Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Specializari
22
Decontare
asigurari private de sanatate.
Analize decontate de CASMB
TRATAMENTE GRATUITE
pentru asiguratii CASMB

RMN Coloana Lombara

Cuprins articol

Coloana vertebrala reprezinta o parte costitutiva a sistemului axial, alaturi de structurile costale, sternul si oasele craniului. Este alcatuita din vertebre suprapuse, intre care se interpun discurile intervertebrale. Prin suprapunerea vertebrelor se formeaza canalul spinal, care adaposteste maduva spinarii. Coloana vertebrala prezinta multiple roluri la nivelul organismului precum protectia maduvei spinarii, sustinerea trunchiului, capului si membrelor, permiterea mobilitatii trunchiului si capului in diferite planuri dar si deplasarea si mobilizarea intregului organism.

Din punct de vedere anatomic, coloana vertebrala este alcatuita din 33-34 vertebre cu structura diferita, grupate in 5 regiuni: regiunea cervicala (alcatuita din 7 vertebre), regiunea toracala (alcatuita din 12 vertebre), regiunea lombara (alcatuita din 5 vertebre), regiunea sacrala (alcatuita din 5 vertebre unite) si regiunea coccigiana (alcatuita din 4-5 vertebre fuzionate).

Regiunea coloanei vertebrale lombare este cea mai solicitata zona a coloanei din punct de vedere mecanic; de asemenea, coloana lombara are rolul de a sustine intreaga greutate a corpului, fiind zona supusa celei mai mari solicitari atat in timpul mersului cat si in timpul altor activitati zilnice. Din aceste considerente, vertebrele lombare au un corp vertebral mare pentru a permite sustinerea greutatii corporale si amortizarea socurilor.

Ce este un RMN pentru coloana lombara?

Avand in vedere suprasolicitarea permanenta la care este supusa coloana vertebrala prin prisma necesitatii de a sustine propria greutate dar si a posibilelor microtraumatisme produse in timpul unor miscari vicioase sau in timpul ridicarii unor greutati, coloana vertebrala lombara poate suferi modificari degenerative responsabile cu aparitia durerii la nivelul regiunii lombare. De asemenea, coloana vertebrala lombara poate fi sediul unor afectiuni vertebrale diverse, care influenteaza gradul de mobilitate si determina aparitia durerii locale.

Cea mai eficienta modalitate de a examina imagistic coloana vertebrala lombara este reprezentata de RMN lombar. Rezonanta magnetica nucleara lombara este una din cele mai moderne proceduri imagistice care are capacitatea de a furniza imagini detaliate ale structurilor localizate la nivel lombar (vertebre, discuri intervertebrale, ligamente, muschi, structuri nervoase). Acest lucru este posibil cu ajutorul campului magnetic si al undelor de radiofrecventa.

Investigatia cunoscuta in termeni medicali sub denumirea de IRM lombar (Imagistica prin Rezonanta Magnetica) este o procedura neiradianta deoarece aparatul de RMN nu utilizeaza raze X. Mai mult decat atat, investigatia este nedureroasa, non-invaziva si complet sigura pentru pacient.

Comparativ cu radiografia de coloana lombara, RMN coloana lombara ofera o caracterizare mai precisa si mai detaliata a modificarilor structurale locale, ceea ce pozitioneaza investigatia in topul modalitatilor de  explorare si diagnosticare a patologiilor localizate la nivelul coloanei vertebrale lombare.

Beneficii ale RMN-ului pentru spate

Cand vine vorba despre beneficiile RMN zona lombara, acestea sunt multiple. Principalul avantaj al investigatiei este caracterul non-invaziv, neiradiant si nedureros al procedurii; cu alte cuvinte, in timpul efectuarii unui RMN coloana lombara nativ, pacientul nu este supus niciunui risc asociat explorarii. Din aceste motive, investigatia este considerata o modalitate de electie in investigarea coloanei lombare si in diagnosticarea afectiunilor diverse.

Detectarea afectiunilor regiunii lombare

Cinica Eminescu 100 dispune de aparatura moderna, de ultima generatie, care permite scanarea regiunii lombare in mai multe planuri si reconstructia ulterioara a imaginilor 3D. In felul acesta, medicul poate identifica zone inaccesibile radiologiei conventionale si poate detecta afectiuni ce pot fi omise in timpul unei radiografii de coloana lombara. Mai mult decat atat, undele de radiofrecventa strabat fiecare zona din regiunea lombara, astfel incat la sfarsitul procedurii, toata regiunea este scanata si examinata complet.  

Imagini detaliate si stabilirea unui diagnostic precis

Pentru realizarea unui IRM coloana lombara este necesar un aparat care are capacitatea de a creea un camp magnetic puternic in jurul pacientului in timp ce undele de radiofrecventa sunt indreptate spre regiunea care se doreste a fi examinata. Imaginile obtinute sunt transmise spre calculator, unde vor fi recompuse in structuri 3D (tridimensionale). Reconstructia zonei examinate este una complexa si se realizeaza in planuri multiple, astfel incat imaginile furnizate sa cuprinda toate elementele regiunii analizate. Pe baza imaginilor 3D medicul poate identifica cu precizie modificarile structurale, mecanice sau degenerative si poate stabili un diagnostic de boala.

Monitorizarea evolutiei tratamentului

Exista situatii in care patologia pacientului impune o monitorizare atenta a evolutiei. Acest lucru poate fi realizat cu ajutorul rezonantei magnetice nucleare, deoarece procedura este non-invaziva si neiradianta, ceea ce presupune faptul ca investigatia poate fi repetata la intervale regulate de timp, in toate situatiile in care patologia pacientului impune aceasta masura.

RMN la copii si la femeile insarcinate

RMN de spate poate fi efectuat cu succes la toate categoriile de varsta, inclusiv in cazul copiilor. In ceea ce priveste femeile insarcinate, studiile de specialitate au aratat faptul ca rezonanta magnetica nucleara nu are efecte nocive asupra fatului, motiv pentru care investigatia poate fi realizata in timpul sarcinii, atunci cand patologia gravidei impune acest lucru. Desi procedura nu necesita monitorizare ampla dupa finalizare, atat in cazul copiilor cat si in cazul femeilor insarcinate, perioada de urmarire post RMN este mai lunga.

RMN Coloana Lombara 1024x577

Afectiuni diagnosticate prin RMN la coloana lombara

Patologia coloanei vertebrale lombare este foarte ampla insa afectiunile acesteia pot fi usor diagnosticate cu ajutorul rezonantei magnetice nucleare. Cele mai frecvente boli ale coloanei vertebrale lombare sunt:

        Spondiloza lombara;

        Hernia de disc;

        Discopatii lombare;

        Stenoza spinala;

        Radiculopatia;

        Formatiuni tumorale localizate la nivelul coloanei lombare;

        Leziuni traumatice ale maduvei spinarii;

        Scleroza multipla;

        Tulburari de statica vertebrala;

        Patologie infectioasa: spondilodiscite, abcese paravertebrale, osteomielite;

        Fracturi vertebrale;

        Spondilartrite;

        Malformatii.

RMN-ul lombar poate detecta si afectiuni din zona abdominala?

RMN coloana lombara nativ sau cu substanta de contrast ofera informatii despre coloana vertebrala, maduva spinarii, nervi, muschi paravertebrali si ligamente. Pentru a obtine informatii despre organele interne abdominale este necesar a se realiza RMN abdomen. Cele doua investigatii sunt distince deoarece exploreaza regiuni diferite din corp.

Semne si simptome care sugereaza necesitatea efectuarii unui RMN la spate

Cele mai frecvente semne si simptome pentru care pacientii sunt indrumati spre efectuarea unui RMN coloana lombara sunt:

        Durere permanenta la nivelul regiunii lombare, de intensitate moderat-crescuta;

        Iradierea durerii la nivelul soldului sau la nivelul membrului inferior;

        Reducerea mobilitatii coloanei lombare;

        Parestezii, tulburari de sensibilitate la nivelul picioarelor;

        Slabiciune musculara la nivelul picioarelor;

        Tulburari de mers: mers schiopatat, imposibilitatea de a merge.

Cum decurge procedura de RMN coloana lombara la clinica Eminescu 100?

In clinica Eminescu 100 pacientii beneficiaza de toata grija si atentia peronalului medical calificat deoarece in sistemul nostru medical, sanatatea si nevoile pacientului sunt puse pe primul loc. Pacientii vor fi indrumati si informati in permanenta cu privire la etapele care se vor desfasura astfel incat experienta in cadrul clinicii noastre sa fie una cat se poate de placuta. Ne mandrim cu personal medical empatic, atent in permanenta la bunastarea pacientilor.

Pasi pentru efectuarea unui RMN coloana lombara:

    Pacientul va ajunge in clinica cu aproximativ 20 minute inainte de ora stabilita pentru investigatia propriu-zisa pentru a avea timp sa completeze un formular tip cu datele personale;

  Inainte de procedura propriu-zisa, va avea loc o discuție intre pacient si medicul radiolog  sau tehnicianul care efectueaza RMN-ul cu privire la antecedentele personale patologice, istoric de reactii alergice alimentare, medicamentoase sau la substante de contrast, examinări RMN anterioare;

    Pacientul se va dezbraca complet si sa va imbraca cu unul din halatele de unica folosinta puse la dispoziția acestuia;

    Pacientul va indeparta toate obiectele metalice (bijuterii, agrafe de par, fermoare, nasturi, curele, ceas, telefon, etc) inainte de a intra in sala de RMN;

      Pacientul va fi indrumat de catre personalul medical spre sala de examinare; ulterior va fi pozitionat pe masa de examinare in decubit dorsal;

    Daca se efectueaza RMN cu substanta de contrast, pacientului i se va monta o branula la unul din brate;

  Pe toata durata investigatiei pacientul va avea pozitionat in jurul regiunii lombare un dispozitiv specializat cu ajutorul caruia se obtin imaginile tridimensionale;

        Pacientul va fi indrumat sa stea nemiscat pe toate perioada procedurii;

        Investigatia va dura aproximativ 30 minute;

  Pe toata perioada investigației pacientul va primi indicații din partea personalului medical prin intermediul unui microfon si a unor casti; se recomanda atentie sporita la comenzile primite și efectuarea acestora intr-un mod cat se poate de corect;

      Pe toata durata examinarii pacientul poate apasa butonul de panica daca considera ca nu mai poate rezista in tubul de investigatie; in momentul declansarii butonului de panica, personalul medical revine de urgență in sala de investigatie;

      Examinarea se poate intrerupe oricand, daca pacientul solicită acest lucru, prin apasarea butonului de panica.

Ce diferente sunt intre RMN lombar nativ si RMN cu substanta de contrast?

RMN coloana lombara poate fi efectuat in doua modalitati: nativ sau cu substanta de contrast. RMN nativ presupune scanarea regiunii lombare fara a administra suplimentar o substanta; acesta se efectueaza, in special, in cazul pacientilor cu istoric alergic la substanta de contrast. RMN cu substanta de contrast presupune administrarea pe cale injectabila a unei solutii pe baza de Gadolinium, care are ca scop furnizarea unor imagini mai ample, mai detaliate si mai complexe. Medicul curant va stabili daca pacientul necesita efectuarea unui RMN nativ sau RMN cu substanta de contrast in functie de patologia care se suspecteaza.

Cum te pregatesti pentru un RMN coloana lombara?

Pregatirea pacientului pentru un RMN efectuat la nivelul coloanei lombare este simpla; aceasta presupune cateva indicatii precum:

        Adoptarea unei tinute vestimentare lejere in ziua procedurii;

      Administrarea medicatiei cronice conform recomandarilor, cu exceptia cazurilor in care medicul curant a indicat o alta schema de tratament;

        Este interzis consumul de alcool cu 48 ore anterior procedurii;

    Daca se efectueaza RMN cu substanta de contrast, in ziua investigatiei pacientul trebuie sa prezinte analizele medicale recomandate (uree + creatinina); in felul acesta medicul se asigura de buna functionare a rinichilor;

        Pacientul va informa medicul sau tehnicianul care realizeaza procedura cu privire la istoricul alergiilor alimentare sau medicamentoase.  

Situatii in care RMN-ul coloanei lombare nu este recomandat

RMN coloana lombara este o investigatie complet sigura, lipsita de riscuri. Din aceste considerente, procedura poate fi efectuata la toate categoriile de varsta, inclusiv la copii sau la femeile insarcinate. Exista insa doua categorii de pacienti care nu pot efectua RMN coloana lombara: pacientii alergici la substanta de contrast si pacientii care prezinta dispozitive implantabile.

Pacienti alergici la agentul de contrast

In cazul pacientilor care prezinta alergie la substanta de contrast, se recomanda efectuare RMN nativ deoarece riscurile expunerii la produsul pe baza de Gadolinium sunt mult mai mari comparativ cu beneficiile investigatiei. In plus, RMN nativ poate furniza informatii pe baza carora se poate stabili un diagnostic de boala.

Pacienti cu dispozitive implantate

Procedura este contraindicata pacientilor cu:

        Stimulator cardiac;

        Clipuri hemostatice;

        Implanturi cohleare;

        Prezenta unui corp strain metalic;

        Defibrilator implantabil;

        Pompe pentru administarrea medicamentelor in mod cronic;

        Catetere cu componenta metalica.

RMN coloana lombara cu bilet de trimitere

Clina Eminescu 100 ofera pacientilor posibilitatea de efectuare a investigati RMN coloana lombara in mod gratuit, pe baza unui bilet de trimitere. Aici puteti afla mai multe informati legate de acest aspect.

Concluzie

In concluzie, RMN coloana lombara este investigatia de electie in cazul tuturor pacientilor care prezinta durere de spate intensa, limitarea mobilitatii sau amorteli la nivelul picioarelor. Complet sigura si lipsita de riscuri, investigatia este recomandata tuturor categoriilor de varsta, inclusiv femeilor insarcinate sau copiilor. Procedura este non-invaziva, neiradianta si nedureroasa. Se poate efectua in mod nativ sau cu substanta de contrast, in functie de indicatia medicului curant. La ora actuala, rezonanta magnetica nucleara reprezinta cea mai avantajoasa si recomandata investigatie de explorare a coloanei vertebrale lombare.

OFERTA PROMOTIONALA

R.M.N. -1.5 T Coloanal vertebrala un segment nativ
650 lei
R.M.N. -1.5 T Coloana vertebrala doua segmente nativ
850 lei
R.M.N.-1.5 T Coloana vertebrala trei segmente nativ
1000 LEI

OFERTA PROMOTIONALA

Pentru R.M.N. 1.5 T CARDIAC
1300 de lei -incepand cu luna Mai

OFERTA PROMOTIONALA

Pentru o investigatie R.M.N. cu ocazia inceperii serviciilor de imagistica prin REZONANTA MAGNETICA NUCLEARA ( R.M.N) cu un apparat nou Sigma Explorer General Electric 1.5 T
650 LEI

Servicii si preturi examinare RMN

R.M.N. -1.5T Cap nativ
650 LEI
R.M.N. -1.5T Cap si orbite nativ
650 LEI
R.M.N.-1.5T Cap si sinusuri nativ
650 LEI
R.M.N.-1.5 T Cap si angio RM venos nativ
650 LEI
R.M.N.-1.5 T Cap si angio RM arterial nativ
650 LEI
R.M.N.-1.5 T Cap si angio RM arterial si trunchi supra aortic nativ
650 LEI
R.M.N.-1.5 T Cap si hipofiza nativ
650 LEI
R.M.N.-1.5T Abdomen superior nativ
650 LEI
R.M.N.-1.5 T Abdomen superior si colangio nativ
650 LEI
R.M.N.-1.5 T Abdomen inferior (pelvis) nativ
650 LEI
R.M.N.-1.5T Abdomen si pelvis nativ
650 LEI
R.M.N.-1.5 T Abdomen pentru aparatul urinar cu secventa uroRM nativ
650 LEI
R.M.N.-1.5 T Regiune cervicala (viscerocraniu+gat) nativ
650 LEI
R.M.N.-1.5 T Genunchi nativ
650 LEI
R.M.N.-1.5 T Gamba/Tibie si peroneu nativ
650 LEI
R.M.N.1.5 T Perete toracic nativ
650 LEI
R.M.N.-1.5 T Prostata nativ
650 LEI
R.M.N.-1.5 T Scrot nativ
650 LEI
R.M.N.-1.5 T Sinusuri nativ
650 LEI
R.M.N.-1.5 T Torace natic
650 LEI
R.M.N.-1.5T Umar /axila nativ
650 LEI
R.M.N.-1.5 T Articulatii sacro-iliace nativ
650 LEI
R.M.N. -1.5T Articulatii temporo-mandibulare nativ
650 LEI
R.M.N.-1.5T Articulatii sterno-claviculara nativ
650 LEI
R.M.N. -1.5T Bazin/sold bilateral/articulatii coxo-femurale nativ
650 LEI
R.M.N.-1.5 T Calcai nativ
650 LEI
DIAGNOSTIC

Procedurile de diagnosticare moderne sunt realizate de medici specialisti cu o practica remarcabila.

TRATAMENT

Schema de tratament este personalizata si foloseste metode inovative si eficiente de vindecare.

ECHILIBRU

In fiecare caz urmarim restabilirea rapida a starii de sanatate si insusirea unui stil de viata sanatos.

Medici specialisti

Avem o echipa care reuneste medici de exceptie si aplicam solutii inovative de tratament.

Programeaza-te

    Postări asemănatoare

    Programeaza-te

    X