O radiografie este o forma de imagistica medicala care foloseste raze X pentru a crea imagini ale interiorului corpului. Procedura este rapida, neinvaziva si eficienta pentru a evalua starea oaselor, a detecta fracturi sau infectii si pentru a vizualiza anumite organe, precum plamanii si inima. Imaginile obtinute prin radiografie sunt folosite de catre medici pentru diagnosticarea diferitelor conditii medicale, ghidarea tratamentelor si monitorizarea evolutiei bolilor.
Serviciul nostru de Radiologie si imagistica Medicala va pune la dispozitie o gama larga de radiografii in Bucuresti, pe strada Mihai Eminescu, Nr. 100.
In cadrul centrului de radiologie din cadrul Clinicii Eminescu 100, pacientul este ajutat in diagnosticarea diferitelor afectiuni cu profesionalism, empatie, promptitudine si servicii de calitate si aparatura de inalta performanta.
Alaturi de anamneza, examen clinic si analizele de laborator, radiografiile ajuta medicul pentru stabilirea unui diagnostic corect si pentru luarea celor mai bune decizii cu privire la tratament. Astfel, putem determina cu usurinta prezenta unei afectiuni sau a corpilor straini sau putem monitoriza indeaproape evolutia unei boli.
Pentru o radiografie nu este nevoie de pregatire. In momentul examinarii trebuiesc indepartate hainele si orice obiecte metalice din zona examinata pentru a se obtine o imagine corecta. Exemple de obicete metalice pot fi: cercei, piercing-uri, lantisoare, pandantive, bratari, telefoane, etc.
Femeile care alapteaza pot face radiografii si nu este necesara intreruperea alaptarii.
La copii, mai ales la cei mici si in perioada de crestere radiografiile sunt de obicei de evitat daca acest lucru este posibil, de aceea in anumite situatii se prefera ecografia. totusi ele sunt recomandante si utile la indicatia corecta a unui medic atunci cand riscul prin caracterul lor iradiant este mult sub beneficiile diagnosticarii unor boli pentru ca acestea sa poata fi tratate corespunzator.
De retinut este faptul ca radiatiile ionizante sunt prezente in mod natural in mediul inconjurator. Exista un fond natural de radiatii permanent. Oamenii sunt expusi la radiatii X si in urma calatoriilor cu avionul sau chiar in propriile apartamente sau case din cauza materialelor de constructii.
Dupa radiografiile dentare, cea mai putin iradianta radiografie este radiografia toraco-cardio-pulmonara (echivalentul a cateva zile de expunere la fondul natural de radiatii). Cea mai iradianta este radiografia de coloana lombara de profil (echivalentul a cateva luni de expunere la fondul natural de radiatii).
Consimtamantul informat este strict obligatoriu.
Radiografia conventionala este neinvaziva, nedureroasa si foloseste radiatiile X pentru a obtine o imagine a interiorului organelor, tesuturilor etc.
In schimb, radiologia interventionala necesita punctionarea vaselor de sange si abord arterial sau venos cu ghiduri, catetere etc. De asemenea, este necesara injectarea de substanta de contrast iodata pentru a se obtine imagini angiografice prin metode minim invazive.
Cele mai comune afectiuni in functie de tipul de radiografie sunt urmatoarele:
O radiografie este o imagine medicala digitala sau pe film radiologic rezultata in urma expunerii organismului la o mica doza de raze X in cabinetul de radiologie conventionala. Aceasta ajuta la diagnosticarea sau urmarirea diverselor boli pe care pacientul le poate avea.
Radiografiile se fac numai la indicatia unui medic. In urma consultului, acesta va poate recomanda o radiografie in functie de patologia suspectata. La medic, consultul poate fi de rutina, anual, sau atunci cand pacientul sufera de anumite afectiuni.
O investigatie de acest gen se face de catre un asistent de radiologie sau tehnician, dupa indepartarea hainelor sau a altor elemente metalice din zona ce urmeaza a fi radiografiata. Este necesara orientarea corespunzatoare a corpului sau a segmentului anatomic examinat. Pacientul trebuie sa ramana nemiscat, iar la anumite radiografii trebuie sa traga aer in piept si sa nu mai respire pentru o scurta durata de timp la indicatia asistentului.
Radiiatile pot avea efecte nocive asupra organismului dar in urma radiografiilor pacientul primeste o mica doza de radiatii ionizante (X) care va fi consemnata pe film sau imaginea digitala sau pe buletinul radiologic si pe care pacientul o poate primi.
Radiografiile sunt interzise la femeile insarcinate, mai ales in primul trimestru de sarcina si sunt de evitat la copiii mici si in perioada de crestere.
Un examen radiologic dureaza in medie 3-5 minute din momentul intrarii in cabinet si pana la parasirea acestuia. Expunerea la radiatii ionizate dureaza mai putin de o secunda pentru o radiografie.
Rezultatele radiografiilor se primesc de cele mai multe ori in aceeasi zi, cel mai tarziu in 48 de ore lucratoare. Rezultatele se pot ridica de la sediul clinicii sau pot fi primite prin mail sau prin alte mijloace informatice imediat cand acestea vor fi disponibile.