel incat pacientii care apeleaza la serviciile noastre sa poate beneficia de tehnologie moderna de diagnostic a diferitelor afectiuni localizate la nivelul coloanei vertebrale cervicale.

R.M.N

RMN cervical cu bilet de trimitere

In clinica Eminescu 100 pacientii au posibilitatea de a efectua RMN coloana cervicala cu bilet de trimitere. Aici puteti afla detalii suplimentare cu privire la modalitatea de efectuare a investigatiei in baza biletului de trimitere.

Concluzie

Investigarea coloanei cervicale prin intermediul rezonantei magentice nucelare este modalitatea de electie pentru stabilirea diferitelor afectiuni de la nivelul gatului. Indiferent ca te confrunti cu durere de spate, scaderea fortei musculare la nivelul bratelor sau parestezii ale mainilor, RMN coloana cervicala poate fi de mare ajutor. Investigatia este neinvaziva, neiradianta si nedureroasa, astfel incat pacientul nu se expune la niciun risc pe perioada procedurii. Investigatia se poate efectua inclusiv la copii sau la femeile insarcinate, insa este contraindicata la pacientii cu dispozitive implantabile. Clinica Eminescu 100 pune la dispizitia pacientilor sai aparatura de ultima generatie astfel incat acestia sa beneficize de un act medical la cele mai inalte standarde. Te asteptam cu incredere in Clinica Eminescu 100!

OFERTA PROMOTIONALA

R.M.N. -1.5 T Coloanal vertebrala un segment nativ
650 lei
R.M.N. -1.5 T Coloana vertebrala doua segmente nativ
850 lei
R.M.N.-1.5 T Coloana vertebrala trei segmente nativ
1000 LEI

OFERTA PROMOTIONALA

Pentru R.M.N. 1.5 T CARDIAC
1300 de lei -incepand cu luna Mai

OFERTA PROMOTIONALA

Pentru o investigatie R.M.N. cu ocazia inceperii serviciilor de imagistica prin REZONANTA MAGNETICA NUCLEARA ( R.M.N) cu un apparat nou Sigma Explorer General Electric 1.5 T
650 LEI

Servicii si preturi examinare RMN

R.M.N. -1.5T Cap nativ
650 LEI
R.M.N. -1.5T Cap si orbite nativ
650 LEI
R.M.N.-1.5T Cap si sinusuri nativ
650 LEI
R.M.N.-1.5 T Cap si angio RM venos nativ
650 LEI
R.M.N.-1.5 T Cap si angio RM arterial nativ
650 LEI
R.M.N.-1.5 T Cap si angio RM arterial si trunchi supra aortic nativ
650 LEI
R.M.N.-1.5 T Cap si hipofiza nativ
650 LEI
R.M.N.-1.5T Abdomen superior nativ
650 LEI
R.M.N.-1.5 T Abdomen superior si colangio nativ
650 LEI
R.M.N.-1.5 T Abdomen inferior (pelvis) nativ
650 LEI
R.M.N.-1.5T Abdomen si pelvis nativ
650 LEI
R.M.N.-1.5 T Abdomen pentru aparatul urinar cu secventa uroRM nativ
650 LEI
R.M.N.-1.5 T Regiune cervicala (viscerocraniu+gat) nativ
650 LEI
R.M.N.-1.5 T Genunchi nativ
650 LEI
R.M.N.-1.5 T Gamba/Tibie si peroneu nativ
650 LEI
R.M.N.1.5 T Perete toracic nativ
650 LEI
R.M.N.-1.5 T Prostata nativ
650 LEI
R.M.N.-1.5 T Scrot nativ
650 LEI
R.M.N.-1.5 T Sinusuri nativ
650 LEI
R.M.N.-1.5 T Torace natic
650 LEI
R.M.N.-1.5T Umar /axila nativ
650 LEI
R.M.N.-1.5 T Articulatii sacro-iliace nativ
650 LEI
R.M.N. -1.5T Articulatii temporo-mandibulare nativ
650 LEI
R.M.N.-1.5T Articulatii sterno-claviculara nativ
650 LEI
R.M.N. -1.5T Bazin/sold bilateral/articulatii coxo-femurale nativ
650 LEI
R.M.N.-1.5 T Calcai nativ
650 LEI
DIAGNOSTIC

Procedurile de diagnosticare moderne sunt realizate de medici specialisti cu o practica remarcabila.

TRATAMENT

Schema de tratament este personalizata si foloseste metode inovative si eficiente de vindecare.

ECHILIBRU

In fiecare caz urmarim restabilirea rapida a starii de sanatate si insusirea unui stil de viata sanatos.

Medici specialisti

Avem o echipa care reuneste medici de exceptie si aplicam solutii inovative de tratament.

Programeaza-te

    Postări asemănatoare

    Programeaza-te

    X