Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Specializari
22
Decontare
asigurari private de sanatate.
Analize decontate de CASMB
TRATAMENTE GRATUITE
pentru asiguratii CASMB

Dislexia: Ce este si cum se manifesta aceasta tulburare?

Cuprins articol

Dislexia afecteaza milioane de oameni la nivel global. Este o afectiune complexa care afecteaza abilitatile de citire si limbaj, dar nu defineste inteligenta sau potentialul unei persoane. În acest articol vom discuta pe larg despre ce este dislexia: definitie, cauze si factori de risc, simptome, metode de diagnosticare si optiuni de tratament.

Ce este dislexia?

Dislexia este o tulburare de invatare care afecteaza abilitatea de a citi corect si fluent. Persoanele cu dislexie pot avea dificultati in identificarea cuvintelor, recunoasterea sunetelor si intelegerea textului citit. Este important sa fie identificata si tratata din timp pentru a ajuta persoanele afectate sa isi dezvolte abilitatile de citire si sa invete intr-un mod eficient.

Dislexia Creier 1024x963

Cauze si factori de risc ai dislexiei

Cauza exacta a dislexiei nu este pe deplin inteleasa. Totusi, se stie ca este ereditara, cu sanse de 30-50% de a o mosteni daca unul dintre parinti are aceasta afectiune. De asemenea, factori precum infectiile, expunerile toxice si alte evenimente in timpul dezvoltarii fetale pot perturba dezvoltarea normala a creierului si pot creste riscul de dislexie. O alta cauza sunt anumite diferente in dezvoltarea si functionarea creierului. Mai exact, cei care sufera de dislexie sunt neurodivergenti, adica creierul lor se formeaza sau functioneaza diferit.

Cum afecteaza dislexia citirea si scrierea

Dislexia afecteaza procesarea limbajului. Afectiunea ingreuneaza capacitatea creierului de a decoda limbajul scris, provocand dificultati in conectarea sunetelor la litere in timpul citirii. Acest lucru duce la citire incetinita, provocari in scriere si ortografie, dificultati in stocarea semnificatiilor cuvintelor si dificultati in exprimarea ideilor complexe prin formarea propozitiilor.

Cauze ale dislexiei la adulti

Cauzele dislexiei la adulti sunt in general aceleasi cu cele ale copiilor. Este important de retinut ca dislexia este de obicei prezenta din copilarie si continua pana la varsta adulta, indiferent de momentul in care este diagnosticata. 

Din pacate, persoanele cu dizabilitati de invatare au mai multe sanse de a face dementa la o varsta mai frageda. Aproximativ 1 din 5 persoane cu dizabilitati de invatare care au peste 65 de ani vor dezvolta dementa.

Dislexia Clinica Eminescu100 1024x683

Simptome ale dislexiei

Simptome la copii

Dislexia la copii poate fi suspectata cand copilul incepe sa vorbeasca tarziu, invata incet cuvinte noi, are probleme la formarea corecta a cuvintelor si dificultati in a invata versuri sau a juca jocuri cu rime. Odata ce copilul incepe scoala, simptomele pot deveni mai evidente si includ:

 • citirea mult sub nivelul asteptat pentru varsta
 • probleme de procesare si intelegere a ceea ce se aude
 • dificultatea de a gasi cuvantul potrivit sau de a forma raspunsuri la intrebari
 • probleme de amintire a succesiunii lucrurilor
 • dificultate de a vedea (si ocazional de a auzi) asemanarile si diferentele dintre litere si cuvinte
 • incapacitatea de a pronunta un cuvant necunoscut
 • dificultate de ortografie
 • petrece un timp neobisnuit de lung indeplinind sarcini care implica citirea sau scrierea
 • evita activitatile care implica lectura

Simptome la adolescenti si adulti

Semnele de dislexie la adolescenti si adulti sunt foarte asemanatoare cu cele la copii. Unele simptome comune dificultate la citire, inclusiv citirea cu voce tare, citire si scriere lenta, probleme de ortografie, evitarea activitatilor care implica lectura si probleme in invatarea unei limbi straine.

Diferente intre simptomele dislexiei si ale altor tulburari

Dislexia poate impartasi anumite simptome cu alte tulburari, dar exista diferente notabile:

 • dislexie vs ADHD: ambele pot implica dificultati de atentie, insa dislexia afecteaza in primul rand citirea si procesarea limbajului, in timp ce ADHD afecteaza aspecte mai largi ale atentiei si hiperactivitatii
 • dislexie vs autism: dislexia afecteaza in primul rand lectura, in timp ce autismul implica provocari cu interactiunea sociala, comunicare si comportamente restrictive/repetitive
 • dislexie vs tulburare de procesare auditiva: tulburarea de procesare auditiva afecteaza in primul rand capacitatea de a procesa si interpreta informatiile auditive

Diagnosticarea dislexiei

Evaluarea simptomelor

În cadrul consultatiei, medicul examineaza diferite simptome asociate cu dislexia, inclusiv dificultati de decodificare a cuvintelor, ortografie, intelegere a cititului si constientizare fonologica. Doctorul va lua in considerare si prezenta altor probleme conexe, cum ar fi dificultatile de scriere sau provocarile organizationale. Performanta individului este comparata cu normele adecvate varstei pentru a determina daca exista o discrepanta semnificativa.

Evaluarea cognitiva

Desi nu exista analize si investigatii specifice pentru a detecta boala, sunt folosite diferite teste neurologice pentru depistarea dislexiei. Lista acestora include testarea inteligentei, evaluarea constientizarii fonologice, evaluari de citire si decodare, evaluari de ortografie si scriere si evaluarea memoriei de lucru si a vitezei de procesare.

Evaluarea istoricului medical si familial

Evaluarea istoricului medical si familial joaca un rol important in diagnosticare. Istoricul medical este revizuit pentru a identifica orice factori care ar putea contribui la dislexie sau pot afecta abilitatile de citire si limbaj. Procesul include examinarea istoricului prenatal si al nasterii, etapele de dezvoltare, potentialele afectiuni sau boli medicale si expunerea la toxine sau infectii care ar putea afecta dezvoltarea creierului. Este evaluat de asemenea istoricul familial, pentru a determina daca exista o prezenta a dislexiei sau a dificultatilor de invatare asociate in randul rudelor apropiate. 

Cum se trateaza dislexia?

În acest moment nu exista niciun mod de a corecta diferentele care cauzeaza dislexie. Tratamentul adecvat poate imbunatati starea pacientului si include diferite terapii.

Terapia de remediere

Terapia de remediere se concentreaza pe imbunatatirea abilitatilor de citire si scriere. Se bazeaza pe instructiuni de fonetica, strategii de decodare, recunoasterea cuvintelor vizuale si exercitii de intelegere.

Terapia lingvistica

Terapia lingvistica urmareste imbunatatirea abilitatilor de procesare si intelegere a limbajului. Poate implica activitati de dezvoltare a vocabularului, sintaxei, gramaticii si structurii propozitiilor, precum si strategii pentru intelegerea si exprimarea eficienta a ideilor.

Terapia multisenzoriala

Terapia multisenzoriala utilizeaza mai multe simturi (vizual, auditiv, kinestezic) pentru a consolida invatarea. Tehnici precum abordarea Orton-Gillingham combina experientele vizuale si tactile cu instructiuni de fonetica.

Terapia ocupationala

Terapia ocupationala abordeaza dificultatile motorii fine si coordonarea care pot afecta scrisul de mana si alte sarcini conexe. Se concentreaza pe imbunatatirea coordonarii ochi-mana, a controlului motor si a perceptiei vizuale pentru a imbunatati scrisul si alte activitati motorii fine.

Terapia prin arta

Desi nu este un tratament de baza pentru dislexie, terapia prin arta poate completa alte interventii prin promovarea expresiei de sine, cresterea increderii si reducerea stresului asociat cu dificultatile de invatare. 

Tehnologii asistive pentru dislexie

Tehnologiile asistive ajuta persoanele cu dislexie in cadrul citirii, scrierii si invatarii. 

Programe de dictare

Programele de dictare permit utilizatorilor sa-si spuna gandurile, care sunt apoi convertite in text. Aceste programe ajuta persoanele cu dislexie sa ocoleasca provocarile de ortografie si scriere si sa se concentreze asupra expresiei si ideilor lor verbale.

Software pentru citire

Softwarele de citire ofera diverse instrumente pentru a sprijini intelegerea lecturii, cum ar fi evidentierea textului, dimensiuni si culori reglabile ale fonturilor, aspecte personalizabile si capacitati de transformare a textului in vorbire. 

Software pentru scris

Softwarele de scriere ofera verificari ortografice si gramaticale, au functii de predictie de cuvinte si auto-corectie, precum si instrumente organizationale. 

Sprijinul emotional pentru persoanele cu dislexie

Impactul emotional al dislexiei

Dislexia poate duce la numeroase probleme emotionale, inclusiv frustrare, anxietate si o stima de sine scazuta. Daca o persoana apropiata sufera de aceasta afectiune, e important sa intelegi cat mai bine situatia pentru a oferi sprijinul necesar.

Terapia psihologica

Terapia psihologica poate ajuta persoanele cu dislexie sa gestioneze mai bine dificultatile emotionale. Terapia ajuta la abordarea tiparelor de gandire negative, la construirea strategiilor de coping, la cresterea increderii in sine si la dezvoltarea abilitatilor eficiente de rezolvare a problemelor.

Grupurile de sustinere

Grupurile de sprijin ofera o modalitate valoroasa prin care persoanele cu dislexie pot intra in legatura cu altii care se confrunta cu provocari similare. Ele ofera un spatiu sigur impartasirea experientelor, schimbul de sfaturi si incurajarea reciproca. Toate acestea pot reduce sentimentele de izolare si poate promova acceptarea de sine.

Asociatiile pentru dislexie

Asociatiile pentru dislexie sunt organizatii dedicate sprijinirii persoanelor cu dislexie si a familiilor acestora. Ele ofera resurse, informatii si sprijin comunitar, jucand un rol important in cresterea gradului de constientizare, promovarea intelegerii si facilitarea accesului la serviciile de asistenta necesare.

Cum poate fi intervenit timpuriu pentru a preveni dislexia?

Interventia timpurie se concentreaza pe identificarea si abordarea potentialilor factori de risc la copii aflati la o varsta frageda. Aceasta poate implica interventii directionate precum formarea de constientizare fonologica, activitati de imbogatire a limbajului si strategii de predare de sustinere pentru a imbunatati pregatirea pentru citire si a reduce probabilitatea dezvoltarii dislexiei.

Importanta educatiei timpurii si a implicarii parintilor

Educatia si implicarea parintilor sunt esentiale in sprijinirea dezvoltarii copiilor si reducerea impactului dislexiei. Parintii se pot implica mai mult prin diferite moduri:

 • educatie continua: ramai la curent cu cele mai recente cercetari in domeniu
 • comunicare cu profesorii
 • crearea unui mediu potrivit acasa, care promoveaza lectura si invatarea
 • tehnologii asistive 
 • sprijin emotional

Celebritati si personalitati cu dislexie

Exemple celebre de persoane cu dislexie

Iata cateva exemple celebre de persoane cu dislexie:

 • Albert Einstein
 • Tom Cruise
 • Whoopi Goldberg
 • Steven Spielberg
 • Keira Knightley
 • Cher
 • Pablo Picasso

Aceste personalitati s-au bucurat de un succes imens in domeniile lor de activitate, aratand ca dislexia nu limiteaza potentialul.

Cum au depasit acesti oameni provocarile asociate cu dislexia?

Multi oameni cu dislexie prospera atunci cand sunt capabili sa invete intr-un mod creativ. De exemplu, Einstein a intampinat dificultati la scoala primara, unde lectiile se bazau pe memorare. Dupa ce a trecut la o scoala noua care incuraja gandirea creativa, el a inceput sa se descurce mai bine. Whoopi Goldberg a descoperit ca invata mai bine scenariile daca cineva i le citeste, iar atunci cand scrie o carte o dicteaza, apoi o alta persoana o editeaza. Steven Spielberg a declarat ca nu s-a simtit niciodata o victima. S-a imprietenit cu alti copii „diferiti”, iar acest grup de prieten a devenit mai tarziu inspiratia pentru celebrul sau film The Goonies. 

Concluzie

În concluzie, dislexia este o diferenta complexa de invatare influentata de factori genetici si neurologici. Interventia timpurie si sprijinul sunt esentiale pentru ca persoanele care sufera de aceasta boala sa prospere. Speram ca acest articol te-a ajutat sa intelegi mai bine ce este dislexia si care sunt caracteristicile sale.

DIAGNOSTIC

Procedurile de diagnosticare moderne sunt realizate de medici specialisti cu o practica remarcabila.

TRATAMENT

Schema de tratament este personalizata si foloseste metode inovative si eficiente de vindecare.

ECHILIBRU

In fiecare caz urmarim restabilirea rapida a starii de sanatate si insusirea unui stil de viata sanatos.

Medici specialisti

Avem o echipa care reuneste medici de exceptie si aplicam solutii inovative de tratament.

Programeaza-te

  Postări asemănatoare

  Programeaza-te

  X