Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Specializari
22
Decontare
asigurari private de sanatate.
Analize decontate de CASMB
TRATAMENTE GRATUITE
pentru asiguratii CASMB
Prima pagină » Laborator Analize Medicale Bucuresti

Laborator Analize Medicale Bucuresti

Close Up Vacutainers With Blood Red Liquid Laboratory 1024x576

Fa-ti programarea pentru laboratorul de analize Eminescu 100 din Bucuresti!

Cand este necesar un set de analize medicale?

Analizele medicale reprezintă o metodă de diagnostic foarte importantă, care arată starea de sănătate a organismului și evaluează parametrii esențiali pentru funcționalitatea sistemelor de organe. Clinica noastră oferă posibilitatea de efectuare a analizelor medicale recomandate de medic, inclusiv gratuit cu trimitere de la medicul de familie, costurile fiind decontate de CNAS. Recoltarea probelor se face în cabinet, urmând să fie trimise la laborator în cel mai scurt timp posibil pentru a fi prelucrate. Rezultatele analizelor vor fi disponibile în 3-5 zile lucrătoare.

Se recomandă efectuarea anuală a unui set de analize uzuale pentru depistarea precoce a oricăror modificări, aflarea cauzei și corectarea acestora. Analizele de laborator pot arăta o varietate de modificări patologice care sunt la început și nu au altă manifestare clinică. Analizele uzuale cuprind analize de sânge și de urină, în absența altor simptome specifice.

Analizele de sânge sunt recomandate în următoarele situații:

Analizele urinare se recomandă în cazul:

Serviciile de Analize Medicale Eminescu 100 - Siguranta si Precizie

1)     Hematologie – aceste analize evaluează elementele figurate ale sângelui (hematiile, leucocitele și trombocitele) din punct de vedere calitativ și cantitativ, dar depistează și prezența inflamațiilor. Analizele de hematologie determină aspectul hematiilor și cuantifică diferitele tipuri de hemoglobină prezente în sânge.

2)     Hemostaza – analizele determină riscul de sângerare în cazul unei operații și arată capacitatea de coagulare a sângelui. Procesul de oprire a sângerării se realizează prin acțiunea unor factori de coagulare (de la I la XIII). Deficitul unuia dintre factori, cât și deficitul unor factori care limitează procesul de coagulare, poate fi cauzele unei coagulopatii.

3)     Imunohematologie – constă în evaluare antigenelor și anticorpilor prezenți în mod natural în sânge. Astfel, se determină grupa de sânge și Rh-ul. Prin testul Coombs, care constă în depistarea anticorpilor antiglobulină, se diagnostichează anemia hemolitică.

4)     Biochimie – măsoară cantitativ electroliții din sânge, funcționalitatea și starea de sănătate a ficatului și rinichilor și aduce date importante despre profilul lipidic. Prin determinarea glicemiei și a hemoglobinei glicate se pune diagnosticul de diabet zaharat. Analizele cuprind enzime, proteine prezente în sânge, compuși metabolici, ionograma și profilul fierului.

5)     Imunitate – un grup de teste ce explorează din punct de vedere cantitativ și calitativ sistemul imunitar. Sistemul imun este alcătuit din celule și substanțe sintetizate cu scopul de a apăra organismul împotriva patogenilor (bacterii, virusuri, paraziți, toxine, fungi) cu care acesta intră în contact.

6)     Analiza urinei – constă în efectuarea unui examen de urină (sediment și sumar) și urocultură, fiind un instrument important în diagnosticul afecțiunilor urinare, renale și sistemice. Urina este evaluată microscopic, biochimic și microbiologic.

7)     Markeri endocrini – au ca scop explorarea funcțiilor fiziologice ei biochimice ale sistemului endocrin. Acest sistem include toate glandele endocrine ale organismului. Rolul de bază al glandelor endocrine este cel de secreția a hormonilor, un grup de substanțe ce se eliberează direct în sânge.

8)     Markeri tumorali – sunt proteine sintetizate de celulele canceroase sau de celule normale ale organismului când există un proces neoplazic. Aceste proteine sunt detectate în cantități crescute în sânge când există o neoplazie.

9)     Sarcină și fertilitate – analizele pentru fertilitate sunt recomandate cuplurilor care întrețin contacte sexuale neprotejate peste un an, fără apariția unei sarcini. Analizele pentru sarcină se recomandă atunci când se dorește sau când există o sarcină, pentru a stabili starea de sănătate a mamei și riscurile posibile pentru făt.

10)  Markeri boli autoimune – anticorpii care atacă antigenele ”self” (proprii organismului) se numesc autoanticorpi și reprezintă markerii bolilor autoimune. Consecutiv distrugerii antigenelor ”self” apar inflamații, durere și în timp disfuncții ale anumitor organe.

11)  Hepatite – analizele au rolul de a evalua prezența virusului, dacă infecția este acută, cronică sau cronică acutizată și de a determina cantitatea de anticorpi după vaccinare. 

12)  Boli infecțioase – sunt analizați anticorpii împotriva unui virus, iar prezența lor indică o infecție acută (IgM) sau una cronică (IgG) și au rol în monitorizarea infecțiilor cronicizate, precum hepatita B.

13)  Alergologie – IgE este un tip de anticorp a cărui concentrație în sânge crește în reacțiile alergice, declanșând procese care se traduc în manifestările clinice ale alergiei. Dozarea IgE specific determină alergenul care provoacă reacțiile alergice.

14)  Droguri – testele toxicologice au rolul de a detecta droguri și medicamente sedative în organism. Testele de depistare a drogurilor detectează consumul de droguri ilicite și nivelurile serice ale unor medicamente.

15)  Genetică – reprezintă un cumul de examene moleculare ce pot identifica anomalii ale materialului genetic exprimat la nivelul mai multor tipuri de celule și țesuturi, determinând riscul dezvoltării unei patologii cu punct de plecare genetic.

16)  Microbiologie – analizele depistează bacteriile care suprapopulează diverse medii, se înmulțesc și determină infecții și procese septice, dacă infecția nu este tratată.

17)  Anatomie patologică – analizarea la microscop a celulelor dintr-o probă recoltată. În funcție de patologie, celulele pot prezenta modificări sugestive pentru inflamație, necroză sau neoplazii. 

Ce trebuie sa stii despre recoltarea probelor pentru analize

Recoltarea de sânge:

Se face dimineața, pacientul nu trebuie să mănânce sau să bea în dimineața respectivă. Recoltarea se face în cabinet. Pacientul este așezat pe un scaun sau un pat, i se strânge brațul cu un garou, pentru ca venele să devină mai proeminente, și se va introduce acul de recoltare. În funcție de analizele necesare, se va recolta o cantitate mică de sânge, în mai multe eprubete. După ce acul este scos, zona va fi presată o bucată de vată cu spirt pentru a opri sângerarea și a dezinfecta zona.

Recoltarea de urină pentru urocultură:

Înainte de recoltare, se face toaleta locală cu apă și săpun și se șterge zona cu un prosop curat. Proba de urină se recoltează din prima urină a dimineții, din jetul mijlociu, aproximativ 20ml. Primul jet va curge în toaletă. Urina se recoltează direct într-un urocultor special, achiziționat de la farmacie, pentru a nu exista contaminări ale probei. Proba trebuie adusă cât mai repede la clinică, în maxim 2 ore, ca apoi să fie transportată către laborator. Dacă proba de urină nu poate fi adusă în 2 ore, poate fi menținută la o temperatură de 4°C, astfel menținându-se viabilă pentru 24h.

Recoltarea de urină pe 24h:

Urina se va recolta pe o perioadă de 24h, care începe cu prima urină a dimineții. Această probă se va arunca, dar atunci încep cele 24h (se notează ora exactă). În continuare, urina se va recolta și va fi strânsă într-un recipient mai mare, de aproximativ 2l, preferabil cu gradații. În acest timp, urina se va ține la rece, la rece sau refrigerată. Recoltarea se încheie cu prima urină din dimineața următoare. Proba va trebui adusă la clinică cât mai repede.

Exudat faringian, nazal, conjunctival și otic:

Se recoltează dimineața înainte de toaleta locală și de ingestia oricărui tip de aliment. Dacă nu este posibil, se recoltează la 2 ore după efectuarea igienei sau ingestia alimentelor. Secreția otică și cea conjunctivală se recoltează cu un tampon steril. 

Recoltarea materiilor fecale:

        Examenul coproparazitologic – se recoltează din scaunul din orice moment al zilei, din 3 locuri diferite (dacă se observă mucozități, sânge etc.), într-un coprocultor special, fără mediu de transport, cu ustensila atașată de capac. Proba este viabilă 24h la refrigerator. Se recomandă recoltarea de 3 ori, la distanță de 3-4 zile, deoarece unii paraziți nu elimină ouă sau larve continuu, iar rezulatul poate fi fals negativ. Înainte de recoltare, se evită cu minim o săptămână înainte uleiurile laxative, supozitoarele, săruri de bismut, antidiareice, cărbune medicinal, sulfatul de bariu utilizat la tranzitul baritat

        Coprocultură –  se recoltează într-un coprocultor cu mediu de transport, se recoltează o cantitate care poate încăpea în ustensila coprocultorului și se amestecă în mediul de transport. Proba este viabilă 24h.

Secreția vaginală se recoltează cu un tampon steril din jurul colului uterin, în timpul examenului ginecologic. Se evită contactul sexual, spălăturile intravaginale și utilizarea oricăror substanțe topice (ovule, tampoane) cu 48h înainte.
Secreția uretrală se prelevă cu un tampon steril, înainte de micțiune, din meatul urinar.

Toate tipurile de culturi se realizează înainte de începerea tratamentului antibiotic.

Tipuri de analize medicale efectuate

Analizele de sânge sunt necesare pentru screening-ul multor patologii, monitorizarea tratamentului și diagnosticul unor afecțiuni. O serie de analize de sânge uzuale sunt recomandate anual. Analizele de sânge sunt analizele hematologice, de hemostază, imunitate, biochimie, hormoni serici, markeri tumorali și ai bolilor autoimune și testarea prezenței drogurilor în sânge.

Analiza urinei are rolul de a detecta compuși care în mod normal nu trebuie să existe în urină sau care există în cantități crescute. Se efectuează un examen de urină și urocultură. Se recomandă pentru diagnosticul etiologic al infecțiilor urinare joase sau înalte. Anumite substanțe prezente în urină pot oferi informații despre prezența acestora și în sânge.

Analizele de biochimie se fac din sânge și cuprind concentrația diverselor enzime și proteine hepatice, bilirubina, profilul lipidic, ionograma și profilul fierului. Biochimia arată funcționalitatea organelor, ca ficatul și rinichii, dar și informații despre compuși precum glucoza și lipidele.

Analizele din scaun depistează infecții bacteriene sau parazitare.
Exudatul faringian, nazal, conjunctival și otic determină etiologia infecțiilor la acest nivel.
Secrețiile genitale sunt sunt recoltate cu un tampon steril și au rolul de a orienta tratamentul către agentul etiologic care a provocat o infecție.

Analize medicale la preturi promotionale

Afla mai multe despre ofertele de pret si pachetele de analize de la Clinica Eminescu 100!

Descopera toate promotiile la analize medicale!

Interpretarea rezultatelor analizelor medicale

Rezultatele analizelor medicale vor putea fi vizualizate după 3-5 zile lucrătoare, urmând să fie interpretate de medic.

Servicii si Preturi Analize Medicale

Pentru mai multe detalii, alege tipul de analiza si se va deschide lista de preturi!

Echipa noastra de specialiști

Department Icon 3

DIAGNOSTIC

Procedurile de diagnosticare moderne sunt realizate de medici specialisti cu o practica remarcabila.

Department Icon 1

TRATAMENT

Schema de tratament este personalizata si foloseste metode inovative si eficiente de vindecare.

Department Icon 2

ECHILIBRU

In fiecare caz urmarim restabilirea rapida a starii de sanatate si insusirea unui stil de viata sanatos.

Programeaza-te

    Intrebari Frecvente despre Analize Medicale

    Probele de sânge și de urină se recoltează în general dimineața, în afară de urina pe 24h. Restul analizelor pot fi recoltate în orice moment al zilei.

    Analizele de sânge se recoltează dimineața, pe nemâncate, iar proba se recoltează din prima urină de dimineața. Probele pentru culturi se recoltează înaintea inițierii unui tratament antibiotic.

    Rezultatele analizelor vor fi disponibile în aproximativ 3-5 zile lucrătoare

    Limitele normale definesc parametrii măsurați ca încadrându-se într-un interval în care organismul este sănătos și funcționează normal. Valorile vor fi corelate și cu manifestările clinice ale pacientului.

    Analizele medicale se pot face gratuit cu bilet de trimitere de la medicul de familie și cu cardul de sănătate.

    Programeaza-te

    X