Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Specializari
22
Decontare
asigurari private de sanatate.
Analize decontate de CASMB
TRATAMENTE GRATUITE
pentru asiguratii CASMB

Tensiunea distolica vs. Tensiunea sistolica

Cuprins articol

Tensiunea arteriala este unul din cei mai importanti parametri masurati atat in conditii de sanatate cat si in conditii de boala, deoarece ofera multiple informatii despre starea generala de sanatate a fiecarei persoane in parte. Este foarte important ca fiecare pacient sa isi monitorizeze regulat presiunea arteriala deoarece atat valorile tensionale mari cat si valorile tensionale mici pot determina complicatii grave pentru organism.

Din punct de vedere medical, tensiunea arteriala este un parametru care masoara presiunea exercitata de sange asupra peretilor vaselor de sange din organism. Tensiunea arteriala este alcatuita din doua elemente componente: tensiunea sistolica si tensiunea diastolica. Tensiunea arteriala sistolica masoara presiunea exercitata de sange asupra vaselor in timpul contractiei inimii in timp ce tensiunea arteriala diastolica masoara presiunea exercitata de sange asupra vaselor in timpul relaxarii muschiului cardiac.

Ambele valori ale tensiunii arteriale sunt la fel de importante, desi marea majoritate a pacientilor acorda o atentie sporita valorii tensiunii sistolice. Studiile de specialitate arata faptul ca 1 din 3 adulti cu varsta peste 45 ani se confrunta cu valori crescute ale tensiunii arteriale iar un sfert dintre acestia vor suferi pe parcursul vietii o complicatie a hipertensiuni arteriale. Din aceste motive este foarte important ca valorile tensionale sa fie monitorizate regulat pentru a putea fi mentinute in limite normale.

Tensiunea distolica: Ce trebuie sa stii?

Cand masuram tensiunea arteriala, aparatul ne indica doua valori; prima reprezinta valoarea tensiunii sistolice in timp ce a doua reprezinta valoarea tensiunii diastolice. Presiunea diastolica este la fel de importanta ca valoarea presiunii sistolice, deoarece multi pacienti pot prezenta valori normale ale tensiunii sistolice insa pot avea valori crescute ale tensiunii diastolice, situatie care incadreaza pacientul in diagnosticul de hipertensiune arteriala.  

Tensiune Sistolica Vs Tensiune Diastolica 1024x683

Ce este tensiunea distolica?

Tensiunea diastolica reprezinta cea mai mica presiune cu care sangele circula in vase in timpul diastolei (in intervalul de timp in care muschiul cardiac se relaxeaza). Valoarea tensiunii diastolice ofera informatii pretioase despre starea de sanatate a vaselor inimii, a muschiului cardiac precum si a altor organe vitale din organism (rinichii sau sistemul endocrin).

Valorile crescute ale tensiunii diastolice apar in momentul in care fibrele musculare din structura vaselor de sange nu se relaxeaza in intervalul de timp cuprins intre doua batai succesive. Pacientii care se confrunta cu valori crescute ale tensiunii diastolice pot prezenta adesea dureri intense de cap, senzatie de presiune la nivelul extremitatii cefalice, stare de ameteala sau lesin, transpiratii abundente, batai neregulate ale inimii, tulburari de somn, parestezii la nivelul membrelor superioare sau inferioare, tulburari de memorie, scaderea capacitatii de concentrare, tulburari de vedere sau epistaxis.

Exista o serie de factori de risc care contribuie la aparitia valorilor crescute ale tensiunii arteriale diastolice precum bolile endocrine, stilul de viata dezorganizat, dieta bogata in grasimi si produse procesate, consumul exagerat de cafea sau alcool, nicotina, sedentarismul, obezitatea, administrarea de contraceptive orale, hipopotasemia sau deficitul de vitamina D.

De asemenea, valorile crescute ale tensiunii arteriale diastolice pot fi expresia unor boli mai serioase precum insuficienta renala, stenoza de artera renala, hipotiroidism sau hipertiroidism, feocromocitomul, sindromul Cushing, insuficienta aortica, tulburari de conducere cardiaca, tumori localizate la nivel cerebral, patologie de sarcina sau apnee in somn. Din aceste motive este foarte important ca orice persoana cu valori crescute ale tensiunii arteriale diastolice sa se prezinte la medic in cel mai scurt timp posibil pentru efectuarea unui bilant general al starii de sanatate.

Cum se masoara presiunea distolica?

Masurarea tensiunii arteriale diastolice se realizeaza cu usurinta, cu ajutorul unui tensiometru manual sau automat, de catre o persoana familiarizata cu procedura (medic sau asistent medical). Pentru masurarea valorii tensiunii arteriale este nevoie de liniste atat din partea pacientului cat si din partea persoanelor din jur.

Sfigmomanometru

Sfigmomanometrul este un aparat manual cu ajutorul caruia se masoara tensiunea arteriala. Pentru masurarea tensiunii arteriale cu aparatul manual se parcurg urmatorii pasi:

  •       pacientul se pozitioneaza in decubit dorsal sau in pozitie sezanda;
  •     se amplaseaza manseta pneumatica (a se verifica inainte ca ventilul mansetei sa fie inchis) la nivelul bratului in extensie al pacientului, in regiunea arterei radiale, la 2-3 cm deasupra plicii cotului;
  •   se pozitioneaza stetoscopul sub marginea inferioara a mansetei si se umfla manseta pana ce zgomotele cardiace nu se mai pot decela in stetoscop;
  •   urmatorul pas consta in deschiderea usoara a ventilului, cu scopul de a elimina treptat aerul din manseta;
  •   prima bataie auzita in stetoscop reprezinta valoarea tensiunii sistolice iar ultima bataie decelata reprezinta valoarea tensiunii diastolice.

Tensiometru digital

Tensiometrul digital este un aparat care masoara automat valoarea tensiunii arteriale a pacientului. Este alcatuit dintr-o manseta pneumatica si un mic aparat cu un ecran care va introduce automat aer in manseta si va masura valorile tensionale, urmand a le afisa pe ecranul aparatului la finalul masuratorii. Trebuie mentionat faptul ca masurarea manuala a tensiunii arteriale este mai exacta comparativ cu masurarea digitala.

Care sunt valorile normale ale tensiunii diastolice?

Valoarea oprima a tensiunii diastolice este mai mica de 80mmHg. Pacientii care prezinta o valoare a tensiunii diastolice cuprinsa intre 80-84mmHg se considera ca au o valoare normala a acesteia; valorile cuprinse intre 85-89mmHg sunt incadrate ca valori normal inalte, in timp ce valorile tensiunii diastolice mai mari de 90mmHg sunt valori mari care pot indica un caz de hipertensiune arteriala.

Tensiunea sistolica: Detalii esentiale

Tensiunea sistolica reprezinta prima valoare a tensiunii exprimate in urma masuratorii tensiunii arteriale. Marea majoritate a pacientilor ofera o importanta sportita valorii tensiunii sistolice, desi valoarea acesteia este la fel de importanta precum valoarea tensiunii diastolice.

Tensiune Sistolica Vs Tensiune Diastolica Clinica Eminescu 100 1024x577

Ce este tensiunea sistolica?

Tensiunea arteriala sistolica reprezinta presiunea pe care coloana de sange o exercita asupra peretilor vaselor de sange in timpul sistolei (perioada in care muschiul cardiac se contract). Masurarea periodica a valorii tensiunii sistolice este extrem de importanta pentru a identifica din timp cazurile de hipertensiune arteriala deoarece, in numeroase situatii, boala este asimptomatica in fazele initiale, iar cand tensiunea sistolica a ajuns la valori mult prea mari, pacientii pot prezenta complicatii fatale precum accidentul vascular cerebral.

Pacientii cu valori crescute ale tensiunii arteriale sistolice se pot confrunta cu durere intensa in regiunea occipitala, stare generala de ameteala sau lesin, tulburari de echilibru, tulburari de vedere, senzatie de cap tulbure, stari de greata, varsaturi, transpiratii exagerate, tremor fin al extremitatilor, batai neregulate si rapide ale inimii, probleme cu respiratia sau chiar epistaxis.

Care sunt valorile normale ale tensiunii sistolice?

Este foarte important ca fiecare pacient cu factori de risc pentru hipertensiune, cu istoric familial de HTA sau cu istoric personal de boala sa isi monitorizeze permanent tensiunea la domiciliu si sa identifice valorile anormale ale acesteia. Daca la determinari repetate valorile tensionale sunt in afara normalului, pacientul necesita, de urgenta, consult medical de specialitate.

  •       Tensiune oprima: sub 120mmHg;
  •       Tensiune normala: intre 120-129mmHg;
  •       Tensiune normal inalta: intre 130-139mmHg;
  •       Hipertensiune grad 1: intre 140-159mmHg;
  •       Hipertensiune grad 2: intre 160-179mmHg;
  •       Hipertensiune grad 3: valori mai mari de 180mmHg.

Cum influenteaza presiunea sistolica sanatatea cardiovasculara?

Masurarea periodica a tensiunii arteriale reprezinta modalitatea prin care fiecare pacient se asigura de buna functionare a aparatului cardiovascular. Valorile crescute ale presiunii sangelui influenteaza semnificativ starea generala de sanatate atat a inimii cat si a vaselor de sange deoarece, daca presiunea exercitata de coloana de sange asupra patului vascular este mult prea mare, aceasta poate provoca injurii la nivelul peretelui vascular. In timp, se poate ajunge la deteriorarea peretelui vaselor de sange, fenomen aparut in special la nivelul cerebral, ceea ce determina rupturi ale vaselor si apritia accidentului vascular cerebral. De asemenea,  o tensiune arteriala crescuta poate conduce chiar la infarct miocardic acut. Din aceste considerente este foarte important a se realiza o monitorizare permanenta a valorilor tensiunii arteriale atat sistolice cat si diastolice.

Factori care pot influenta valoarea tensiunii sistolice

Exista o serie de factori care pot influenta valorile tensiunii sistolice. Studiile de specialitate au aratat faptul ca efectul cumulativ al acestor factori de risc poate determina valori crescute ale tensiunii arteriale precum si complicatii catastrofale.

Varsta

Varsta este unul din cei mai importanti factori de risc in aparitia hipertensiunii arteriale. S-a constata faptul ca, o data cu inaintarea in varsta, valorile tensionale cresc deoarece peretii vaselor de sange devin mai rigizi, mai putin elastici iar sangele circula cu o presiune mai mare in interiorul acestora.

Dieta

Dieta influenteaza semnificativ valoarea tensiunii arteriale. S-a demonstrat faptul ca o dieta bogata in alimente sarate favorizeaza cresterea tensiunii arteriale si creste riscul unor evenimente acute cardiovasculare. Alimentatia sanatoasa, bogata in fructe si legume proaspete, saraca in alimente procesate sau conservate poate contribui la mentinerea in limite normale a valorilor tensiunii arteriale.

Conditia fizica

Sedentarismul este unul din factorii de risc care contribuie la aparitia hipertensiunii arteriale. S-a dovedit faptul ca o activitate fizica constanta antreneaza muschiul cardiac, mentine tensiunea arteriala sistolica si diastolica in limite normale si creste durata de supravietuire.

Stresul

Viata agitata sau stresanta contribuie semnificativ la cresterea valorii tensiunii arteriale. Lipsa somnului, a odihnei, surmenajul, anxietatea sau depresia pot influenta in mod negativ valorile presiunii arteriale si pot determina aparitia hipertensiunii artariale severe, care poate pune viata pacientului in pericol.

Consumul de alcool/tutun

Un alt factor de risc in aparitia valorilor crescute ale tensiunii arteriale este reprezentat de consumul cronic de alcool; alcoolul determina hipertensiune arteriala in timp ce tutunul creste riscul de accident vascular cerebral, infarct miocardic sau HTA severa.

Importanta monitorizarii ambelor valori ale tensiunii

Monitorizarea permanenta, la intervale regulate de timp a valorii tensiunii arteriale este foarte importanta pentru a putea identifica din vreme eventuale cresteri ale presiunii arteriale si pentru a putea institui un tratament adecvat inainte de a se instala complicatiile. Monitorizarea tensiunii se poate face fie la domiciliu, cu ajutorul unui aparat automat de masurare a tensiunii arteriale, fie in cabinetul medicului de familie, la intervale regulate de timp. Afla de aici cum se masoara tensiunea arteriala.  

Pacientul trebuie sa acorde o atentie sporita ambelor valori tensionale, atat valorii sistolice cat si valorii diastolice, deoarece exista numeroase situatii in care, desi valoarea presiunii sistolice este in limite normale, valoarea tensiunii diastolice este crescuta. Tensiunea diastolica marita izolat este foarte periculoasa deoarece poate ascunde boli grave ale inimii sau ale vaselor de sange. Nu ignora valorile crescute ale tensiunii arteriale sistolice si/sau diastolice.

Implicatii in diagnostic si tratament

Pentru stabilirea diagnosticului de hipertensiune arteriala este nevoie de o simpla masurare a tensiunii arteriale si de identificarea unei valori a tensiunii arteriale sistolice si/sau diastolice peste limita normalului. In cazul in care exista dubii de diagnostic, medicul poate repeta masurarea peste cateva ore sau a doua zi.

In momentul in care s-a stabilit diagnosticul de hipertensiune arteriala, este necesar a se implementa un tratament adecvat. Exista mai multe clase de medicamente antihipertensive, diferite prin modalitata lor de actiune. Tratamentul antihipertensiv va fi unul individualizat, in functie de nevoile fiecarui pacient in parte, si se va administra doar la recomandarea medicului curant.

Rolul masurarii tensiunii in preventia bolilor cardiace

Masurarea periodica a valorilor tensiunii arteriale reprezinta o modalitate prin care se pot preveni boli grave precum accidentul vascular cerebral sau infarctul miocardic acut. Simpla determinare a tensiunii arteriale poate identifica cu usurinta cazurile de hipertensiune arteriala, situatie in care este necesara implementarea unui tratament antihipertensiv pentru a tine sub control valorile tensiunii arteriale.

In situatia in care diagnosticul este incert sau determinarile au aratat valori normale ale tensiunii arteriale insa pacientul prezinta istoric de hipertensiune arteriala la domiciliu sau multiplii factori de risc, se poate efectua monitorizarea tensiunii arteriale pe o perioada de 24 ore. Pacientul va purta manseta tensiometrului pentru 24 ore, timp in care isi va desfasura activitatea in mod normal iar aparatul va masura tensiunea arteriala la intervale regulate de timp. La finalul perioadei, se va genera un raport cu media valorilor tensionale precum si un grafic detaliat cu valorile tensiunilor arteriale in ultimele 24 ore. Citeste mai multe despre rolul Holterului TA in monitorizarea tensiunii.

Afectiuni si complicatii asociate tensiunii sistolice/diastolice

Valorile crescute ale tensiunii arteriale pot determina un numar foarte mare de complicatii precum accidentul vascular cerebral, infarctul miocardic acut, encefalopatia hipertensiva, retinopatia hipertensiva, nefropatia hipertensiva, boli ale arterelor periferice, hipertrofie de ventricul stang sau boala coronariana ischemica. De asemenea, tensiunea ridicata poate cauza insuficienta cardiaca diastolica. Mai mult decat atat, valorile marite ale tensiunii arteriale pot determina aparitia aterosclerozei, a diabetului zaharat sau a obezitatii. Este foarte important ca valorile crescute ale tensiunii arteriale sa fie tratate la timp inainte de a se ajunge la complicatii severe, care pot pune viata pacientului in pericol.

Concluzie

Tensiunea arteriala sistolica si diastolica reprezinta unul din cei mai importanti parametrii care trebuie monitorizati periodic, permanent, pe toata perioada vietii. Presiunea pe care sangele o exercita asupra peretilor vaselor de sange in sistola (tensiune sistolica) precum si in diastola (tensiune diastolica) este foarte importanta deoarece poate influenta starea generala de sanatate a aparatului cardio-vascular. Mentinerea in limite normale a valorii tensiunii arteriale poate reprezenta o masura de preventia in fata accidentului vascular cerebral sau a infarctului miocardic acut. Nu ezita sa iti masori cu regularitate tensiunea arteriala si sa te adresezi medicului daca constati valori in afara intervalului de referinta.

DIAGNOSTIC

Procedurile de diagnosticare moderne sunt realizate de medici specialisti cu o practica remarcabila.

TRATAMENT

Schema de tratament este personalizata si foloseste metode inovative si eficiente de vindecare.

ECHILIBRU

In fiecare caz urmarim restabilirea rapida a starii de sanatate si insusirea unui stil de viata sanatos.

Medici specialisti

Avem o echipa care reuneste medici de exceptie si aplicam solutii inovative de tratament.

Programeaza-te

    Postări asemănatoare

    Programeaza-te

    X