Conjunctivita inseamnă inflamarea tesutului care acopera partea alba a ochiului la exterior, dar si interiorul pleoapei. Afectiunea este declansata de un virus, dar poate avea la baza si o infectie bacteriana, o substanta iritanta sau o alergie. Cei mai afectati de conjunctivita sunt copiii. Este important de stiut ca in cazul conjunctivitei infectioase afectiunea este contagioasa.
Cum se manifesta conjunctivita la copii
Conjunctivita se manifesta la fel la copii si la adulti. Problema poate aparea la copiii care sunt prea mici. In cazul acestora, parintii sunt cei care trebuie sa-si dea seama daca au aparut modificari la nivel ocular. Important este ca afectiunea sa fie identificata cat mai rapid, pentru a se putea incepe un tratament adecvat. Iata care sunt simptomele conjunctivitei la copii:
- inrosirea ochilor (poate fi un singur ochi sau amandoi);
- inflamarea pleoapei;
- lacrimarea involuntara;
- secretie alba sau galbena care capata o crusta pe parcursul noptii;
- mancarimi in zona ochilor;
- senzatie de nisip in ochi;
- sensibilitate la lumina.
Care sunt cauzele conjunctivitei
Cauzele conjunctivitei sunt in functie de natura acesteia. Astfel:
- conjunctivita infectioasa este cauzata de un virus sau de o bacterie. Copilul poate lua boala in urma contactului direct fie cu secreții oculare sau nazale ale unei persoane infectate, fie cu obiecte infectate, fie cu apa, un prosop sau o batistă contaminată.
- conjunctivita alergenica este produsa de expunerea la un alergen. Aceasta varianta a afectiunii nu este contagioasa.
- conjunctivita iritantă se instalează în cazul sindromului de ochi uscat, sau în urma expunerii la o substanță iritantă. De asemenea, nici acest tip de conjunctivită nu este contagios.
Tratamentul conjunctivitei la copii
Medicul specialist stabilește diagnosticul, tipul de conjunctivită și desigur tratamentul de care are nevoie pacientul, în funcție de tipul de boală. Astfel:
- conjunctivita virală: nu există un tratament care o poate vindeca, trece de la sine. În cazul copiilor, se șterg ochii cu o compresă umezită și curată. Mai pot ajuta la ameliorarea simptomelor compresele calde.
- conjunctivita bacteriana: necesită antibiotice care se administrează sub formă de picături de ochi. În cazul unui copil mic căruia este dificil să i se administreze picături de ochi, se poate apela la o cremă cu antibiotic pentru ochi. Picaturile se administreaza in ambii ochi, chiar daca este unul singur afectat. In plus, mainile copilului trebuie tinute la distanta de ochi si trebuie spalate cu apa si sapun cat mai des.
- conjunctivita alergică: se tratează cu antihistaminice și comprese reci.
- conjunctivita iritantă: este suficientă spălarea ochilor și folosirea lacrimilor artificiale.
Cum previi contagiozitatea conjunctivitei la copii
Este recomandat ca parintele copilului diagnosticat cu conjunctivita sa evite transmiterea acestei afecțiuni. Poate face acest lucru daca se respecta urmatoarele masuri:
- trebuie spalate mainile dupa ce se aplica tratamentul ocular celor mici.
- copiii trebuie invatati sa se spele pe maini de fiecare data dupa ce duc mana la ochi.
- trebuie folosita o discheta sau o compresa sterila atunci cand se curata ochii. Curatarea ochilor incepe din coltul intern (de langa nas) spre coltul extern.
- nu trebuie folosit acelasi prosop cu persoana care are conjunctivita.
- copilul nu trebuie dus la bazinul de inot pana cand conjunctivita nu este vindecata. Atunci cand nu mai exista secretii oculare, boala nu mai este infectioasa.
- daca este vorba despre conjunctivita virala, copilul se poate intoarce in colectivitate dupa ce este inceput tratamentul pentru conjunctivita.
- caca conjunctivita este bacteriana, copilul se poate reintoarce la gradinita sau la scoala abia dupa inceperea tratamentului cu antibiotice.
Important de retinut
Conjunctivita mai este numita si boala ochilor rosii. Este o afectiune care poate fi contagioasa, iar unele simptome sunt neplacute. Cu toate acestea, conjunctivita nu poate fi considerata o boala grava, ea poate fi tratata de medicul de la oftalmologie. Exista insa cazuri in care poate aparea o complicatie care se numeste conjunctivita alergica severa. Aceasta afectiune poate duce la dezvoltarea unor cicatrici in jurul ochilor, sau chiar la extinderea infectiei in alte zone ale corpului.