Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Specializari
22
Decontare
asigurari private de sanatate.
Analize decontate de CASMB
TRATAMENTE GRATUITE
pentru asiguratii CASMB
Prima pagină » Cancerul de piele: semne, diagnostic si tratamente

Cancerul de piele: semne, diagnostic si tratamente

Picture of  Dr. Andreea Danescu
Dr. Andreea Danescu

Dr Andreea Danescu este medic specialist dermatovenerolog

Cuprins articol

Cancerul de piele este o afectiune maligna care se caracterizeaza printr-o crestere haotica, anormala si necontrolata a celulelor din piele, cu formarea ulterioara a unei mase tumorale. Primele modificari celulare apar la nivelul epidermului, stratul superior al pielii, urmand ca transformarile celulare maligne sa cuprinda, in timp, si celelalte straturi ale pielii.

In articolul de mai jos vom descoperii care sunt tipurile de cancer de piele, ce factori de risc contribuie la aparitia afectiunii, cum putem recunoaste cancerul de piele intr-o forma cat mai incipienta de boala precum si ce variante terapeutice exista intr-un astfel de caz. Vizita in cabinetul medicului dermatolog este foarte importanta pentru a putea diagnostica afectiunea intr-o forma cat mai incipienta.

Incidenta cancerului de piele este in crestere in ultimii ani, afectiunea fiind diagnosticata anual la aproximativ 2 milioane de oameni la nivel mondial. Mai mult decat atat, studiile de specialitate arata faptul ca o persoana din 100 va fi diagnosticata cu cancer de piele la un moment din viata.

Este foarte important ca afecțiunea sa fie descoperita intr-o faza cat mai incipienta de boala, deoarece cancerul de piele se poate vindeca daca tratamentul corespunzator este implementat cat mai aproape de momentul debutului bolii.

Cauzele aparitiei cancerului de piele si factorii de risc asociati

Cancerul de piele are ca si cauze de aparitie existenta unor mutatii la nivelul AND-ului celular, care determina inmultirea rapida si necontrolata a celulelor din tegument, cu aparitia formatiunilor tumorale. Factorii care determina aparitia mutatiilor nu au fost pe deplin identificati, insa prezenta acestora se asociaza cu expunerea indelungata a pielii la radiatii ultraviolete, slabirea sistemului imunitar, factori genetici sau utilizarea saloanelor de bronzat.

Medicii dermatologi au analizat cu atentie aceasta patologie si au ajuns la concluzia ca modificarile maligne care apar la nivelul tegumentului sunt favorizate de o serie de factori de risc. Cei mai des intalniti factori de risc asociati cu aparitia cancerului de piele, sunt:

  • Pielea de culoare deschisă: cel mai mare risc de aparitie al cancerului de piele il au persoanele cu pielea alba, pistruiata, ochii albastrii si parul blond sau roscat;
  • Etnia/rasa: rasa alba, cu piele deschisa la culoare, prezinta un risc de 15 ori mai mare de a dezvolta cancer de piele comparativ cu persoanele din rasa neagra;
  • Varsta: incidenta cancerelor de piele este in crestere dupa varsta de 50 ani;
  • Genul: studiile de specialitate arata faptul ca melanomul malign apare, in special, la persoanele de sex masculin;
  • Expunerea excesiva la soare: radiatiile ultraviolete (UVB si UVA) joaca un rol important in aparitia cancerului de piele; din acest motiv se recomanda limitarea expunerii la soare in intervalul orar 10:00-16:00, fara protectie solara, cand intensitatea razelor de soare este crescuta;
  • Arsurile solare repetate: cresc riscul de aparitie al cancerului de piele;
  • Saloanele de bronzare: bronzarea artificiala creste riscul de aparitie al cancerului de piele;
  • Slabirea sistemului imunitar: un sistem imunitar slabit este mai predispus la aparitia modificarilor la nivelul AND-ului celulelor tegumentare, astfel pacientii cu boli autoimune, tratamente imunosupresoare, transplant de organe sau alte tipuri de cancere, prezinta un risc crescut de aparitie a cancerului de piele;
  • Boli de piele precanceroase: keratozele actinice, micile pete rugoase de culoare rosie sau maronie, localizate in zonele expuse la soare, cresc riscul de aparitie al cancerului de piele;
  • Istoric de cancer de piele personal sau familial: riscul de a dezvolta cancer de piele este mai mare la pacientii care au trecut deja prin boala sau la persoanele care prezinta in familie rude cu aceasta patologie;
  • Infectia cu virusul HPV: creste riscul de aparitie al cancerului de piele;
  • Radioterapia: riscul de aparitie al carcinomului bazo-celular este maxim la aproximativ 15 ani de la expunerea la radioterapie in zona fetei, capului si gatului;
  • Boli genetice: cancerul de piele se asociaza cu boli rare, precum sindromul Gorlin, sindromul Rambo, Sindromul Bazex-Dupré-Christol;
  • Medicamente: studiile de specialitate au demonstrat faptul ca unii steroizi utilizati pe o perioada indelungata de timp favorizeaza aparitia arsurilor solare si implicit a carcinomului cu celule scuamoase.
Male Doctor White Protective Gloves Examing Patient 1 1024x683
 

Tipurile de cancer de piele

Pielea, din punct de vedere histologic, este alcatuita din trei straturi celulare: epidermul (la exterior), dermul (la mijloc) si hipodermul (la interior). Epidermul este alcatuit, la randul lui, din trei tipuri de celule: celule scumoase (la exterior), celule bazale (sub celulele scuamoase) si melanocitele (in interior, acestea produc melanina si determina culoarea pielii). Cancerul de piele se formeaza, de cele mai multe ori la nivelul epidermului. Exista mai multe tipuri de cancer de piele, in functie de celulele care sufera modificari maligne.

Carcinomul bazocelular

Cea mai frecventa forma de cancer de piele este carcinomul bazocelular. Apare in aproximativ 75% din totalitatea cazurilor de cancer de piele. Modificarile maligne apar la nivelul celulelor bazale din epiderm, responsabile cu formarea de noi celule care alcatuiesc straturile superioare ale epidermului. Localizarea carcinomului bazocelular este la nivelul zonelor expuse intens la razele solare. Aceasta forma de cancer nu disemineaza si nu determina aparitia metastazelor iar cresterea formatiunii tumorale este lenta.

Carcinomul cu celule scuamoase

Carcinomul spinocelular, asa cum este cunoscut in practica medicala, se formeaza la nivelul celulelor scuamoase, localizate la exteriorul epidermului. Aceasta forma de cancer este a doua ca frecventa dupa carcinomul bazocelular, iar principala cauza de aparitie a sa este expunerea la soare. Se localizeaza cu predilectie la nivelul fetei, urechilor, buzelor, scalpului sau mainilor. Boala se poate extinde si poate invada structurile profunde ale pielii, putand determina chiar cancer de piele cu metastaze; evenimentul nefericit apare in 5% din cazuri.

Melanomul

Melanomul malign este forma de cancer de piele care se formeaza la nivelul melanocitelor. Melanocitele sunt celulele care au rolul de a produce melanina care, la randul ei, determina culoarea pileii. In timpul expunerii la soare, melanocitele produc melanina ca o reactie de aparare a organismului impotriva agresiunii razelor solare, astfel pielea se bronzeaza. Melanomul malign este o forma foarte agresiva de cancer de piele care se poate vindeca insa, daca este descoperit intr-o faza incipienta de boala. In formele avansate, melanomul de piele metastazeaza si se raspandeste in intreg organismul.

Exista mai multe forme de melanom, fiecare dintre acestea avand propriile caracteristici:

  • melanom extensiv la suprafata
  • malanom nodular
  • melanom lentiginos
  • melanom lentiginos acral

Indiferent de forma de boala, este foarte important ca alunitele cancerigene sa fie diagnosticat intr-o faza incipienta pentru a putea fi tratat corespunzator si a creste sansele de supravieturie ale pacientului.  

Tipuri mai rare de cancer de piele

Exista o varietate larga de forme de cancer de piele, unele dintre ele fiind rar diagnosticate in populatia generala. Dintre acestea, amintim:

  • Carcinomul cu celule Merkel: se formeaza la nivelul celulelor Merkel si determina inmultirea necontrolata a acestora; este o forma foarte rara de cancer de piele care are capacitatea de a metastaza la distanta; este cunoscuta sub denumirea de carcinom neuroendocrin de piele;
  • Sarcomul Kaposi: este un cancer vascular, cu dezvoltare in situ, asociat cu virusul herpetic uman de tip 8;
  • Limfomul cutanat: debuteaza sub forma unei eruptii si provine din celulele T mutante care disemineaza spre piele; este o forma foarte rara de limfom non-Hodgkin;
  • Tumori anexe ale pielii: provin din foliculii pilosi, glandele sebacee sau glandele sudoripare.

Semnele si simptomele cancerului de piele

Cancerul de piele este o afectiune cu un tablou clinic variabil, divers si nespecific; orice modificare care apare la nivelul pielii poate reprezenta un simptom al bolii. Fiecare persoana in parte trebuie sa isi analizeze cu atentie tegumentul si sa identifice modificarile suspecte.

Simptomele cancerului de piele depind de forma histologica a bolii.

In cancerul bazocelular, modificarile pot fi reprezentate de:

  • Rani care nu se opresc din sangerare pentru o perioada de timp mai lunga de 3 saptamani;
  • Zone acoperite de cruste, care provoaca mancarimi sau pete de culoare rosie, in relief;
  • Noduli de culoare roz, rosu, alb perlat sau translucid;
  •  Excerscente de culoare roz cu contur ridicat și zona centrala crestata.

In carcinomul spinocelular, modificarile pot fi reprezentate de:

  • Pete de culoare rosie, cu margini imprecis delimitate;
  • Rani deschise care nu se opresc din sangerat;
  • Excrescente cu suprafata neregulata, dura, aspra;
  •  Prezenta crustelor pe suprafata pielii.

În melanomul maling, simptomele de alarma, care indica instalarea bolii sunt reprezentate de următoarele modificări la nivelul alunițelor:

  •         A: asimetre – alunita devine asimetrica;
  •         B: bordura – marginile sunt neregulate;
  •         C: culoare – neomogena, cu mai multe nunate;
  •         D: diametrul – mai mare de 6 mm;
  •   E: evolutie- orice alunita care se modifica in evolutie necesita examinare de specialitate.

Recunoasterea la timp a simptomelor alunitelor cancerigene cu ajutorul regulii ABCDE poate salva vieti deoarece permite diagnosticarea melanomului intr-o forma incipienta de boala si implamentarea unor masuri terapeutice adecvate.

Dermatologist Latex Gloves Holding Dermatoscope While Examining Attractive Patient With Skin Disease Female Dermatologist Examining Patient With Dermascope Looking Signs Skin Cancer 1024x683

Diagnosticul cancerului de piele

Orice modificare la nivelul tegumentului sau la nivelul alunitelor, trebuie sa reprezinte un semnal de alarma pentru pacient. Cu cat afectiunea este detectata mai rapid, cu atat prognosticul supravieturii este mai bun iar variantele terapeutice sunt mai multe. Cancerul de piele, cel mai adesea se diagnosticheaza in cabinetul medicului dermatolog, dupa o examinare complexa si o serie de investigatii suplimentare.

Examenul dermatologic

Primul pas in detectarea cancerului de piele este efectuarea unui consult dermatologic. Medicul dermatolog va incepe examinarea cu o serie de intrebari menite sa contureze contextul clinic de aparitie al bolii. Anamneza va cuprinde informatii despre istoricul familial de boala, expunerea la soare, frecventarea solarului, istoric personal de arsuri solare sau alte boli de piele, consumul de medicamente.

Dermatoscopie

Urmatorul pas in stabilirea diagnosticului de cancer de piele este reprezentat dermatoscopie. Dermatoscopia reprezinta o modalitate neinvaziva si nedureroasa, de ultima generatie, cu ajutorul careia medicul dermatolog poate examina cu atentie tegumentul. Procedura presupune utilizarea unui dermatoscop, instrument special care are capacitatea de a mari imaginea examinata, ceea ce face posibila vizualizarea cu atentie atat a structurilor superficiale cat si a celor profunde. Medicul dermatolog poate obiectiva leziunile suspecte de cancer si poate detecta modificari aparute la nivelul alunitelor.

Biopsia cutanata

Diagnosticul de certitudine al oricarei forme de cancer se stabileste pe baza biopsiei. In cazul cancerului de piele se efectueaza biopsia cutanata Punch. Aceasta este o investigatie cu invazivitate minima pentru pacient, care presupune prelevarea unui fragment mic de tegument cu scopul examinarii histopatologice. Biopsia cutanata Punch utilizeaza un instrument ”punch”, de tipul unui pix, care permite prelevarea unui fragment de piele de aproximativ 3-4 mm. Examenul histopatologic va stabili tipul de cancer cutanat in functie de celularitatea evidentiata la microscop, precum si de gradul de invazie in straturile invecinate de piele.

Tratamente cancer de piele

Cancerul de piele poate beneficia, la ora actuala, de multiple variante de tratament. Medicul oncolog va stabili, in functie de tipul histopatologic al bolii, de localizare dar si de gradul de extensie al celulelor tumorale maligne, care este forma de tratament cea mai adecvata pentru pacient.

  • Excizia larga a leziunii: reprezinta modalitatea chirurgicala prin care se indeparteaza formatiunea tumorala alaturi de o anumita zona de tesut sanatos, denumita, in termeni medicali, margine de siguranta; scopul exciziei este acela de a indeparta, pe cat posibil, intreaga formatiune tumorala, fara a lasa celule maligne restante; de multe ori, exciziile totale pot necesita operatii de reconstructii sau utilizarea unor grefe de piele pentru a acoperi zona de unde a fost eliminata formatiunea tumorala;
  • Electrocauterizarea: reprezinta cauterizarea practicata prin intermediul curentului electric; presupune distrugerea celulelor tumorale maligne de la nivelul pileii cu ajutorul electricitatii; medicul utilizeaza un instrument denumit electrocauter, pe care il va amplasa la nivelul leziunii suspecte, cu scopul de a o distruge;
  • Criochirurgie: o varianta de tratament in cazul cancerului de piele este reprezentata de criochirurgie; acest proces presupune inghetarea leziunilor cutanate cu azot lichid, iar dupa dezghetare, leziunile se necrozeaza si cad; se efectueaza in cazul leziunilor precanceroase;
  • Chirurgia Mohs: este o varianta de tratament pentru carcinomul de piele de dimensiuni mari, cu risc mare de recidiva locala; presupune indepartarea chirurgicala  completa a tumorii si a unor fragmente mici de tesut din jurul tumorii; aceste fragmente sunt analizate in timp real la microscop, pana la eliminarea in totalitate a celulelor maligne;
  • Radioterapia: presupune aplicarea unor raze cu energie ridicata cu scopul de a elimina celulele maligne; se utilizeaza frecvent in situatiile in care interventia chirurgicala nu se poate realiza;
  • Chimioterapia: se utilizeaza ca varianta terapeutica in cazurile in care celulele maligne s-au extins la nivelul intregului corp; citostaticele se pot administra fie local, sub forma de creme sau lotiuni, pe leziunea tumorala, fie administrate intravenos, prin perfuzii;
  • Terapia fotodinamica: procesul incepe prin sensibilizarea pielii la lumina cu ajutorul unor medicamente speciale; ulterior zona unde se localizeaza procesul malign este expusa la lampi cu lumina de diferite lungimi de unda, care au capacitatea de a distruge celulele maligne;
  • Terapia biologica: imunoterapia, stimuleaza organismul sa produca substante care au posibilitatea de a distruge celulele tumorale.

Recomandari pentru prevenirea cancerului de piele

Cancerul de piele este o afectiune care poate fi prevenita cu ajutorul unor masuri simple, pe care orice persoana le poate implementa in propriul stil de viata. Acestea sunt:

  •         Evitarea expunerii la soare intre orele 10:00-16:00;
  •         Utilizarea unor creme de protectie solara cu factor ridicat;
  •         Utilizarea accesoriilor de protectie solara- palarii, sepci, umbrele;
  •         Verificarea permanenta a alunitelor;
  •         Evitarea solarelor;
  •     Vizite regulate in cabinetul medicului dermatolog daca exista istoric familial sau personal de cancer de piele.

Concluzii

Cancerul de piele este o afectiune care poate pune viata pacientilor in pericol. Nu neglijati modificarile tegumentare sau leziunile care apar pe piele deoarece, descoperit intr-un stadiu incipient, cancerul de piele se poate vindeca. Autoexaminarea alunitelor este, de asemenea, extrem de importanta, deoarece melanomul malign este una din cele mai agresive forme de cancer. Cu ajutorul regulii ABCDE, autoexaminarea alunitelor poate fi realizata oricand, in propria locuinta. Vizitele regulate in cabinetul medicului dermatolog, in special in cazul persoanelor cu factori de risc pentru aparitia cancerului de piele, poate face diferenta intre viata si moarte !

Bibliografie:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/skin-cancer/symptoms-causes/syc-20377605

https://www.skincancer.org/skin-cancer-information/

https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/skin-cancer

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/melanoma/symptoms-causes/syc-20374884

Department Icon 3

DIAGNOSTIC

Procedurile de diagnosticare moderne sunt realizate de medici specialisti cu o practica remarcabila.

Department Icon 1

TRATAMENT

Schema de tratament este personalizata si foloseste metode inovative si eficiente de vindecare.

Department Icon 2

ECHILIBRU

In fiecare caz urmarim restabilirea rapida a starii de sanatate si insusirea unui stil de viata sanatos.

Programeaza-te

    Programeaza-te

    X