Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Specializari
22
Decontare
asigurari private de sanatate.
Analize decontate de CASMB
TRATAMENTE GRATUITE
pentru asiguratii CASMB
Prima pagină » Ce este urticaria și cum se manifestă?

Ce este urticaria și cum se manifestă?

 Dr. Andreea Danescu
Dr. Andreea Danescu

Dr Andreea Danescu este medic specialist dermatovenerolog

Cuprins articol

Aceasta afectiune este frecvent intalnita in populatia generala; se estimeaza faptul ca 20% din populatia globului a prezentat minim un episod de urticarie acuta de-a lungul vietii. Aceasta patologie poate aparea atat la copii cat si la adulti; cazurile de urticarie aparute la copii impresioneaza prin tabloul clinic adesea zgomotos care ingrijoreaza parintii, motiv pentru care urticariatrebuie diagnosticata cat mai rapid de la momentul debutului si tratata corespunzator.

Ce este urticaria?

Urticaria este o afectiune dermatologica caracterizata prin aparitia unor papule sau placi rosii, edematoase, care provoaca prurit intens. Acestea pot aparea pe orice parte a corpului si pot varia in marime, forma si localizare. Urticaria poate fi clasificata in urticarie acuta, care dureaza mai putin de 6 saptamani, și urticarie cronica, care poate persista mai mult de 6 saptamani. Cauzele urticariei includ reactii alergice, infectii, stress, expunere la soare sau frig, si alti factori. Tratamentul vizeaza controlul simptomelor si inlaturarea cauzei, dacă este posibil de identificat.

Dermatologist Wearing Gloves Examines Skin Sick Patient Examination Diagnosis Skin Diseases Allergies Psoriasis Eczema Dermatitis 1024x683

Tipuri de urticarie

Urticaria este o boala care poate imbraca forme diverse, astfel exista mai multe tipuri de urticarie. Cazurile de urticarie debutate spontan, fara un factor declansator poarta denumirea de urticarie comuna; aceasta poate fi acuta sau cronica. Cazurile in care eruptia cutanata se datoreaza unor agenti fizici poarta denumirea de urticaria fizicala; aceasta poate fi dermografica, colinergica, solara, urticarie la frig, la presiune, la vibratii sau urticarie de contact. Cazurile in care factorul declansator nu poate fi identificat poarta denumirea de urticarie idiopatica.

Urticaria acuta

Se caracterizeaza prin eruptii cutanate cu debut spontan si vindecare intr-un interval de timp mai mic de 6 saptamani. Aceasta se datoreaza alimentelor, medicamentelor, infectiilor, agentilor chimici sau intepaturilor de insecte. Cea mai buna modalitate de tratament in caz de urticarie acuta, pe langa tratamentul antialergic, consta in identificarea agentului declansator si indepartarea acestuia.

Urticaria cronică

In cazul urticariei cronice papulele insotite de prurit (senzatie de mancarime) persista la nivelul tegumentului pentru o perioada mai lunga de 6 saptamani. Unele forme de boala sunt dificil de tratat, iar cele mai frecvente cazuri care se cronicizeaza sunt formele infectioase, inflamatorii sau formele de boala produse de factori fizici.

Urticaria dermografică

In lumea medicala aceasta forma de urticarie poarta denumirea de dermatografism si se caracterizeaza prin eruptii tegumentare debutate spontan, intr-un interval foarte scurt de timp, de la zgarieturi, scarpinat/gratajul pielii. Boala a fost diagnosticata atat la adulti cat si la copii, iar mecanismul de aparitie nu a fost elucidat pana in momentul de fata. In ceea ce priveste tratamentul dermatografismului, acesta consta in evitarea  factorilor declansatori.

Urticaria colinergică

Este o forma de urticarie foarte frecventa atat la copii cat si la adulti, caracterizata prin leziuni tegumentare declansate de o temperatura crescuta a corpului, de transpiratie sau de efort fizic intens. Se mai numeste si urticarie la cald deoarece transpiratia, factorul trigger al eruptiei, apare cand temperatura corpului este crescuta.

Urticaria solară

Urticaria solara este o forma de urticarie care se caracterizeaza printr-o cantitate crescuta de histamina in piele cauzata de interactiunea razelor de soare cu celulele tegumentare. Cel mai frecvent urticaria alergica la soare apare la persoanele cu varsta cuprinsa intre 20 si 40 de ani, iar fotosensibilitatea, surprinzator, nu este un factor de risc pentru urticaria solara. Tratamentul in caz de urticarie solara are la baza medicamente antihistaminice.

Urticaria la frig

Aceasta forma de urticarie este cel mai frecvent localizata la nivelul mainilor, fetei si a gatului dupa expunerea indelungata la frig, aer rece, obiecte reci sau chiar lichide reci. Iritatia tegumentara este insotita de mancarime si roseata, simptomalogia fiind una foarte intensa.

Urticarie la presiune

Urticaria la presiune apare la nivelul zonelor din corp unde este exercitata o anumita presiune pentru o perioada lunga de timp. Eruptiile tegumentare pot fi declansate de haine mulate pe corp, bijuterii stranse, curele, statul in picioare sau batutul din palme. Este o forma de urticarie cronica iar mecanismul de aparitie al bolii este incomplet elucidat.

Urticarie la vibratii

Este o forma rara de urticarie care se caracterizeaza prin leziuni tegumentare declansate de expunerea voluntara sau involuntara la surse variate de vibratii pentru o perioada indelungata de timp.

Urticarie de contact

Urticaria de contact este considarata o reactie alergica si apare in momentul in care o anumita zona a corpului este pusa in contact cu diverse substante chimice. Intensitatea simptomatologiei este variabila in functie de vulnerabilitatea organismului in fata factorilor chimici.

Dermatologist Conducts Medical Examination Skin Male Patient With Magnifying Glass Clinic 1024x683

Care sunt cauzele cele mai cunoscute ale urticariei?

          Cele mai cunoscute cauze de aparitie ale urticariei sunt reprezentate de:

  • Alimente: capsuni, fructe de padure, arahide, alune, nuci, lapte, oua, fructe de mare, aditivi alimentari, substante conservante, etc.
  • Medicamente: antibiotice, antiinflamatoare, analgezice, sedative, laxative, substante de contrast, diuretice, etc.
  •  Substante chimice: produse de curatenie, cosmetice, detergent, parfumuri, latex, etc.
  • Leziuni produse de insecte: urticaria poate avea ca si cauze intepatura produsa de albine, furnici, viespi, paienjeni, tantari, muste, etc.
  •  Factori fizici: pot fi incriminati drept cauze ale urticarieri frigul, caldura, razele de soare, etc.
  • Factori emotionali: urticaria poate aparea ca urmare a unor emotii puternice / stress emotional
  • Infectii: virale, bacteriene; mononucleuza infectioasa, infectica cu streptococ, hepatitele acute pot determina aparitia urticariei
  • Boli autoimune: boala celiaca, diabetul zaharat tip 1, poliartrita reumatoida
  • Patologie tiroidiana: hipotiroidism
  • Cauze diverse: polen, mucegai, saliva de animale, etc.

Semne și simptome ale urticariei

Aceasta boala este usor de depistat deoarece simptomele urticariei isi fac aparitia la nivelul tegumentului si nu pot trece neobservate. Intensitatea acestora variază de la caz la caz in functie de susceptibilitatea organismului si in functie de factorul care a determinat aparitia afectiunii.

Cele mai frecvente simptome ale urticariei sunt:

  • pielea se inroseste (eritem cutanat): fenomenul se datoreaza dilatatiei vaselor de sange;
  • aparitia maculelor si papulelor tegumentare: mici umflaturi cu localizari diverse, cu margini proeminente si dimensiuni variabile;
  • senzatie de arsura, usturime, senzatie de mancarime.

Pe langa simptomatologia aparuta la nivelul pielii, in urticarie pacientul poate prezenta semne de afectare a starii generale precum stari de greata, varsaturi, secretie lacrimala in exces, dureri articulare, respiratie greoaie, scaderea tensiunii arteriale, vertij sau lipotimie.

Stabilirea diagnosticului

Pentru a stabili un diagnostic corect de urticarie, este nevoie ca pacientul sa se prezinte de urgenta in cabinetul medicului dermatolog sau alergolog, unde, dupa o anamneza amanuntita si un examen clinic complet, se poate stabili diagnosticul de boala si schema optima de tratament.

Examinarea clinică

Medicul dermatolog va examina cu atentie intreaga suprafata tegumentara si va identifica leziunile sugestive de urticarie. Cu ajutorul experientei vaste in domeniu acesta va putea caracteriza intr-un mod cat mai exact fiecare leziune in parte si va putea stabili diagnosticul.

Anamneza urticariei

In cadrul intregului proces de diagnostic al bolii, anamneza este un pas extrem de important deoarece este etapa in care medicul culege infromatii esentiale de la pacient precum moemntul aparitiei leziunilor cutanate, aspectul acestora la debutul bolii, contactul cu diferite substante chimice sau ingestia anumitor alimente/medicamente cu potential de declansare a reactiilor urticariene.

Investigatii și analize specifice pentru urticarie

Examinarea clinica si anamneza pot fi completate cu un set de analize care cuprinde hemoleucograma, probe de inflamatie, determinarea cantitatii de imunoglobuline E totale, paneluri specifice de alergeni alimentari sau pentru diverse substante / medicamente.

In situatia in care leziunile cutanate persista pentru o perioada indelungata de timp iar identificarea factorului declansator nu a fost posibila, se recomanda efectuarea unei biopsii cutanate de la nivelul zonelor suspecte cu scopul de a identifica microscopic celularitatea leziunilor cutanate.

Metode de tratament pentru urticarie

Tratamentul urticariei va fi stabilit de catre medicul curant in functie de factorul declansator al bolii dar si de aspectul clinic si gradul de extindere. In situatia in care trigger-ul nu poate fi identificat cu exactitate, scopul tratamentului este de ameliorare a simptomatologiei cutanate si prevenirea recidivei bolii.

Tratament medicamentos pentru urticarie

La ora actuala exista mai multe clase de medicamente pentru  urticarie, precum:

  • medicamente antihistaminice: rolul acestora este acela de a anihila efectele histaminei in exces; pot fi administatrate atat pe cale orala cat si topic si au ca beneficiu reducerea senzatiei de mancarime si eritem.
  • corticoterapie: in situatia in care leziunile cutanate nu se amelioreaza in urma medicamentelor antihistaminice in schema terapeutica pot fi introdusi corticosteroizi cu scopul de ameliorare a simptomatologiei cutanate.
  • epinefrina se utilizeaza in situatia in care reactia alergica este extrem de severa si determina anafilaxie, situatie amenintatoare de viata.

Tratamente alternative și de stil de viață

Cea mai importanta metoda de tratament pentru urticarie este inlaturarea factorului declansator in situatia in care acesta este identificat. Scoaterea din alimentatie a diverselor produse cu potential alergen precum si limitarea contactului cu substantele chimice incriminate sunt masuri imperios necesare pentru a preveni episoadele de urticarie.

Cum putem preveni apariția urticariei?

Pentru pacientii care s-au confruntat de-a lungul vietii cu episoade de urticarie si care au putut identifica factorul declansator este esential sa cunoasca importanta limitarii contactului cu factorul trigger al proceselor alergice. Episoadele de urticarie pot fi prevenite o data ce se limiteaza interactiunea cu factorii de mediu considerati a fi raspunzatori de aparitia evenimentelor urticariene.

Consultația la medicul dermatolog

In cazul in care va confruntati cu episoade repetate de urticarie este important sa efectuati un consult de specialitate in cabinetul medicului dermatolog. Clinica Eminescu 100 vine in sprijinul pacientilor sai cu un personal medical calificat si medici dermatologi cu experienta vasta in domeniu, pregatiti in orice moment sa asigure sprijin si suport pacientilor lor.

Concluzii

In concluzie urticaria este o afectiune dermatologica aparent inofensiva dar care poate creea prejudicii importante pacientilor. Din acest motiv este foarte important ca boala sa fie diagnosticata cat mai rapid si tratata corespunzator pentru a prevenii cronicizarea afectiunii si recurenta episoadelor.

Bibliografie:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6526977/

https://www.jaad.org/article/S0190-9622(18)30139-7/fulltext

https://emedicine.medscape.com/article/762917-overview

https://www.jacionline.org/article/S0091-6749(00)88196-8/fulltext

Department Icon 3

DIAGNOSTIC

Procedurile de diagnosticare moderne sunt realizate de medici specialisti cu o practica remarcabila.

Department Icon 1

TRATAMENT

Schema de tratament este personalizata si foloseste metode inovative si eficiente de vindecare.

Department Icon 2

ECHILIBRU

In fiecare caz urmarim restabilirea rapida a starii de sanatate si insusirea unui stil de viata sanatos.

Programeaza-te

    Programeaza-te

    X