Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Specializari
22
Decontare
asigurari private de sanatate.
Analize decontate de CASMB
TRATAMENTE GRATUITE
pentru asiguratii CASMB
Prima pagină » Infarctul miocardic acut

Infarctul miocardic acut

Cuprins articol

Bolile sistemului cardiovascular reprezintă un domeniu de mare interes pentru lumea medicala deoarece incidenta acestor afectiuni este in crestere in randul persoanelor adulte, iar repercusiunile pe care le au la nivelul intregului organism pot fi catastrofale. Principala cauza de deces la nivel mondial este cea cardiovasculara. Din acest motiv s-au implementat campanii largi de prevenire si de recunoastere imediata a simptomelor de boala cu scopul de a putea asigura tratamentul necesar intr-un interval de timp foarte scurt.

Inima se afla in centrul aparatului cardiovascular. Are multiple functii la nivelul organismului, iar buna functionare a muschiului cardiac este esentiala pentru buna functionare a intregului organism. Alaturi de inima, in componenta aparatului cardiovascular intervin si arterele, vase de sange cu rol deosebit de important, acela de a transporta sangele oxigenat la toate celulele corpului uman.

Studiile de specialitate au aratat faptul ca incidenta infarctului miocardic este maxima in jurul varstei de 55 ani la barbati, respectiv 65 ani la femei. Cu toate acestea, au fost raportate numeroase cazuri de infarct miocardic acut la persoane tinere, cu varsta sub 40 ani. In plus, mai mult de un sfert din cazurile de deces cardiovascular s-au datorat infarctului miocardic.

Ce este infarctul miocardic acut?

Daca va intrebati care este definitia infarctului miocardic acut, raspunsul este simplu. Infarctul miocardic acut este o afecțiune gravă a inimii care apare atunci când un vas de sange care alimenteaza muschiul inimii se blocheaza brusc. Acest lucru duce la moartea tesutului cardiac si poate provoca complicatii severe. Principalele simptome includ durerea toracica severa, dificultati de respiratie si senzatie de sufocare. Diagnosticul si tratamentul prompt sunt esentiale pentru supravietuire.

Infarctul acut sau sindromul coronarian acut, cum este cunoscut in termeni medicali, este una dintre cele mai grave urgente medicale deoarece, in momentul in care unul din vasele inimii se blocheaza, sangele nu mai circula corspunzator si nu mai asigura oxigenarea muschiului cardiac. Celulele cardiace private de oxigen se vor necroza si, intr-un final, vor muri.

Anatomia si fiziologia miocardului

Pentru o intelegere mai amanuntita a acestei afectiuni extrem de importante, chiar amenintatoare de viata, este nevoie de o privire in detaliu asupra unor notiuni de anatomie, fiziologie si fiziopatologie a inimii si a sistemului cardiovascular.

Rolul miocardului in functionarea inimii

Inima este la baza un muschi care se contracta regulat. Muschiul inimii poarta denumirea de miocard. Acesta este format din doua tipuri de tesuturi: tesutul cardiac si tesutul nodal. Tesutul cardiac este alcatuit din fibre musculare cardiace dispuse circular la nivelul atriilor și oblic la nivelul ventriculilor. Tesutul nodal este alcatuit din fibre musculare bogate in sarcoplasma, care formeaza nodulii de conducere.

Muschiul cardiac prezinta o serie de caracteristici: excitabilitatea, automatismul, conductibilitatea si contractilitatea. Cu ajutorul acestor caracteristici, inima isi indeplineste rolul de pompa la nivelul organismului prin sistola (contractie) si diastola (relaxare). Inima ofera aportul necesar de oxigen si substante nutritive tuturor celulelor din corp si indeparteaza dioxidul de carbon si metabolitii prin intermediul celor doua circulatii: sistemica si pulmonara.

Ce se intampla in timpul unui infarct miocardic acut

Cel mai frecvent, infarctul miocardic acut apare prin blocarea unui artere coronare; acest eveniment se poate produce ca urmare a rupturii unei placi de aterom localizate pe peretele vasului de sange. In prima etapa apare reducerea fluxului de sange in teritoriul de miocard deservit de vasul respectiv; fenomenul poarta denumirea de ischemie. Ischemia se asociaza cu hipoxia (lipsa cantitatii de oxigen) care, netratare in timp util, determina necroza celulelor miocardice.

Avand in vedere mecanismul fiziopatologic al bolii, studiile de specialitate afirma cu tarie faptul ca principalul factor de risc in producerea infarctului miocardic acut este ateroscleroza coronariana. Depunerea pe peretele vasului a unui depozit de lipide si celule de tipul macrofagelor, constituie placa de aterom, care va ingusta lumenul vasului si va limita aportul de sange.

Tipurile de infarct miocardic acut

In functie de vasul de sange care este afectat de ocluzie si de teritoriul muscular deservit de vasul respectiv, exista mai multe tipuri de infarct miocardic. Acestea sunt:

Infarct miocardic acut anterior

Infarctul miocardic anterior apare in momentul in care scade alimentarea cu sange a peretelui anterior al inimii. Localizarea infarctului miocardic poate fi identificata prin intermediul electrocardiogramei; modificarea sugestiva in caz de infarct miocardic acut anterior este supradenivelarea segmentului ST in derivatiile V1-V4.

Infarct miocardic acut inferior

Infarctul miocardic acut inferior se produce in momentul in care vasul care asigura furnizarea de sange in zona inferioara a inimii, este blocat. Peretele posterior al inimii este irigat de artera coronara dreapta. Infarctul miocardic acut inferior este cel mai frecvent tip de infarct miocardic acut, iar prognosticul acestei localizari este mai bun comparativ cu infarctul peretelui anterior. Pe electrocardiografie, modificarile sugestive de infarct de miocard inferior sunt  sundenivelarile  segmentului ST in derivatiile DII, DIII si aVF.

Infarct miocardic acut lateral

Infarctul miocardic acut al peretelui lateral apare in urma obstructionarii arterei circumflexa stanga sau a uneia din ramurile acesteia. Principalii factori de risc ai infarctului miocardic acut lateral sunt varsta, obezitatea, fumatul, valori crescute ale tensiunii arteriale, dislipidemie, diabetul si consumul de bauturi alcoolice.

Infarct miocardic acut subendocardic

Infarctul miocardic subendocardic apare in momentul in care leziunile sunt localizate la nivelul subendocardului, pe o zona restransa a peretelui ventriculului stang, al septului interventricular sau al muschilor papilari. In infarctul subendocardic, sunt afectate doare straturile superficiale de celule musculare, spre deosebire de infarctul transmural in care este afectat intreg stratul muscular.

Factori de risc și cauze comune ale infarctului miocardic acut

Infarctul miocardic este o patologie foarte des intalnita in practica medicala, motiv pentru care studiul acestei afectiuni este foarte intens. Au fost identificate o serie de cauze comune raspunzatoare de aparitia infarctului miocardic. Acestea sunt:

  • Obstructia vaselor inimii cu depozite de grasime endoteliala → ateroscleroza. Formarea placilor de aterom pe peretele vaselor de sange reprezinta principala cauza de aparitie a infarctului miocardic acut deoarece, cu cat peretele vasului de ingusteaza mai mult, cu atat sangele circula mai greu;
  • Embolii coronariene cauzate de infectii sau cheaguri de sange;
  • Boli autoimune;
  • Tumori subepicardice care comprima vasele de sange;
  • Traumatisme in zona cardiaca;
  • Boli congenitale cardiace;
  • Afectiuni hematologice care determina o coagulare exagerata a sangelui;
  • Spasmul aparut la nivelul arterelor coronare.

Exista o serie de factori de risc ai bolii, care cresc considerabil sansele ca o persoana sa dezvolte un eveniment acut coronarian de tipul infarctului miocardic. Acestia sunt:

  • Varsta: studiile de specialitate au aratat faptul ca, cu cat o persoana avanseaza in varsta, cu atat creste riscul de a dezvolta infarct miocardic; riscul mare apare la barbatii peste 45 ani si la femeile peste 55 ani;
  • Antecedente heredo-colaterale: riscul de a dezvolta infarct miocardic acut este mai mare la pacientii care prezinta istoric familial de boli coronariene;
  • Fumatul creste riscul de boli cardiace, inclusiv cel de infarct miocardic;
  • Greutatea corporala crescuta;
  • Valori crescute ale tensiunii arteriale;
  • Colesterol si trigliceride crescute;
  • Boli metabolice: diabetul zaharat creste riscul de infarct miocardic acut;
  • Sedentarismul;
  • Consumul de substante interzise: droguri- amfetamina si cocaina;
  • Boli autoimune: poliartrita reumatoida, lupusul eritematos sistemic, cresc riscul de infarct miocardic acut;
  • Consumul pe termen lung, fara recomandare medicala, de anticonceptionale cu o cantitate crescuta de estrogeni cresc riscul de infarct miocardic prin hipercoagulabilitate.

Simptome și diagnostic in caz de infarct miocardic acut

Infarctul miocardic acut este o patologie foarte grava, amenintatoare de viata. Din acest motiv este foarte important ca fiecare persoana sa aibe cunostinte cu privire la simptomatologia acestei afectiuni atat de frecventa in randul adultilor, pentru a putea solicita cat mai rapid ajutor de specialitate.

Simptomele infarctului miocardic acut

  •  Durerea in piept, in zona inimii sau in zona retrosternala:
    • Este cunoscuta in termeni medicali sub denumirea de angina pectorala;
    • Are caracter de gheara;
    • Apare brusc, in efort sau in repaus;
    • Are caracter migrator spre ceafa, spate, gat si membrul superior stang;
    • Are o intensitate crescuta;
    • Nu se modifica la shcimbarea pozitiei sau inspir profund;
  • Senzatia de lipsa de aer;
  • Transpiratii abundente;
  • Paloare tegumentara;
  • Tulburari ale ritmului cardiac;
  • Senzatie de greata, varsaturi;
  • Senzatie de ameteala, uneori chiar sincopa;
  • Anxietate.

Primele semne ale infarctului

In timpul infarctului miocardic acut apare o privare a tesutului muscular cardiac de sange, implicit de oxigen. Celulele sufera un proces de ischemie si apoi, prin necroza, mor. Primele semne ale infarctului miocardic acut sunt durerea toracica anterioara, senzatia de ameteala, dezorientare si tulburarile de respiratie.

Durerea toracica care apare in infarctul miocardic acut este usor de recunoscut si asociat cu patologia, deoarece are anumite caracteristici: caracter de gheara, localizare retrosternala sau precoridala, iradiaza submandibular, spate, brat stang, are intensitate crescuta, debuteaza spontan si cedeaza la administrarea sublinguala de Nitroglicerina.

Cum se diagnosticheaza un infarct miocardic acut?

Pentru a stabili un diagnostic de infarct miocardic acut este nevoie de o serie de investigatii care se efectueaza intr-un centru medical de urgenta. Protocolul in infarctul miocardic recomanda efectuarea unei electrocardiograme (ECG), care inregistreaza activitatea electrica a inimii si poate identifica diferite modificari la nivelul muschiului cardiac care nu se mai contracta corespunzator cand este privat de sange. Mai mult decat atat, derivatiile in care apar modificarile de pe ECG ofera informatii pretioase cu privire la localizarea infarctului miocardic acut.

O alta investigatie care se efectueaza in caz de infarct miocardic este ecografia cardiaca care permite evaluarea contractilitatii si a functiei de pompa a inimii. De asemenea, se mai poate efectua radiografie toracica care permite aprecierea dimensiunilor cordului.

Analizele de sange sunt, de asemenea, foarte importante. Valorile crescute ale enzimelor musculare cardiace precum si a altor analize de laborator (troponina T, troponina I, creatinkinaza, lactat-dehidrogenaza), in corelatie cu aspectul ECG, pot stabili diagnosticul de infarct miocardic acut.

Coronarografia este o metoda interventionala, efectuata atat in scop diagnostic cat si in scop curativ. Cu ajutorul coronarografiei se poate evidentia zona de stezona care a dus la ocluzia vasului de sange, se poate indeparta materialul stenozant si se poate monta un dispozitiv care are scopul de a preveni reaparitia ocluziei.

Investigatiile imagistice de tipul computer tomografie cardiaca sau rezonanta magnetica nucleara cardiaca, se efectueaza in cazuri selectionate, avand ca scop aprecierea gradului de extensie al leziunilor.

Tratament si ingrijirea pacientului cu infarct miocardic acut

Abordarea terapeutica a unui pacient cu atac de cord este una complexa, specifica si precisa. Tratamentul infarctului miocardic acut este compus din doua faze: tratamentul in spital si tratamentul la domiciliu- ingrijire si schimbarea stilului de viata. Ambele directii de tratament sunt extrem de importante si de ele depind sansele de supravieturile ulterioare ale pacientului.

Tratamentul infarctului miocardic acut

In infarctul miocardic acut tratamentul cuprinde o directie farmacologica si una non farmacologica. Din punct de vedere farmacologic, in atacul de cord se administreaza urmatoarele clase de medicamente:

  • Aspirina: mentine fluxul sangvin la nivelul vasului blocat;
  • Antiagregant plachetar: previne aparitia dimensiunilor crescute ale trombului;
  • Trombolitice: distrug trombul existent;
  • Nitroglicerina: dilata vasele de sange;
  • Beta-blocante: normalizeaza tensiunea arteriala;
  • Morfina: calmeaza durerea intensa.

Tratamentul non farmacologic cuprinde interventiile de chirurgie cardiaca, precum:

  • Angioplastia coronariana cu sau fara stent: se introduce un cateter prevazut la unul din capete cu un balonas special care se umfla dupa ce cateterul ajunge la nivelul vasului de sange blocat, cu scopul de a restabili permeabilitatea vasculara; angioplastia cu stent se caracterizeaza prin montarea unui dispozitiv special (stent) in interiorul vasului, pentru a preveni obstructionarea repetata a acestuia;
  • Endarterectomia: se introduce un cateter venos in vasul blocat, cu scopul de a elimina placa de aterom;
  • Interventia de by pass: consta in devierea fluxului de sange prin formarea unui circulatii de sange colaterale, astfel incat sangele sa curga in jurul zonei blocate;
  • Ablatia cu radiofrecventa: se urmareste distructia prin unde radio a zonelor de muschi cardiac disfunctionale in urma infarctului, capabile sa determine aparitia tulburarilor de ritm care pot pune viata pacientului in pericol.

Planul de ingrijire a pacientului cu infarct miocardic acut

Planul de ingrijire al pacientului cu infarct miocardic acut va fi intocmit de medicul curant, in functie de particularitatile fiecarui individ in parte. Ingrijirea unui astfel de pacient este pe termen lung, pentru tot restul vietii. Pacientul va trebui monitorizat nu numai pe perioada urgentei medicale, ci si multi ani de la trecerea evenimentului acut. Daca ai suferit de un infarct miocardic, iti recomandam un control periodic al inimii.

Ingrijirea pacientului cu infarct miocardic acut, pe termen lung, implica schimbarea stilului de viata si a factorilor care au dus la aparitia evenimentului neplacut. Din acest motiv, orice pacient cu patologie cardiaca trebuie sa fie luat in evidenta de catre un medic cardiolog care sa ii evalueaze, la un anumit interval de timp, parametrii intregului organism. O atentie sporita, in cazul unui pacient care a suferit un infarct miocardic acut, este asupra nivelului de colesterol din organism.

Dupa depasirea episodului acut, pacientul va urma o schema terapeutica cu medicmente destinate scaderii nivelului de colesterol si trigliceride din corp. De asemenea, valorile tensiunii arteriale trebuie sa fie mentinute in limite normale. Valoarea glicemica, bolile asociate, obezitatea, alimentatia si sedentarismul, sunt parametrii ce trebuie corectati pentru a preveni aparitia unui nou eveniment acut cardiovascular.

Ingrijirea pacientilor in varsta care au suferit un infarct miocardic acut

Pacientii in varsta, care au suferit un infarct miocardic, necesita o monitorizare mai atenta deoarece, de cele mai multe ori, prezinta multiple patologii asociate. Este nevoie de controale repetate la cardiologie, de explorari diverse pentru a efectua un bilant general al starii de sanatate si ulterior este nevoie de implementarea unor masuri terapeutice adecvate, care sa acopere intreaga patologie a pacientului.

Pacientul varstnic este mai predispus la anumite boli, comparativ cu adultii, motiv pentru care o monitorizare mai atenta este esentiala, pentru a putea depista din timp o anumita patologie. Cei mai multi pacienti varstnici asociaza valori crescute ale tensiunii aretriale, valori crescute ale glicemiei, colesterol in exces sau afectare renala. Este nevoie, astfel, de o schema ampla de tratament care sa acopere toate afectiunile existente. 

Managementul afecțiunii pe termen lung

H3: Recuperarea și stilul de viață după un infarct miocardic acut

Gandurile si emotiile bolnavului influenteaza fiziologia cardiovasculara. Bolnavii care au avut un infarct miocardic acut prezinta un risc cu 30% mai mare de a dezvolta ulterior depresii. Tulburarile de anxietate sunt generate frecvent de prezenta eminenta a mortii subite, de frica recidivei sau chiar a complicatiilor legate de posibile defecte tehnice legate de aparatura medicala.

Apar sentimente de disperare, lipsa de speranta in special in situatiile de evolutie proasta a bolii. Aproximativ 65% dintre pacientii care au suferit un infarct miocardic acut prezinta simptome depresive majore. De multe ori, acesti pacienti nu respecta schema de tratament si riscul de reinternare este mult mai frecvent. In multe cazuri, partenerii de viata ai bolnavilori accepta mai greu spitalizarea acestuia decat pacientul insusi. 

Recuperarea presupune in prima faza restrictii privind efortul fizic, fumatul, consumul de alcool si de droguri. Prezenta depresiei insa face ca pacientul sa-si neglijeze propria sanatate, nerespectand dieta si abstinenta de la consumul unor substante sau produse nocive. In lipsa unui mecanism adecvat de relationare, pacientul va ajunge treptat la o izolare sociala. Bolnavii cardiaci depresivi prezinta o hiperactivitate a axei hipotalamo -hipofizo-corticosuprarenaliene, hipercortizolemie generatoare de tensiune arteriala, colesterol si acizi grasi liberi care afecteaza in ansamblu evolutia procesului de recuperare. Etapa a doua presupune o reevaluare a pacientului dupa tratamentul psihiatric si clinic, precum si recuperari fizice.

 

H3: Prevenirea unui alt infarct miocardic

Prevenirea infarctului miocardic acut este posibilia prin abordarea unui stil de viata sanatos. In plus, controlul repetat in cabinetul medicului cardiolog poate preveni, prin terapie sau recomandari diverse, aparitia acestei afectiuni amenintatoare de viata. Recomandari:

  • Renuntarea la fumat;
  • Renuntarea la consumul exagerat de alcool;
  • Practicarea miscarii, evitarea sedentarismului;
  • Mentinerea unui valori optime a greutatii corporale;
  • Alimentatie sanatoasa;
  • Controlul valorilor colesterolului;
  • Controlul valorilor tensiunii arteriale;
  • Reducerea stresului si a anxietatii;
  • Efectuarea regulata a analizelor de specialitate cu scopul de a identifica anumite boli in stadii incipiente si a le trata corespunzator.

Concluzie

Infarctul miocardic acut este o afectiune grava, amenintatoare de viata. Este foarte important ca simptomele bolii sa fie recunoscute cat mai rapid pentru ca pacientul sa beneficieze de tratament de specialitate. Abordarea unui pacient cu atac de cord este una complexa, iar implicatiile pe care boala le are asupra starii generale de sanatate sunt multiple. Combaterea factorilor de risc poate preveni aparitia unui astfel de eveniment. Medicii cardiologi, cu experienta in domeniu, din cadrul clinicii Eminescu 100, abordeaza individual fiecare caz in parte si asigura pacientilor suportul necesar in lupta cu bolile cardiovasculare.

Bibliografie:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537076/

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/16818-heart-attack-myocardial-infarction

https://emedicine.medscape.com/article/155919-overview

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/heart-attack/symptoms-causes/syc-20373106

https://www.nhs.uk/conditions/heart-attack/

Department Icon 3

DIAGNOSTIC

Procedurile de diagnosticare moderne sunt realizate de medici specialisti cu o practica remarcabila.

Department Icon 1

TRATAMENT

Schema de tratament este personalizata si foloseste metode inovative si eficiente de vindecare.

Department Icon 2

ECHILIBRU

In fiecare caz urmarim restabilirea rapida a starii de sanatate si insusirea unui stil de viata sanatos.

Programeaza-te

    Programeaza-te

    X