Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Specializari
22
Decontare
asigurari private de sanatate.
Analize decontate de CASMB
TRATAMENTE GRATUITE
pentru asiguratii CASMB

Osteodensitometrie

Ce este osteodensitometria cu ultrasunete?

Osteodensitometria osoasă este o metodă paraclinică modernă prin care se măsoară densitatea minerală osoasă, stabilindu-se astfel diagnosticul de osteoporoză. Permite de asemenea monitorizarea evoluției bolii și a eficacității tratamentului.

În ultimii ani, au fost dezvoltate metode cu ultrasunete cantitative pentru a evalua densitatea minerală osoasă la nivelul oaselor periferice, cum ar fi calcaneul, falangele mâinii și tibia. 

Prin ce difera metoda cu ultrasunete de osteodensitometria DEXA?

Osteodensitometria DEXA este o tehnică de radiologie care utilizează raze X cu energie foarte scăzută (nivelul de iradiere este de aproximativ 10 ori mai scăzut față de o radiografie pulmonară) pentru a estima densitatea minerală osoasă (DMO). Valorile ulterior sunt comparate cu 2 populații de referință cu ajutorul a două scoruri:

  • scorul T: compară în deviații standard (DS) densitatea minerală osoasă a pacientului cu o valoare de referință a DMO a unui adult tânăr, ajustate pentru sex și grup etnic – se folosește la femeile în postmenopauză și bărbați peste 50 ani, valorile scorului T fiind clasificate de OMS astfel:
    • ≥-1.0 DS: normal
    • între <-1.0 și >-2.5 DS: osteopenie
    • ≤-2.5 DS: osteoporoză

 

  • scorul Z: compară în deviații standard densitatea minerală osoasă a pacientului cu valorile de referință ale DMO pentru o populație de aceeași vârstă, sex și grup etnic – se folosește la femeile care nu au intrat la menopauză, bărbați sub 50 ani și copii. Pragul de diagnostic al osteoporozei în aceste situații este un scor Z mai mic sau egal cu -2 DS.

 

Osteodensitometria cu ultrasunete folosește ultrasunetele reflectate de la nivelul oaselor periferice pentru a estima densitatea minerală osoasă, permițând selecția pacienților pentru confirmarea diagnosticului de osteoporoză prin osteodensitometrie DEXA. 

De ce este important sa optam pentru acest test de osteoporoza?

Osteoporoza se caracterizează printr-o scădere semnificativă a densității minerale osoase, cu o scădere consecutivă a rezistenței osoase și o creștere a riscului de fracturi de fragilitate (fracturi apărute la traumatisme minime). Contrar opiniei generale, osteoporoza este o afecțiune silențioasă, care nu se manifestă prin dureri decât în momentul tardiv al producerii unei fracturi de fragilitate.

 

Fracturile de fragilitate sunt definite de OMS ca reprezentând fracturi care apar la traumatisme minime (la o forță echivalentă sau mai scăzută decât cea rezultată dintr-o cădere de la o înălțime mai mică sau egală cu propria înălțime), cu un risc mare de morbiditate și mortalitate, mai ales în cazul fracturii de șold, precum și cu consecințe funcționale importante. Tasările vertebrale reprezintă de asemenea un tip de fractură de fragilitate, fiind definite drept o pierdere a înălțimii vertebrale la nivelul corpului vertebral anterior, mijlociu sau posterior de cel putin 20% – screeningul pentru tasări vertebrale realizându-se cel mai adesea prin radiografii de profil ale coloanei vertebrale.

 

Diagnosticul precoce al afecțiunii prin osteodensitometrie DEXA este foarte important deoarece în prezent există metode de stopare a pierderii de masă osoasă și în consecință de reducere a riscului de fractură.

 

Recomandarea osteodensitometriei se face de către medicul de familie/specialist (ortoped, internist, reumatolog, endocrinolog).

Densitometria osoasa cu ultrasunete – Pret si oferte

Consult
RON 300
DIAGNOSTIC

Procedurile de diagnosticare moderne sunt realizate de medici specialisti cu o practica remarcabila.

TRATAMENT

Schema de tratament este personalizata si foloseste metode inovative si eficiente de vindecare.

ECHILIBRU

In fiecare caz urmarim restabilirea rapida a starii de sanatate si insusirea unui stil de viata sanatos.

Programeaza-te

    Intrebari frecvente

    Cat timp dureaza osteodensitometria cu ultrasunete?

    Osteodensitometria calcaneană cu ultrasunete este o investigație rapidă, cu durată de aproximativ 5 minute, care nu necesită o pregătire prealabilă specială

    Ce avantaje aduce aceasta metoda de analiza?

    Tehnicile de osteodensitometrie ultrasonografică sunt sigure, ușor de utilizat, neiradiante, iar dispozitivele sunt portabile, permițând astfel și evaluarea DMO la copii. Permit de asemenea selecția pacienților cu DMO scăzută în vederea confirmării diagnosticului de osteoporoză prin osteodensitometrie DXA.

    Unde poti efectua osteodensitometria cu ultrasunete in Bucuresti?

    Clinica Eminescu 100 detine o echipa completa de medici specialisti, care pot efectua aceasta procedura rapid si cu usurinta.

    Cine ar trebui să facă un test de densitate osoasă?

    Femeile în vârstă de peste 65 de ani
    Bărbații în vârstă de peste 70 de ani
    Persoane cu fracturi de fragilitate in antecedente
    Persoanele la care radiografia de profil a coloanei vertebrale pune în evidență tasări
    Persoanele care au observat o pierdere în înălțime de peste 4 cm
    Femei cu vârsta între 50-64 de ani cu factori de risc*
    Bărbați cu vârsta între 50-69 de ani cu factori de risc*
    *Exemple de factori de risc pentru osteoporoză și fracturi includ istoric familial de fractură de șold, fumat, consum excesiv de alcool (peste 3 unități/zi), utilizarea medicamentelor glucocorticoide (prednison, metilprednisolon, dexametazonă) pe o durată ce depășește 3 luni, afecțiuni asociate cu dezvoltarea osteoporozei secundare (hiperparatiroidism primar, sdr. Cushing, hipertiroidism, boli malabsorbtive).

    Programeaza-te

    X