Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Specializari
22
Decontare
asigurari private de sanatate.
Analize decontate de CASMB
TRATAMENTE GRATUITE
pentru asiguratii CASMB

Acneea, cauze, simptome si metode de tratament

 Dr. Andreea Danescu
Dr. Andreea Danescu

Dr Andreea Danescu este medic specialist dermatovenerolog

Cuprins articol

Acneea este o afectiune comuna care afecteaza milioane de oameni din intreaga lume. De la simple comedoane pana la leziuni chistice, acneea se poate manifesta sub diferite forme, provocand disconfort fizic si afectand increderea in sine. Afla tot ce trebuie sa stii despre acnee din acest articol, de la cauze si factori de risc la metode de tratament, preventie, precum si mituri.

Ce este acneea?

Acneea este o afectiune a pielii care afecteaza oameni de toate varstele, desi este cel mai frecvent intalnita la adolescenti. Apare atunci cand foliculii firelor de par se infunda cu o combinatie de sebum, bacterii si celule moarte ale pielii, iar uneori are cauze hormonale. Aceasta infundare duce la formarea diferitelor tipuri de papule , pustule (cosuri), comedoane deschise (puncte negre), comedoane inchise (puncte albe), noduli inflamatori. În general, problema dispare pana la varsta de 30 de ani, insa unii oameni pot continua sa se confrunte cu ea pana la 45 de ani.

Acneea Clinica Eminescu 100 1024x1024

Acneea la bebelusi si adolescenti

Acneea la bebelusi poate fi de doua tipuri: neonatala si infantila. Acneea neonatala  provoaca leziuni papuloase eritematoase pe obrajii, nasul si barbia bebelusului, in primele 6 saptamani de viata. Dispare de obicei de la sine si nu este un motiv de ingrijorare. Acneea infantila, in schimb, apare mai tarziu si nu este atat de comuna. Se recomanda de obicei un consult medical si in unele cazuri poatefi datorata unei tulburari endocrine.

Preadolescentii (7-12 ani) pot prezenta un inceput de acnee. Pe masura ce incepe pubertatea, eruptiile de acnee sunt usoare, caracterizate de regula prin comedoane deschise (puncte negre) si un leziuni inflamatorii ocazionale. În timpul adolescentei, insa, hormonii incep „sa-si faca de cap” si cele mai multe persoane aflate la aceasta varsta se confrunta cu acnee. Desi normala, acneea poate fi controlata in multe cazuri.

Acneea la adulti

Adultii pot avea si ei acnee, de obicei cauzata de hormoni. Acest lucru explica de ce femeile au tendinta de a avea eruptii mai des decat barbatii. Daca e vorba de o forma usoara, poate fi tratata cu produse fara prescriptie medicala, insa optiunea cea mai buna este un tratament recomandat de medicul dermatolog.

Tipuri de acnee

Iata care sunt principalele tipuri de acnee, cu caracteristicile specifice.

Acneea vulgara

Exista mai multe tipuri de acnee vulgara, despre care vom discuta pe rand in randurile urmatoare.

Acneea comedoniana

Acneea comedoniana este un tip de acnee vulgara caracterizata prin prezenta comedoanelor. Acestea sunt leziuni neinflamatorii care se formeaza atunci cand foliculii de par sunt blocati cu sebum si celulele moarte ale pielii. Le numim popular puncte negre sau puncte albe. Acneea comedoniana este de obicei usoara si nu provoaca inflamatie sau disconfort semnificativ.

Acneea papulo-pustuloasa

Acneea papulo-pustuloasa este o forma moderata de acnee vulgara. Implica prezenta unor papule si pustule inflamate. Papulele sunt umflaturi mici, rosii, care pot fi sensibile la atingere, in timp ce pustulele sunt similare ca aspect, dar contin puroi. Acest tip de acnee se caracterizeaza prin eritem (roseata), edem (umflatura) si o probabilitate mai mare de aparitie a cicatricilor. Afecteaza de obicei fata, pieptul si spatele.

Acneea conglobata

Acneea conglobata este cea mai severa forma de acnee vulgara. Se caracterizeaza prin prezenta unor noduli si chisturi, adanci, dureroase sub piele. Aceste leziuni pot fi interconectate, formand un grup sau „conglomerat” de acnee. Acesta duce frecvent la cicatrici semnificative si poate avea un impact negativ asupra stimei de sine si a calitatii vietii unei persoane. De obicei, necesita abordari de tratament agresive.

Acneea juvenila

Acneea juvenila se refera la acneea care afecteaza predominant adolescentii. Este cea mai frecventa forma de acnee, fiind intalnita la circa 80% dintre tineri. Este adesea asociata cu modificarile hormonale din timpul pubertatii si poate varia de la usoara la severa. Se caracterizeaza prin prezenta comedoanelor, papulelor, pustulelor si ocazional nodulilor. De obicei se localizeaza pe fata (mai ales cosuri pe frunte sau pe barbie), piept, spate, fese, dar si pe cap sau picioare.

Acneea rozacee

Acneea rozacee este o afectiune cronica a pielii care afecteaza in primul rand fata. Se caracterizeaza prin eritem (roseata) persistent, teleangiectazii (vase de sange vizibile) si uneori papule si pustule. Apare adesea la varsta adulta (peste 30 de ani) si poate fi declansata de factori precum expunerea la soare, caldura, alimentele fierbinti, picante, alcoolul sau stressul.

Acneea chistica (nodulochistica)

Acneea chistica, cunoscuta si sub denumirea de acnee nodulochistica, este o forma severa de acnee vulgara. Implica dezvoltarea unor noduli si chisturi profunde si dureroase sub piele, de obicei mai mari si mai inflamate decat cosurile tipice si care pot duce la cicatrici. Acneea chistica este asociata cu dezechilibre hormonale si poate afecta diferite zone ale corpului, inclusiv fata, spatele, pieptul si umerii.

Cauzele aparitiei acneei

Principala cauza a acneei o reprezinta keratinizarea anormala foliculara (foliculii par infundati cu un amestec de sebum si keratina provenita din celulele cutanate). Cand porii se infunda, substantele blocheaza foliculul de par, ducand la aparitia unui comedon. Acest lucru declanseaza inflamatia, pe care pacientul o  resimte prin durere si eritem (roseata).

De asemenea, anomaliile florei microbiene reprezinta o cauza importanta ce declanseaza aparitia acneei (Propionibacterium acnes) – elibereaza substante cu rol comedogenic si proinflamator.

Inflamatia foliculului pilo-sebaceu produsa prin ruptura leziunilor comedoniene datorita acumularii de sebum si keratina.

Factori de risc care conduc la aparitia acneei

Anumiti factori genetici, de mediu sau ai stilului de viata contribuie la acnee sau pot agrava o eruptie existenta. 

  • predispozitia genetica
  • modificari hormonale (ex: perioada premenstruala)
  • anumite medicamente (steroizi, saruri de litiu, unele antiepileptice etc)
  • stress (nu provoaca acnee, dar, daca ai deja acnee, stressul o poate agrava)
  • poluarea aerului si anumite conditii meteorologice, in special umiditatea ridicata
  • lotiuni si creme grele, uleioase sau care contin ingrediente ce inflameaza tenul
  • folosirea unor produse de igiena neadecvate
  • dieta bogata in carbohidrati (dulciuri) si produse lactate
  • transpiratie

Simptomele si manifestarile acneei

Simptomele acneei variaza in functie de severitatea afectiunii. Exista 6 tipuri principale de eruptii:

  • Comedoane deschise (puncte negre): mici umflaturi negre sau galbui care se dezvolta pe piele
  • Comedoane inchise (puncte albe): au un aspect similar cu punctele negre, dar pot fi mai ferme si continutul lor nu se poate exprima cu usurinta
  • papule: mici umflaturi rosii care pot fi sensibile sau dureroase
  • pustule: asemanatoare cu papulele, dar au un varf alb in centru, cauzat de acumularea de puroi
  • noduli: leziuni edemoatoase de consistenta crescuta care se acumuleaza sub suprafata pielii si pot fi dureroase
  • chisturi: cel mai sever tip de leziuni cauzate de acnee; sunt umflaturi mari pline de puroi, care arata asemanator cu furunculul si prezinta cel mai mare risc de a provoca cicatrici permanente

Diagnosticarea acneei

Acneea este de obicei diagnosticata pe baza aspectului sau clinic si a istoricului medical al pacientului. Un dermatolog va examina pielea pentru leziuni caracteristice de acnee, cum ar fi comedoane deschise, inchise, papule, pustule, noduli sau chisturi. Totodata, medicul va cere detalii despre simptome, debut, durata si potentiali factori declansatori pentru a face un diagnostic precis.

Acnee Usoara

Acneea usoara se refera la o forma de acnee vulgara cu leziuni relativ mai putine si mai putin severe. De obicei, consta in cateva leziuni inflamatorii ocazionale, comedoane deschise sau inchise. Acest tip de acnee poate sa nu provoace inflamatii sau cicatrici semnificative si poate fi adesea gestionat cu tratamente disponibile fara prescriptie medicala, printr-o rutina de ingrijire a pielii adecvata si modificari ale stilului de viata.

Acnee Moderata

Acneea moderata implica un numar mai substantial de leziuni inflamate, inclusiv papule, pustule si noduli ocazionali. Pielea poate prezenta mai multa roseata si inflamatie in comparatie cu acneea usoara. Poate necesita o combinatie de produse fara prescriptie medicala si medicamente pe baza de reteta pentru a controla eruptiile si a reduce riscul de aparitie a cicatricilor.

Acnee Severa

Acneea severa este cea mai severa forma de acnee vulgara. Este caracterizata prin leziuni extinse, noduli mari, chisturi si un risc crescut de cicatrizare. Poate avea un impact semnificativ asupra stimei de sine si a calitatii vietii unei persoane. Acneea severa poate necesita abordari de tratament agresive, cum ar fi medicamente orale sau alte interventii medicale, sub indrumarea medicului dermatolog. 

Daca suferi de acnee severa sau orice tip de acnee si ai nevoie de tratament, iti recomandam sa iti programezi un consult dermatologic pentru un diagnostic corect si un plan de tratament corespunzator.

Metode de tratament pentru acnee (cosuri)

Exista mai multe moduri de a trata acneea. Planul de tratament se stabileste in functie de varsta, tipul de acnee si severitatea acesteia. Iata care sunt cele mai eficiente optiuni de tratament pentru acnee.

Tratament topic pentru acnee

Medicamentele topice sunt cele care se aplica direct pe piele si sunt disponibile sub forma de crema, lotiune sau gel. Acest tip de tratament contine de obicei peroxid de benzoil, acid salicilic, acid azelaic, retinoizi sau antibiotic.

Tratament sistemic pentru acnee

Tratamentul oral pentru acnee include medicatie care contine antibiotice sau izotretinoin (retinoid). Totodata, terapia hormonala poate fi utila pentru femeile care au eruptii in timpul menstruatiei sau menstruatii neregulate. Se folosesc in acest sens doze mici de estrogen si progesteron, disponibile ca pilule contraceptive.

Metode moderne noninvazive 

Tratamentele cu laser pentru acnee functioneaza prin tintirea si reducerea bacteriilor responsabile de intretinerea leziunilor de acnee, precum si prin reducerea inflamatiei si a productiei de sebum. Tratamentele cu laser pot ajuta la imbunatatirea aspectului acneei, la reducerea eruptiilor active si la minimizarea riscului de cicatrizare. Cu toate acestea, este important de retinut ca terapia cu laser este de obicei folosita in combinatie cu alte tratamente, iar planul de tratament specific trebuie stabilit de un dermatolog pe baza nevoilor individuale.

Prevenirea aparitiei acneei

Nu exista metode 100% sigure prin care acneea poate fi prevenita, mai ales in perioadele de schimbari hormonale. Totusi, exista masuri pe care le poti lua pentru a minimiza riscul de a dezvolta acnee. 

Un pas important este sa te speli pe fata zilnic folosind apa calduta si un produs de curatare delicat. Acest lucru ajuta la indepartarea excesului de sebum, murdarie si bacterii care pot infunda porii. Apoi, utilizarea unei creme hidratante, cu textura usoara poate ajuta la mentinerea hidratarii fara a intensifica acneea. 

Cand vine vorba de machiaj, opteaza pentru produse non-comedogenice, care sunt mai putin susceptibile de a infunda porii. La finalul zilei (sau imediat cum te intorci acasa), demachiaza-te bine. 

Nu in ultimul rand, tine-ti mainile departe de fata. Cu cat iti atingi mai des pielea, cu atat transferi mai multe bacterii si murdarie, crescand probabilitatea eruptiilor.

Mituri despre acnee

Exista mai multe mituri despre acnee care persista in ciuda faptului ca sunt nefondate. Unul dintre cele mai cunoscute este cel referitor la varsta. Acneea nu 

este o problema doar in cazul adolescentilor, ci poate afecta oameni de toate varstele, asa cum am aratat mai sus.

De asemenea, exista o conceptie gresita ca lumina soarelui imbunatateste acneea atunci cand, de fapt, expunerea excesiva la soare poate agrava starea. Totodata, unele persoane sustin ca acneea e cauzata de o igiena deficitara. În realitate, problema este influentata in cele mai multe cazuri de factori precum modificarile hormonale si genetica.

Concluzii

Acneea este o afectiune comuna a pielii care afecteaza multi indivizi, indiferent de varsta sau de obiceiurile de igiena. Este cauzata de o combinatie de factori, inclusiv modificari hormonale, genetica si inflamatie a pielii. Pentru a gestiona eficient situatia, e necesar sa intelegi si recunosti diferitele tipuri de acnee. De asemenea, e recomandat sa mergi la un consult dermatologic pentru a primi un plan de tratament potrivit nevoilor tale. Speram ca acest articol ti-a fost util si, tine minte: rabdarea si perseverenta sunt esentiale atunci cand vine vorba de tratarea acneei.

DIAGNOSTIC

Procedurile de diagnosticare moderne sunt realizate de medici specialisti cu o practica remarcabila.

TRATAMENT

Schema de tratament este personalizata si foloseste metode inovative si eficiente de vindecare.

ECHILIBRU

In fiecare caz urmarim restabilirea rapida a starii de sanatate si insusirea unui stil de viata sanatos.

Medici specialisti

Avem o echipa care reuneste medici de exceptie si aplicam solutii inovative de tratament.

Programeaza-te

    Postări asemănatoare

    Programeaza-te

    X