Terapia IASTM reprezintă o tehnică manuală utilizată pentru mobilizarea țesuturilor moi, folosind instrumente speciale cum ar fi instrumentele IASTM sau ERGON. Aceasta ajută la ameliorarea durerii, îmbunătățirea funcționalității și recuperarea în urma leziunilor sau afecțiunilor musculo-scheletale.
Originile tehnicii de mobilizare a țesuturilor moi prin intermediul unor instrumente sunt regăsite în terapiile tradiționale chinezești, care folosesc gua sha.
Gua sha este un instrument de masaj, folosit pentru stimularea circulației sangvine și o mai bună oxigenare a țesuturilor.
Tehnica IASTM (Instrument Assisted Soft Tissue Mobilisation) Ergon constă în masajul cu ajutorul unor instrumente medicale specifice, create special pentru a fi folosite de kinetoterapeut, pentru diferite afecțiuni musculo-scheletale sau neurologice. Prin intermediul instrumentului folosit, se aplică presiune în axul fibrelor musculare, atat longitudinal, cât și la nivelul tendoanelor.
Terapia Ergon are numeroase avantaje, atât pentru pacient, cât și pentru terapeut. Aceste instrumente necesită aplicarea unei presiuni mai mici de către terapeut față de masajul terapeutic manual și în același timp, presiunea este transmisă mai bine la nivelul țesuturilor. De asemenea, se creează un efect de vibrație la nivelul țesuturilor, resimțit și de pacient și de kinetoterapeut. Această vibrație indică schimbări la nivelul țesuturilor (precum cicatrici sau afecțiuni miofasciale) și indică cu exactitate zona în care există o problemă. Resimțirea unei presiuni crescute indică un țesut care prezintă anomalii. În timp ce masajul terapeutic manual necesită un timp mai îndelungat pentru a atinge efectul dorit, terapia Ergon este mult mai rapidă, efectul fiind atins în aproximativ 15-20 de minute, depinzând și de patologia și suprafața tratată.
Instrumentele medicale folosite în terapia IASTM sunt fabricate cel mai frecvent din oțel inoxidabil. Printre mărcile care produc instrumentele medicale, se află Fibroblaster, HawkGrips, Graston, Adhesion Breakers, Functional and Kinetic Treatment with Rehab (FAKTR) și RockTape.
Aceste instrumente au marginile rotunjite și imită contururile normale ale pielii. Instrumentele pot avea diferite mărimi și forme, deseori curbate, folosite pentru anumite zone ale corpului. Ele pot fi folosite atât pe structurile musculare, cât și pe cele tendinoase și ligamentare. Prin presiunea aplicată la nivelul țesuturilor moi, tratează adeziunile miofasciale, țesutul cicatricial format în urma unor operații sau a unor traumatisme și restricțiile fasciilor musculare.
Beneficiile terapiei IASTM se regăsesc majoritar în medicina sportivă, în cazul accidentelor sportive, dar și în dureri și afecțiuni musculare cronice, la persoane care nu practică sport de performanță.
Mobilizarea asistată a țesuturilor moi are numeroase beneficii, printre care se numără:
În cazul accidentarilor sportive, cauzate de punerea în tensiune excesivă a tendoanelor, apare inflamația și proliferarea celulelor inflamatorii. Țesutul fibrotic apare în urma remodelărilor tisulare și este un țesut cu o elasticitate scăzută. Țesutul cicatricial afectează vascularizația țesutului afectat și interferă cu sinteza de colagen și vindecarea leziunii. Prin îndepărtarea țesutului cicatricial, crește funcționalitatea tendoanelor și a musculaturii.
Mobilizarea asistată poate determina unele efecte secundare, precum vânătăi sau peteșii la nivelul pielii, în cazul țesututilor afectate pe perioade lungi.
Afecțiunile pentru care se recomandă terapia IASTM sunt afecțiuni musculo-scheletale. Printre acestea se află
Terapia IASTM este o terapie manuală de mobilizare a țesuturilor moi cu ajutorul unui instrument medical special. Terapia presupune mișcări aplicate cu o presiune mică sau medie, în funcție de patologie, aplicată longitudinal. Are avantajul de a transmite o presiune crescută la nivelul țesuturilor, iar presiunea aplicată de kinetoterapeut este mai mică.
Printre beneficiile terapiei IASTM se numără ameliorarea durerilor cronice, stimularea sintezei fibrelor de colagen și alinierea acestora, creșterea fluxului sangvin la nivelul țesuturilor, creșterea gradului de mobilitate articulară, eliminarea cicatricilor și adeziunilor, creșterea funcționalității musculo-scheletale.
Tehnica Ergon se bazează pe aplicarea unei presiuni la nivelul țesuturilor și resimțirea unei vibrații de către clinician. Vibrațiile sau modificările acestora se traduc în schimbări ale proprietăților țesuturilor. O vibrație mai accentuată sugerează o anomalie tisulară. Prin mobilizare, sunt îndepărtate cicatricile și adeziunile miofasciale, iar circulația este stimulată.
Numărul de ședințe IASTM variază în funcție de patologie și de scopul terapeutic urmărit, dar în medie, sunt necesare 1-2 ședințe pe săptămână, timp de 4-5 săptămâni.