Electrocauterizarea este o procedura de tratament minim-invaziva, simpla si rapida utilizata pentru indepartarea tumorilor benigne si a unor tumori maligne superficiale.
Electrocauterizarea este un tip de cauterizare realizata prin intermediul curentului electric. Cauterizarea reprezinta distrugerea si indepartarea unei leziuni. Electrocauterizarea se poate asocia cu chiuretajul. Chiuretajul se face cu ajutorul unui instrument numit chiureta, un instrument ascutit, care prin raclaj indeparteaza leziunea. Aceasta se foloseste in special in cazul cancerelor de piele superficiale, incipiente, precum carcinomul scuamocelular in situ sau carcinomul bazocelular superficial.
Pentru acest tratament se foloseste un electrocauter, un instrument de forma unui pix care utilizeaza curent electric. Curentul electric ajuns la nivelul pielii este transformat in caldura. astfel, leziunea va fi distrusa prin ardere. Electrocauterul poate fi plasat direct pe piele sau in interiorul leziunii, cat si la o mica distanta de leziune, fara sa o atinga.
Procedeul de cauterizare presupune anestezia locala, dezinfectarea pielii cu solutii antiseptice sau cu alcool. Daca se foloseste alcool, se asteapta pana acesta se evapora in totalitate, iar apoi leziunea este distrusa cu ajutorul electrocauterului. Electrocauterul provoaca, prin efectul termic de la nivelul pielii, arderea leziunii respective. De asemenea, folosirea cauterizarii electrice scade si sangerarea. Dupa ce leziunea a fost indepartata, se aplica un bandaj. Electrocauterizarea lasa deseori cicatrici hipopigmentare, aspect care se ia in calcul in cazul unor leziuni la nivelul fetei.
Papiloamele sunt tumori benigne, de culoarea pielii, cu aspect neted, pediculate. Se gasesc frecvent in zonele predispuse la frictiune: in zona axilei, a pieptului, a gatului si sub sani. Ele apar odata cu inaintarea in varsta si pot fi asociate cu rezistenta la insulina, obezitatea, diabetul zaharat de tip 2 sau cu sindromul metabolic. Papiloamele apar si in perioada sarcinii, in trimestrul al doilea si pot regresa dupa nastere.
Se recomanda apelarea la un medic dermatolog in cazul in care papilomul devine inflamat sau dureros, ori din considerente estetice.
Electrocauterizarea papiloamelor consta in arderea tumorii. Aceste leziuni pot sangera daca sunt traumatizate, de aceea cauterizarea papiloamele se face de catre un medic dermatolog.
Condiloamele, numite si negi genitali sunt tumori benigne localizate in zona ano-genitala. aceste tumori apar in urma infectiei cu virusul HPV, cel mai frecvent tulpinile 6 si 11, si sunt transmise prin contact sexual. Electrocauterizarea condiloamelor se foloseste in special pentru leziunile de mici dimensiuni, dupa anestezia locala in prealabil.
Epiteliomul bazocelular este un tip de cancer cutanat care are originea in celulele bazale ale stratului superficial al pielii. Acesta se dezvolta cel mai frecvent la nivelul fetei, urechilor si gatului, deoarece aceste zone sunt cele mai expuse la razele solare.
Pentru tratamentul epiteliomului bazocelular se recomanda electrocauterizarea insotita de chiuretaj (raclaj). Acest tratament se aplica pentru tumorile superficiale si nodulare. Leziunea este raclata cu ajutorul chiuretei, apoi zona se cauterizeaza cu electrocauterul, distrugand termic celulele canceroase ramase. Ulterior se va forma o crusta care se va vindeca in cateva saptamani.
Granulomul piogenic este o tumora benigna, puternic vascularizata, care cresc rapid in dimensiuni in cateva saptamani. De obicei aceste tumori sangereaza sau ulcereaza, de aceea este indicata excizia.
Dupa anestezia locala cu epinefrina se asteapta aproximativ 10 minute pana la inceperea cauterizarii, pentru a se realiza vasoconstrictia la nivelul leziunii. initial, se indeparteaza cu ajutorul electrocauterului portiunea care bombeaza, iar apoi este cauterizata baza granulomului. Electrocauterizarea are avantajul unui bun control al sangerarii, avand in vedere ca aceast tip de tumora este una bine vascularizata.
Verucile, numite si negi, sunt leziuni benigne de la nivelul pielii, cu aspect rugos. Pot fi localizate la nivelul palmelor sau al talpilor. Negii apar in urma infectiei cu virusul HPV, dar cu tulpini diferite de cele care provoaca cancerul de col uterin. Cauterizarea verucilor poate fi o optiune de tratament. Cauterizarea verucilor plantare este recomandata in special cand tratamentul topic cu acid salicilic nu este suficient.
Prin electrocauterizarea negilor celulel se dristug termic, iar tesutul este apoi indepartat cu ajutorul unei chiurete.
Tratamentul dupa cauterizarea negilor consta in ingrijirea zilnica a leziunii ramase, prin spalare, folosirea unui unguent si bandajare.
Procedura de electrocauterizare este recomandata in cazul unor tumori benigne ale pielii, dar si a unor tumori maligne superficiale.
Ingrijirea dupa electrocauterizare cuprinde spalarea leziunii si dezinfectarea acesteia, apoi aplicarea unui unguent recomandat de medic si inlocuirea bandajului. acest proces de ingrijire va trebui aplicat zilnic. De asemenea, se evita traumatizarea crustei formate. Se urmareste leziunea pentru eventuale semne de inflamatie, care pot semnala o infectie.