Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Specializari
22
Decontare
asigurari private de sanatate.
Analize decontate de CASMB
TRATAMENTE GRATUITE
pentru asiguratii CASMB

Ecografie tiroidiana

Ce presupune ecografia glandei tiroide?

Ecografia tiroidiana este un test medical neinvaziv care ajută medicii să diagnosticheze și să trateze afecțiunile medicale. Este sigur și nedureros. Produce imagini ale interiorului corpului folosind unde sonore. Imagistica cu ultrasunete se mai numește și sonografie. Utilizează o sondă mică numită traductor și gel plasat direct pe piele. Undele sonore de înaltă frecvență călătoresc de la sondă prin gel în corp.

Sonda colectează sunetele care revin. Un computer folosește acele unde sonore pentru a crea o imagine. Examenele cu ultrasunete nu folosesc radiații (raze X). Deoarece ultrasunetele captează imagini în timp real, pot arăta structura și mișcarea organelor interne ale corpului. Imaginile pot arăta și sângele care curge prin vase.

 

Un ecograf al glandei tiroide produce imagini ale glandei tiroide și ale structurilor adiacente în gât. Glanda tiroidă este localizată în fața gâtului, chiar deasupra claviculei și are forma unui fluture, cu un lob pe fiecare parte a gâtului, conectat de o bandă îngustă de țesut denumită istm tiroidian. Este una dintre cele nouă glande endocrine situate în tot corpul, care produc și transmit hormoni în sânge.

 

Glanda tiroidă produce hormonul tiroidian, care ajută la reglarea unei varietăți de funcții ale corpului, inclusiv cât de repede bate inima. Este foarte comun ca zone neregulate sau noduli să se dezvolte în tiroidă, care pot sau nu pot fi simțite pe suprafața pielii. Aproximativ 5%-10% dintre adulți vor avea noduli în tiroida lor pe care un medic poate să îi identifice la un examen. Aceștia sunt numiți noduli palpabili. Ultrasunetele sunt foarte sensibile și arată multe noduli care nu pot fi simțiti. În unele grupe de vârstă, nodulii sunt văzuți la ultrasunete în până la 70 la sută dintre adulți. Marea majoritate a acestora sunt regiuni benigne ale țesutului tiroidian care nu prezintă niciun risc pentru sănătate. Minoritatea acestora sunt adevărate tumori ale glandei tiroide și pot necesita o diagnosticare sau un tratament ulterior.

Care sunt afectiunile pentru care se recomanda ecografia tiroidiana?

O ecografie a tiroidei este de obicei utilizată:

 • pentru a determina dacă un nodul în gât provine din tiroidă sau dintr-o structură adiacentă
 • pentru a analiza aspectul nodulilor tiroidieni și a determina dacă aceștia sunt cel mai frecvent nodul benign sau dacă nodulul are caracteristici care necesită o biopsie. Dacă este necesară biopsia, aspirația cu ac fin ghidată cu ultrasunete poate ajuta la îmbunătățirea acurateței biopsiei.
 • pentru a căuta noduli suplimentari la pacienții cu unul sau mai mulți noduli resimțiți la examenul fizic
 • pentru a vedea dacă un nodul tiroidian a crescut substanțial în timp

Deoarece ultrasunetele oferă imagini în timp real, medicii le pot folosi pentru a ghida proceduri, inclusiv biopsii cu ac. Biopsiile folosesc ace pentru a extrage mostre de țesut pentru teste de laborator. Medicii folosesc, de asemenea, ultrasunetele pentru a ghida introducerea unui cateter sau a unui alt dispozitiv de drenaj. Acest lucru ajută la asigurarea unei plasări sigure și precise.

 

O ecografie tiroidiană se face de obicei atunci când examenul fizic arată oricare dintre aceste constatări:

 • Exista o creștere pe glanda tiroidă, numită nodul tiroidian.
 • Tiroida se simte mare sau neregulată, numită gușă.
 • Sunt observati ganglioni limfatici anormali în apropierea tiroidei.

Ecografia glandei tiroide – Analiza si interpretare

Un radiolog, un medic instruit să supravegheze și să interpreteze examenele radiologice, va analiza imaginile. Radiologul va trimite un raport semnat medicului care a solicitat examenul. Apoi, medicul dumneavoastră vă va împărtăși rezultatele. În unele cazuri, radiologul poate discuta cu dvs. rezultatele după examen.

 

Este posibil să aveți nevoie de un examen de continuare. Dacă da, medicul dumneavoastră vă va explica de ce. Uneori, un examen de urmărire evaluează în continuare o problemă potențială cu mai multe vizualizări sau o tehnică imagistică specială. De asemenea, poate vedea dacă a existat vreo schimbare într-o problemă de-a lungul timpului. Examenele de urmărire sunt adesea cea mai bună modalitate de a vedea dacă tratamentul funcționează sau dacă o problemă necesită atenție.

Ecografie tiroida – Pret si oferte

ECO tiroida
RON 200
Consultatie + ECO tiroida
RON 300
DIAGNOSTIC

Procedurile de diagnosticare moderne sunt realizate de medici specialisti cu o practica remarcabila.

TRATAMENT

Schema de tratament este personalizata si foloseste metode inovative si eficiente de vindecare.

ECHILIBRU

In fiecare caz urmarim restabilirea rapida a starii de sanatate si insusirea unui stil de viata sanatos.

Programeaza-te pentru o ecografie tiroidiana!

  Intrebari frecvente

  Când se recomandă o ecografie tiroidiană?

  Ecografia tiroidiană este recomandată atunci când există suspiciunea de noduli tiroidieni, umflături la nivelul gâtului sau în cazul unei funcții tiroidiene anormale.

  Cât timp durează ecografia tiroidiană?

  Ecografia tiroidiană este un procedeu rapid și, în general, durează între 10 și 30 de minute, în funcție de complexitatea cazului.

  Unde poți face o ecografie tiroidiană în București?

  În București, ecografia tiroidiană poate fi făcută în numeroase clinici private sau spitale de stat, precum Clinica Eminescu 100

  Programeaza-te

  X