Cuprins articol
Dementa este o afectiune care se manifesta prin declinul capacitatii mentale. Nu este o boala anume, termenul este folosit mai ales pentru a descrie un grup de simptome, care duc la degradarea capacitatii mentale.
Aceste simptome se pot manifesta la orice varsta, dar riscul cel mai mare il prezinta persoanele trecute de 65 de ani. Cel mai frecvent tip de dementa este boala Alzheimer. In cazul acestei boli, s-au inregistrat niveluri crescute de proteine in interiorul si exteriorul celulelor creierului, iar acest lucru afecteaza sanatatea celulelor cerebrale si le impiedica sa comunice intre ele. Regiunea din creier afectata in cazul bolii Alzheimer se numeste hipocampus (centrul invatarii si memoriei). Asa se si explica de ce pierderea memoriei este unul dintre primele manifestari in cazul bolii Alzheimer.
Cauzele dementei
Dementa are drept cauza deteriorarea celulelor creierului care nu mai pot sa comunice intre ele. Atunci cand nu mai exista conectivitate intre celule, gandirea, comportamentul, sentimentele sunt afectate. Creierul este format din mai multe regiuni, fiecare fiind responsabila pentru o anumita functie (memorie, judecata). Se poate intampla ca, in unele cazuri, celulele dintr-o anumita zona sa fie deteriorate. Fiecare pacient se manifesta diferit, simptomele difera in functie de zona din creier care a fost afectata.
Exista si afectiuni care pot cauza dementa:
- depresia: in acest caz nu mai este vorba de degradarea celulelor creierului, ci de o depresie care poate provoca pacientului pierderi de motivatie si de concentrare.
- afectiuni tiroidiene.
- afectiuni renale.
- deficienta de vitamine.
- infectii respiratorii.
- infectii urinare.
Tipuri de dementa
Exista mai multe tipuri de dementa. Este vorba de fapt despre afectiuni degenerative: aceste afectiuni nu raspund la tratamente si se agraveaza indiferent de masurile luate de pacient. Bolile cele mai cunoscute din aceasta grupa sunt: Alzheimer, Huntington, boala Creutzfeldt-Jacob, dementa cu corpi Lewy.
Alzheimer
Boala Alzheimer este cea mai frecventa forma de dementa. Se manifesta treptat si progreseaza de-a lungul a cativa ani. Este cauzata de fragmente de tesut cerebral care se depun pe creier si deterioreaza celulele invecinate. De asemenea, afectiunea afecteaza si o substanta foarte importanta pentru creier, care se numeste acetilcolina si care este responsabila cu transmiterea de impulsuri nervoase de la o celula la alta.
Manifestarile bolii sunt:
- pierderea memoriei de scurta durata;
- dezorientare;
- dificultati de exprimare;
- incapacitatea de a duce la bun sfarsit activitati care erau simple.
Dementa cu corpi Lewy
Acesti corpi sunt de fapt conglomerate de proteine care intrerup semnalele transmise dintre neuroni. Se manifesta prin halucinatii vizuale, alterarea starii de constienta, tremur, probleme de perceptie vizuala.
Dementa fronto-temporala
Acest tip de dementa se manifesta prin deteriorarea lobilor temporali si frontali. Manifestarile afectiunii nu apar, de obicei, inainte de 50-60 de ani, dar exista cazuri cand acest lucru se intampla. Manifestarile importante sunt: schimbarile de personalitate, modificarile de comportament, deteriorarea vorbirii.
Factori de risc in cazul dementei
Cei mai importanti factori de risc in cazul dementei sunt:
- varsta;
- ateroscleroza;
- nivelurile ridicate de colesterol;
- diabetul zaharat;
- insuficienta cognitiva;
- fumatul;
- consumul de alcool.
Manifestarile dementei
Cele mai importante simptome ale dementei sunt:
- pierderea memoriei (progresiva);
- pierderea capacitatii de concentrare;
- diminuarea perceptiei vizuale.
In stadiile ei incipiente, dementa se poate manifesta prin:
- stare de confuzie;
- pierderea capacitatii de a indeplini sarcinile cotidiene;
- modificarea personalitatii;
- apatie;
- izolare.
Cum se stabileste diagnosticul de dementa
Diagnosticarea acestei afectiuni in stadii incipiente este destul de dificila. Diagnosticul nu se poate stabili in urma unor simple analize de sange. Este nevoie de parcurgerea mai multor pasi:
Evaluarea medicala
In aceasta etapa medicul neurolog va dori sa stie care sunt simptomele cu care se confrunta pacientul, cand au aparut, daca simptomele sunt persistente sau nu, cat de severe sunt, daca pacientul a renuntat la anumite activitati din cauza acestor simptome, daca a traversat o perioada stresanta, daca exista cazuri de boala Parkinson, sau Huntington in familie.
Analizele de laborator
Analizele medicale pot confirma un diagnostic avansat al medicului. Aceste analize vor cuprinde:
- verificarea nivelului de vitamina B12;
- HIV;
- verificarea hormonilor tiroidei;
- nivelul de zahar din sange;
- examenul toxicologic;
- punctie lombara (se verifica proteinele din maduva osoasa):
Teste imagistice
Daca medicul are nevoie de confirmare chiar si dupa analizele de sange, poate recomanda:
- computer tomograf;
- imagistica prin rezonanta magnetica.
Astfel se pot identifica probleme precum accident vascular cerebral, sau tumori cerebrale.
Cum se trateaza dementa
Exista tratamente care pot incetini evolutia dementei, sau pot chiar stopa anumite simptome.
- vitamine pentru a elimina deficitul de B12;
- indepartarea chirurgicala a unor tumori cerebrale;
- tratarea depresiei, daca aceasta este cauza;
- stoparea tratamentelor medicamentoase care declanseaza simptome specifice dementei;
- tratarea hipotiroidismului;
- tratarea encefalitei.
In cazul in care dementa nu poate fi vindecata, tratamentul va avea ca scop incetinirea evolutiei. Tratamentul se administreaza doar conform recomandarilor medicale si doar pe baza de reteta. Unele medicamente au efecte secundare si pot interactiona cu alte medicamente
Tratament chirurgical
In cazul in care pacientul se confrunta cu simptome specifice dementei, iar acestea sunt declansate de tumori cerebrale sau hidrocefalie, medicul specialist va recomanda interventia chirurgicala.